ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2021
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 1 zile
Business
PREȚ 100 lei
cu transport AUTOCAR
Raport PREȚ/CALITATE: BUN
"ECHIPA" A INCLUS:
50 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Mănăstirea Ciolanu [Tisău]

încărcat de pe telefon!

Ciolanu

TIPĂREȘTE

La Ciolanu am ajuns într-o dimineață înrouată de toamnă. Zona plină de vegetație generase umezeală și mai și plouase mocănește mai devreme. Când am ajuns noi se liniștise deja, mai și apărea soarele ocazional dar pământul era umed și aleea largă, ascendentă, pe care se urcă spre Mănăstirea Ciolanu era plină de lut frământat. Cred că era de la utilajele grele care lucrau nu știu ce. Doi oameni cu furtun de apă spălau lutul de pe alee dar suprafața era mare și avansa greu. De apă te puteai feri dar de lut nu. Era peste tot, de la o bordură la alta. Eu eram în sandale. La început nu am înțeles de ce toți oamenii ocoleau fântâna din curte, de lângă poartă, din dreapta și mergeau prin iarba scurtă, la minim doi metri de bordură. Apoi am făcut și eu același lucru, văzând că nu am cum să înaintez altfel, prin mâlul de pe alee fără să mă nămolesc până la glezne. Buzăul este zonă mănoasă, pământul este fertil dar și foarte lipicios.

Victorioasă, am ajuns în curte. O colegă își spăla pantofii la robinetul cu bazinaș și cu chioșculeț în jur care se află fix în fața celei de-a doua porți care permite accesul în curtea mănăstirii. Aleea în pantă de care tocmai trecusem traversa un fel de curte exterioară largă, un fel de tăpșan lung, tampon între curtea mănăstirii și alte construcții vecine pe de o parte și șosea, de partea ailaltă.

Peste șosea este parcarea și între șosea și zona de intrare spre acea alee ascendentă sunt niște monoliți din beton de vreo 80 cm înălțime ce formează un fel de gard pe care trebuie să-l ocolești ca să te îndrepți spre mănăstire. Se poate ocoli pe ambele laterale.

În exteriorul curții exterioare 😁adică lângă șosea (practic), pe dreapta, este un ansamblu format din patru coloane din piatră, cam de 2 metri înălțime dispuse în pătrat care au la mijloc o cruce.

Poarta spre curtea interioară este extraordinar de frumoasă, cu arabescuri în metal și o culoare arămie frumoasă și este montată în construcția aia cu turnuleț cum se obișnuiește pe la unele mănăstiri, cu cupolă pe interior. Tot clădirea asta, ca un portal, așa, are niște scări de piatră pe interior pe care se urcă spre vârful turlei. N-am urcat, nu știu unde duc.

Curtea e frumoasă și îngrijită, cu clădirile cu chilii în lateral și alte acareturi, cu o platformă betonată în fața intrării în biserică pe care se aflau ghivece cu flori pe la margini, multe dintre ele răsturnate din cauza vântului buclucaș.

Biserica are un pridvor larg cât toată clădirea, cu coloane din piatră. Pe pereți, evident, pictură religioasă. Ce mi-a atras atenția și m-a nedumerit – în pridvor, pe stânga, o frescă înfățișează pe Iisus pe cruce dar imaginea este cu susul în jos. Nu am înțeles ce vrea să spună.

În biserică, ferestrele au vitralii extraordinar de frumoase și, evident, pictură pe toți pereții. Cum se obișnuiește, de-a lungul pereților sunt jilțuri din lemn, frumos sculptate. Îmi place foarte mult modelul ăsta de jilțuri, în orice biserică s-ar afla. Sunt cam toate la fel.

Mănăstirea Ciolanu e înzestrată (nu-ș cum). Are hectare multe de teren în jur pentru care statul plătește chirie pentru tabăra de sculptură Măgura care este fix peste drum de mănăstire dar și în amonte, pe aceeași parte cu mănăstirea și se văd sculpturi chiar din șosea, cea mai reprezentativă fiind o roată mare din piatră, stilizată, în formă de roată de car (sau de bicicletă 😁, au cam același aspect).

Mănăstirea este de călugări, de rit ortodox și se află pe versantul sudic al dealului Ciolanu din localitatea Tisău (Buzău), către pârâul Nișcov.

E o mănăstire veche. Hramul îl are de Adormirea Maicii Domnului. Ctitor, se știe că a fost Doamna Neaga, soția domnitorului Mihnea Turcitul, în secolul XVI.

Cum se întâmplă cu multe mănăstiri, a avut perioade bune și rele, de-a lungul timpului a fost prăduită și reconstruită.

Pare că numele „Ciolanu” provine de la oseminte care au fost descoperite în această Poiană și despre care se crede că aparțin unor călugări ce au fugit din Imperiul Bizanțului pe vremea prigoanei, în secolul al XV-lea, după ocupația turcească.

În curte sunt două biserici. Cea veche are hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Se spune că însăși Doamna Neaga s-a refugiat aici cu cei cinci copii ai săi, pe timpul unei invazii.

În 1825 începe ridicarea celei de a doua biserici cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Finalul vizitei la Ciolanu s-a încheiat apoteotic, aproximativ biblic, cu spălarea picioarelor. Pe-n că-s amărăștean, mi-am spălat picioarele la biserică. Nu, nu mi le-o spălat nime’, mi le-am spălat singură. Biserica, însă, o fost water supplier adică mi-o furnizat apă de la fântâna lor cu robinet. M-am bucurat. Se lipise lut de tălpi și nu-mi doream să rămân așa. Am apreciat, deci, bazinașul cu robinet din fața intrării.

