ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.04.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

La Snagov

TIPĂREȘTE

Deoarece pentru noi vremea vacantelor inca nu a sosit, in weekendul trecut am hotarat sa petrecem o zi aproape de Bucuresti, in padurile Snagovului.

La 35 km pe soseaua Bucuresti - Ploiesti, dupa localitatea Ciolpani, un indicator dreapta directioneaza spre Club Nautic. Podul pietonal care traverseaza DN1 pe aici, precum si o benzinarie aflata pe partea stanga, sunt alte doua puncte de reper ajutatoare.

Inca nesiguri de drumul laturalnic pe care ne-am angajat, oprind pentru a cere lamuriri suplimentare de la un localnic, am observat un mic afis care informa ca "Snagov Tur redeschide sezonul ecoturistic in zona Snagov incepand cu 22 aprilie" adica tocmai ziua in care ne aflam. Se fac circuite de o ora cu vaporasul "Vlad Tepes" (35 lei/pers.), cu un popas de 20 de minute pentru vizitarea Manastirii Snagov. Nu suntem chiar pasionati de sporturi nautice sau plimbari pe lac. Ceea ce ne propuseseram pentru acea zi de duminica erau cateva momente de relaxare pe malul lacului, la aer curat, intr-un loc civilizat. E adevarat, nu vazuseram niciodata Manastirea Snagov si, daca s-ar fi potrivit…

Am continuat pe drumul relativ bun, care trece prin padure si se sfarseste la Snagov Parc. Verdele crud al frunzelor in luna lui april, lumina soarelui strapungand cu greu desisul crengilor care pe alocuri se impreunau deasupra soselei, au facut din acest drum unul de poveste. Calatoream printr-un minunat tunel, in alte timpuri, spre alte taramuri...

Inscrise pe panouri, incepeau sa apara tot mai frecvent informatii despre pensiuni, restaurante, locuri de popas. In cele din urma am oprit intr-o parcare mare, destul de populata cu masini de Bucuresti si nu numai.

Ajunseseram la Hanul Vlasiei, construit pe unul dintre malurile Lacului Snagov. Alaturi se afla Hotel Restaurant Dolce Vita. Amplasate in cadrul natural deosebit al padurii, pe malul lacului, este de la sine inteles ca ambele beneficiaza pe mici debarcadere pentru a-si primi oaspetii si pe calea apei. Pentru informatii suplimentare care va vor ajuta sa decideti ce locatie veti alege dintre cele doua, accesati hanulvlasieisnagov.ro si dolcevitasnagov.ro

Noi am ales la intamplare, acolo, in parcare, Hanul Vlasiei. Prin poarta deschisa larg, vedeam cladirea inalta a hanului, iar in departare, luciul apei. O constructie din barne, o sura, flanca intrarea pe partea stanga. Curtea foarte bine ingrijita, cu un rond central, are si loc de joaca pentru cei mici. In dreapta, o zona impadurita desparte Hanul Vlasiei de vecinul sau, Hotelul Restaurant Dolce Vita.

Am coborat pana la debarcader si ne-am plimbat remarcand minutiozitatea cu care este ingrijit totul. Nici o floare sau planta decorativa, nici o banca sau stalp de iluminat, nimic nu este la voia intamplarii. Despre curatenie are rost sa mai amintesc? Nici un fir de praf, nici un muc de tigara, nici o hartiuta. Doar natura adevarata si aer curat din belsug.

Pentru ca era vremea amiezei Sura de la Hanul Vlasiei ne indemna sa-i trecem pragul. Parca mai mult decat foamea, Sura ne chema prin aspectul ei rustic, prin barnele masive de lemn din care este construita si prin decorurile amplasate peste tot: farfurii de ceramica, ulcioare, cani, roti de caruta. O scara decorativa ducand spre un pod imaginar, deasupra barului, completa aspectul in modul cel mai fericit. Ne-am asezat la o masa, pe scaune - fireste tot rustice si din lemn masiv - prevazute cu pernite moi, din blana. Langa noi, in spatiul verde, trona o caruta incarcata cu fan si un cerb pe care am tinut sa-l fotografiez la plecare.

