BUN
Un restaurant gourmet într-un... „capăt de lume”

V-am povestit dăunăzi despre experiența pe care am avut-o la începutul primăverii la pensiunea prahoveană Crama de Piatră (satul Vadu Săpat). Și aminteam că ea deține restaurant propriu, destinat nu doar servirii micului dejun, ci și în regim a la carte, precum și pentru organizarea de evenimente. Nouă, fiind cazați acolo, ne-a venit la îndemână să mâncăm la ei și, având un prânz și 2 cine la activ, am zis să vă dau ceva relații pentru că primesc și oaspeți din afară, mâncarea e bună și n-ar fi mare lucru o abatere de câțiva kilometri „mai la deal” de Mizil.
Deci prima dată a fost o cină, vineri seara. Eram rupți de foame, căci am acceptat să facem turul ghidat al cramei și degustarea aferentă imediat după ce ne-am cazat, așa că am întârziat cam mult masa de seară. Studiind meniul, am remarcat structura lui clasică (antreuri, supe, salate, feluri principale „pe căprării” , deserturi și, desigur, „udătură” de toate felurile), dar și denumirile cu pretenții... gourmet și prețurile pe măsură. Dar ce mai e ieftin în ziua de azi?!...
Eu am ales piept de rață gătit sous vide cu sos teryiaki, sote de sparanghel, gutuie caramelizată și garnitură de orez sălbatic prăjit (eh? 😊), iar Tati coastă de vită gătită lent cu dulceață de ardei iute/sos BBQ, cu cartofi wedges, parmezan și ardei capia copți; fiecare la 140 lei. Am acompaniat cu o sticlă din vinul casei, marca Boian, roșu sec, un cupaj excelent de fetească neagră și cabernet.
Mâncarea a venit după un timp rezonabil, frumos prezentată și foarte bine gătită. Pur și simplu, n-am găsit nicio hibă. Bine, și la câtă foame aveam... Fiind destul de târziu când am terminat, ne-am declarat mulțumiți și n-am mai vrut niciun desert. Toată consumația am pus-o pe cameră, urmând a o achita la final, doar tips-ul l-am decartat pe loc, să fim siguri. Până aici, nota 10 cu felicitări!
A doua zi am beneficiat de un mic dejun abundent, mult mai abundent și mai târziu servit decât o facem acasă. În plus, am decis să participăm la petrecerea de 1 Martie ce avea să fie organizată începând cu ora 19, despre care am aflat la fața locului; „mâncare ca la nuntă” , ni s-a spus. Am fost puși în fața unei dileme: mai mâncăm de prânz sau ne facem c-am uitat?! Hmm... Om uita noi, dar s-ar putea ca, la un moment dat, să-și amintească stomacurile noastre...
Bine, hai să luăm ceva ușor, o ciorbă de exemplu. Erau doar 2 variante, ciorba zilei și supa zilei, aveam chef de ceva acrișor, deci am optat pentru ciorbă. Mai precis, de perișoare (28 lei bucata). Evident, nu se cădea să n-o „stropim” și pe ea, la cramă aflându-ne; și am făcut-o cu câte un pahar de vin roze (20 lei), varianta care ne plăcuse cel mai mult la degustare, un demisec din cealaltă gamă a cramei, Aldaman.
N-am avut nimic de comentat nici asupra ciorbei (fierbinte, aromată; a picat numai bine pe vremea aia câinoasă). Asupra vinului nici atât! Și, cum de multe ori pofta vine mâncând, ni (mi, mai precis) s-a făcut chef și de-un desert. Îl ochisem de cu o seară înainte și s-a chemat el tartă de lămâie cu fructe exotice, topping de zmeură și fulgi de cocos (40 lei). Hmm... aici, în sfârșit, am găsit ceva de strâmbat din nas: blatul era cam tare. De fapt, tare-rău, astfel că bună parte a rămas în farfurie. Poate că a fost mai bine, am „ratat” astfel niște calorii „goale” . Păi nu?! Să luăm partea bună din fiecare întâmplare! 😊 Oricum, per total, masa asta de prânz a fost fix ce a trebuit până la „nuntă” .
Vă spuneam că n-am știut de petrecere când am făcut rezervarea (mă îndoiesc că aș fi făcut-o dacă știam). Singurul loc din care aș fi putut să aflu era pagina lor de facebook, pe care o urmăresc, dar nu în mod activ și nu mi-a apărut nimic în acest sens. În mod firesc, am întrebat cum să procedăm și, pentru că nu se rezervaseră chiar toate mesele, ni s-au oferit 2 variante: fie comandăm a la carte, fie optăm pentru meniul fix de party (125 lei bucata), constând în aperitive, fel principal și desert, băuturile urmând a ni le plăti separat. Am zis păi dacă-i bal, bal să fie!
Aperitivul a fost alcătuit din mai multe chestii, nu le mai știu exact ce și cum, tot felul de rulade și combinații. Țin minte că mi-au plăcut toate, dar cel mai mult un rulou cu brânză de capră, sfeclă roșie și un fir de miere (pe care l-am regăsit cu bucurie a doua zi dimineață la bufetul de mic dejun 😊). Pe urmă a fost ceva pește cu legume și sos alb, foarte bune și acestea. Evident, după momentul ăsta deja eram full.