Acareturile sunt multe și prospere și utilajele din jur arată că tot se construiește. Acum trăiește vremuri bune și pare că și viitorul este promițător.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Tisău, Buzău, cadru natural minunat, Subcarpații de Curbură,


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Distracție, mai pe blajin, așa, dar relaxare este: în biserici, în curtea mănăstirii sau pe lângă.


---
Trimis de Mioritik🕊️🎄 in 26.10.21 22:04:03
Validat / Publicat: 27.10.21 07:26:32
VIZUALIZĂRI: 167INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂGURA & BERCA. A mai fost în/la: ...
  • Alte destinații turistice prin care a fost: multe
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik🕊️🎄); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Mănăstirea Ciolanu, Buzău
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11700 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Yersinia pestis [27.10.21 10:11:17] »

Sîc, sîc, io am scris primul, dintre noi doi! Da ' nu-i cu supărare, că și tu m-ai devansat cu Muzeul chilimbarului și Biserica de la Aluniș, deci, avantaj, tu!

Mioritik🕊️🎄scris / TELEFON [27.10.21 12:47:18] »

@Yersinia pestis: este

dorgo [28.10.21 07:12:10] »

@Yersinia pestis:

Draga amice "py" (pestis yersinia) (nu stiu de ce ti-ai ales acest "nicneim" de microbist, care-n lumea medicala, e stiut, c-a produs numa' boala), cred ca-i observat si mereu ai laudat, pe bune, reviutzele lu' @Mio, care, o spun fara perdea si menajamente, mi se pare a fi actualmente, (si eu fac rar complimente), luceafăra ce-a urcat, cel mai sus, pe cerul saitului nostru infinit si minunat, dar, in ultima vreme, cam innegurat. Si mi se mai pare ca, @Mio a facut minuni, dintr-o data, saitul s-a luminat, dupa ce prolifica "niuentri" l-a mitraliat cu 90 de scrieri in doar cateva luni (!!). E ceva de neimaginat, ce numai mie mi s-a mai intamplat, la debutul meu furtunos pe acest sait frumos, cand am fost premiat cu o multime de zboruri si excursii de neuitat. Un lucru ma uimeste insa acum 😟... de ce uzerii actuali, nu-si apreciaza noua vedeta, macar cu mai multe voturi (care azi n-au nici o valoare materiala ci doar una sentimentala) si-o lasa pe @Mio a noastra sa se perpeleasca intr-o banala si nefireasca ignoranta aproape totala.

Yersinia pestisscris / TELEFON [28.10.21 07:54:06] »

@dorgo: La această întrebare, iacă, nu-s în stare să răspunz, pen' că necunoscute sunt căile faimei!

Dacă aș ști cum se face aș aduce la mine acele multe voturi, pentru că nici pe la mine nu-i inflație. Mă gândesc, deci, că ce scriu eu nu-i de utilitate, așa că, de azi am terminat cu scrisul pe aici pentru o lungă vreme, cel puțin până prin vara viitoare de m-o mai ține Entitatea Sa în viață.

Așa deci că nu o pot ajuta pe @Mioritica, mai ales că n-am veleități de Zână Bună, asta ca să-ți explic și de ce e nick-name ul de-l am!

dorgo [28.10.21 10:23:52] »

@Yersinia pestis: Cum? , sa te retragi cand salasuiesti pe superturisticul "drum al vinului" Panciu-Odobesti-Cotesti, unde, doar dupa o simpla mega-degustare polivalenta, poti sa afli, fara sa vrei, o sumedenie de intamplari hazlii sau profunde filozofii despre vinuri alese, crasme, bodegi, hrube cu butoaie cat casa sau strugurii din podgorii.

Mioritik🕊️🎄scris / TELEFON [28.10.21 12:39:40] »

@dorgo: Nu sunt populară din fire și asocierea cu mine îi aduce lui Yersi doar dezavantaje respectiv scăderea popularității. Eu, tendința lui o înțeleg. Are nevoie de echilibru și, mai mult chiar, de apreciere (firesc).

Yersinia pestis [28.10.21 13:54:52] »

@dorgo: Păi, tocmai de-aia mă retrag: să am timp să-mi consum producția de vin și țuică de mi le-a hărăzit Dumnezeu în astă toamnă!

Cât despre hrube, butoaie și alte chestii din astea, viticole, ești în gravă eroare: nu se mai poartă tehnica asta, arhaică. Acum, mai toți deținătorii de vii folosesc pentru producerea băuturii scule din ce în ce mai sofisticate: desciorchinători electrice, prese de mare forță și câte și mai câte. Sunt foarte puțini, dar extrem de puțini, vrânceni, podgoreni atestați, care folosesc și struguri pentru fabricarea vinului! Acuma s-au inventat prafurile, de la supă de găină și ciorbă de burtă la un merlot trăznet , diferă doar concentrația!

Yersinia pestis [28.10.21 13:58:13] »

@Mioritica: Ei, nu sunt așa de important ca să țină lumea cont de părerile mele, efectiv s-or fi plictisit de ce leorbăi eu, aicea. Da' pe mine m-a obișnuit chestia asta, nici nu pun la inimă, că n-am de ce! În fiecare an încerc să nu scriu mai mult de 10 review-uri, cred că anul ăsta mi-am depășit norma!

Probabil că, atuncea când mi s-o mai face dor de scris despre pe unde-am fost, o să mai apar pe-aici. Numai așa, de-a dracu' !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, Mioritik🕊️🎄, Yersinia pestis
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.0874631404877 sec
ecranul dvs: 1 x 1