ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.05.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Nicolae Grigorescu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Nicolae Grigorescu este considerat fondatorul picturii moderne românești.

El a primit o bursă pentru studii, în tinerețea sa, cu ajutorul lui Mihail Kogălniceanu pe care l-a întâlnit în timp ce picta icoane la Mănăstirea Agapia. Din perioada sa de tinerețe au rămas: icoana pictată la Mănăstirea Căldărușani numită Isus și femeia Samariteană, icoana Sfântului Spiridon de la Biserica Alexa din București, opt icoane împărătești la Zamfira și epitaful și praporul, picturile murale de la Agapia. A mai pictat și biserica din Băicoi.

Cu ajutorul bursei primite a studiat pictura la Școala Națională de Arte Frumoase de la Paris după care a revenit în România. Fiind convocat, a plecat pe front ca și pictor reporter, participând la războiul de independență în perioada 1877 – 1878 unde a realizat desene și schițe care au stat la baza realizării unor compoziții ulterioare. Astfel au apărut operele sale Dorobanțul, Atacul de la Smârdan și altele. După război a lucrat peste 10 ani mai mult în Franța.

Pentru lucrările realizate despre război (în special "Atacul de la Smârdan") a fost răsplătit financiar de către statul român astfel că a avut posibilitatea să își construiască reședința de la Câmpina. Sănătatea sa a fost șubrezită ca urmare a participării la război astfel că i s-a recomandat aerul de munte. Întâi a ales Posada unde a locuit cu chirie însă nu s-a adaptat prea bine astfel că s-a orientat mai spre poalele munților, spre Câmpina. Astfel, a rămas posterității imobilul în care și-a petrecut ultima parte a vieții, cădire care este astăzi muzeu și îi poartă numele. În curtea largă se află bustul pictorului. Casa e construită pe o colină, terenul fiind în pantă. La construcția casei abundă lemnul. Acoperișul în două ape e relativ ascuțit și sugerează aspectul unei cabane rustice. Pe peretele frontal s-a montat o placă cu numele artistului. Intrarea se face printr-un gang cu aspect rustic, deasemenea. Tot ansamblul sugerează tradiție, tihnă și rural deși casa e destul de spațioasă. Holul e destul de încăpător și s-a amenajat recepția prin spatele căreia urcă scara din lemn către camerele de la etaj unde își avea fiul său dormitorul, pe stânga iar la dreapta este un salon.

Atelierul pictorului este cea mai mare încăpere din casă și se află la parter, pe stânga. Aici găsim șevaletul său original, vopselele și pensulele pentru că moartea l-a surprins când avea un tablou în lucru. Astăzi, pereții sunt acoperiți cu picturi de-ale sale. Am văzut Dorobanțul, l-am văzut pe Ghiocel care e o bovină de culoare albă despre care toți spuneau că pare subnutrit. Această cornută a fost cumpărată de către artist spre a îi folosi ca și model. Presupun că nu chiar rezona cu viața de artist – bovina zic – știut fiind că cei ocupați în domeniul artelor au o lume a lor în care plutesc și se mai rup de realitate. Tot la fel de visător a fost și în viața de familie - pictorul - deoarece nu a fost căsătorit cu mama unicului său fiu. Surse spun că ar fi avut intenția asta spre sfârșitul vieții dar nu a mai apucat deși fiul său, Gheorghe locuia în aceeași casă, având acea cameră modestă de la etaj unde confecționa obiecte de ceramică.

După moartea pictorului, fiul său, Gheorghe, a vândul către Primăria Câmpina 200 de lucrări de ale tatălui sau care se află la Muzeul Național de Artă din București însă primăria le-a revendicat și a obținut în instanță dreptul de proprietate asupra acestora.

Casa de la Câmpina poate fi vizitată, este muzeu, are muzeografi și o fată ne-a povestit multe despre pictor – mare parte din ce am scris mai sus. Nu știu cum dar m-am nimerit într-un grup cam revoluționar, revendicativ, nemulțumit că Ghiocel era slab, că unicul fiu al pictorului nu a provenit dintr-o căsnicie deși menajul lor semăna cu așa ceva iar în final, cu oarece ostilitate, au cerut informații despre soarta lui Gheorghe iar însoțitoarea noastră s-a fofilat pretextând că are alt grup și a dispărut. Mie înghesuiala mi-a folosit oarecum că am apucat să filmez câte ceva deși puneau ei nu-ș ce condiții. Sunt niște reguli cu lumină, cu blitz, nu-ș ce. Eu am filmat puțin cu telefonul, fără surse de lumină suplimentare și, din ce am auzit, aceste lumini suplimentare sunt interzise, nu filmatul în sine și ce se filmează cu telefoanele nu intră în interdicție. În fine, am apucat să iau doar ceva cadre scurte cu ceea ce a fost universul artistului în perioada sa de maturitate. Am aflat ceva informații inedite, la fața locului, uneori greu de accesat că se tot făcea rumoare în atelier. În fine, vizita a fost productivă chiar dacă nu am aprofundat foarte mult. Mie personal îmi pare un muzeu atipic, mai personalizat și permite, oarecum, înțelegerea atmosferei în care și-a dus zilele artistul nostru, atât cât putem noi înțelege. Imobilul se află într-o zonă de case în Câmpina, pe teren denivelat, pe aceeași stradă cu castelul Iuliei Hașdeu. Cele două locații au apărut aproximativ în aceeași perioadă.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Mie zona îmi place mult că e aproape de natură, curtea înierbată păstrează pământul reavăn și totul păstrează o atmosferă firească.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Povestea gazdei și admirarea celor expuse este distracția, relaxantă, adevărat.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 05.05.23 20:47:07
Validat / Publicat: 05.05.23 21:17:53
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CÂMPINA

VIZUALIZĂRI: 176 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Casa - muzeu Nicolae Grigorescu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14300 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[05.05.23 21:14:35]
»

2 web

Pls add

https://m. youtube.com/watch?v=3WK9Gpznews

Ms

webmaster
[05.05.23 21:38:56]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Michi
[05.05.23 22:43:01]
»

@Mioritik????????: Un review interesant cu fotografii reuşite.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Memorial Nicolae Grigorescu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066305875778198 sec
    ecranul dvs: 1 x 1