ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.04.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Dublin
ÎNSCRIS: 28.07.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit
CADRUL NATURAL:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
50.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

La pomul... prafuit

TIPĂREȘTE

Comana este o locatie de interes stiintific si istoric de cel putin 100 de ani; din punct de vedere turistic a intrat in atentia publica mult mai recent, probabil undeva in ultimii 3-5 ani. Este o destinatie usor accesibila din Bucuresti insa nu cred sa se preteze deocamdata pentru mai mult de iesiri la iarba verde sau team buildings. Sau, cine stie, "delegatii" cu alte persoane decat partenerul oficial de viata.

Noi am ajuns acolo cu ocazia uneia dintre zilele libere din minivacanta de 1 mai; au existat constrangeri legate de distanta si de suma pe care o doream cheltuita iar Comana prin reclama facuta cadrului natural parea destinatia perfecta. Invatati minte din alte iesiri am luat cu noi mancare si lichide in lada frigorifica, o decizie care s-a dovedit inspirata si pe care o recomand cu caldura si altora. Traseul urmat la dus a fost prin Adunatii Copaceni si Gradistea; cu exceptia unei zone de 1-2km cu gropi drumul a fost relativ bun. La intoarcere am mers prin Budeni - Branistari - Calugareni; drumul respectiv este in reparatii cu bani de la UE, starea in care l-am gasit fiind cea de macadam. Mare noroc ca am ajuns acasa cu toate geamurile intregi...

Ce se poate face in Comana? Prima oprire e la manastirea unde se spune ca ar fi fost ingropat de fapt Vlad Tepes. Manastirea nu e cea originala din acele vremuri ci o varianta reconstruita - renovata, pictura din interior fiind probabil chiar de secol 20. Exista un muzeu al manastirii la subsol (acces gratuit) cu obiecte de uz casnic mai vechi de 100 de ani (am recunoscut obiecte folosite de bunicii mei de la tara), haine de secol 18-19, fragmente de pietre funerare, posibil o locatie interesanta pentru un pasionat. Din curte se poate iesi in spate la "balta" si exista cateva locuri unde se poate sta jos si servi masa (evident cea adusa de acasa). Exista la intrarea in biserica si un magazin cu obiecte religioase, poate singura ocazie de a cumpara un suvenir din toata zona Comana.

Intrarea in rezervatia propriu-zisa e permisa numai contra cost (probabil in zilele "putin interesante" iti poti ridica singur bariera, gratis). Drumul e practicabil cu orice masina insa din diverse motive se ridica nori imensi de praf; cat am mers pe jos nu stiam daca imi vor apare iritatii din cauza insectelor sau din cauza prafului extrem de fin care parea sa se depuna peste tot. La iesire aveam pe masina nisip ca dupa o plimbare in Sahara, poate cea mai mica dintre probleme...

Ce poti face in padure? Sa te plimbi, sa faci gratarul, sa mananci ceva pe una dintre mesele de lemn, sa iei apa de la celebra "Fantana cu Nucu", sa te plimbi pe un pod lung de lemn peste balta pana la firul apei si sa admiri stuful. Sau sa cauti ghimpele si bujorii in functie de perioada anului. Teoretic nu ai voie sa faci gratarul in padure dar nimeni nu e pe acolo sa te opreasca... responsabilii sunt probabil ocupati cu taxarea la bariera de la intrare.

La capitolul "infrastructura turistica" exista "Casa Comana", un complex care include un parc imens cu locuri de joaca, terenuri de sport, iesire proprie la luciul de apa - pe langa hotelul de la strada si sala de nunti si botezuri localizata undeva mai in spate ("in padure"). Pozitionarea este aproape ideala, chiar la intrarea in rezervatie, practic "in drum" insa din pacate locatia pare optimizata pentru grupuri mari care o rezerva cu totul (team building, petreceri private, nunti etc) si mai putin pentru turismul ocazional; exista deci posibilitatea reala de a nu putea servi masa acolo in orice zi dar si asa raportul pret/calitate poate ridica anumite semne de intrebare. In Comana mai exista insa un alt restaurant, "Hanul Vlad Tepes" - chiar la intrare, inainte de manastire; accesul acolo se face pe o alee neasfaltata (bine, dupa ce ai batut toata rezervatia la volan detaliul asta nu mai conteaza). Nu stiu despre zona de preturi in care e pozitionat, posibil tot una ridicata din cauza lipsei concurentei.

In concluzie: praf, mult praf; insecte, natura salbatica sau domesticita, aer curat dupa cum ai noroc sa-l prinzi, mai scump decat poate ar merita. Potential exista; bani de asemenea par sa se gaseasca. Poate peste cativa ani Comana chiar va deveni o destinatie turistica de prim rang; sau poate nu. De vazut.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de DanCld in 30.04.12 22:04:19
Validat / Publicat: 01.05.12 07:44:45

VIZUALIZĂRI: 7345 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanCld); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pictura de secol 20 din biserica manastirii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10350 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

george_bton*
[13.05.12 17:20:46]
»

Parerea mea este ca zona are un potential foarte mare. Inca nu s-a investit mai nimic in Comana insa va creste ca destinatie turistica, fiind si acum pe un trend ascendent vizibil.

Site-ul rezervatiei: http://comanaparc.ro/index.php

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
george_bton*
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația naturală Comana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.39215707778931 sec
    ecranul dvs: 1 x 1