ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.04.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Buzău
ÎNSCRIS: 16.02.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
6 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Biserica 'Dintr-o Piatra' Naeni - O sugestie pentru week-end/un loc prea putin cunoscut din Buzau

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Avand in vedere timpul foarte frumos de sfarsit de aprilie, impreuna cu 2 familii de prieteni ne-am hotarat sa dam o fuga la un loc prea putin cunoscut, chiar si in Buzau. Asa ca ne-am suit intr-o masina cu o garda la sol mai "generoasa" (o sa vedeti mai tarziu de ce am mentionat de la bun inceput acest lucru) si i-am dat bataie.

Pentru a ajunge la destinatie se merge pe drumul european care face legatura intre Buzau si Ploiesti, pana in localitatea Sahateni (cca 27 de km de drum bun, fara probleme). De aici se vireaza la dreapta (oricum, drumul este indicat de catre tablite indicatoare) catre localitatea Naeni, inca aproximativ 7 km de mers. De aici drumul incepe sa fie prost, peticit si gaurit dar oarecum acceptabil. Este un drum placut, care serpuieste printre dealurile unde se cultiva vita-de-vie, zona facnd parte din zona viticola Dealul Mare, binecunoscuta pentru vinurile de inalta calitate care se produc.

Se ajunge in centrul Comunei Naeni, la un monument dedicat eroilor cazuti in razboaie, de unde incepe cu adevarat aventura! Urmand indicatoarele, se merge inainte, catre satele Fantanele si Naeni Varf, un drum execrabil, foarte prost, unde daca nu aveti o masina cu o garda la sol inalta va sfatuiesc sa nu va incumetati pentru ca este pacat. Mentionez ca drumul este asa de mult timp, de la cariera de calcar de la Naeni Varf transportandu-se o mare parte din piatra cu care a fost "faurita" Casa Poporului/Palatul Parlamentului. Asa a ramas drumul si cred ca asa va mai ramane destul timp, spre marea mea surprindere nefiind prins in "Drumul vinului/Drumul cramelor" de reabilitare si includere in circuitul turistic a zonelor viticole din judet. Deh, interese politice...

Dupa aproape 4 km se vede un indicator care va orienteaza la stanga spre "Biserica dintr-o piatra", o constructie finalizata de curand si care merita din plin efortul. La bifurcarea drumului care urca spre biserica, se poate lua in jos si se ajunge dupa cca un km la tabara de sculptura, unde nu am ajuns, dar care se poate vedea dintr-una din fotografiile facute.

Oricum, asa cum am spus, efortul depus este rasplatit de catre privelistea oferita, care te incanta si te face sa uiti cam de tot stresul cotidian. De la dreapta, unde se vede Mizilul, pana la stanga, unde se vede Localitatea Ulmeni, totul ti se ofera ca in palma, ca o harta topografica realizata de undeva din zbor.

Biserica "Dintr-o Piatra" (GPS: 45.11678 N; 26.50243E) este construita in totalitate din calcar alb, cu picturi facute din mozaic, o tehnica pe care am vazut-o aplicata si la impodobirea Arhiepiscopiei Buzau. Nu departe de biserica se afla Necropola Tracica, nimic impresionant, care pare la prima vedere o groapa daca nu ar fi un indicator.

Langa biserica se afla cariera de calcar care ofera un peisaj lunar care este depasit, dupa parerea mea, doar de cel de la Vulcanii Noroiosi.

Dupa ce am coborat iar la drumul "principal" de unde se face ramificatia catre biserica, am mers pana in Naeni Varf unde, intreband in dreapta si stanga am ajuns la drumul forestier care face lagatura cu Localitatea Tisau si cu Pietroasele (aviz amatorilor de enduro, am vazut un grup numeros care cred ca se antrena in zona, e foarte bun pentru asa ceva). Aici am campat cateva ore unde ne-am relaxat si delectat cu imaginile oferite, intorcandu-ne spre seara catre Buzau cu marele regret ca ne batem joc din plin de ce avem si nu stim absolut deloc sa ne punem in valoare bogatiile de care dispunem.

A, sa nu uit, pe drumul dintre Sahateni si Naeni se poate merge catre Crucea Manafului (intrebati localnicii, sigur va pot orienta), unde, din pacate, nu am ajuns. Iar sus, pe dealuri, langa cariera de calcar de la Naeni Varf mai sunt niste grote, preistorice din ce am inteles, dar despre care nu pot spune prea multe, neexistand o placuta cu descrierea lor. Oricum, este o zona in care cred ca voi face tot posibilul sa mai revin, in momentul in care voi avea mai multe poze sau informatii urmand sa le postez.

