Niciodată nu mai mănânc la Cherhanaua Peștele Dunării din Brăila

Este 8 martie, zi deosebit de frumoasă, însorită, cca. 19-20 grd. C, sărbătoare, ce mai, o zi potrivită pentru o plimbare, unde altundeva decât pe faleza brăileană a Dunării.
Răspundem invitației unor prieteni de a ne petrece ceva timp în aer liber, nepoluat, să profităm de căldura blândă a soarelui, precum gâzele, dar să ne și oprim undeva, la o terasă, dacă vom găsi locuri, pentru a mânca ceva preparate pescărești, adică pește și alte alea.
Prietenii noștri au sondat terenul, ceva mai devreme, pentru a vedea unde ne putem opri, însă cele câteva pontoane ancorate la mal care puteau oferi ceva de-ale gurii, nu aveau locuri, acestea fiind rezervate cu multă vreme înainte având în vedere că fiind 8 martie, domnii își invitau soțiile la un local pentru a sărbători această zi.
Bun! Ne-am liniștit cumva, însă cu părere de rău, în privința unui prânz pescăresc, mai ales că amicii noștri doreau tare mult să mănânce storceag, acea ciorbă de pește specifică Deltei Dunării, pe care acum o poți servi la aproape orice restaurant cu specific pescăresc (că nu-i ca aia de la mama ei din Deltă, asta e altă poveste).
Pornim din spatele scenei de pe Esplanadă și ne continuăm plimbarea, alene, toropiți de căldura soarelui, cărând pe brațe hainele mai groase cu care ne îmbrăcasem de acasă, admirăm Dunărea, așa de mititică cât mai este după lipsa de apă din perioada ce a trecut (dar sunt speranțe de creștere) și ne îndreptăm spre Moara Violatos unde, în apropierea acesteia, se află o terasă, cunoscută de brăileni, Cherhanaua Peștele Dunării, cu speranța, ultimă, că poate găsim o masă pentru 5 persoane.
Și cum se spune că speranța moare ultima, așa a și fost. Am găsit o masă liberă pe terasa semiacoperită, care ne-a ferit de razele soarelui pe perioada cât am stat acolo.
Ei, dar de aici lucrurile frumoase s-au cam terminat.
Le voi lua pe rând, fără a insista prea mult asupra aspectelor neplăcute ale vizitei noastre acolo. A fost, în cei peste 50 de ani de când locuim în Brăila, prima dată când am intrat acolo, dar cu siguranță și ultima oară.
Primo: timpul de așteptare, de la luarea comenzii până la aducerea comenzilor, foarte mare, depășind bine de tot o oră și jumătate. Scuza că ” acum le-am pregătit, la noi toate produsele sunt proaspete” n-am prea crezut-o dar ar putea fi admisă parțial, însă cred că este vorba de proastă organizare.
Secundo: servirea a lăsat mult de dorit. Simpla solicitare a unuia dintre meseni de a i se aduce niște scobitori a fost” onorată” cu foarte mare, mare întârziere după repetarea cererii. La fel a fost și când am solicitat încă o sticlă cu bere. A fost nevoie să-i atrag atenția de 3 ori până ce am primit ce am cerut.
Tertio: și acum vine partea grea - mâncarea servită. Două persoane au solicitat storceag, cred că a fost bun, prietenii noștri spunând că le-a plăcut, apoi toți 5 am vrut crap prăjit cu mămăliguță și sos de usturoi.
Peștele prăjit nu a fost crap, ci mai degrabă novac (pește din aceeași familie dar inferior calitativ). Și zic asta deoarece avea niște coaste foarte lungi cum numai la novac am găsit când am mai mâncat, iar gustul fad al cărnii nu putea fi acoperit de așa zisul sos de usturoi.
Ni s-a servit o bucată de pește care avea probabil 250 g., așa cum scrie în meniu, dar din această cantitate mai mult de un sfert era ” maglavaisul” acela din mălai, făină și nu-ș ce altceva prin care se tăvălește peștele în vederea prăjirii.
Mămăliga însoțitoare era un paralelipiped galben, nesărat. Doar culoarea amintea de acest ingredient, gustul ba.
Sosul de usturoi servit într-un mic bol, era alb, lăptos, iar cu usturoiul cred că s-a întâlnit doar prin bucătărie (exact ca-n bancul acela cu cafeaua ” tare” servită în care s-a scufundat o boabă de cafea legată cu ață și scoasă rapid pentru că boaba trebuia să mai treacă și prin altă ceașcă).
