ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.06.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Buzău
ÎNSCRIS: 16.02.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Un colt de rai uitat de lume

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

La sfarsitul saptamanii trecute, profitand de timpul foarte frumos, ne-am hotarat sa mergem intr-o zona care, din pacate, nu este foarte cunoscuta decat celor interesati mai mult de istorie si de fenomene paranormale, zona cuprinsa intre Alunis - Nucu - Bozioru fiind denumita si Tara Oanelor Luanei, fiind, se pare, un pol energetic important.

Drumul porneste din Buzau spre orasul Patarlagele, aproximativ 65 de km, un drum bun (atentie la Ciuta unde se circula pe un singur fir datorita alunecarilor de teren), iar aici se face dreapta, spre Sibiciu (exista indicatoare rutiere in acest sens, spre Colti si Alunis). Iar de aici incepe calvarul, aproximativ 10 km drumul fiind execrabil, neputand sa mergi decat cu viteza foarte mica (daca ma consoleaza ceva este ca acest drum este mai bun decat drumul spre Naeni, de care deja am amintit intr-o postare anterioara).

Dupa circa 5-6 km se ajunge in localitatea Colti, cunoscuta amatorilor pentru exploatarea chihlimbarului. Celor care descopera pentru prima data acest loc le mentionez ca aceasta piatra semipretioasa este de fapt o rasina fosila provenita din unele specii de pin, putand prezenta insecte sau plante fosile si avand o vechime de cateva zeci de milioane de ani. Cel din zona Colti poarta numele de " rumanit ", fiind clasificat ca avand o calitate foarte buna datorita coloritului si nuantelor caracteristice. In zona exista Muzeul Chihlimbarului, amenajat intr-o cladire, la etaj existand muzeul propriu zis si la parter putandu-se achizitiona obiecte din chihlimbar. Pretul produselor expuse la vanzare este intre 20-30 RON pentru cercei si merge pana la 800 RON pentru siraguri. Intrarea in muzeu este de 6 RON pentru adult si 20 RON taxa de fotografiat, preturi putin cam mari pentru cele 3 camere in care se afla expuse obiecte folosite in exploatarea si prelucrarea chihlimbarului. Oricum, pretul este compensat de doamna care se dovedeste a fi un muzeograf cu multe cunostinte solide. De asemeni, pentru cei care doresc exista brosuri la pretul de 4 RON unde se ofera mult mai multe detalii legate despre exploatarea " rumanitului ".

Aici fac o paranteza legata de ceea ce am amintit la inceputul acestei postari legate de fenomenele care se petrec in zona. Localnicii pastreaza chihlimbar, atat ca o posibila sursa de venit in momente de criza financiara cat si ca pietre aducatoare de sanatate si care te feresc de nenorociri. Zona este considerata ca un pol energetic, alaturi de Padurea Baciului de langa Cluj si Muntii Bucegi, fiind destule povesti (care cred ca sunt mai mult decat atat) despre ceata laptoasa care apare din senin si aparitii stranii. Oricum, acest subiect il las in seama celor pasionati, nefiind locul in care sa il dezvolt.

Din Colti se mai merge inca 6 km pe un drum ceva mai bun (pietruit) si se ajunge in localitatea Alunis. Drumul este extraordinar de frumos, pozele pe care le voi atasa nereusind sa reflecte decat o parte dintr-o zona care pare atemporala si rupta de " binecuvantarile " civilizatiei moderne. La Alunis exista Complexul rupestru cu acelasi nume, vis-a-vis de intrarea in biserica existand o pensiune -Pensiunea Nicoara, care pare ca este data in folosita, cu toate ca inca se mai lucra la ea (aviz amatorilor).

Intrarea in biserica se face trecand pe langa un cimitir mic, nefiind nimeni care sa pazeasca biserica sau asezarile rupestre de eventuale acte de vandalism. Am facut expres aceasta mentionare pentru ca nu doresc sa ajunga in zona "doritori" care se isi scrijeleasca numele sau iubiri trecute/prezente pe ziduri si nu ar strica ca autoritatile locale sa angajeze pe cineva de paza.

Biserica este sapata in stanca (GPS: 45.40975 N; 26.41399 E), fiind datata din 1277. In dreapta si stanga exista trei locatii, denumite Alunis 1, 2 si 3. La sugestia lui Qvadratvus, m-am documentat despre semnificatia locului si, cu permisiunea lui, voi mentiona din lucrarea "Ctitorii disparute la curbura Carpatilor in sec. XV-XVI" a lui Emil Lupu cateva date legate de loc: Catre mijlocul secolului al XVI-lea se afirma unul dintre cele mai interesante curente monastice: anahoretismul; el este exprimat prin amenajarea de biserici si chilii sapatae in piatra (generi denumite " rupestre "), care sunt atestate documentar ca schituri sau manastiri incepand din data de 18 iulie 1587. Insuficienta informatiilor documentare, imposibilitatea practica de a fi cercetate arheologic si aspectul lor de multe ori straniu sau romantic a iscat o intreaga literatura, produsa atat de nume sonore ale istoriei cat si de semidocti, ce a propus datarea lor in preistorie, dar mai ales in perioada de inceput a crestinismului

Doritorii pot citi mai mult aici si aici, aceste lucrari reprezentand pentru mine sursa de informatie pentru documentarea prealabila a locurilor vizitate:

Dupa ce am petrecut cateva ore in zona, parca neputand sa ne despartim, atrasi de " magnetismul " locului, cu mare parere de rau, am luat-o spre Siriu unde am asistat la un apus de soare magnific peste lacul de acumulare.

La incheiere, sper ca fotografiile pe care o sa le atasez sa reprezinte o invitatie pentru doritorii de liniste, frumos si istorie, cu rugamintea adresata webmasterului sa ataseze urmatoarea melodie:

http://www.trilulilu.ro/muzica-ambientala/stamatis-spanoudakis-for-smirni-colaj

## end review sc

[fb]
---
Trimis de cristisch2003 in 17.06.12 11:13:48
Validat / Publicat: 17.06.12 18:52:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5526 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristisch2003); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Imagini din drumul spre Alunis
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest review

2 ecouri scrise, până acum

calisefra
[19.09.16 22:05:52]
»

UPDATE septembrie 2016

Am fost pe acolo ieri si trebuie sa fac o adaugire: drumul este acum reparat, asfaltat, chiar si marcat! Practic este aproape perfect. Spun aproape pentru ca mai exista 3 portiuni de max 100m fiecare care au ramas la stadiul de macadam si probabil ca asa vor si ramane pentru ca nu am mai vazut vreo urma de santier.

Deasemenea pensiunea Nicora de vis-a vis de biserica rupestra este acum deschisa si se mananca foarte bine (nu am stat acolo ca sa pot spune ceva si despre cazare).

Rewieul lui cristisch2003 este foarte corect si exact cu o singura precizare: este vorba de TARA LUANEI si nu de Tara Oanelor. Cautati pe net si veti descoperi niste lucruri foarte, foarte interesante.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[19.09.16 22:17:39]
»

@calisefra:

este vorba de TARA LUANEI si nu de Tara Oanelor.

Mulţumiri, am corectat în text

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calisefra
Alte impresii din această RUBRICĂPeriplu prin frumuseţile Buzăului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04738187789917 sec
    ecranul dvs: 1 x 1