ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.07.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
70.00%
Satisfăcător
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
60.00%
Către satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
67.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Călător prin țara mea. Merită să vezi? Lacul Sărat-Brăila

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Recunosc, este greu să scrii despre Stațiunea Lacul Sărat fără să-ncepi cu bancul ăla, cu nămolul prescris de un medic pacientului, nu ca să-l facă bine ci doar ca să-l obișnuiască cu pământul. Dar, uite că n-o fac! :)):)):))

Despre Lacul Sărat se spune că se știa încă de pe vremea lui Vlad Țepeș.

Cică ar fi pus la murat, în acel lac sărat, o mână de turci de-i prinsese în nuș'ce luptă și voia să-i fezandeze până urma să-i tragă-n țeapă. După ce i-a ținut săptămâna respectivă în baltă, la momentul culminant a constatat că turcii țineau la tăvăleală și nu prea voiau să dea colțul. În marea-i înțelepciune Vlad Țepeș s-a banghit că, atâta timp cât au stat în saramură, turcii se înzdrăveniseră în loc să nu, iar de-atunci Vodă a stabilit că Lacul Sărat va fi folosit de oștenii săi pentru a-și vindeca betegelile căpătate-n luptă. Și, nu numai oștenii ci și caii. Varianta zoo a curei balneoclimaterice.

Nu se știe și cum erau aleși acei oșteni pentru cura la lac, probabil prin vouchere date de numărul de turci omorâți în luptă: dacă aveai vreo 3 turci veneai 5 zile gratis, regim mic dejun, cazat pe la vreo babă din zonă, mai rustic, așa. Aveai 5 turci diliți, puneai mâna pe vreun cort cu patru perne, demipensiune. Dacă omorai 10 turci, erai om făcut pe viață, 5 zile, cort cu perne din pluș, pensiune completă, iar dacă în ăștia 10 aveai și vreun pașă, ceva, treceai la all inclusive: mâncare de nu mai știai de tine, băutură, cadâne, mă rog, tot confortul! .

Mda, nu prea știu cum era cu turismul pe vremea aia și nici nu cred că ministrul de resort ar fi avut vreun plan managerial de dezvoltare sau obținerea vreunui logo, gen frunza aia, a Elenei Udrea. Nu, buei, nu e frunza de vă gândiți voi, e aia de ne-am certat cu spaniolii, că ziceau ăia că le-am furat-o ! Frunza, nu Elena !

Revenind la Lacul Sărat, stațiunea este cunoscută ca un izvor de sănătate și relaxare. Ea se află pe raza comunei Chiscani, la vreo 5-6 kilometri distanță de municipiul Brăila, circulând pe E 584. La locul respectiv o să vedeți un mare indicator în acest sens.

Dacă veți citi despre acest loc veți afla că virtuțile terapeutice ale apei și nămolului din Lacu Sărat au fost puse în valoare încă din anul 1879, adică abia ce ne câștigasem independența. În urmă cu un secol, stațiunea era recunoscută în țară și în Europa ca fiind una dintre resorturile de lux ale României și toată 'lumea bună' mergea în weekend la Lacu Sărat. Încă din 1875, exista aici un adevărat complex balneo-climateric, cu stabiliment de băi reci și calde, dușuri cu apă dulce, băi individuale sau comune, 'cabinete de hidroterapie, fizioterapie, masaje și băi electrice' și 'moașă pentru tratament ginecologic'.

Stațiunea, recunoscută pentru proprietățile sale curative, se putea mândri, la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu un cazino modern, un parc englezesc unde cânta fanfară, o sală de 'popice și croquet', cu vile cochete, printre care Vila Regală, Vila 'Poppescu', Vila 'Nisipianu' și restaurante moderne ca 'Untaru' și 'Cazacu'.

Se apreciază că aici există unul dintre cele mai valoroase nămoluri sapropelice (nuș'ce-nseamnă asta) din țară și ape cu cea mai mare concentrație salină, realitate confirmată și de faptul că majoritatea pacienților încheie cura balneară într-o stare ameliorată. Te cred, decât să intri-n apa aia zici că, miracol, te-ai vindecat !