In incheiere, rog webmasterul sa ataseze urmatoarea melodie:

trilulilu.ro/muzica-diver ... rtita-pe-nserat


[fb]
---
Trimis de cristisch2003 in 30.04.12 15:15:02
Validat / Publicat: 30.04.12 16:45:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SĂRATA MONTEORU [BZ].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8999 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristisch2003); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Imagine din sat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7650 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[30.04.12 16:45:26]
»

Mutat la rubrica "Periplu prin frumusetile Buzaului" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

Am atasat si clipul audio solicitat, auditie placuta.

Qvadratvus
[01.05.12 01:03:09]
»

Pe viitor, priveşte puţin aici. Probabil te-ai fi descurcat mai uşor fiind informată din timp. Zona este încărcată de istorie. Dacă ai chef, citeşte aici şi aici sau aici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cristisch2003AUTOR REVIEW
[01.05.12 22:50:46]
»

@Qvadratvus: Daca de site-ul recomandat initial am luat cunostinta de curand, de celelalte pur si simplu habar nu aveam si va multumesc sincer pentru recomandari, mai ales ca sunt interesat de istorie. Sper sa reusesc la inceputul lunii viitoare sa dau o tura la Alunis si cat de curand si la Bozioru, in momentul in care voi avea impresii si poze le postez pe site.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Qvadratvus
[01.05.12 23:13:33]
»

Păi dacă e vorba de Bisericile rupestre din Munţii Buzăului Have a nice look!

webmaster
[10.11.12 22:17:31]
»

Mutat în rubrica "Manastiri si biserici buzoiene" (nou-creată, între timp, pe sait)

adri-nico
[22.08.16 10:24:07]
»

Dragi colegi, ieri AmFostAcolo. E o priveliste de iti taie respiratia si... tara-tara-tararammmm!!! E asfalt nou nout pina la biserica.

Pe linga biserica, in stinga, se face un drum catre Satul Dacic si Tabara de scultura. Drum "accidentat".

Nu am avut masina bengoasa insa am ajuns si cu a noastra pina la o cruce (nu stiu daca era cea a Manafului), am lasat-o acolo si am pornit pe jos pina la tabara.

Dealurile iti taie respiratia atit pentru urcus (ca am carat toate kilogramele acumulate) cit, si mai ales ,pentru priveliste.

Merita din plin o excursie aici!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cristisch2003AUTOR REVIEW
[22.08.16 13:14:51]
»

@adri-nico - Nu era Crucea Manafului, de la ea pana la Naeni Varf sunt vreo 10 km de mers.

Crucea Manafului este la a doua curba cu grad sporit de periculozitate, cand iesi din Sahateni spre Naeni, si este semnalizata.

Iar asfaltul este proaspat pus, anul acesta, in primavara, au terminat de asfaltat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[22.08.16 13:42:41]
»

@cristisch2003 - Semnalizarea catre cruce am vazut-o, am cotit conform indicatoarelor insa era sa ne rupem masina si am revenit in sosea, am mai mers

ceva pina am ajuns in Virf, si am facut stinga fix pe linga biserica.

Acum, ca au fost 10 kilometri, sau mai putin, nu pot sa imi dau seama pentru ca eram ocupata sa fac poze... si oricum, la orientare sint praf.

Am cautat acum pe net inainte de a termina ecoul si da, ai dreptate, crucea linga care am ajuns noi, de fapt am ajuns la una (parea noulita) si ne-am intors din drum, iar la a doua, mult mai veche, am ajuns urmind drumul de linga biserica nu e ceea ce apare in pozele de pe internet.Oricum, Manaf sau cruce simpla, zona merita din plin promovata.

Nu am stiut de absolut nici un monument istoric la plecarea noastra de acasa, in afara Satului Dacic. Asa ca am bifat 3 din cele vreo 6-7 cite sint in zona. Biserica, Tabara si Satul Dacic.

Mi-as fi dorit sa mergem si la grote dar am aflat despre ele deja cind eram la intoarcere si trecuseram cu mult pe linga... si la Chilia lui Ambrozie, care se vedea hat, departe, si despre care am aflat de la doi copilasi ce o faceau pe ghidul in curtea bisericii. Pe indicator aparea 1,5 km.

O sa mai facem cu siguranta un drum ca sa vedem si restul ca ne-a placut foarte-foarte mult.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cristisch2003AUTOR REVIEW
[22.08.16 14:04:17]
»

@adri-nico - La Chilia lui Ambrozie nu se poate ajunge decat pe jos sau cu o masina cu garda la sol inalta, drumul este accidentat.

Daca vreti sa aveti parte de un sejur placut, dupa ce veniti la Naeni, la monument cotiti spre Breaza si mergeti pe drumul Vispesti-Breaza-Pietroasele-Dealul Viei-Monteoru-Leiculesti-Hales.

