ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.05.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2022
DURATA: 2 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 6 MIN

Zoo Pitești

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Grădina zoo din Pitești se află în pădurea Trivale, acolo unde îi stă bine să fie unei grădini zoologice. Are pădure (tânără) de jur împrejur și o șosea în proximitate care face legătura între cartiere ale Piteștiului deci, cum ar veni, pădurea e în mijlocul orașului, printre cartiere. Venind din cartier Trivale, înainte de a ajunge la zoo, șoseaua se bifurcă și, prin dreapta se ajunge în cartier Găvana și înainte, după ramificația spre zoo, se ajunge în localitatea Băbana. Un indicator zice că putem întâlni căprioare, ciute sau alte cornute.

Ajungând la zoo, un indicator montat la șosea ne îndrumă spre adâncul pădurii. La locație se ajunge după ce se intră pe o alee de vreo sută de metri, perpendiculară pe șosea. Înainte de poarta grădinii zoo e o parcare largă, betonată. La poartă e o clădire a administrației, pe stânga, unde se vând bilete. Zonele alocate animalelor sunt pe dreapta și este alee înainte și pe dreapta și se poate face un circuit că aleile se unesc mai în spate. Mai întâi sunt cuști cu tot felul de zburătoare: fazani, rațe, gâște, găinușe, în față mergând. După asta e un chioșc mai mare ce adăpostește reptile pe dreapta unde nu am mers să mă uit și tot felul de păsări cântătoare de junglă la stânga: papagali, sticleți și alte zburătoare jucăușe care au un spațiu îngrădit în exterior și un spațiu amenajat interior unde sunt adunate de către îngrijitori la sfârșitul programului. Noi am ajuns pe la ora 18:30 și la 19:00 am plecat deci am făcut turul pe repede – ’nainte dar am și văzut cum adună îngrijitorul păsărelele exotice. Doar intră în cușca lor exterioară și stă acolo fără să facă nimic până intră toate la interior, blând, blajin, nu se-agită, nu se zbate.

După zona cu păsărele e amenajată o zonă cu jucării pentru copii, pe sub copaci unde copiii se joacă și, totodată, văd și păsările zburătăcind prin cușcă.

După chioșcul ăsta cu prada și vânătorul puse să conviețuiască, aleile duc spre dreapta, spre animale mari, la ursul brun și nevasta lui. Astea au un areal larg alocat și o construcție unde li se servește mâncarea. Peste alee sunt ierbivorele – iarăși prada și prădătorul în vecinătate. Sunt oi, măgari, capre pe care le-am văzut doar în treacăt că deja mă grăbeam.

Și nu știam de ce nu mai găsesc pozele mele cu gâște de la zoo. Apoi mi-am amintit că la Pitești am fost de 2 ori, la interval de 2 săptămâni. Prima dată am făcut o plimbare prin pădure dar nu am intrat la zoo astfel că pozele mele se limitau la clădirea administrației văzută din exterior și mă miram unde sunt restul pozelor. Le-am găsit mult mai jos în fișier că între timp se adunaseră alte poze din alte locuri.

Deci, în ordinea cuștilor, așezământul ne prezintă:

Lama – care trăiește în America de Sud (Peru, Bolivia) pe platourile Munților Cordilieri până la înălțimi de 4.000 – 5.000 de metri. Sunt animale ierbivore. Masculii se folosesc la muncă. Femelele sunt crescute exclusiv pentru reproducere.

Clasa Mamalia

Ordinul Artiodactyla

Subordinul Ruminanția

Familia Camelidae

Genul Lama

Lama Glama

Înainte de lama mai erau și niște rațe dar cred că nu le-am dat prea multă atenție că-mi păreau cam banale. Dar Lama era ceva inedit.

De pe un gard suntem atenționați să nu hrănim păsările și să păstrăm destanța față de bara de protecție. Ele au umbră, natură reală și niște chioșcuri cu acoperiș pentru divertisment.

Păunul asiatic albastru

Are un bazin cu apă dreptunghiular în mijlocul curții și niște cuști pe măsura lui unde să se simtă bine. În fața cuști are un panou explicativ unde ne spune multe adică:

trăiește sălbatic,

e sociabil și stă în cârduri,

ocazional e domesticit și ținut ca pasăre de ornament,

este poligam,

nu îngrijește puii

face pe șeful după ce cresc puii,

Cam ca și unii oameni, aș zice.