Astfel I. C. Apostolescu, în lucrarea sa “Băile de la Lacu Sărat” scrisă încă din 1884, vorbește despre un pacient care, la sosirea în stațiune, nici nu putea să se dea jos din trăsură și, după vreo 15 băi, făcea curse lungi pe jos.

Despre acest loc a scris și N. Iorga, ceea ce ar trebui să conteze, omu’ zicea pe bune, nu prea băga top.

Stațiunea din Brăila este unică în țară și prin faptul că aici este locul cu cel mai mare număr de ore de strălucire a soarelui.

Un sait de se laudă cu această stațiune ne mai spune și că ”Stațiunea oferă și terapie pentru suflet, aici aflându-se Mănăstirea Lacu Sărat, care poartă hramul sfântului Mare Mucenic Pantelimon, ridicată în 1996 exclusiv din lemn, în stil maramureșean, din inițiativa Arhiepiscopiei Dunării de Jos, ea fiind o oază de liniște și verdeață pentru cei aflați la tratament. ”

Așa că, pe scurt, la Lacul Sărat te faci bine de o grămadă de boli, fizice sau psihice, din alea, nasoale, de-i cu introspecție ...

Doar să nu fie ca-n bancul:

Doctorul îi dictează asistentei un diagnostic în latină.

Pacientul, uşor agitat, zice:

- Spuneţi-mi, vă rog, sufăr de vreo boală rară?

- Da’ de unde! Jumătate din cimitir e plin cu cei care au avut boala dumneavoastră, spune medicul.

Din aceste motive am decis eu, având prilejul ocaziei de a trece pe-aicea, în drumul spre Marea cea Neagră , să opresc și să dau o geană spre a vă spune apoi și vouă ce este și ce vrea Stațiunea Lacul Sărat. Mai fusesem acolo, dar long time ago, așa c-am zis să v-aduc prospătură .

Deci :

Unde este

Așa cum v-am spus, imediat ce ieșiți din Brăila în drumul spre Constanța, pe E 584, după o stație de carburanți, dați de un indicator care vă atrage atenția că treceți pe lângă stațiunea în cauză. Strict geografic ni se spune că stațiunea este pe teritoriul comunei Chiscani dar, nu vă ajută prea mult asta!

Ce găsiți aici

La indicator, faceți dreapta și veți merge, tot auto, încă vreo 4-500 de metri apoi veți ajunge în inima Stațiunii Lacul Sărat.

Chiar la intrarea-n stațiune se afla campingul, cu căsuțe și locuri de bătut cortul, în funcție de, după cum v-am spus, numărul de turci omorîți în bătălie. Dacă ați avut noroc și-ați dilit vreun sangeac-bey, de jur-împrejurul centrului stațiunii veți găsi și câteva hoteluri, dar, nimic spectaculos,

Sincer, stațiunea nu este deloc deosebită ! Ba, dacă mă-ntrebați pe mine, Sărata Monteoru are un zvâc în plus! Deci, o primă piuneză-n talpă, dar, hai să mai vedem !

Tot acolo se află și vreo două terase la mesele cărora erau destui oameni, mai ales pentru că era ora prânzului și cei care nu sunt la dietă păpau total nesănătos, cartofi pai și carne prăjită, de- o să colcăie colesterolul în ei, afară doar dacă nu-l dizolva halbele de bere aferente.

M-am învârtit în zonă și am plecat, pâș-pâș spre locul unde-am mirosit că-i lacul. Nu, nu e o figură de stil, lacul ăla chiar miroase. De fapt, pute !!! Nu vreți să vă spun a ce, apreciați-mi discreția!

Lacul în sine nu-i nimic spectaculos, o baltă-n câmpie, cu plaja mai ales pe iarbă.Utilitățile strălucesc prin absență !

Fiind stațiune de tratament, chiar dacă veți vedea femei în costume de baie, să nu vă fîlfîie inima, doamnele-s la vârsta la care tratamentul le ține în mișcare. Nimic poetic, dacă faci vreo pasiune e de la vodcă, berea nu te poate îmbăta suficient !