Nu are rost sa povestesc ce am comandat, cat a costat… Pentru mine era suficient ca ma aflam acolo si ca, in cele din urma mi s-a oferit o portie de papanasi foarte buni. Cred ca in scurt timp voi alcatui un top al locatiilor care servesc acest gen de desert. Am observat ca se fac in multe locuri, dar nu peste tot bucatarii sunt la fel de talentati.

Grupul sanitar se afla in curte, intr-o anexa separata, foarte aproape de Sura. Este curat si dotat cu tot ceea ce este necesar unor toalete moderne.

Dupa masa, pentru ca nu doream sa ramanem pe loc, ne-am propus sa incercam sa gasim manastirea din insula. Stiam ca este greu. Nu vazuseram nici macar un indicator la venire si nimeni nu stia sa ne raspunda unde este. In cele din urma, un baiat de la debarcader, probabil de prin partea locului, ne-a spus: "Al doilea drum in dreapta, prin padure".

La intrarea pe primul drum era un indicator de acces interzis atat pietonal cat si auto si o sageata spre Palat. Mi-am imaginat ca trebuie sa fie o zona inaccesibila muritorilor de rand, dar curiozitatea m-a indemnat sa incerc sa aflu acasa cateva detalii despre acest palat. Am accesat palatulsnagov.ro si am aflat ca

”Palatul Snagov a fost construit in anii 30 de catre Printul Nicolae si extins in anii 80 de familia Ceausescu. Aceasta resedinta se afla pe malul lacului Snagov, fiind in prezent destinata oaspetilor veniti la invitatia unor institutii importante precum: presedentia, parlamentul sau guvernul. Asadar, acesta este motivul pentru care nu am putut sa-l vedem nici macar pe dinafara. Daca in prezent in palatul in care Ceausescu nu a locuit niciodata, care gazduieste doar ocazional forumuri politice si intruniri ale angajatilor unor multinationale, se organizeaza nunti si botezuri, mi se pare nedrept ca omul de rand sa nu se poata nici macar apropia. Am vazut si am fotografiat Palatul de la distanta, de pe celalalt mal al lacului.

Hotarati sa incercam varianta propusa de baiatul de la debarcader, "Al doilea drum in dreapta, prin padure", ne-am aventurat pe un drum foarte prost, cu gropi si nesemnalizat, dar foarte frumos. Daca as fi putut strabate acei vreo 5 km la pas, inspirand aerul padurii si bucurandu-ma de verdele crud… Cu rabdare si conducand foarte incet, am ajuns la o intersectie unde o sageata ne arata directia spre Sfanta Manastire Snagov "Vlad Tepes" insula, monument istoric sec. XIV-XV. In afara faptului ca am aflat ca mai aveam de parcurs 2 km pe drumul din padure, pe indicator mai erau alte doua informatii pretioase: un numar de telefon despre care ulterior am aflat ca este al staretului (pana la construirea podului, staretul transporta pelerinii cu barca) si Vesta Investment, numele firmei care a sponsorizat manastirea cu aceste indicatoare. Dar ce putin a sponsorizat, daca abia acum, in inima padurii, il descopeream pe primul!

La un pod, langa panoul care indica faptul ca ne aflam in Aria Naturala Protejata "Lacul Snagov", urmarind harta, am incercat sa deslusim unde este manastirea din insula. Doar politistul de la un "obiectiv pazit", nu departe de pod, a stiut sa ne indrepte spre satul Salistea Snagovului, la manastire. Am lasat in urma oameni la fel de dezorientati ca si noi, unii in cautare de loc de pescuit, altii in cautare de loc pentru gratar, am trecut podul si am ajuns in sat. Pe strada Manastirea Vlad Tepes, masinile raman sub supravegherea unui amator de chilipiruri care-ti arata unde sa parchezi, nesfiindu-se sa ceara 3 lei "pentru o bere".

