ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.08.2010
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
60.00%
Către satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
77.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Parcul Natural Comana - 'Delta' aflata la doi pasi de Bucuresti

TIPĂREȘTE

Am descoperit ca am un spirit de aventura iesit din comun si o curiozitate fara limite, care ma fac sa caut mereu locuri dintre cele mai neumblate sau deosebite. Cu o duminica libera inaintea noastra si cu un dor de duca nebun am hotarat sa facem o iesire undeva, aproape de frumosul nostru oras. M-am documentat rapid si am aflat ca la aprox. 30 de km de Bucuresti se afla ceva nemaivazut, nemaintalnit: Parcul Natural Comana: “O rezervatie unica in Europa, care include zeci de specii de plante si animale protejate de legile internationale, este considerata a doua delta a Romaniei! ” Oau, cum, unde??? Nu se poate sa nu fi stiut asa ceva…. si este si Manastirea Comana (la care am tot vrut sa merg de ceva vreme), super, hai sa mergem! Zis si facut... am pus benzina, ne-am luat papa in ghiozdanel si am pornit, plini de speranta, spre “rezervatia unica in Europa”.

Cu gandul la locuintele lacustre si la numeroasele specii de plante si animale am ajuns rapid (ignorand drumul plin de gropi pe care masina noastra devenise o caruta jucausa), trecand prin cateva sate, in Comana. Prima oprire a fost la vechea manastire. Am intrat si am citit cateva cuvinte despre istoricul acestui loc: Manstirea Comana a fost ridicata in timpul domnitorului Radu Serban si apoi, refacuta de Serban Cantacuzino. Se spune ca aceasta manastire a fost construita pe ruinele unei manastiri ctitorite de insusi Vlad Tepes (acum 500 de ani). Se mai crede ca in parc (langa o fantana cu nuc) ar fi fost ucis Vlad Tepes.

Manastirea este frumoasa dar destul de paraginita (nu este zugravita, ceea ce ofera o imagine destul de dezolanta). In curte se afla un monument -cripta, unde odihnesc ostasii cazuti pe acele locuri in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Exista si o curte plina de animalute: fazani, pauni, gaini si iepuri care atrag vizitatorii inca de la intrare. Am aprins lumanari si am iesit pe o portita in spatele manastirii unde este un lac foarte frumos (format pe raul Neajlov). Cei de la manastire au amenajat cat de cat si au pus cateva mese din lemn si bancute, unde se poate sta si servi ceva. Langa apa sunt construite niste podete pe care te poti plimba si admira lacul plin de vegetatie.

Am mai stat cateva minute, am lasat masina in curtea manastirii si am pornit pe jos prin comuna in cautare de indicatore. Am ajuns in “centru”, unde am gasit o harta a parcului natural (destul de prost desenata). Am luat-o si noi, cum ne-am priceput, spre padure (unde urma sa descoperim “specii caracteristice zonei sudice: stejarul pufos, jugastrul, ulmul, teiul, stejarul brumariu, etc. ). In parc exista si doua rezervatii: de ghimpe si de bujor romanesc. Pentru bujor nu era timpul si pentru ghimpe am zis ca „mai bine nu”! Am mers pe un drum de masina, prin padure in ideea ca vom vedea indicatoare care sa ne poarte la obiectivele “fermecatoare” din zona. Am mers si am mers si am tot mers…destul de stresati de doua carute de tigani aflate in urma noastra. Ma simteam ca intr-un film de comedie: drumul spre nicaieri, cu tiganii care chiuiau in urma noastra si aruncau din caruta tot felul de lucruri (probabil furate si acum triate de un tiganus zburdalnic).

Pe langa noi mai trecea din cand in cat cate o masina si ne facea un dus de praf. In cele din urma am ajuns la un indicator ponosit, aflat pe o poteca laturalnica: Traseu “Ghimpele”…. cine stie, poate, pe langa ghimpi ajungem la delta minunata. Vedem ca vine o masina de pe traseu... hai sa intrebam: “Nu va suparati, drumul asta duce la apa? E ceva interesant de vazut? ” Cei din masina, mai paraleli decat noi (daca se poate asa ceva), au dat din cap si au zis ca e doar padure, cum vedem si acolo si ca e mult de mers…si ca si ei, ca si noi, cauta delta. Am zambit si ne-am luat la revedere... am mers iar pe drumul cunoscut... tiganii se apropiau cu talent…Alta masina, facem semn, opreste, intrebam: si ei, ca si noi, cauta apa... Devine un film de comedie, cu umor negru! In cele din urma hotaram sa ne intoarcem la masina... sa cercetam iar harta din central satului si sa ajungem sa facem si noi macar o poza la delta. Se facuse ora 16: fara mancare, fara oprire, admirand rezervatia si biodiversitatea: 141 specii de pasari, 31 specii de mamifere…unde esti tu Tepes Doamne?