Apoi urmează (în sfârșit) gâsca. Dar nu orice gâscă ci gâsca Nilului care populează toată Valea Nilului, se hrănește cu ierburi și semințe dar și cu pești și broaște și e bună înotătoare. Își face cuibul în stuf, în maluri sau în copaci. Este monogamă. Se împerechează primăvara. După ce ies puii, se adună în grupuri.

Mai spre fundul grădinii zoo ajungem la mamiferele mai mari. Aici găsim lupul ce are habitatul în nord: în America, Asia și Europa. Acesta năpârlește toamna și primăvara. Consumă reptile, păsări, vulpi, stârvuri, atacă stâne și gospodării, fiind, uneori, un pericol pentru cornute și porcine. Vâneazâ în haite. Își crește puii cu devotament.

Fazanul argintiu – de proveniență din Himalaya, China, Taiwan, Vietnam - Asia, în general. Este poligam, cum sunt fazanii. Suportă clima temperată.

În chioșcul cu păsări exotice sunt și acvarii cu peștișori colorați.

În zona din spate, ursul brun își are teritoriul său. Sunt două exemplare. Despre urs cam cunoaștem pentru că avem onoarea să conviețuim pe același teritoriu.

La cornute se remarcă muflonul sau oaia sălbatică europeană, originală din Sardinia și Corsica, de culoare roșcată vara și castanie iarna. Își petrece iarna în colectivitate dar primăvara se împrăștie și țapii se bat între ei pentru supremație.

Altă ciudățenie este măgarul sălbatic numit kiang care trăiește în stepa Tibetului în cete mici. Se hrănește cu ierburi și licheni. Se împerechează în august – septembrie și gestația durează 12 luni după care se naște un singur pui.

Mai familiar pentru noi este oaia țurcană aclimatizată în Munțiu Carpați de unde s-a răspândit în Europa. Poate fi albă, brumărie sau neagră. Se hrănește cu iarbă sau fân.

În mare, cam astea sunt atracțiile de la zoo Pitești.

Eu am găsit o altă atracție în ghiveci la poartă: o plantă ca trifoiul doar că frunzele sale sunt mov și în formă de inimă, foarte originală. Mai erau și alte plante, tot în ghiveci, cu eflorescențe viu colorate și mătăsoase și-am stat să le fac poze până s-a enervat paznicul.

După am luat o cină târzie la Cornul Vânătorului – pe la ora 23:00. Știu bine că aveau o petrecere și personalul refuza să ia comenzi deși putea s-o facă. Doar umblau țintit pe terasă și ignorau oaspeții că așa vroiau ei. Până la urmă a venit șefa și-a luat ea comenzile. Am mâncat la lumina lanternei pe la ora 23:09 după ce am stat aiurea, degeaba, pe terasă, vreo 2 ore. Nu zic, era o seară plăcută dar vroiam să și mâncăm, totodată. Prima vizită la Cornul Vânătorului fusese reușită, a doua cam fiasco. E pe aceeași șosea cu zoo, tot în pădure, cam un kilometru și ceva mai spre cartier Trivale. Aia a fost. Am rămas cu impresii amestecate după excursia aia, a doua, la Pitești. A fost așa o chestie că am făcut cu toții eforturi să menținem pacea. Poate, singure, doar animalele de la zoo n-au avut vreo bătaie de cap.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Locul este superb. Îmi place pădurea.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

A fost, pe scurt. Am dormit mult ziua aia.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mioritik in 09.05.23 02:42:00
Validat / Publicat: 09.05.23 06:52:22
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PITEȘTI

VIZUALIZĂRI: 514 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 Zoo Pitești, păunul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14300 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[09.05.23 03:27:50]
»

2 web

Pls add

https://m. youtube.com/watch?v=D_BFwa6lrWE&list=PL8j_kKKPP4pW4nn7D9D-_FOsLHZNOZTJw&index=6

Ms

webmasterPHONE
[09.05.23 08:08:54]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanuPHONE
[09.05.23 18:55:08]
»

@Mioritik????????: Mă bucur pentru vizita ta a doua în Pitești și în Pădurea Trivale. La Gradina Zoo am mers de multe ori, natura este diferită în anotimpuri, doar suntem în pădure. Cu nepoții nu se putea rata așa ceva, îmbină privitul cu joaca...

Îmi pare rău pentru cei de la Cornul Vânătorului ce nu v-au servit cum trebuie cina târzie...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Nasshu
[09.05.23 19:46:36]
»

@Mioritik????????: desi sunt pitestean, eu unul nu am mai calcat pe acolo de cca 15 ani si nici nu o sa merg prea curand.

