ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.06.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
8 AD. + 5 COPII -- v: 1 x 15 + 4 x 9
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Manastirea Runcu

TIPĂREȘTE

Manastirea Runcu

Unde este Runcu? Unde este Manastirea Runcu?

Exista 9 localitati cu acest nume in Romania si alte 3 care il contin in denumire. Asa ca, unde este Runcu? Sau, care Runcu, Dane?

Runcu este o comuna din judetul Dambovita, situata la 125 km de Capitala, 45 km de Targoviste si 44 km de Sinaia. Se ajunge aici urmand DN7 –DN71 pe ruta Bucuresti –Targoviste –Fieni, unde in dreptul fabricii de ciment se continua catre nord-vest pe DJ712A lasand DN-ul in dreapta. Comuna Runcu inglobeaza satele Bădeni, Brebu, Ferestre, Piatra, Runcu (care este si reședința comunei) și Siliștea.

Indicatoare amplasate in intersectii, waze-ul si alte aplicatii de navigare te vor conduce prin satul Runcu pana la Manastirea Runcu, urmand DC132 si DC134 pe strada Principala lasand Primaria si Centrul de Informare si Promovare Turistica pe mana stanga. La o intersectie de drumuri unde DC ia directia stanga, noi continuam tot inainte catre Plaiul Domnesc pe drumul cunoscut si sub denumirea de Intre Vai. Ultimii 6 km sunt neasfaltati si urmeaza in amonte, prin poadure, firul vaii Ialomicioarei, dupa alte documentatii, paraul Runcu. Drumul este practicabil pentru orice tip de autotursim.

Adresa Manastirii Runcu este comuna Runcu, ZIP 137400.

Pentru a ajunge aici venind din Bucuresti luati in considerare putin mai mult de 2 ore.

Comuna Runcu

Se situeaza la o altitudine medie de 562 metri. Numara sub 5.000 de locuitori, cu tendinta de scadere a populatiei. Locuitorii sunt romani (nu exista minoritati importante) si 95% sunt de religie ortodoxa.

Numele Runcu, spune legenda, se trage de la cel al ciobanului ardelean Runceanu. Acesta s-ar fi asezat aici cu turmele sale de oi gasind pasuni, rauri si parauri, munti si dealuri.

Prima atestare a localitatii Runcu este din anul 1564. Runcu este strabatut de raul Ialomicioara. Asezarea este foarte intinsa si ocupa o suprafata de aproape 80 kmp.

Manastirea Runcu

Manastirea Runcu isi are inceputurile in anul 1997, odata cu venirea pe aceste meleaguri a parintelui Iachint de la Sf. Munte. Manastirea a fost inaltata intr-o poiana, pe un platou, terenul fiind donat de Ioan Purnichescu din Bucuresti. In anul 1998 Arhiepiscopia Targovistei isi va da binecuvantarea pentru infiintarea noii manastiri de calugarite, in acel an venind la Runcu cateva maici de la Tismana. In anul 1999 va fi sfintit un paraclis de lemn, pe fundatie de beton.

In imprejurimi, la mai putin de 2 km, pe alta vale catre dreapta cum am venit noi, inainte de a ajunge la Manastirea Runcu, se face drumul catre Schitul Cucuteana, cu 6 calugari.

Manastirea Runcu are viata de obste, aici traind conform documentatiei mele 5 vietuitoare.

Biserica Mare poarta Hramul Adormirea Maicii Domnului, iar paraclisul pe al Sfintilor Nil, Nicodim si Ioan Iacob Hozevitul.

Pentru cei care sunt interesati aici se gasesc particele din moastele Sf. Ioan Gura de Aur si ale Sf. Nil.

Impresii

Atentie! Cu 200 metri inainte de destinatie drumul paraseste firul vaii, urcand brusc, in 2 serpentine, in poiana unde intalnim zidul Manastirii si unde se pot parca masinile pe un spatiu neted, inierbat.

Prima impresie este ca am ajuns intr-un loc linistit, mai putin cunoscut, la poalele muntilor Leaota, la 771 m altitudine, inconjurati de padure de foioase si acompaniati de triluri de pasari. Superb!

Zidul manastirii este unul inalt de circa 2 metri alb ornamentat cu piloni si semicercuri de placi ceramice caramizii si cu semne ale crucii, toate contrastand placut pentru privire. Poarta manastirii este una inaltata, prezentand aceeasi idee cromatica, este boltita si strajuita de 3 cruci aurii. Cadrul oferit de acest lacas sfant situat intr-o poiana in mijlocul padurii cu paraul la picioare si muntii in jur este unul atat de potrivit celor ce cauta verde, liniste, natura si fug de zgomot, poluare si aglomeratie. 2 ore cu masina de la Bucuresti!

