ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.11.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Slobozia
ÎNSCRIS: 12.03.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 3 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Gradina Zoologica din Calarasi.

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

- A treia gradina zoologica din Romania din punctul de vedere al dimensiunii;

- Una dintre cele mai diverse colectii de vietuitoare din tara;

- Singura gradina zoologica din tara unde s-au nascut pui de tigri siberieni.

- Situarea la 40 de km de orasul nostru;

- Un hipopotam mare si gras.

De ce alte motive mai era nevoie pentru a vizita aceasta minunata gradina zoologica? Hotarator a fost hipopotamul, trebuie sa recunosc, fetita noastra trebuia sa ma convinga ca are dreptate in contradictia noastra de cateva saptamani, adica sa imi demonstreze ca hipopotamul are dintii mici (cum vazuse ea in clipul asta - http://www.youtube.com/watch? v=Vebx1Ja9zm8).

Intram, asadar, pe poarta de la Zoo Calarasi si, pana sa apucam sa platim cei 3 lei de adult - taxa de intrare, copilul intrand gratuit, auzim un raget ingrijorator din apropiere: doi lei foarte frumosi, de talie considerabila, purtau un dialog destul aprins, erau doi masculi intr-o ingraditura spatioasa, fiecare in coltul sau si rageau cat ii tineau plamanii. Impresionanta primire ne-au facut aceste minunate feline, apreciem si le asiguram de recunostinta, copilul a fost fascinat si de atunci se chinuie sa reproduca "cum face leul".

Pe cealalta parte a aleii se aflau tarcurile strutilor, caprioarelor si ale unor ponei foarte simpatic care veneau si cerseau cate un smoc de gazon de la copii.

Curtea in care speram sa vedem puii de tigru si mamele lor erau pustii, probabil inca nu le convenea temperatura de afara si mai amanau iesirea la aer. Le-am dat ragaz sa se hotarasca si am pornit mai departe, cu promisiunea ca ne vom intoarce sa-i vedem.

Am mai mers un pic si am avut parte de o alta reprezentatie impresionanta: ursii bruni, trei la numar, tineri, frumosi ca niste mingi de plus si pusi pe sotii, faceau fel de fel de giumbuslucuri pentru a capta atentia vizitatorilor si biscuitii aruncati cu generozitate printre gratii. Unii mai sadici aruncau biscuitii in bazinul cu apa al blanosilor pentru a-i vedea cum plonjeaza in apa stropind totul pe o raza de 5 metri. "Noi de ce nu le dam biscuiti? " intreba copilul. "Nu avem voie" ii raspund si o tanti care golise deja o jumatate de pachet se uita ofuscata la mine tocmai cand un zapacit de ursulet se scutura chiar in fata ei si o face fleasca de sus pana jos, in hohotele audientei si in special ale baietelului sau. A fost unul din momentele cele mai bune ale zilei, dupa parerea mea.

Aproape de ursii bruni am gasit o cusca forte bine securizata prevazuta si cu o grota mare unde locuia un ursan imens, ursul de Alaska sau grizzly, o lighioana imensa care dormea de puteai taia lemne pe el. Am incercat sa-l trezim, l-am strigat, l-am fluierat (ca doar nu era de aplaudat), abia a catadicsit sa descida un ochi, ne-a privit cu dispret si a plecat din nou in lumea viselor. I se auzea respiratia profunda, desi era la 5-6 metri de noi. Acesta era Rom, unul din cei doi ursi primiti de Ceausescu de la americani si care fusesera tinuti intr-o rezervatie in Arges pentru a se corci cu carpatinii autohtoni. Rom si Anita, care nu s-a aratat din grota, erau acum niste simpatici pensionari de 35 de ani ce isi duceau traiul linistit si rasfatat la malul Dunarii. Rom cantareste aprozimativ 500 de kg, va inchipuiti, deci, ce dimensiuni poate avea. De aceea voiam sa-l vedem in activitate si nu in pozitia de covor in fata semineului, cu l-am gasit, astfel i-am acordat si lui circumstante atenuante si am pornit din nou in turul gradinii zoologice.

Am intalnit muflonii, niste cornute simpatice de dimensiuni mult mai reduse dacat le apreciasem eu pe Discovery, care nu mancau lucerna din hranitoarea lor, dar daca luai de acolo si le intindeai printre gratii se inghesuiau toti, mai ales iedutii, spre incantarea copiilor.

Un alt urs de talie mica, unul mult mai trist si singur in cusca lui, ne-a atras atentia, deoarece statea pe labele dinapoi si ne privea printre gratii, iar pe fundalul negru al blanii dese, in zona pieptului, avea o pata alba in forma de semiluna. Ne-a expediat foarte obraznic, scotand o limba de vreo 20 de centimetri la noi...