Pe langa un panou mare care prezinta toate atractiile turistice din zona, o alee betonata coboara pana la malul lacului, la pasarela construita cu atatea eforturi acum aproape doi ani. Din inaltimea ei, imaginile lacului marginit de debarcadere, pensiuni si palatul la care nu avuseseram acces, erau intregite de turlele manastirii care rasareau dintre copacii de pe insula.

Manastirea Snagov atat de greu de gasit, acum se afla in fata noastra. La coborarea de pe pasarela, eram deja in curte, printre pomii infloriti. Nu exista zid imprejmuitor. Doar lacul inconjoara si protejeaza acum sfanta manastire. Trecand pe sub bolta turnului-clopotnita, se ajunge la biserica foarte frumoasa, din caramida aparenta. Pot afirma ca, mai mult decat mormantul lui Vlad Tepes care se afla in fata altarului, acest lacas m-a impresionat prin originalitatea imbinarii caramizilor la exterior, inclusiv cu o dispunere in spirala si prin frumusetea picturilor interioare. Catapeteasma este de zid pictat, iar cele patru icoane mari ale altarului sunt incastrate in zidarie.

Am vazut multe biserici de manastiri, dar cea de la Snagov este cu totul diferita.

Dintr-un pliant pe care l-am cumparat de acolo (7 lei; mai existau doar versiuni in franceza, germana si italiana), am aflat ca manastirea atestata documentar din sec. XIV a fost inzestrata de Mircea cel Batran, Vlad Dracul si altii. Vlad Tepes a construit ziduri de aparare, un pod de lemn, un tunel pentru refugiu, o inchisoare pentru tradatorii de tara si turnul-clopotnita care mai dainuie si astazi. Neagoe Basarab a construit actuala biserica in perioada 1517-1521 pe fundatiile alteia mai vechi. Dintre cele patru turle - una pe pronaos, alta pe naos si doua, dispuse simetric, pe altar, doar cea de pe naos este originala, celelalte - deteriorate la cutremurul din 1940 - au fost refacute.

Poate mai mult decat la alte manastiri, aici turismul este incurajat. Pe unul dintre maluri s-a amenajat un debarcader la care vaporasele aduc turisti in grupuri organizate. Acestia platesc o taxa de 15 lei pentru vizitarea manastirii, iar pentru fotografiere in interior 20 euro.

In timpul cat am fost noi acolo, o salupa a debarcat un grup de englezi dornici sa vada mormantul lui Dracula. Chiar daca istoricii inca se mai contrazic referitor la locul in care este cu adevarat inmormantat Vlad Tepes (Manastirea Snagov sau ctitoria sa de la Comana), faptul ca in fata altarului din biserica de la Snagov exista un mormant si chipul de bronz al domnitorului zis Dracula, pentru turistul amator de legenda, este suficient.

Ne-am incheiat aici periplul de o zi in padurile si apele Snagovului si ne-am intors acasa pe acelasi drum, bucurosi, incantati ca am fost acolo.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 23.04.12 19:23:07
Validat / Publicat: 23.04.12 20:45:42
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 48570 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Circuite cu vaporasul "Vlad Tepes" pe Lacul Snagov.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

roth
[23.04.12 22:10:50]
»

Desi am batut Snagovul ca si locatie timp de ~9 ani, asta datorita fiului care a facut acolo sport, nu am ajuns niciodata la Manastirea Snagov. Desi ocazii ar fi fost, spre rusinea mea nu pot spune ca am ajuns in acel loc asa frumos descris de tine.

Acum cand nu mai am treaba cu Snagovul din punct de vedere sportiv/competitional poate ma invrednicesc sa ajung si eu prin aceste locuri.

Poate voi urma si alegerea ta in ale mesei si anume Hanul Vlasiei

iulianicAUTOR REVIEW
[23.04.12 22:41:37]
»

@roth: Manastirea Snagov a fost un loc greu accesibil intotdeauna. Eu am auzit de ea, dar nu am incercat sa ajung acolo stiind ca staretul – singurul vietuitor pe atunci la manastirea de pe insula – trebuia instiintat telefonic pentru a veni cu barca sa preia vizitatorii. Chiar si acum cand s-a construit pasarela nu este tocmai simplu din cauza drumului nesemnalizat si foarte prost pe o mare portiune. Dar, daca ne-am descurcat noi, se vor descurca si altii.