Prețul unei astfel de minuni gastronomice avea valoarea nesimțită de 50 lei/porție. Curată jecmănire și bătaie de joc.
Doamnele au dorit și un desert, alegând din multitudinea de trei produse oferite, vestitul ” lava cake” . După ce am terminat felul principal, am așteptat servirea desertului. După o așteptare de cca. 15 min., ospătărița a fost întrebată când va veni desertul. Puțin contrariată de întrebare ne spune că va trebui să mai așteptăm că nu e încă preparat. Drept pentru care am renunțat, ne-am luat” jucăriile” și am plecat.
Mi-am adus aminte că citisem printre articolele publicate pe AFA că a mai scris cineva despre această cherhana, am căuta și am găsit articolul colegei @Yolanda, vezi impresii, în care și ea critica, dar mai blânduț, experiența trăită acolo.
În final susțin cu tărie recomandarea făcută de @Yolanda: NU RECOMAND!
Sunt multe alte localuri în Brăila unde puteți mânca decent, bine și la un preț acceptabil.
Trimis de Mitica49 in 08.03.25 21:55:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRĂILA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_add9.p ... 16502&hid=13316.
Sau... poate ceva video de pe acolo? Dacă ai filmat ceva, ar fi chiar util — link încărcare video.
===
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Unde mâncăm în Brăila și împrejurimi, BRĂILA" (deja existentă pe sait)
@webmasterX: Nu aveam de gând să fac un review despre vizita la acea terasă. Că atare nu am făcut nici o fotografie, știu care e regula publicării unui review, dar aseară scârbit de experiența de acolo, am scris pentru informarea colegilor AFA, mai ales că știam și de articolul colegei @Yolanda.
Și încă ceva: nota 8 se referă doar la zonă, amplasare. Pentru serviciile oferite crâșma nu merită mai mult de 6, cu indulgență.
@Mitica49:
Păcat că această experienţă neplăcută v-a umbrit bucuria petrecerii zilei de 8 Martie, la plimbare, la aer la soare.
Citeam prin vară comentariul tău la articolul Yolandei despre aceeaşi cârciumă. Scriai atunci că:
”Cu toate că sunt din Brăila mulțumesc pentru informația primită care mă ajută să șterg crâșma asta de pe lista posibilelor locuri unde aș putea duce un invitat să mănânce.
Era mai bine dacă te ţineai de cele promise şi nu verificai pe banii şi pe nervii tăi că locaţia este de evitat. Aşa doar ai confirmat impresia negativă.
Mai lipsea să treacă şi Zozo pe acolo şi să-şi scrie apoi nemulţumirile
Alegeri mai inspirate pe viitor şi La mulţi ani!
@nicole33:
Mulțumesc pentru ecou și vot! Așa e, am zis că nu merg acolo însă a fost invitația prietenilor mei, ei au zis că ar fi bine dacă vom mânca acolo, m-am gândit că după atâtea luni de la vizita @Yolandei s-a mai schimbat ceva în bine și că nu e cazul să schimb eu locația aleasă de ei. Speranța a fost deșartă, am dat, din păcate, peste aceeași situație.
- Feb.2025 [Restaurant RaAy] Întâlnire cu Amon Ra (Ra Ay) — scris în 09.02.25 de Zoazore din BRăILA - RECOMANDĂ
- Aug.2024 [Restaurant Heaven’s] Restaurant Heavens Braila — scris în 31.08.24 de Yolanda din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 [Cherhanaua Peștele Dunării] Am mâncat pește sau o piramida de cartofi prajiți? — scris în 29.08.24 de Yolanda din PITEşTI - nu recomandă
- Nov.2023 [Restaurant All Saints] Pe toți Sfinții că este bine! -- RESTAURANT ALL SAINTS BRĂILA — scris în 10.11.23 de Zoazore din BRăILA - RECOMANDĂ
- Sep.2023 [Restaurant Cabana Stejarilor] Experienta culinara neasteptat de buna — scris în 06.11.23 de aurora56 din TULCEA - RECOMANDĂ
- May.2023 [Restaurant Continental] Restaurant Continental Brăila – o junglă haioasă — scris în 05.06.23 de Zoazore din BRăILA - RECOMANDĂ
- Dec.2022 [Restaurant-pizzerie After Dark] After Dark, joy follows — scris în 17.12.22 de Zoazore din BRăILA - RECOMANDĂ