Am ajuns in dreptul Aquaterrarium-ului, foarte frumos organizat, pe mijloc este un rand de acvarii mari cu pesti exotici, testoase, broscute, salamandre si alte chestii scarboase, iar pe laterale ferestre catre incaperile unde puteau fi admirate reptile: un crocodil de Nil, testoase terestre si foarte multe specii de serpi.

Au urmat apoi volierele imense cu pasari fel-de fel, de la bibilici si pauni pana la soimi si chiar vulturi plesuvi de dimensiuni mari.

Foarte simpatici mi s-au parut si pelicanii, de care nu am fost niciodata atat de aproape. Erau toti insirati la gard si isi cascau ciocurile imense aratandu-ne gusile lor labartate in care fetita noastra cauta peste ala mare pe care-l stia de la desenele animate cu Chilly Willy.

Am ajuns si in fata custilor felinelor mai mici, insa am nimerit si aici exact in timpul siestei: o leoaica si trei leoparzi dormeau in custile lor separate, toti exact in aceeasi pozitie si in acelasi colt al custii, de parca erau vorbiti. In apropiere am vazut un tigru foarte frumos care statea tolanit linistit si se incalzea la soare.

Neamul maimutelor era reprezentat la Calarasi de paviani, niste animalute haioase cu blana argintie si fundurile roz, erau foarte ocupate cu adunarea semintelor legumelor ramase de la masa de pranz.

Am inceput sa ne ingrijoram, nu gaseam hipopotamul si mai aveam un pic si terminam turul gradinii zoologice. Am intrebat un ingrijitor care hranea un urs asiatic micut si negru, care ne-a raspuns (ingrijitorul, nu ursul) ca hipopotamul este tinut de toamna pana primavara inchis, deoarece nu se poate abtine sa nu se balaceasca daca iese afara si raceste, fiind fosrte sensibil. Asta e, discutia cu dintii hipipotamului ramane deschisa...

Trecand din nou pe la Rom cel lenes am constatat ca nu se miscase nici macar un centimetru, iar tigrisorii nu s-au incumetat sa iasa la plimbare, asa ce ne-am indreptat spre ultima sectiune a gradinii zoologice, cladirea ce gazduieste pasarile exotice. Un vacarm de nedescris domina atmosfera de aici, papagali, perusi, canari, vrabii, turturele, toti contribuiau cu abnegatie la producerea unuia dintre cele mai stridente sunete pe care le-am auzit vreodata. Surprinzator, doua cucoane impasibile, membre ale personalului zoo, se serveau cu prajitura la o masa in mijlocul incaperii cu pasari galagioase si chiar discutau, nu imi dau seama nici acum cum de se intelegeau. Linistea regasita afara ne-a lovit brusc si acum aproape ca ne deranja.

Am mai sporovait un pic cu doamna care se ocupa cu taxarea in timp ce piticul le spunea "la revedere" leilor si astfel am mai aflat ca Gradina Zoologica de la Calarasi este infiintata cu 30 de ani in urma de niste zootehnisti inimosi care se ocupa cu reproductia tigrilor siberieni, strutilor Emu si chiar a leoparzilor, ajutand astfel la popularea altor parcuri zoo din tara si chiar asigurand Circul Globus cu "artisti" dungati.

Nu merita sa treci prin Calarasi si sa nu faci macar o vizita scurta la Zoo, iar daca ai in echipa si un copil, iti garantez ca va fi o zi memorabila.

Imi cer scuze daca am omis vreuna din gazdele noastre minunate din acea frumoasa duminica...


[fb]
---
Trimis de valimi in 25.11.10 11:50:34
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9643 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Gradina Zoologica de la Calarasi - poarta de acces la zoo
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 8402 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmaster20*
[25.11.10 11:57:53]
»

Retras punctele standard, depasindu-se limita de impresii punctabile pentru luna noiembrie.

Visan125
[25.11.10 12:06:13]
»

Cu puncte standard sau nu, fiecare aparitie a lui valimi este un fericit prilej de imbogatire a cunostintelor!

Felicitari si, fireste, puncte!

sandu.53
[25.11.10 12:45:40]
»

@valimi datorita copilasului tau vad ca te-ai specializat si pe gradinile zoologice! stiam ca in Calarasi este una dintre cele mai cunoscute si mai mari de la noi, dar mai multe amanunte am aflat citind review-ul tau! asa ca uite de la mine vine superbonusul, felicitari!

valimiAUTOR REVIEW
[25.11.10 12:48:19]
»

@savin512, @sandu. 53 va multumesc foarte mult pentru apreciere.