Bărbații sunt pe măsură, burțile le atârnă conform vârstei, motiv pentru care, vă jur, m-apuc de sport și renunț la o grămadă de alimente nesănătoase! Sau, îmi sug burta de mă-nroșesc la față!

Împrejurul lacului mai sunt câteva hoteluri, mare parte din ele în stadiul de construcții neterminate, semn că sacrificiul Meșterului Manole nu este atavic sau că femeile nu mai sunt atât de credule. Mă rog, la câte construcții nu-s terminate, dacă ar fi, la o adică... Meșterul Manole ăsta ar avea și el o vârstă, poate că nu chiar femeile tinere ar trebui zidite, mă gândesc. Nu, nu este o postare misogină! :p

Deci, în circa jumate de oră ai terminat de admirat Stațiunea, fără să te ia plânsul că n-ai mai fost acolo. Dar, poți să devii melancolic c-ai ajuns ! Câteva lacrimi nu strică, plânsul ajută la refulare ...

Partea frumoasă, că are și așa ceva, ar fi că, în apropierea centrului stațiunii este un parc unde este construită Mănăstirea Lacul Sărat, închinată, cum am spus, Sf Mare Mucenic Pantelimon. ”Pantelimon”, adică ăla de cânta BUG Mafia despre el?! Hm, cred că e o greșeală, cum greșeală este, de fapt, BUG Mafia! “Paraziții”, da, asta e underground adevărat!

Eu unul, personal, n-am, nimic cu mănăstirile, ba, după cum ați văzut, am scris despre ele pe frumosul și interesantul sait de ne găzduiește opiniile.

Mănăstirea asta chiar mi-a plăcut, de-aia insist și vă spui despre ea, așa cum este descrisă în saitul de prezentare: ”Construirea ei a inceput pe 27 iulie 1996, cand Inalt Preasfintitul Casian, Arhiepiscop al Dunarii de Jos, a sfintit locul bisericii. La 27 iulie 1999 s-a sfintit biserica manastirii si s-a inaugurat si corpul de chilii al manastirii.

Biserica manastirii este realizata din lemn, in stil maramuresean, cu o turla-clopotnita, care se ridica pana la inaltimea de 24 metri. La interior, biserica este decorata cu icoane pictate. In custodia manastirii se afla noua icoane datand din secolul al XIX-lea.

Asezamantul monahal a fost binecuvantat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaste ale Sfintilor Dasie si Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului, iar de-a lungul vremii pe aici au trecut Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, patriarhul Teoctist, dar si Preafericitul Parinte Patriarh Daniel precum si alte personalitati ale vietii religioase si civile din tara si de peste hotare. Manastirea este amplasata intr-o padure, reprezentand o adevarata oaza de liniste si verdeata, departe de lume si de zgomotul asurzitor. ”

Sincer, chiar este frumos, clădirea este de-acolo, din natură, nu are nimic ostentativ sau strident. Mereu am spus că relația cu Entitatea Sa este absolut personală. Ei, uite, într-o asemenea locație ești dispus, eu, cel puțin, să cujeți, oarecum , despre viața ta, așteptările de le ai de la ce ți-a mai rămas din ea și alte alea: niște blesteme pentru ”dujmani”, un ”Dă doamne să iau câștigul ăla mare la Loto ! ” și alte asemenea gânduri pline de spiritualitate, care după cât de apropiat se simte de El.

Cam atâta despre Lacul Sărat. De fapt, îmi dau seama că este tare puțin, dar, nu eu sunt de vină, cât aș bate eu de mult apa-n piuă nu prea am ce spune.

Acuma, pentru completa obiectivitate, recunosc că n-am fost la baza de tratament. De câte ori am venit aici , am venit la distracție, o dată ne-am cazat la tabăra de copii, care, a propos, nu prea are copii, al'dat' am venit să luăm pe cineva de acolo și am stat o zi, la plajă, care plajă la mine n-a fost să fie, lacul pute de-ți ia auzul, iar pe suprafața lacului, la o distanță nu foarte îndepărtată, pluteau niște semne ale mojiciei unora, care nu foloseau grupurile sanitare. De atunci, prin 2001 să fi fost, nu am uitat priveliștea.

