ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
NOV-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Mic loc de odihnă

TIPĂREȘTE

Mic loc de odihnă

Am trecut zilele acestea a nu știu câta oară pe lângă un colțișor de București, la câțiva pași de Piața Romană, un loc de odihnă pentru trecătorii grăbiți ori pentru turiștii obosiți de fuga între obiective.

Pornind din Piața Romană pe Bulevardul Dacia, spre Calea Victoriei, la jumătatea distanței, lângă clădirea fostului Muzeu al Literaturii Române (exilat acum în subsolurile Casei Presei Libere) găsim un mic și cochet parc. Este vorba despre Parcul Ion I. C. Brătianu, un parc puțin cunoscut. De altfel, dimensiunea lui e mică, reprezintă doar un punct verde pe harta capitalei.

De pe B-dul Dacia ne apare în față ai întâi suprafața placată cu marmură în centrul căreia se află statuia marelui om politic Ion I. C. Brătianu. Statuia a fost comandată de soția lui Brătianu și este opera sculptorului croat Ivan Mestrovic, fiind dezvelită în anul 1938. Pe un fundament de beton armat placat cu marmură neagră se află plasat monumentul realizat dintr-un monolit de granit gri-închis adus din Herțegovina. Amplasamentul original era în curtea casei familiei Brătianu din apropiere. Comuniștii vor exila la Mogoșoaia ansamblul statuar, care își va regăsi demnitatea abia în 1991, când a fost adus pe poziția de azi.

Micul parc este un loc intim, plin de verdeață, străbătut de o alee centrală și străjuit de o mulțime de brazi și arbori ce asigură pe timpul verii răcoarea atât de necesară celor ce se opresc pe cele câteva bănci.

De fapt parcul actual reprezintă fosta grădină a casei lui Ionel Brătianu ce se află în capătul parcului. Casa, monument istoric, este proiectată de arhitectul Petre Antonescu, ținând cont și de indicațiile lui Brătianu, și executată de inginerul constructor Hugo Schmiedigen. Imobilul inițial a suferit mai multe modificări și adăugiri devenind un adevărat palat. Grădina, amenajată chiar de d-na Elisa Brătianu, a fost deschisă publicului în 1937, atunci când s-a dezvelit și statuia. Corpul central al clădirii are în partea din spate, ce dă în parc, un balcon impunător, sprijinit de coloane, și o scară ce coboară în grădină cu balustrade frumos sculptate în piatră. Privită din față, dinspre Biserica Amzei clădirea în stil neoromânesc este o adevărată bijuterie arhitectonică.

În 1927 Ion I. C. Brătianu moare, iar în anul următor soția sa întemeiază în clădirea familiei Așezămintele Culturale Brătianu. Aici au avut loc numeroase evenimente culturale, conferințe și s-au pus bazele unei mari biblioteci. Instituția a fost condusă până în 1947 de profesorul George Fotino. În acel an Elisa Brătianu a donat clădirea Academiei Române pentru a păstra destinația așezământului cultural. Până în 2011 acolo au fost Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României. Din păcate acum mare parte din clădire se află într-o stare de degradare accentuată.

Parcul, în care tinerii se opresc uneori pe o bancă pentru a-și șopti vorbe frumoase, ori bătrânii citesc un ziar, reprezintă un punct de recreere în apropierea zonei centrale. Am admirat de fiecare dată fațada impunătoarei clădiri și coloana ce împodobește fosta grădină a Brătienilor.

P. S. Fotografiile sunt din anul 2011, dar am trecut de zeci de ori pe lângă parc, ultima dată acum în noiembrie.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 23.11.14 19:09:43
Validat / Publicat: 23.11.14 23:30:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 2668 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Toamnă târzie în parcul Brătianu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.11.14 09:31:30]
»

Binevenită prezentarea și un prim pas către o posibilă serie dedicată parcurilor mici, colțuri ascunse ale orașului.

Acum vreo 2 sau 3 ani parcă era în reamenajare. De atunci n-am mai trecut pe acolo, dar țin minte că la momentul respectiv l-am văzut în șantier. Lucrau la statuie, schimbau placarea sau doar o refăceau. Altceva au mai făcut?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[26.11.14 11:00:58]
»

@abancor - Mulțumesc. Urmeaza încă un review despre alt parc micuț și cochet al Capitalei.

Actualmente în Parcul Bratianu nu se mai execută nici o lucrare, jumatate din platou, în jurul statuii, este placat cu placi de marmură. Aleile sunt bine conturate, băncile sunt la locul lor - cam puține la număr totuși. Se poate merge până sub balconul Casei Brătianu și admira frumoasele sculpturi în piatră ale balustradelor. Am să mai adaug 2-3 fotografii, „prinse” chiar azi.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066020011901855 sec
    ecranul dvs: 1 x 1