După oarece vreme a venit al doilea fel doi (!) – un platou cu bucățele de berbecuț la proțap (fusese gătit afară, într-un șopron, de pe la prânz încoace), cartofi copți cu pătrunjel, sos de roșii cu usturoi și murături. Full – full, dar cum să nu guști măcar?! Iar la final – apoteotic! – castronul cu gogoși de casă! Doamne, ce bunătate! Fierbințele, vanilate, dulci exact cât trebuie!...
La petrecerea de 1 Martie, pe lângă mâncarea bună, am apreciat și atmosfera. Aceasta a fost întreținută de 2 artiști care au performat pe rând, o domnișoară și un... bunic nonagenar! Ambii de excepție. Chiar ne-am simțit bine! Am dansat, am cântat, ne-am bucurat. Deși ne-am imaginat cu totul altfel acest weekend „de relaxare” , am intrat până la urmă în poveste și a fost foarte bine!
Recomand Crama de Piatră. Fie pentru o minivacanță (ocazie cu care veți beneficia de întreaga lor ospitalitate), fie măcar pentru un prânz sau cină într-o ambianță modernă, decorată cu mult gust (vara funcționează și terasa în aer liber), sau – de ce nu?! – pentru un eveniment mai special!
Trimis de crismis in 20.06.25 17:59:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MIZIL [PH].
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Chiar că un restaurant tip „Gourmet” în capăt de lume!
Totul arată „super-long, super-strong” , așa cum îmi place mie să spun când e vorba de ceva de excepție!
Totul arată foaaaarte bine și cred că au fost gătite pe măsura prețului cerut, care nu este mic deloc!... dar, dai un ban dar stai în față, nu-i așa?!
Poate știi ce semnifică simbolurile de sub eticheta vinului din P08. Eu mi-am pus imaginația la încercare și nu-mi dau seama ce vrea să spună
Mă bucur că v-ați răsfățat ȘI aici Să vă fie de bine!!!... și
Ha, ha, ha, ajungi subiect de șușe pentru Times New Roman: cine ar trece prin Mizil și, culmea culmilor, cine ar opri în Mizil și apoi, să și mănânce acoloșa?!
Iacă, cetii ce-ai descris, mie mi-a plăcut, mereu, SF-ul, de pe vremea lui Mironov.
P-ormă, aprofundând lectura, văzui că nu-i chiar Mizil ci, pe-acoloșa, pe lângă. Și, ca moldovean de mă aflu, salivai la descrierile meniului de te bucurași, gustativ, de el.
De-aia spui, dacă-n Mizil este așa crâșmă de bună, clar, pe Marte e viață! Doar că, la fel ca Mizilul, trebuie descoperită!
Sărut mâna, nu am vrut și nu pot fi ironic cu ceea ce scrii, dar, totuși, Mizil?! 🤗
@doinafil: Da, am omis eu, ar fi trebuit să zic câteva cuvinte în articolul precedent... Numele gamei de vinuri Boian vine de la cultura preistorică omonimă ce se pare că s-a dezvoltat în sudul Munteniei. Cele 2 reprezentări care aduc cu niște cheițe sunt imagini ale unor artefacte descoperite chiar în zonă, în apropiere de Crama de Piatră. Cel puțin așa ne-a povestit ghidul când am făcut turul de degustare.
@Yersinia Pestis: Adică de ce nu Mizil?! Hai că știu și io să vorbesc urât: adică ce are Mărășești și nu are Mizil?!
... Glumesc, sper că nu te-ai supărat... Păi nu-i chiar Mizil, ci mai hacana oleacă, în plină podgorie Dealul Mare! Unde sunt vreo 50 și ceva de crame de-astea mititele, majoritatea afaceri de familie, unele dezvoltate și pe partea ospitalității. Ceea ce e un lucru bun pentru noi, turiștii, aș zice...
Am fost acu' 3 ani la Apogeum, tot pe la început de primăvară. Ar fi fost perfect dacă nu s-ar fi suprapus peste începutul războiului în Ucraina, chestie care ne-a stresat maxim la momentul respectiv (și încă o face, dar ne-am mai învățat, ca țiganul cu scânteia). Acum la Crama de Piatră. Mai sunt unele, însă mai las să treacă timpul... Bine, n-a fost rău nici la Panciu, deși e în altă zonă geografică (dar în aceeași poveste).
Așa că... Râzi mata, dar știu c-ai salivat când ai citit!... Hai noroc! 🍷
@crismis: He, he, he, Mărășești, față de Mizil, are Mausoleul! Și etnia, multă etnie, enervant de multă!
Mizil are o șușea care taie orașu-n două și o fabrică de făcea Cataramă saltele Relaxa. Iar tu spui de-o crășmă bengoasă. Te cred, că nu dai dume pe sait, ai blazon! Dar, trebuie să recunoști că “Domeniile Panciu” au stil! Și “peisage” . Mâncare bună și vin mama lui! Chiar știu despre ce vorbesc, am fost acoloșa și în calitate oficială și ca simplu muritor! 😂Și tot drept îi c-o să te citesc, mereu, cu plăcere. Dar, dacă pot, o să te necăjesc, așa, de dragă, gen Amintiri din copilărie ale lui Creangă! Despre respect, sincer, te asigur! Sărut mâna, week end plăcut!
- Jul.2018 [Restaurant La Han] Restaurant 'La Han' - o masă la Mizil — scris în 22.07.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