GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Delicatele flori de lângă București - Poiana Narciselor de la Negrași
Îmi pare rău că nu am scris acest articol acum o lună de zile pentru a da posibilitatea celor care doresc să meargă să vadă această mică oază floristică în toată splendoarea ei. Mă refer la rezervația naturală Poiana cu narcise Negrași, situată în comuna Negrași, județul Argeș.
Acces. Rezervația este relativ accesibilă, din București urmăm panglica nu tocmai perfectă a autostrăzii A1 spre Pitești, până după km 85 unde părăsim drumul express pe ieșirea Teiu-Rătești; traversăm podul peste autostradă și în Ciupa-Mănciulescu facem stânga spre Nejlovelu, apoi Teiu, Buta și iar stânga spre Negrași. E un pic întortocheat, iar la momentul vizitei carosabilul pe județenele parcurse nu era în cea mai bună formă; drum îngust, gropi destule, indicatoare lipsă. Cred că e mai accesibil venind dinspre Pitești, apoi spre Costești și Bârlogu. Ajunși în Negrași, în dreptul dispensarului (în care se află și o farmacie) se urmează drumul comunal spre Mozacu, asfaltul se termină dar nu mai e mult până la rezervație, câteva sute de metri.
Rădăcini mitologice. Legenda consemnată de Ovidiu în „Metamorfoze” ne vorbește despre tânăra nimfă Echo, însoțitoare a zeiței Hera, care se îndrăgostește de tânărul și frumosul Narcis (Narcissus - fiu al unui zeu al apei și al unei nimfe). Nimfa Echo moare măcinată de dragostea neîmpărtășită. Zeița Nemesis va răzbuna moartea tinerei nimfe pedepsindu-l pe Narcis să își admire chipul în apa unui izvor. Tânărul se îndrăgostește de propria imagine și se va stinge de dor. În locul unde a murit a răsărit o floare albă, delicată, frumos mirositoare – floare numită azi narcisă.
Descriere. În Negrași firavele narcise sunt numite coprine. Declarată rezervație naturală în 1966 și considerată a fi o relicvă naturală din cuaternar, poiana cu narcise este cea mai sudică rezervație naturală de acest gen din România. Poiana, situată în lunca râului Dâmbovnic, ocupă o suprafață de aproximativ 4 ha. Astăzi această poiană este delimitată de șiruri de plopi înalți ce închid spațiul ierbos unde firavele Narcissus stellaris apar la sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai. Noi am vizitat arealul natural acum câțiva ani chiar înainte de duminica în care urma să se desfășoare Sărbătoarea narciselor – manifestare populară, tip bâlci, cu tarabe și muzică. Rezervația este păzită înainte de desfășurarea acestui eveniment-sărbătoare pentru a nu fi rupte delicatele narcise. Paznicul a fost amabil și ne-a lăsat să vedem covorul de flori albe mergând pe câteva poteci deja conturate prin iarbă. Miile de narcise adunate în același loc impresionează vizual; câmpul este alb dacă îl privim de la nivelul unei flori. Am înțeles de la paznic că numărul de narcise variază de la un an la altul, însă arealul este din ce în ce mai mic – cu zeci de ani în urmă narcisele răsăreau și în afara poienii de azi. Din nefericire, la sfârșitul sărbătorii, oamenii năvălesc în poiană și adună narcisele.
Concluzii. Un proiect Regio al primăriei locale a promovat această rezervație naturală. Este o ieșire de weekend simpatică pentru a observa mulțimea de narcise în aer liber, dar cu condiția de a merge într-o zi premergătoare serbării populare.
După vizita în natură ne-am îndreptat către Golești, pentru a face câțiva pași prin istorie (Conacul Goleștilor) și prin tradiția și arhitectura populară (Muzeul Pomiculturii și Viticulturii).
Dacă doriți să vedeți un câmp de narcise în 2015 încă nu este totul pierdut. În ultima duminică din acest an, 31 mai, are loc sărbătoarea dedicată narciselor din comuna Repedea, județul Maramureș.
Trimis de tata123 🔱 in 28.05.15 14:54:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PITEȘTI.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 44.60117808 N, 25.14367117 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Poiana cu Narcise Negrași [Negrași]» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2022 Amintiri minunate și tristețe pentru că pierdem albul acela minunat din această Poiană — scris în 08.05.22 de NX2022Y din OARJA [AG] - RECOMANDĂ
- May.2022 Parfum fin de narcise argeșene – Poiana cu Narcise Negrași — scris în 03.05.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