ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.07.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Muzeul Chihlimbarului - Colți

TIPĂREȘTE URM de aici

De la Berca, de la fosta mănăstire-cetate astăzi doar un schit - Schitul "Sf. Arhangheli Mihail și Gavril" - cu o frumoasă biserică, ne îndreptăm spre comuna Colți pentru că vrem să vizităm Muzeul Chihlimbarului și să aflăm de ce chihlimbarul de la Colți este cel mai valoros din lume.

Pentru noi drumul a fost scurt, de numai 17 km. De la Buzău, pe DN10 Buzău-Brașov, prin Cislău, Pătârlagele, apoi pe DC69 până la Colți sunt aprox. 70 km.

Până a ajunge acolo, în autocar, ghidul ne-a povestit despre chihlimbarul de la Colți și prima mină deschisă în anul 1927 de inginerul Dumitru Grigorescu, despre perioada de înflorire a extragerii chihlimbarului, în Colți existând opt mine care ulterior au fost închise (ultima în 1948), dar și despre bijuteriile din chihlimbar de Colți ale Elenei Ceaușescu sau pipa de chihlimbar dăruită lui Stalin de Gheorghe Gheorghiu-Dej, în 1951.

La nord-est de satul Colți, lângă drumul care leagă localitatea de satul Aluniș, o suprafață de 2,52 ha aflată la poalele Masivului Ivănețu (altitudine 500-600 m), a fost declarată arie protejată de interes național - rezervație de tip geologic și paleontologic.

Aici s-au descoperit roci de chihlimbar (ambră galbenă) de o valoare deosebită. Paleta de culori cuprinde nu mai puțin de 160 de culori și nuanțe predominant închise, de la roșu până la negru. Unele dintre acestea au un bogat conținut de resturi fosile - insecte, reptile, pene de păsări, peri de animale.

Se știe că, inițial chihlimbarul era colectat din albiile râurilor fiind adus de ape sau scos la suprafață de ploile abundente. Cu referire la chihlimbarul din zonă, prima atestare documentară datează din 1578 când Mihnea Vodă, împreună cu soția sa, donează Bisericii din Aluniș o ușă încrustată cu bucăți de chihlimbar. Mult mai târziu (în 1837) alte documente amintesc de contele rus Demidov care străbătea Valea Sibiciului și Valea Boului în căutare de chihlimbar. În 1828-1834 chihlimbarul se exploata rudimentar, primele ateliere de prelucrare apărând pe la mijlocul sec. XIX. Exploatarea organizată, la scară largă, a început în prima jumătate a sec. XX, inițiatorul acesteia fiind inginerul Dumitru Grigorescu. Perioadele 1947-1950 și 1980-1983 reprezintă ultimele perioade de exploatare industrială a chihlimbarului de Colți.

În 1979 Muzeul Județean Buzău a demarat operațiunea de achiziționare a unor piese de chihlimbar, dar și a unor obiecte etnografice din comuna Colți în vederea organizării Colecției muzeale Colți, colecție deschisă publicului în anul următor. Expoziția etala peste 270 de piese brute și prelucrate, cea mai mare - de 3,45 kg - fiind considerată cea mai mare pepită de chihlimbar din lume. În satul Colți, într-o casă construită în stil popular în 1973-1974, a fost amenajat Muzeul Chihlimbarului ca secție externă a Muzeului Județean Buzău.

La 6 martie 2000, prin Legea nr. 5 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, rezervația "Chihlimbarul de Buzău" a fost declarată arie protejată.

Vizita la Muzeul Chihlimbarului - Colți

Alături de școala din sat, chiar la drum, umbrită de brazi falnici, dincolo de o poartă mare, din lemn, se află clădirea care adăpostește Muzeul Chihlimbarului - Colți. Cu parter din piatră, cu etaj și cu pridvor mare, din lemn, construcția în stilul arhitectonic specific zonei, înălțată special pentru muzeu, se încadrează perfect în peisaj.

Muzeul Chihlimbarului - Colți este singurul de acest fel din România. Programul de vizitare este: în sezonul rece (1 octombrie - 30 aprilie) de Miercuri până Duminică între orele 9.00-17.00, iar în sezonul cald (1 mai - 30 septembrie) de Miercuri până Duminică între orele 10.00-18.00. Luni și Marți muzeul este închis.

Prima noastră oprire a fost la micul magazin cu broșuri și suveniruri unde am achitat taxa de vizitare (7 lei/persoană) și de unde am fost preluați de doamna ghid local care ne-a condus în încăperea alăturată, de la parter. În afară de două panouri mari reprezentând peretele nordic și cel sudic al Grotei Fundu Peșterii din satul Nucu - Bozioru, precum și de alte două panouri, mai mici, cu succinte informații, în această încăpere nu este nimic altceva de văzut. Aici ghida își începe prezentarea insistând poate prea mult asupra amănuntelor.