E drept de atunci s-a mai ' ' activat' ' /schimbat un pic, dar - in opinia mea - cam degeaba.

1. nu poti ajunge acolo decat cu taxiul/ masina personala sau pe jos/cu bicicleta

2. odata ajuns acolo, chiar daca nu esti pe repede inainte, vizita se termina destul de rapid.

Eu ''vad'' alta organizare acolo, o combinatie intre public si privat. ' ' Public-ul' ' sa se ocupe de tot ce inseamna animale/Zoo si ' ' privat-ul ' ' de restul: locuri de joaca pentru copii, ceva ' ' ciuperci ' ' cu haleala, o bere, un suc (asta genereaza (si) locuri de munca/impozite).

Parintii/bunicii stau, beau o bere, manaca un mic (ma rog ceva intre fast food si restaurant - care sa nu scoata fum) si copii zburda linistiti pe alei si pe la locurile de joaca, ca doar toti sunt la padure, aer curat.

Din cite vad eu pe net / poze recente nici macar banci nu sunt (cu exceptia unui mic loc de joaca) sa-ti tragi un pic sufletul, sa citesti eventual o carte, etc daca tot nu ai o terasa in zona .

Nu stiu de ce dracu la noi nu se poate, am fost la Zoo Viena, Zoo Szeghed... asta era mersul. Aveai si ce manca si ce bea si ce vedea si unde te juca/sta! La noi nu de ce nu se poate?!

Ca sa nu mai spun de Parcul Lunca Argesului sau Strand unde e aceeasi situatie. Daca ti se face sete = APA de la cismea, dar nu e prea indicat ca nu am vazut prea multe toalete in zona.

Situatia asta nu cred ca e doar la Pitesti (cel putin in privinta Zoo).

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[09.05.23 21:25:33]
»

@Nasshu: Chestia asta cu adulții beau o bere și copii pe alei nu funcționează în zoo. Minorii trebuie supravegheați, chiar 17 ani și 360 de zile de-ar avea, există un adult ce răspunde pentru siguranța sa iar un zoo este un loc cu potențial de risc. Poate fi chiar o politică de a nu favoriza staționarea în incinta zoo. Oricât de acomodate ar fi animalele cu oamenii, pot deveni agitate de la prea multe acțiuni antropice pe teritoriul lor. Să vezi omu' că vine și pleacă, e una. Să-l vezi că vine și se instalează pe teritoriul tău și incepe să fumege, să pufăie, să scoată hălci de carne mirositoare - btw, animalu' are mirosu' dezvoltat. Nu cred că m-aș bucura să văd ursu' lângă mine la picnic. Poate-l apucă și începe cu flik - flacurile, dublă piruetă pe stânga. Sau vreo gazelă ceva o vezi că face salturi fix în proțap... Nu știu. Mie mi-a plăcut zoo așa cum este. Iar personalul l-am văzut profi. Un om închidea papagalii, altul punea ceva în tindă la urs, alții închideau pe acolo. Nu i-aș vedea la copt mici. Plus, la zoo e un miros specific, de animale. Nu l-aș asocia cu sfârâitul de mici. Cred că fiecare loc cu destinația sa e mai potrivit.

Adevărat, accesul așa se face. Eu mai fac uneori scurte drumeții doar, recent, încep să mă simt ca un extraterestru umblător că nimeni nu mai manifestă astfel de obiceiuri și, mai mult ca sigur, mulți mă compătimesc că n-am mijloace de deplasare. De-asta prefer mai mult locurile pustii. Mulți din cei care drumețeau înainte au schimbat plimbarea pe cabană și chef. E o opțiune. Eu, sincer, prefer să rămân extraterestru.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[09.05.23 21:33:48]
»

@mprofeanu: daaa, mă gândesc să mai scriu de Cornul Vânătorului că a doua vizită a diferit mult de prima...

La zoo mi-a plăcut. Prima dată a fost explorare și, sincer, mereu când văd un loc nou, totul e foarte greu, înaintare înceată, observat, luat la cunoștință, parcă timpul încetinește. Doar să observ locurile și să găsesc zoo m-a obosit mult. A doua oară, deja, zburdam. Și, interesant, mi-a plăcut că este trotuar la șosea, în pădure.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂGrădina Zoologică din Pitești:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053019046783447 sec
    ecranul dvs: 1 x 1