Nu veti regreta, puteti vizita Dealul Istrita (mai inalt decat cel de la Naeni, este cel mai inalt din tara), site-ul arheologic de la Pietroasele, unde este castrul roman sau unde s-a descoperit Closca cu Puii de aur. Iar drumul de la Monteoru la Leiculesti este mult mai frumos decat arhicunoscutul drum spre Ciolanu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nico
[22.08.16 14:11:06]
»

@cristisch2003 - Fara sa stii, aseara am urmat drumul despre care spui, sigur am trecut prin Breaza si Greceanca. Dar la iesire in soseaua nationala, vazind indicator cu Thermele Romane, chiar am intrebat cu voce tare "Cind ma duci si pe mie sa vad Thermele Romane? " (catre sot) insa unchiul care era cu noi in masina si care e nascut si crescut in Greceaca mi-a zis ca n-am ce vedea acolo, ca e o sosea construita peste niste ruine.

Am sa iti urmez sfatul si data viitoare cind vom iesi in decor o sa vad cu ochii mei "daca am ce vedea" sau nu.

Multumesc de sugestie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cristisch2003AUTOR REVIEW
[22.08.16 14:14:06]
»

@adri-nico - Din pacate asa este, cand s-a facut Drumul Vinului, s-a facut un podet peste terme... Pacat! Daca mai vreti sugestii despre ce se poate vedea in Buzau, nu ezitati sa-mi scrieti, chiar si pe PM.

adri-nico
[22.08.16 14:20:59]
»

@cristisch2003 - Pai de ce pe PM si nu chiar aici, unde ar mai putea citi si altii ca sa se inspire pentru zilele frumoase in care nu stiu unde sa isi indrepte pasii.

Sa stii ca si eu sint din Buzau dar nu m-am prea plimbat prin zona mai mult decit pe la atractiile megacuoscute.

M-ar interesa citeva ponturi unde sa ma simt ZEN, fara masii multe, fara manele doar noi si tiriitul insectelor. Am facut ieri un clip sus la tabara. Cu el o sa ma "hranesc" atunci cind vreau sa simt miros de pamint si iarba.

Cit despre Chilia lui Ambrozie, chiar ieri ne-a spus fostl primar despre accidentul de saptamina trecuta, al unei primarite care a cazut cu atv-ul de un mal si acum e i coma, iar verisoara care era in spate a decedat. Bine ca u m-am dus, ca eram in sandale subtiri... si pe bolovaii aia imi plingeam de mila sigur.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cristisch2003AUTOR REVIEW
[22.08.16 14:36:04]
»

@adri-nico - Accidentul cu ATV-ul il stiu, Domnul A. a avut dreptate si din pacate o victima este in coma... Spre Leiculesti drumul se incadreaza in preferintele tale, ar mai fi Bisoca, Casoca, Gura Teghii...

adri-nico
[22.08.16 16:30:40]
»

@cristisch2003 - La Bisoca am fost, despre Casoca cred ca am scris de vreo 2 ori, dar la Gura Teghii, Colti... zona aia, nu am ajuns.

Qvadratvus
[22.08.16 17:06:57]
»

NU se rupe mașina până la Crucea Manafului - dacă vii de pe drumul care duce la Năeni, e puțin de mers și cu puțină grijă se poate circula fără probleme. Obiectivul chiar merită. În schimb treaba e mai complicată dacă vii dinspre drumul care duce la Greceanca și Breaza.

Grotele - ați trecut pe lângă ele, dacă ați fost până al Tabăra de sculptură de la Năeni. Ele se află la baza cuestei (adică a șirului de ridicături care formeză un zid de calcar) pe lângă care (sau pe deasupra căreia) ați mers. Crucea pe care ați văzut-o, se află probabil relativ lângă drumul care duce la tabăra de sculptură pe stânga, într-un loc unde acesta cotește la dreapta spre tabără și trece prin cuesta de calcar. Una dintre grote se află câțiva m mai încolo de acea cruce (e o peșteră de vreo 6 m, dar care pentru a fi accesată trebuie puțin să te mergi în patru labe (vreo 2 m), fiindcă s-au produs niște prăbușiri).

Chilia lui Ambrozie NU se vede de la biserică în nici un caz. De asemenea treaba cu 1,5 km este o păcăleală, în sensul că mergi cam 1 1/2 km până în locul în care se poate lasa mașina (teoretic, pentru că mie mi s-a părut că sunt numai vreo 800 de m...). De acolo mergi pe jos destul de mult - ce e drept pe un fel de drum similar celor forestiere și la un moment dat trebuie să o iei printr-o pădurice, apoi pe o creastă de cuestă și ulterior pe un versant situat la baza cuestei de calcar (intitulată în acel loc Piatra Șoimului) pe un tăpșan și ulterior pe o potecă foarte abruptă. De suit se suie la Chilie propriuzisă pe niște scări de metal destul de înalte.