Grota Fundu Peșterii este considerată cea mai valoroasă dintre așezările rupestre ale ansamblului religios Aluniș - Nucu - Ruginoasa. Se află la 2 km nord-vest de satul Nucu, comuna Bozioru și la 3 km de satul Aluniș, comuna Colți. La Muzeul Chihlimbarului - Colți, în sala dedicată Grotei Fundu Peșterii, aflăm că "Potrivit ultimelor studii, mica peșteră ar fi servit, în perioada preistorică, inițierii elitelor războinice, trecerii spre maturitate a tinerilor care urmau să devină mari luptători, reprezentând un fenomen foarte rar, ce nu-și găsește pereche printre cele aproximativ 12.000 de grote înregistrate în România. Arta parietală rupestră efectuată aici se evidențiază printr-o mare varietate de reprezentări, o adevărată arhivă istorică și de artă, toate realizate prin gravare, circa 140 păstrate, majoritatea arme, îndeosebi pumnale, reprezentările de arme fiind unice nu doar în România și chiar în sud-estul Europei.

Grota prezintă și urme ale unor practici creștine, ulterior ea fiind populată de mai multe generații de pusnici și călugări. "

Nici sala care etalează în vitrine colți și oase ale unor animale preistorice nu a prezentat vreun interes pentru mine pentru că îmi doream să văd chihlimbar în formă brută sau prelucrat, oricum, numai chihlimbar să fie! Acesta era motivul pentru care venisem la Muzeul Chihlimbarului.

Încăperile de la etaj, dedicate extragerii și prelucrării chihlimbarului, precum și prezentării chihlimbarului prelucrat, au suscitat mai mult interes din partea noastră, a tuturor.

Acolo am aflat că, în 1903, Gheorghe Munteanu-Murgoci, geolog și mineralog român, în lucrarea sa de doctorat "Zăcămintele succinului din România (chihlimbar, romanit) ", a demonstrat că romanitul (tipul de chihlimbar specific Întorsurii Buzăului) unic în lume prin culoarea sa întunecată, este chihlimbar și nu tămâie, așa cum s-a crezut o bună perioadă de timp.

Chihlimbarul de la Colți, cu o vechime de 40-60 milioane de ani, în forma sa brută, în culori de la negru-opac până la negru-verzui sau negru-gălbui, de la cafeniu sidefat până la galben strălucitor, poate fi văzut în fragmente mici, etalate în vitrine, pe suporturi de sticlă. Piesa principală este însă un bulgăre de 1,857 kg descoperit de un localnic la râu, în urma unei ploi. Privind atent, în multe dintre fragmentele expuse poți identifica fosile animale sau vegetale.

Pe lângă cele enumerate, în sălile muzeului pot fi văzute unelte folosite la extragerea și prelucrarea chihlimbarului (ciocan, lămpaş, târnăcop, strung din lemn), o pungă din piele în care proprietarul păstra în casă bucățele de chihlimbar în credința că-i va apăra familia, precum și documente și fotografii care ilustrează activitatea de prospectare, exploatare şi prelucrare a chihlimbarului. Bijuteriile etalate în vitrine - inele, cercei, pandantive, broşe, şiraguri - au fost cele mai admirate de partea feminină a grupului nostru.

Dacă cineva este interesat să achiziționeze un suvenir din chihlimbar de la Colți, pot informa că așa ceva nu se găsește la micul magazin al muzeului. Când am întrebat, doamna de acolo mi-a sugerat să încerc la căsuța de lemn din parcare. Am fost, am văzut, dar nimic nu era pe placul meu.

Nu trebuie să uit a menționa sala în care sunt etalate florile de mină. Sunt exponate frumoase, bine puse în valoare, interesante pentru cei care încă nu au văzut așa ceva.

De asemenea, demn de menționat este și faptul că în stânga casei-muzeu, în scopuri exclusiv turistice, se află o mină. Nu ni s-a amintit despre ea și nu am văzut decât întâmplător intrarea ferecată.

Din alte surse

Ca fapt divers, dar în strânsă legătură cu chihlimbarul și povestea lui, trebuie să amintesc faptul că perioada de strălucire a chihlimbarului a fost în vremea regalității, atunci când chihlimbarul era la mare preț. La Expoziția Universală de la Paris, în 1867, România și-a ales ca simbol - alături de "Cloșca cu puii de aur" - și o bucată de chihlimbar brun cu reflexe verzui, o varietate unică, veche de peste 30 milioane de ani. Succesul a fost pe măsura exponatelor, România obținând medalia de aur.

Tot ca fapt divers, consemnăm că tot la Paris, în 1932, inginerul Dumitru Grigorescu, cel care prelucra industrial chihlimbarul, a oferit reginei Angliei un medalion de chihlimbar în care erau conservate insecte.