Dupa ce trecem poarta proprietatii, avem in fata o curte generoasa, verde, inerbata si pe fundal mai multe constructii. Conform documentatiei mele ca sa nu gresesc: un corp de chilii, trapeza, bucataria, staretia, un arhondaric. Hai ca mi se impleticeste limba.

A doua impresie este ca nu suntem la o manastire. Bine, adica suntem, ca scrie mare si clar Manastirea Adormirea Maicii Domnului pe o placa indicatoare mare albastra, exista o biserica, semnele crucii etc.

Dar, cladirea din stanga, este de cateva ori bune mai mare decat biserica mare, care nu stiu de ce se numeste asa, caci este mica. Aceasta constructie din stanga, este etajata, cu 16 arcade in spatele carora este un pridvor mare, comun, spatiu de trecere catre camere. Arata ca o mega pensiune tare de tot. Asa cam de capacitate de 50 de persoane. M-a frapat marimea ei care “”umbreste””biserica.

Inainte de a ajunge la biserica este o constructie hexagonala, noi am gasit-o inchisa, si care era plina cu carti, obiecte de cult, icoane, si alte maruntisuri care se pot cumpara de la un magazin de pe langa o manastire, si cred ca si asta era rolul ei. Mai in stanga este lumanararul unde am aprins si noi lumanari pentru vii si pentru morti.

In spatele curtii am admirat braduti si amenajari florale cu panselute. Toata curtea este impecabil de curata si frumoasa.

Biserica este una incarcata cu picturi in ulei realizate pe panza pe fond albastru. Pictura este intr-o stare foarte buna. Constructia este un clasica pentru o biserica ortodoxa, cu pronaos, naos si altar. Pridvorul este de forma inchisa. Aici am gasit un vas mare cu aghiazma, acces liber la lumanari, unde puteai lasa banutii pentru acestea si un loc amenajat (o masa) cu hartie si pix pentru a lasa acatiste.

Domeniul include si o mini mini pastravarie si o livada.

Un mare plus al locului este linistea si faptul ca aici nu este semnal. Parcarea de la Manastirea Runcu este folosita de montaniarzi ca punct de pornire in drumetii. La 3 km distanta se gaseste Cabana Leaota (1.330 m alt.), nefunctionala, marcaj banda albastra, care porneste din Runcu si ne insoteste si pana la manastire, continunad apoi in urcus sustinut, trece de cabana si ajunge pana la Varful Leaota 2.133 m altitudine. Dar despre acest subiect poate voi avea timp si voi mai scrie, desi timpul alocat impresiilor este tot mai limitat.

Am mai apreciat aici vorba calda a unei maicute cand am intrebat daca putem sta cu copiii in parcare, “”la iarba””, cat si mai tarziu cand alta maicuta evlavioasa ne-a comunicat intr-un mod atat de linistit is de nerefuzat ca mai putem poposi numai putin in acel loc pentru ca nu este destinat ca si picnic. Este adevarat ca deschisesem o umbrela de soare, dar nu ne insirasem cu gratare si nici nu aveam de gand. Aeasta calda recomandare ne-a facut sa mutam picnicul dupa gardul manastirii intr-o poiana si mai primitoare pentru ca oferea si soare si umbra.

Aceasta a fost recomandarea mea de loc linistit, in natura. Numai de bine!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

la poalele Muntilor Leaota, pe Valea Ialomicioarei


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

liniste, natura, verde, tril de pasarele

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 08.06.20 09:35:18
Validat / Publicat: 08.06.20 17:30:00
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în RUNCU [DB]

VIZUALIZĂRI: 5915 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 intrarea in manastirea runcu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38450 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.06.20 17:28:38]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Runcu [DB], RUNCU [DB]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

mishu
[08.06.20 17:35:51]
»

@Dan&Ema: Desi cred ca ne-am saturat cu totii de atata liniste, locul acesta insa ofera o altfel de liniste pe care in mod sigur ai apreciat-o prin comparatie cu nebunia care ne inconjoara in viata de zi cu zi.

Despre biserica in sine nu am sa ma pronunt, nu mi-as fi dorit sa fie mai mare sau mai spectaculoasa, insa mie mi-a placut cum​ arata locurile si se vede dragul de frumos.