Am ajuns la panou si am cazut de acord ca nu o luasem bine…Am luat masina odihnita din curtea manastirii si am pornit spre Casa Comana (drumul corect care indica apa). Casa Comana era la 3 minute de mers: un gard de care nu vezi nimic, un lacat pus de forma... trecem mai departe. Ajungem la gratare, mici si bere, langa ele bocheti, stuf... si apa undeva dupa. Nu arata ca in poze, hai sa mai mergem... Ne intalnim pe alt drum, cu altii ca si noi. Ne facem tovarasi de drum, intrebam, o luam pe alt drum (cu indicator) : iar spre Ghimpele, oh nu se poate! Ajungem de unde, in urma cu o ora, cand eram la pas, intrebam alti turisti de unde vin. Nu ne dam batuti, ajungem iar la panou (tovarasii nostril stiau de la tv de delta si mai stiau ca nu sunt indicatoare: o informatie foarte pretioasa care noua ne-a scapat). Ne simteam mai bine, macar nu eram singuri. Dupa panou statea pe scaun si contempla viata satului o babuta. Ne-a auzit si ne-a spus cu voiosie sa intram in curte la Casa Comana: “Saru’mana” – toti in cor!

Am ajuns la Casa Comana (nunti, botezuri si sindrofii – fara rezervare nu se intra! ). Am lasat masinile pe drum si am incercat poarta... lacatul nu era pus…am intrat. Era pustiu…nici macar o mireasa rapita sau un mire cherchelit. Tovarasilor nostril le era frica de eventualii caini: lipseau si astia cu desavarsire. In curte foarte frumos, gazon, foisoare... si…APA! Am ignorant personalul de la restaurant - care oricum nu ne bagau in seama- si am mers spre apa atat de mult dorita! Un lac…o balta, cu mult peste…Dar unde sunt locuintele lacustre, unde sunt pasarile... unde, unde? Ne uitam in apa... pe un podet, o amarata de broasca care se relaxa la soare…Am hotarat sa mergem de-a lungul lacului…stuf…mlastina, un panou: Delta Neajlovului, 1100 Ha…si cam atat…atat... cum doar atat…???

Prietenii nostrii de suferinta au plecat iar la panou... noi am ramas langa apa (unde sareau pestii si ne faceau in ciuda, mai ales iubitului care mai avea putin si se arunca dupa ei). Am mancat cu ochii la apa…era trecut de ora 18. Cand a trecut timpul? Soarele ne molesise de tot... in departare, ca un miraj, zaream locuintele lacustre si pasarile care se racoreau in delta… Nu-I nimic... data care vine…


[fb]
---
Trimis de verobutterfly in 10.08.10 12:35:42
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9858 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (verobutterfly); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Comana, vazuta de pe drum
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6600 PMA (din 9 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

bessondm
[10.08.10 12:56:49]
»

Interesant, ma batea gandul si pe mine sa fac o excursie in curand prin Delta Neajlovului, atata tam-tam ce-am vazut pe la tv, si madam Udrea, de ziceai ca nu-i adevarat.

Am vazut si eu indicatorul cand vii dinspre Giurgiu cu Manastirea Comana si chiar voiam sa combin spiritul (biserica) cu fizicul (natura, biodiversitatea etc. ), intr-o tura de sambata/duminica, dar... m-ai cam "racorit" cu delta asta... sa mai umbli si pe 40 de grade de-aiurea, se cam duce placerea pe apa Sambetei (sau Neajlovului, dupa caz)...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster77
[10.08.10 13:06:54]
»

mutat la sectiunea deja existenta pe site "Imprejurimile Bucurestiului"

verobutterflyAUTOR REVIEW
[10.08.10 13:15:38]
»

Imi pare rau, nu am vazut!

verobutterflyAUTOR REVIEW
[10.08.10 13:18:55]
»

Culmea, eu nu am vazut nimic la tv... pur si simplu s-a nimerit sa mergem acolo (cand ii facea madam Udrea reclama).

Destul de funny... cine stie pe unde mai ajung prin jurul Bucurestiului... Cred ca nu m-am invatat minte inca...

mirelab
[10.08.10 13:21:38]
»

La noi este stabilita deja vizita pentru sambata, asa ca vom combina biodiversitatea cu un gratar in zona, vom fi cu ochii in patru, macar cativa tantari si niscavai furnici tot gasim noi

Pacat ca nu este exploatata zona, mai ales ca ar fi f facila pentru bucuresteni.

verobutterflyAUTOR REVIEW
[10.08.10 13:27:24]
»

Da, pacat ca nu sunt indicatoare cum trebuie! Am inteles ca se pot inchiria barci cu ghid, care sa te plimbe pe canale..dar noi nu am gasit nici barcile si nici ghidul..Poate, cine stie, cu barca vezi mult mai multe..ca in poze

trandafir 1970*
[10.08.10 14:23:15]
»

Si eu am vrut sa vin vizitez, insa m-am gandit ca, pe caldura asta nu prea merita. Acum, citind lipsa indicatoarelor de aici, parca imi vine s-o iau pe madam Udrea cu noi, sa ne ghideze ea... Am vazut ca s-a infiintat si o linie speciala de autobuze care merg in zona, asa numitele " trasee turistice egumenice". Dar cum la noi treaba se face pe jumatate, masinile nu ajung pana la Delta Comanei, ci cu 4 km mai inainte, restul traseului facandu-se pe jos, asta pe o caldura insuportabila si tinand cont ca, marea majoritate a turistilor care aleg asemenea destinatii sunt oameni mai in varsta, care nu au posibilitati de a merge cu autoturismul propiu! Bataie de joc, promovam ceva ce nu poate sa fie vizitat!