În încheiere

Când am terminat vizita la Muzeul Chihlimbarului - Colți am plecat și entuziasmată și dezamăgită. Entuziasmată pentru că am vizitat un loc în care de mult voiam să ajung și dezamăgită de atitudinea doamnei ghid.

În prima încăpere, o expoziție de fotografie, cu panouri de prezentare a Grotei Fundu Peșterii din satul Nucu - Bozioru, văzându-mă că vreau să fotografiez (eram singura cu aparat foto într-un noian de telefoane care fotografiau) mi-a spus: "Pozele se plătesc! " Nu văzusem afișată nici o taxă de fotografiere, dar, pentru că ceilalți pozau cu telefonul, m-am conformat, am închis aparatul foto și am pozat cu telefonul tot ceea ce am vrut și cât am vrut. Cred că îmi înțelegeți frustrarea. Pozele făcute cu telefonul nu sunt tot poze? Care este diferența dintre o poză făcută cu telefonul și una făcută cu aparat foto, neprofesional și fără bliț?

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 28.07.22 11:59:45
Validat / Publicat: 28.07.22 13:06:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU.

VIZUALIZĂRI: 1075 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Muzeul Chihlimbarului - Colți. Intrarea în curte.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Lucien
[28.07.22 14:56:44]
»

Am citit cu mare interes aceste impresii, ba chiar de două ori, cu atât mai mult cu cât eu nu am reușit să vizitez muzeul la trecerea mea prin zonă acum câțiva ani (muzeul încă nu era funcțional). Ar fi fost o oarecare colecție particulară, nici aia deschisă permanent. Sunt impresionat de amploarea muzeului și încântat de articol în ciuda unor experiețe negative pe care le-ați avut. Chihlimbarul de la Colți, oarecum vestit, merita așa muzeu. Treaba cu fotografiatul este de râsul curcilor.

Nu am înțeles de ce chihlimbarul de la Colți ar fi cel mai valoros din lume.

Aș vrea să fac vreo două precizări:

- Chihlimbarul este, pur și simplu, rășină de conifere fosilizată. Chihlimarul șlefuit arată foarte bine, uneori este chiar transparent, dar, din păcate, are o duritate scăzută și cred că și arde. În DEX scrie că ambra este chihlimbar cenușiu, dar mai ales substanța parfumată secretată de o specie de cașaloți.

- În vorbirea uzuală, prin „mină” se înțelege și galerie minieră, dar nu e tocmai corect. Mina este o unitate economică, iar „tunelul orizontal” săpat de mineri se numește galerie.

- În istoria omenirii a rămas vestită uluitoarea (a 8-a minune a lumii) „Cameră de chihlimbar” primită în dar de țarul Rusiei, Petru cel Mare în 1717: historia.ro/sectiune/gene ... mii-570966.html

iulianicAUTOR REVIEW
[28.07.22 19:41:59]
»

@Lucien: Calificativele "cel mai", "cea mai", "una dintre cele mai" sunt atât de des întâlnite în prezentările turistice actuale (scrise sau verbale) încât pe mine nu mă mai impresionează atât cât ar trebui. Parcă s-au devalorizat.

În legătură cu chihlimbarul de la Colți se spune că este cel mai valoros din lume pentru că are o culoare unică (zice-se), adică este negricios spre verzui, așa cum nu mai există prin alte părți. În plus, este atât de mare.

Mulțumesc pentru completările făcute și pentru "a 8-a minune a lumii - Camera de chihlimbar primită în dar de țarul Rusiei, Petru cel Mare, în 1717". Mi-a făcut plăcere să-mi reamintesc istoria acestei unice lucrări de artă. Eu sunt o mare admiratoare a chihlimbarului. În 1977, când am fost prima dată în Polonia, într-o excursie, din puținii bani pe care ni i-au schimbat (cu foaie valutară, pentru o sumă limitată) eu mi-am cumpărat bijuterii de chihlimbar. Le am și acum.

N-aș spune că întâmplarea cu fotografiatul la Muzeul Chihlimbarului – Colți a fost chiar o experiență negativă. Am fost mai mult surprinsă. N-am avut nici un schimb de cuvinte cu cineva în legătură cu fotografiatul, dar, am fotografiat cu telefonul. Într-adevăr "Treaba cu fotografiatul este de râsul curcilor. "

webmaster
[28.07.22 20:14:09]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Daisy Petal
[24.08.22 12:07:13]
»

@iulianic: Foarte frumos articolul. Vă înțeleg frustrarea legată de fotografiat. Același lucru l-am pățit și noi, la vizita noastră din iulie. Uitându-mă la data publicării articolului, este posibil să ne fi intersectat cumva, pentru că și noi am primit aceleași” tratament” de la ghidă. În schimb, soțul meu a fotografiat cu telefonul tot ce se putea...

Votat cu drag

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daisy Petal, iulianic, Lucien
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Chihlimbarului [Colți]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075417041778564 sec
    ecranul dvs: 1 x 1