Dealul Istrița NU este cel mai înalt din țară. De exemplu Măgura Odobești este mult mai înaltă ca Istrița.

Termele romane sunt întradevăr sub un pod, dar sunt vizibile, nu sunt acoperite de betoane sau altceva similar.

Pe deal se mai află câteva sedii de inhumație tracice, scobite în piatră. Între Clondiru de Sus - Comuna Pietroasele și Izvoru Dulce - Comuna Merei, se află niște poduri de piatră pe DJ205 (construite din piatră fasonată și asamblată fără mortar, conform regulilor arhitecturale romane, de către prizonieri italieni pe la sfârșitul Primului Război Mondial). În Săhăteni (la DN1B se află Conacul Hariton, care chiar dacă e o ruină, merită văzut). Dacă mai mergeți la Biserica dintr-o piatră, faceți efortul și uitați-vă mai atent la pietrele de la baza zidurilor de calcar din carieră, veți descoperi cu siguranță fosile de scoici, melci și posibil și corali.

Masivul centrala al Istriței este rezervație naturală (printre altele este protejat popândăul). Vă vor distra cu siguranță popândăii care vă sar în față - dacă nu faceți prea mult zgomot.

De la Pietroasele spre Pietroasa Mică suie un drum de mașină până sus la releu pe care îl puteți face cu mare grijă și cu un Logan (ăla care vine dinspre Breaza este accesibil numai cu un Jeep bazat). Merită din plin să suiți până la releu - de preferință (pentru spectacol) venind de jos pe jos de la Năeni prin rezervație. Eventual puteți lăsa mașina în Pietroasa Mică și să suiți pe drumul de acces pe jos (e fain și așa). Prin pădure mergeți în liniște, ca să puteți a eventual de căprioare (nu e banc, mie mi-a ieșit în față un pui - dar eram în mașină și pe înserat). Cu această ocazie puteți accesa și situl unde a fost descoperită "Cloșca cu Puii de aur".

Dacă cucoana în cauză a "alergat" cu ATV-ul cum am văzut vreo câțiva de pe acolo că făceau acum vreo 2 săptămâni, nu e de mirare că a pățit-o... Genul acesta de imprudențe deliberate costă scump.

De la Mizil puteți merge spre Tohani, unde puteți vedea geomorfositul altei rezervații naturale: Stânca Tohani. Merită și acesta.

Dacă ajungeți la Haleș, puteți să încercați să vizitați și biserica fostei Mănăstiri Bradu.

adri-nico
[22.08.16 17:33:53]
»

Gasesc foarte important ecoul dumneavoastra si am bagat la cap ceea ce ati spus.

La biserica, am vazut scoicile din zid, scoici pe care le-am remarcat si la Tabara, la cele doua amfore de la asazisa intrare. Dar nu am stiut despre ce e vorba si abia cind am ajuns la biserica si l-am ascultat pe Leonas, unul dintre cei doi copii de pe acolo, care, in joaca lor o faceau pe ghidul. M-a intrebat simplu : Stiti ca sint scoici pe biserica? /Da, unde? /Acolo, pe zid. /Atunci stai sa vedem mormintele tracice si dupa aia vii sa ne arati./ I-am lasat 10 lei de o ciocolata desi nu a cerut cu gura lui. Dar se lipea de oricine sosea si intreba "vreti sa vedeti mormintele? " sau "stiti ca aici a fost o mare si s-a retras? " Avea o voce dulce de copil si, desi arata de 8 ani, mi-a spus ca e in clasa a 7-a.

Poponete am vazut si eu si chiar am prins unul intr-o fotografie.

Despre Chilie tot copiul mi-a spus ,si mi-a aratat coama unul deal, niste brazi dispusi pe o linie serpuita si mi-a zis ca pe stinca aia e chilia. Am apropiat distanta cu zoomul aparatului si n-am vazut mare lucru.

Si daca merg pe jos pina la Chilie cam cit timp imi ia mie, una care n-am nici o gara cu muntele? Ca sa stiu la cit plec de acasa, sa nu ma manince poponetii prin padure.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Qvadratvus
[23.08.16 02:37:06]
»

Pentru Chilia lui Ambrozie rezervați-vă 3 ore dus-întors, dacă porniți de la Biserica dintr-o piatră. Aveți la http://www.muntesiflori.ro/wp-content/uploads/2012/05/Istrita.jpg o schiță relativă a traseului spre chilie.

adri-nico
[23.08.16 09:17:26]
»

@Qvadratvus - 3 ore nu-s asa de multe. multumesc pentru informatie.

webmaster26
[16.02.20 11:59:25]
»

Mutat în rubrica "Prin ținutul pietrei - Năeni, SĂRATA MONTEORU [BZ]" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, cristisch2003, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂPrin ținutul pietrei - Năeni:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.77234888076782 sec
    ecranul dvs: 1 x 1