Spun, deci, Stațiunea Lacul Sărat cred că este, în principal pentru tratament! Și că n-o minți chiar toată lumea când spune că e bine acolo, adică devii enervant de sănătos .Eu, mulțumesc lui Dumnezeu, nu -s la vârsta necesară pentru extaz în cada cu nămol, cu curenți de joasă frecvență și ultrasunete bipolare, nu-s atât de purisan. Mai am zvâc de pornit la rece, fără bujie incandescentă . Pentru cei de au nevoie de așa ceva probabil că Lacul Sărat este Raiul.

Pentru noi, ăștia mai tinerei, chiar dacă trecuți de 50 de ani, dar, nu cine știe ce, parcă nu e atât de ochioasă locația, de aceea spun că ar trebui să fiți tare atenți dacă vreți să veniți să vă distrați. Altfel, vorba lui Țepeș : “ Țeapăăă !!!”

Cu cel mai sincer respect, fără nicio urmă de ironie, nu vreau să fiu nepoliticos cu cei care merg acolo pentru tratament. Nici cu cei de administrează Stațiunea, în general este curat în zonă. Dar, principala atracție ar rămâne tot Mănăstirea.

Clar că sunt și păreri contrare cu a mea și au și ele tot dreptul să fie expuse. S-aud cine-are curaj , huh ?

Până atunci, haidi, pa!

Web, te rog: https://www.youtube.com/watch?v=n40hScS3ez8

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 26.07.18 15:38:59
Validat / Publicat: 26.07.18 17:44:46

VIZUALIZĂRI: 6259 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Spre Mănăstirea Lacul Sărat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 52000 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.07.18 17:43:42]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[26.07.18 18:03:39]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

doinafil
[26.07.18 19:13:26]
»

@Yersinia pestis: Chiar dacă am vârsta adecvată unor asemenea tratamente, mulțumesc Domnului că n-am și nevoia (acută) de-a merge „să mă extaziez în cada cu nămol”, așa cum, cu umor, ai spus-o mai sus!

Cred că aș prefera orice altă alternativă de oblojeală decât să miros ceva inadecvat „nasului meu fin! ”

Dacă am să ajung pe acolo vreodată, mi-ar plăcea să văd dacă a mai rămas ceva de văzut din ce-ai spus că exista

la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu un cazino modern, un parc englezesc unde cânta fanfară, o sală de 'popice și croquet', cu vile cochete, printre care Vila Regală, Vila 'Poppescu', Vila 'Nisipianu' și restaurante moderne ca 'Untaru' și 'Cazacu'. ! (măcar ceva ruine, o piatră, doo, acolo!)

Mi-a plăcut și biserica, frumos amplasată.

Am votat cu drag!

P. S. Nu cred că e nevoie să mai spun cât m-a amuzat începutul articolului, cu recompensele turcilor! Ar însemna să mă repet că apreciez mult umorul la purtător, pe care-l ai! Daaaar... uite că, tocmai, am făcut-o!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.07.18 19:23:28]
»

@doinafil: Nu cred că venirea oștenilor lui Țepeș la Lacul Sărat așa cum am descris-o eu are vreun adevăr istoric, după cum, sincer, nu cred că-l durea pe Vodă să-i trimită pe ăia la băi!

Cât despre vechile clădiri, or fi da’ nu le-am banghit, dar asta e vina mea, n-am săpatără suficient!

Nu am vrut să fiu ironic cu cei de vin acolo la tratament dar, sincer, cred că nu ești nou -nouț dacă te mânjești cu nămol, ca porcul și stai în glodul ăla ud pân ‘ se usucă pe tine!

Dacă o fi să faci tratament îl faci în săli speciale, cu cineva de știe cât nămol să-ți pui sau alte alea. Așa, pe malul bălții, e și inestetic și nuș cât de util?!

Totuși, așa, ca să vezi, recomand o haltă aici. Care să nu depășească o oră!