Felicitari, votat cu mare drag. ​

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[08.06.20 17:40:58]
»

@mishu: ​​

Noi fiind 13 ​​participanti la aceasta iesire "la verde"numai tacuti nu am fost. Nu inseamna ca am pornit muzica sau dansul. A fost hohaiala hihaiala aia cand ies mai multe familii si se joaca, glumesc, petrec timpul impreuna inconjurati de copii.  Dar pana s-au strans ​​participantii am avut timp sa savuram si linistea pura a padurii.  Multumesc de ecou, numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
micutzu
[08.06.20 17:59:41]
»

Salut. Citit si votat cu mare drag.  Am vizitat si eu manastirea si pot spune ca este un frumos loc pentru reculegere, intr-un decor absolut superb. Parerea mea este ca toate manastirile de la noi din tara au un farmec aparte si le consider oaze de liniste si pace, bucurie pentru inima, ochi si suflet. Sa auzim numai de bine.

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[08.06.20 19:22:08]
»

@micutzu:  ​​

​​Initial nici nu am vrut sa scriu despre Manastirea Runcu intrucat vizitarea acesteia nu a fost scopul principal al acestei iesiri. Am vazut insa ca nu prea este infirmatie pe AFA despre acest obiectiv si desi am incercat sa nu mai scriu despre manastiri si biserici, acum am gasit motivul sa o fac.  Multumesc de lectura si ecou! Numai bine! ????​​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Daisy Petal
[08.06.20 19:55:10]
»

Trebuie să recunosc. N-am vizitat mănăstirea Runcu, însă din imagini reiese că este o oază de liniște și pace, iar ordinea din curte parcă ar fi palpabilă. Tot din imagini văd că mănăstirea este puternic ancorată în realitate (panourile solare), ceea ce mi se pare firesc să fie așa. Am citit și am votat cu drag articolul.

webmaster
[08.06.20 20:10:23]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[08.06.20 20:24:09]
»

@Daisy Petal:  ​​

​​Ansamblul monahal de la Runcu este unul destul de nou aparut si construit cu materialele si solutiile anilor noatri. Se vede de la ziduri, placari, acoperisuri etc. ​​

Cel mai mult mi-a placut curatenia, curtea pusa la punct si poiana linistita decupata parca in padure. ​​

Multumesc de lectura si ecou! Numai bine! ????

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[09.06.20 15:17:25]
»

@Dan&Ema: Un loc despre care chiar se poate spune că se află în mijlocul pădurii! Am citit câte ceva despre acest loc într-un articol al @irineid (vezi impresii) și mă interesasem atunci despre un Muzeu de etnografie și folclor care ar exista în localitate. Plănuiam o excursie în zonă, dar aceasta nu s-a mai materializat.

Am citit și despre existența unui festival ecvestru - Haidook Summer Fest -  ​desfășurat vara pe un platou situat la cota 1000 m deasupra satului Runcu (haidook.ro/despre-festival). Nu știu dacă ediția a 5-a va mai avea loc anul acesta...

Chiar că acele călugărițe au fost înțelegătoare

Mulțumim pentru​ articol și fotografii!

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[09.06.20 22:42:27]
»

@tata123: ​​

In Runcu exista un centru de echitatie si sunt multi crescatori de cai. ​​​​

​​

Poiana decupata din padure unde este construita manastirea este superba. ​​

​​Iti garantez ca nu am scos surlele si trambitele in preajma manastirii si am fost decenti. ​​

Motivul "mutarii"noastre din parcare a fost umbrela de soare pe care am deschis-o care aducea ideea de picnic. Nu am avut gratar, nici muzica. A fost o distractie linistita daca pot spune asa desi ne-am distrat de minune. Numai bine! ????​​

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mitica49
[10.06.20 15:17:53]
»

Salutare!

Iată o bună propunere de plimbare, nu-i foarte departe nici de Brăila, numa'bun pentru un week-end de pensionari (adică marți-miercuri-joi, că de te apucă vinerea se aglomerează), mai ales că pân-acolo și poate și pe acolo mai sunt și alte locuri de vizitat (după pandemie/vrei s-o iei pe glie).

Vorbele review-ului sunt convingătoare iar imaginile la fel pentru a te îndemna la un astfel de demers.

Felicitări pentru articol!  ​ ​ ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, Dan&Ema, micutzu, mishu, Mitica49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Runcu [DB]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083631038665771 sec
    ecranul dvs: 1 x 1