Asa este, copiii ne schimba mult, am mai fost de multe ori in Calarasi, stiam ca exista acolo zoo, dar ce haz as fi avut eu sa merg sa ma holbez la niste salbaticiuni fara un pitic de mana...

georgiana
[25.11.10 13:03:46]
»

Foarte interesanta treaba cu dintii hipopotamului. Cand o sa ajung in zona, neaparat trebuie sa vizitez si eu Gradina Zoologica din Calarasi, sotul avand foarte multe amintiri din orasul asta, de prin anii'80!

valimiAUTOR REVIEW
[25.11.10 13:51:19]
»

WM, rog atasarea clipului de aici, va rog - http://www.youtube.com/watch? v=Vebx1Ja9zm8

celeste
[25.11.10 14:21:10]
»

@valimi, eu una nu stiam ca in Calarasi exista o gradina zoologica... ce-i drept nu am mai fost aici din 1996 si nu pot decat sa te felicit.

dorgo
[25.11.10 14:54:14]
»

Cand locuiam prin Bucuresti, demult, demult, am vizitat si eu cea mai mare Gradina Zoo din tara, era la Snagov, dar de cand cu epidemia sau mai bine zis explozia de vile si supervile din jurul lacului, cred ca acea gradina nu mai exista... cine stie sa-mi raspunda?

celeste
[25.11.10 15:04:24]
»

@dorgo, cred ca vorbesti de gradina zoologica de la Baneasa, ea exista dar eu personal nu am mai fost de cativa ani buni...

vini
[25.11.10 15:24:25]
»

Eu ca loc de bastina sunt chiar din Calarasi si pot sa va spun (ca un fapt inedit povestit de rudele mele din zona), ca acum multi, inainte de Revolutie, bratul Borcea al Dunarii s-a umflat foarte tare si s-a revarsat inundand Lunca Dunarii. Cum Zoo se afla chiar in Lunca, multe animale au murit inecate iar altele au reusit sa scape patrunzand in cartierul din vecinatate si creind ceva panica in oras. Am inteles ca multe animale chiar au murit de foame in acele vremuri triste.

Daca toate acestea sunt adevarate, atunci cei de acolo au marele merit de a fi reusit reamenajarea si repopularea Gradinii Zoologice.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
valimiAUTOR REVIEW
[25.11.10 15:27:37]
»

@vini, chiar stiam o poveste despre un urs care a urcat si a stat intr-un copac timp de cateva zile in timpul acelei inundatii.

Da, oamenii care au pus bazele gradinii zoologice si care inca isi fac datoria impecabil acolo merita toata admiratia.

ninaa
[25.11.10 19:51:57]
»

Noroc ca hipopotamul raceste usor, astfel aveti motiv sa mergeti si la primavara dupa ce se incalzeste pe la gradina zoologica. De-abia astept sa mai creasca si pitica noastra sa avem si noi activitati de-astea.

webmaster15
[25.11.10 20:49:03]
»

Adaugat clipul solicitat de autor. Vizionare placuta.

magdalena
[25.11.10 21:10:22]
»

Chiar, numai in Calarasi nu ma gandeam la o gradina zoo! Iar clipul se potriveste de minune!

webmasterXY*
[25.11.10 22:40:02]
»

Şters P05, era dublură P06.

ninel*
[26.11.10 10:28:15]
»

si eu sunt din calarasi si pot spune ca daca nu ar fi fost familia tatavura si sprijinul firmei aldis aceasta minunatie nu ar fi existat, si este foarte adevarata povestirea din anul1984 parca eram in liceu cand dunarea a inundat gradina zoo au murit multe animale, o foca a fost gasita dupa cateva saptamani intr-o crescatorie de peste la multi km distanta iar o intamplare hazlie a fost atunci cand mai multi pescari cu o barca incercau sa dea jos acel urs din copac cand ursul sa urcat in sfarsit in barca pescari au sarit ei de frica in apa noroc cu un vanator cara la tranchilizat

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
dorgo
[27.11.10 09:58:01]
»

@ celeste,

mersi, da, nu putea fi decat acolo, in Baneasa. Parcul Herastrau, Zoo Baneasa, Muzeul Grigore Antipa si locomotiva cu aburi de langa Gara de Nord, erau locurile mele preferate

liliana66*
[09.01.11 13:13:41]
»

Bravo, Valimi! Cand locuiesti departe de orasul tau, iti face placere sa vezi imagini din orasul natal. Continua!

webmasterX
[10.05.21 12:38:37]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Zoo Călărași» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: O zi în zona Călăraşiului]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
celeste, dorgo, georgiana, liliana66*, magdalena, ninel*, sandu.53, valimi, vini, Visan125
Alte impresii din această RUBRICĂZoo Călărași:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070335865020752 sec
    ecranul dvs: 1 x 1