Da’ filmul, mmm, ce zici de film ?

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.07.18 19:38:49]
»

@webmasterX: este că-i bengos videoclipul meu? Hai, te rog, laudă-mă, chiar pot să rezist! ????

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.07.18 19:40:59]
»

@webmaster: Treaba ta, tu ai făcut-o, tu s-o tragi, eu nu recunosc ni’ca!!!

ANILU
[26.07.18 20:52:01]
»

@Yersinia pestis: Doamne, cât timp îți ia să găsești asemenea filmulete?

De fapt cât timp îți ia să scrii un articol? Documentat, cu umor... cu bancuri la început și la sfârșit, nu știu, dar multă răbdare ai.

Sau poate tu ești un talentat la toate și le scrii cu mai multă ușurință.

Dar mie îmi place așa cum scrii, mă amuz uneori râd de una singură și mai aflu și lucruri noi... sau bancuri!

Nu, nu am fost la Lacul Sărat și nici nu sunt curioasă...

Să ne citim sănătoși.

Toate cele bune.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.07.18 21:07:45]
»

@ANILU: Ei, mă lauzi și tu și-o să mi se urce la cap că-s și io vreo bortă-n cer!

Nuș cum fac, le scriu și gata, dar am grijă să scriu numai despre ceea ce am văzut.

E drept, uneori nu văd destul de aia nici nu-mi place să dau cu piatra, sunt, mereu, dispus să mai acord o șansă. În general nu-s mofturos, mă bucur de ieșirea-n sine. Iar dacă mi-am luat-o-n bot prefer să fac haz de necaz, treci mai ușor peste! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[26.07.18 21:43:04]
»

@Yersinia pestis: N-am răspuns „in time”, am fost plecați să umplem „foalele”, să mâncăm „papa bun de pește” că, deh, doar suntem la „2 Mai”!

Despre film ce să spun?! E de „râsu-plânsu”! (mă rog, „vice-vercea”!): pe cât de enigmatic și înfricoșător pare la început,

pe atât de haios e la final!!!

Iar m-ai amuzat, lucru pentru care-ți mulțumesc „encore une fois”! (nah, că m-am franțuzit!)

Să ai drumuri bune și frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.07.18 22:24:56]
»

@doinafil: Bună alegere cina cu pește. Merge un vin alb, sec, o masă bună schimbă perspectiva asupra vieții!

Iar filmulețul e ca romanele Agathei Christie, pân’ la ultima pagină nu știi cine-i ucigașul!

Altfel, la mare fiind, vă urez sejur plăcut! Și să scrii ce și cum a fost, s-avem ce bârfi pe sait! O să combatem aprins, fii sigură! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[26.07.18 22:30:48]
»

@Yersinia pestis: Deci m-ai emoționat profund! Cunosc stațiunea de pe când, jună copilă, ai mei mă târau (la propriu) pe-acolo, mă-nămoleau la greu și-apoi mă scăldau că cică să nu fac reumatism! Eu nu și nu: am făcut!

Apa e foarte sărată, aproape că te ține deasupra. Nu și pe mine, care era să mă-nec! Tata și cu încă un nene abia au reușit să mă scoată!

A, si-am și alergie la ceva de pe acolo, c-așa ce mă scarpin când ajung în zonă...

Nămolul este dus la Techitghiol pentru tratamente Tanti wiki zice ca: ro.wikipedia.org/wiki/N%C ... 3mol_sapropelic Pute a sulf și-a sapropel.

Stațiunea n-a fost niciodată altfel decât e acum. Niciodată de când știu eu. N-am știut nici eu de cazino sau de grădina engleză, dar cic-ar fi avut! google.ro/search?ei=Jh5aW ... 1.0.4AlmulqxXo4

În stațiune, Poliția are o vilă cu circuit închis. Am fost eu la o paranghelie anul trecut! E frumușică și discretă!

Eu nu am timp s-ajung pe-acolo, dar odată era tramvai, din oră-n oră până la Lac, cum îi zicem noi!