Un vot de la mine pentru efortul tau!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
verobutterflyAUTOR REVIEW
[10.08.10 14:29:11]
»

Multumesc... chiar a fost un efort! Am vazut si eu autobuzele care ajungeau la manastire... Am citit ca a existat chiar un incident neplacut: s-au ciocnit 2 astfel de autobuze cu turisti in ele... De-ar fi numai caldura de vina...

sasrichard
[10.08.10 14:31:14]
»

Ar fi bine sa studiati pe google earth cum arata zona, veti descoperi drumuri de acces si cum arata zona in general.

Recomand sa vizitati zona de la Calugareni, e mai usor accesibila. De la statuia lui Mihai Viteazu o luati la dreapta, spre est si dupa 3 km veti intilni un cimp. Acolo este un mic pod peste Neajlov si padure. Daca aveti noroc, veti vedea turma de bivoli.

verobutterflyAUTOR REVIEW
[10.08.10 14:36:26]
»

Multumesc mult pentru informatii, ar fi fost bune cand am plecat la drum. Mai greu e cu masina... sa nu o chinuim prea tare... dar banuiesc ca avem unde sa o lasam, la Calugareni. Oricum, nu vom mai ajunge prea curand in zona

bessondm
[10.08.10 14:41:12]
»

M-am uitat cu atentie si la pozele facute in "delta"...intr-adevar, manastirea are nevoie de ceva finisari, macar fatada, nu stiu cum e la interior.

Traseele ce apar pe harta sa-nteleg ca nu exista deloc in realitate? Ati gasit pe vreun copacel ceva marcaje turistice?

verobutterflyAUTOR REVIEW
[10.08.10 14:48:23]
»

Ba da, exista... numai ca nu sunt obiective turistice in adevaratul sens al cuvantului, parerea mea. Traseul pe care am mers - Ghimpele - este defapt un drum prin padure... unde, daca cauti la baza copacilor, gasesti aceasta planta (mediteraneana). In rest... ne-am ratacit si ne-am facut nervi incercand sa gasim ceva deosebit (cum citisem).

dannek
[10.08.10 14:53:05]
»

interesant, de vizitat

felicitari

BOGDAN DSN CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.06.11 20:38:16]
»

Nu mai scriu alt review despre ''a doua delta'' deoarece...

Am fost duminica 19.06.2011. Daca veniti dinspre Giurgiu, in comuna/satul Calugareni o sa vedeti indicator catre Comana. NU O LUATI PE AICI!!! drumul (ce gluma proasta) 411 este jale. O portiune de 2-3 km este pietruita, iar restul pana la 12 km... gropi, gropi, denivelari, apoi gropi etc.

Drumul 412A care incepe in Adunatii Copaceni este mult mai bun si deci mai recomandat.

Indicatoarele (ce sunt alea?) nu prea se vad, iar localnicii binevoitori te mai indruma. Tot mergand catre ,,parcul natural ,,am trecut pe langa casa Comana si am intrat in padure pe un drum cu pamant cand mai bun, cand mai prost si am mers, si am mers pana m-am plictisit si cum drumul se strica din ce in ce mai mult, m-am intors.

Daca crede cineva (alo, madam Udrea, se aude) ca asta este turism sa o spuna copiilor de la gradinita ca poate sunt crezuti... dar si acolo pot fi unii mai umblati si...

george_bton*
[16.07.11 22:43:12]
»

Din nefericire, zona este neexploatata cu toate ca are un potential enorm.

Manastirea, pentru ca se intreba cineva, arata mult mai rau pe dinauntru decat pe dinafara. A fost "restaurata" nu mai stiu exact in ce an, inaintre de 1989 cred, de niste studenti dela arte, cu toate ca dupa rezultat pare sa fi fost de la politehnica.

Daca nu stiati, in comana sunt si doua sau trei case memoriale, dintre care una este cea a lui Gellu Naum.

De asemenea, exista un proiect care ar fi trebuit sa fie finalizat deja, de constructie a unui dig care va face ca nivelul apei din delta sa creasca cu aproape un metru, ceea ce am mari foarte mult si intinderea de apa. ar putea ajuta putin la dezvoltarea zonei.

Sper sa am timp si rabdare sa scriu un rw mai detaliat pentru ca sunt si lucruri pozitive, chiar daca majoritatea celor care merg acolo vin dezamagiti. in mare parte, asta se intampla pentru ca nu sunt informati despre ce exista acolo si se fac asocieri gresite cu delta dunarii, cu un complex turistic adevarat, ceea ce nu exista de fapt.

sa nu fiu inteles gresit, nu este vina turistilor, ci a autoritatilor.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bessondm, BOGDAN DSN, chelie_d, dannek, george_bton*, sasrichard, trandafir 1970*, verobutterfly
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația naturală Comana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07875394821167 sec
    ecranul dvs: 1 x 1