Primavara, vara si cred ca si toamna este foarte frumos pe insula. Iti doresc o calatorie placuta si fara peripetii!

aur1269
[14.04.13 12:41:40]
»

Noi am fost ieri acolo (13.04.2013), si doar ce am pasit pe insula, a venit la noi un popa tupeist si obraznic, care ne-a spus pe un ton nu chiar duhovnicesc, ca trebuie sa platim 15 lei pt a vizita biserica. I-am spus ca vom vedea daca vizitam biserica, dorind pt inceput sa vedem imprejurimile. Dar el se tinea de noi, si nu, intra domne sa te rogi in biserica, ca de aia ai venit. Am plecat dezgustat de acea fata bisericeasca (oare?)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Edyson
[26.04.13 12:49:27]
»

@iulianic:

Aceasta locatie (Hanul Vlasiei) seamana izbitor cu locul unde am fost acum vreo 3-4 ani, vara, la fel am facut dreapta, venind dinspre Bucuresti, in dreptul benzinariei de pe stanga si am mers pe acel drum pana am ajuns pe drumul din padure. Am continuat pe acel drum care iti da o senzatie minunata, pana la o bariera unde era "amenajata" o parcare, a venit la noi un domn care ne-a luat o taxa de masina (10 lei, parca era in functie de nr. de pers., noi eram 4 adulti si doi copii... 4x2,5 lei) dar ne-a spus ca in acea taxa era inclus ceva de mancare facuta de ei acolo. Trecand de bariera am observat ca era amenajata o terasa unde se putea servi de baut si mancat, spatiu verde suficient, gratare amenajate pentru cei ce doreau sa-si prepare singuri fripturile, umbrele mari patrate cu mese si banci, grupuri sanitare, apa curenta, cosuri pentru gunoi... deci toate conditiile pentru un gratar la iarba verde cu familia sau prietenii. Mi-a placut foarte mult, ne-am simtit excelent, imi aduc aminte ca am si pescuit spre distractia copiiilor!!!

Asaaaa... acum vreau sa ma duc tot acolo, duminica dar intrebarea mea este daca vorbim de aceeasi locatie si daca daca da, se mai poate face gratar propriu, sa intindem o patura, sa jucam un volei, badminton... ???

Multumesc anticipat!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[26.04.13 16:17:06]
»

@Edyson: În primul rând bine ai venit în comunitatea AmFostAcolo! Sunt onorată că primul tău ecou este la unul dintre review-urile mele.

Referitor la întrebarea ta: Când am fost noi ultima oară (anul trecut) nu am văzut grătare la Snagov. Pot să-ţi spun că erau persoane venite cu maşini, care întrebau derutate unde pot găsi un loc de grătar. Era la ieşirea din pădure, spre Mănăstirea Snagov.

Un loc aşa cum îţi doreşti tu am văzut - tot anul trecut - în Pădurea Pustnicu, spre Restaurant Casa Pustnicu. Noi mergeam acolo pentru relaxare şi pentru peisaj, dar un nene ne-a acostat pentru a plăti intrarea. I-am spus că noi mergem la restaurant, nu facem grătar şi atunci ne-a permis să trecem fără taxă. Într-adevăr, acolo, într-un loc special amenajat, supervizat de oameni de ordine, am văzut multă lume la grătar, cu copii, cu toţii în ţinută lejeră, se învârteau şi ţopăiau prin fum.

Îţi doresc un weekend minunat oriunde te vei duce!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[10.08.16 22:25:22]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în zona Snagovului, SNAGOV" (nou creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aur1269, Edyson, iulianic, roth
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Snagov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.99750590324402 sec
    ecranul dvs: 1 x 1