Mulțam, îs melancolică!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.07.18 22:51:19]
»

@Zoazore: Vreau să știi că țiu la tine, de-aia n-am început descrierea spunând că, chiar la intrarea în stațiune, este un azil de bătrâni. Predestinat, huh?

Nu poci spune ce sîmțesc io când m-apropii de apa din băltoaca aia , că m-ar atrage de atenție webii și io nu vreau să stric relația cu ei: doar un câine prost ar mușca mâna măcelarului de-i aruncă un os pe zi!

Nu-mi place, neam, Lacul Sărat dar am vrut să nu fiu needucat; gusturile mele nu-nseamnă altceva decât ale celorlalți. Dar, tot nu-mi place!

Ai dat de reumatism câ ai făcut facultate de-aia, de te pregătește de meserie și viață dură. Că viața la o schelă petrolieră nu-i chiar ca o nuntă !

Iar nămolul âla e la fel de util ca frâna pe roata de rezervă! Altfel, nu fusei, never, la cabana aia a MAI!

La Lacul Sărat am fost, prin 1996 să prindem hoți din vagoane, că se fura acolo și șina de sub tren . Nu i-am prins pe toți, or mai rămas câțiva, fie la ei !

Când am fost in tabăra aia am stat vreo două nopți și ne-au pișcat țânțarii și de ochi, deci, o altă pălitură-n moralul firmei! ????

msnd
[26.07.18 23:19:04]
»

Dragă domnule,

Spre surprinderea tuturor, inclusiv a mea, acest articol mă cufundă într-un anume gen de melancolie.

Am avut posibilitatea de a petrece câteva vacanțe aici la sfârșitul anilor '50. Începuseră lucrările la combinatul de alături (apropos, mai există?) și tatăl meu avea oarece treabă prin zonă. Și era cazat într-o vilă lângă, sau pate chiar în, parcul cu pricina. Ca să nu se plictisească, vara eram cu toții pe capul lui.

Principala mea distracție era lacul din tematică. Era atunci amenajată o întreagă facilitate care, dacă îmi aduc aminte, se numea „Băile reci”. Era o construcție ce-mi părea atunci foarte complicată, cu zone separate pe sexe (nu pricepeam prea bine atunci de ce), din lemn, cu o mulțime de pasarele ce intrau în lac.

Prima mișcare era ca, la nudul gol, toată lumea din zonă să se ungă, din cap până în picioare, cu „smântâna” aia neagră ce se găsea în câteva „troace” de pe pasarelă. Urma apoi o perioadă de stat la soare, timp în care „smântâna” se făcea gri, crăpa pe piele și începea să „strângă”. După aceea, intram în apa lacului, și urma o bălăceală pe cinste. Cea mai mare plăcere era „pluta” căci, și să vrei, nu te puteai scufunda. După ce spălam crusta cenușie, urma o nouă ședință de stat la soare, și, obligatoriu, întinsă, pe tot corpul, apa rămasă pe piele la ieșirea din lac. Efectul era ca la uscare, cenușiul anterior să fie înlocuit de albul strălucitor al sării.

După dușul de final, urma întoarcerea acasă. Făceam aceasta în fiecare zi și îmi plăcea în mod deosebit.

Gândindu-mă acum, cred că și aceasta este una din cauzele ce m-au adus la vârsta asta în condiția în care sunt acum.

Felicitări pentru articol, și mulțumesc pentru aducerile aminte.

nicole33
[27.07.18 06:43:47]
»

@Zoazore:

Cunosc stațiunea de pe când, jună copilă, ai mei mă târau (la propriu) pe-acolo, mă-nămoleau la greu și-apoi mă scăldau că cică să nu fac reumatism! Eu nu și nu: am făcut!

Oare de ce nu mă mir? De mică ai fost Gică Contra

Apa e foarte sărată, aproape că te ține deasupra. Nu și pe mine, care era să mă-nec! Tata și cu încă un nene abia au reușit să mă scoată!

O altă performanţă greu de egalat. O probabilitate la fel de redusă cu a te îneca în Marea Moartă. Dar tu eşti ambiţioasă

Eu nu am timp s-ajung pe-acolo,

Mai bine . E mai sănătos să eviţi Lacul

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.07.18 08:20:22]
»

@msnd: Din păcate, din tot ceea ce spuneți rezultă ceea ce am spus eu:Stațiunea lacul Sărat a avut un trecut frumos doar că prezentul ne omoară. Meandrele concretului, vorba unui politician de ne-a condus de la comunismul turbat la cel cu față umană.

Combinatul de celuloză și hârtie din apropiere mai există doar sub forma unor ruine bune de folosit dacă vrea cineva să facă vreun film despre Apocalipsă.

Lacul Sărat, acum, nu oferă cine știe ce facilități, doar o gheretă unde plătești biletul de intrare. Din păcate se pare că poporul ăsta are vocația autodistrugerii. Practicată cu fervoare! Din păcate, am spus.

Zoazore
[27.07.18 10:01:14]
»

@msnd:

Începuseră lucrările la combinatul de alături (apropos, mai există?)

= din pacate, ca orice lucru bun, NU mai exista nici CCH-FA!

și să vrei, nu te puteai scufunda

=zau? Io, cum zice tiza, is Gica-Contra! Era la un epsilon sa ma-nec! Si-aveam vreo 8 ani!

Si la cata "smantana" d-aia au pus ai mei pe mine, am un reumatism... Woow!

Zoazore
[27.07.18 10:07:54]
»

@Yersinia pestis: Bun venit in club! Nici mie nu-mi place decat parculetul!

Uite, de azil nu stiam! O informatie pretioasa!

Ai dreptate, doar ca reumatismul l-am facut dupa ce-am intrat in campiile muncii!

Unii spun c-ar fi util! Alor mei le-a facut foarte bine! In fiecare vara, de la munci dadeau o fuga-n Lac si tot asa vreo 2-3 saptamani, zi de zi. pe mine ma tarau duminica (eram in vacanta!)

Unde-i apa sunt si tantari. Nici Lacul nu face exceptie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[27.07.18 10:10:14]
»

@nicole33: Ooff, Tiza, cata dreptate ai!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.07.18 12:55:06]
»

@Zoazore: Buei, ăia nu erau țânțari, erau bestii, cred că erau rude de-ale lui Dracula!

Așa cum am spus, nu trebuie să fiu rău, Lacul Sărat o avea niște proprietăți curative deosebite, doar că eu nu vreau să am parte de ele. Și nici de împrejurimile de-acolo!

Dar, stai așa. o să vedeți ce-i la Amara!

Când? În episodul următor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.07.18 12:58:28]
»

@Zoazore: Când e să te ia dracul te ia și din brațele popii! Te îneci cu înghițitura de ceai și tot merlești, dacă așa e fopaia de parcurs!

Iar noroiul ăla o avea el proprietăți curative doar că, la cum pute, nu mă dau cu așa ceva că fac hepatită secunda 2!

Acuma, sincer, cred că la una din tersalele alea aș putea pentru ca să stau să-mi trag și anume sufletul, halbele păreau brumate. Uite, câte-un pic, găsești și ce să-ți placă la Lacul Sărat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[27.07.18 21:51:33]
»

@Yersinia pestis: Azi am trecut pe langa statiune! Unde zici ca-i azilul, ca io nu vazui nimica!

Total de-acord cu tine! IN TOT ce zici! Nici mie nu-mi place!

Dar o bere la o terasa, la umbra...

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.07.18 23:47:20]
»

@Zoazore: Imediat ce treci calea ferată spre frumoasa stațiune. Este un cămin pt persoane vârstnice chiar lângă calea ferată, pe partea stg, cum te duci !

O să-l vezi, are și tricolorul pus acoloșa.

Când am trecut eu, afară erau, la soare, ca rufele, o grămadă de moșneguți !

Pân’ la urmă nu-i nicio problemă, oamenii erau decenți iar clădirea pare bine întreținută .

http://camin-lacu-sarat.ro/

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, doinafil, msnd, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în zona Lacu Sărat:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081146001815796 sec
    ecranul dvs: 1 x 1