GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Telega, este locul meu natal asa ca nu las pe nimeni sa improste nu noroi acest loc plin de istorie si frumusteti naturale. Incep cu istoria poate multi nu stiu ca Basarab I, domnul Tarii Romanesti exploata sarea in aceasta zona si ea urma, printe altele si drumul Turciei, Muntenia fiind intr-o disputa continua cu Imperiul Otoman care vroiau sa puna stapanire pe bogatiile noastre.
Comuna a fost atestata in 1562. Se spune ca tatal lui Mihai Vitezul, Patrascu Voievod ar fi daruit o parte din Telega, Manastirii Margineni. Chiar si stolnicul Constantin Cantacuzino face referire in anii 1700 asupra loc. Telega.
Dupa anii 1800 explotarea sarii a luat o mare amploare fiind o adevarata industrie pe aceste meleaguri iar cei care nu se supuneau erau inchisi in guri de ocne care ulterior au devenit lacuri cu apa sarata utilizate in balneoterapie. Iancu Jianu a fost inchis intr-una din aceste ocne dar a resuit sa evadeze in 1816.300 de ani s-a explotat sare din aceste locuri.
Telega in zilele noastre este considerata a 2-a localitate din Jud. Prahova dupa numarul de locuitori si intindere, dupa Ciorani. Va spun din surse sigure ca locuitorii Telegii sunt 50% bucuresteni printre care tin sa mentionez cativa care au case de vacanta Andreea Marin, Robert Turcescu, Dina Cocea, Ani Tobosaru Dem Radulescu care a murit chiar aici in casa de vacanta si multi altii.
Am uitat sa povestesc si ghinionul pe care "l-am avut" (localitatea si localnicii) in 1880 cand Carol I isi cauta un loc linistit pentru resedinta de vara. Urcand in zona Melicestiului dupa parerea mea mai frumoasa decat multe zone de pe Valea Prahovei (poate credeti ca nu sunt obiectiva, dar va rog sa vizitati aceste locuri si sa imi impartasiti parerea) fiind profund impresionat de frumusetea locurilor se hotaraste asupra acestor locuri mirifice, dar calul regal a avut un accident si si-a rupt piciorul. Astfel regele a considerat ca e un semn rau si a plecat de aici continuandu-si cautarile in sus pe Valea Prahovei si astfel a ales Sinaia unde astazi se impune unul dintre cele mai frumoase castele pe care le-am vizitat vreodata, Castelul Peles.
In urma acestei calatorii, localnicii au ridicat o Cruce in cinstea regelui, care in urma cutremului din 1977 s-a daramat,dar care a fost instaurata acum cativa ani de autoritatile locale. Desi nu se pot descifra in totalitate, crucea are inscriptii latine si chirilice. Din acest loc, "In varf la cruce" cum spun localnicii se poate vedea Crucea Caraiman si o priveliste minunata asupra Campinei si localitatilor din imprejurimi.
Despre baile cu ape tamaduitoare vreau sa va spun ca acum 20 de ani poate si mai bine era un singur lac cu apa sarata. Acum in urma investitiei a devenit un loc amenajat, unde se pot face bai calde, bai reci si impachetari cu namol. Nu o cunosc personal pe aceasta doamna Babarunca, o grecoiaca din cate am auzit eu, dar vazand rev unora care o blamau, va spun sincer ca daca dansa nu investa aici lacul nu mai exista de mult, mai ales ca a avut si nenorocul anul trecut ca lacul sa sece in urma inundatiilor si alunecarilor de teren, practic se spune ca apa s-a retras in galeriile de sare. Apa are cea mai mare concentratie de sare din Europa. Proprietatile tamaduitoare ale apei actiuneaza asupra unor afectiuni vasculare periferice, sterilitate, reumatism, anexita, varice, edem limfatic, rinita, bronsita etc.
Va recomand din suflet sa ajungeti in aceasta zona plina de verdeata, aer curat si privelisti de vis.
Daca ajungeti in zona intrebati de lacul de la Zorile o curiozitate a naturii. De ce? Pentru ca lacul este sarat in adancuri si deasupra apa dulce cu flora si fauna.
Daca nu vreti sa ma credeti mergeti si convingeti-va!
Trimis de sheikha in 26.07.11 13:53:21
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE TELEGA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sheikha); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.14180540 N, 25.79361150 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cu toate că "Autorul nu a incarcat pana in acest moment nicio fotografie care sa fie atasata acestui set de impresii" o să acord cele 900 PMA reviewului fiindcă e scris cu sufletu şi sunt convins că la următorul review vor fi şi pozele ce ar fi trebuit să fie la acest review!!!
Oricum Telega este un loc unic ce începe să promoveze tot mai multe. FELICITĂRI!!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Baile Soimul din Telega — scris în 29.07.24 de laurina072000 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Ruină peste Băile minerale Telega — scris în 23.04.21 de b1anche din BRASOV - nu recomandă
- Aug.2018 Baile minerale Telega - Prahova — scris în 19.08.18 de vera bucuresti din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Telega — scris în 24.02.17 de danaeldreny* din PANTELIMON [IF] - nu recomandă
- Aug.2016 Dezamagita de Baile Telega — scris în 29.08.16 de talangescu din BUCURESTI - nu recomandă
- Jul.2016 Relaxare de vară la Telega — Băile Șoimul — scris în 06.03.17 de Suffisant din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Telega si ”Bastilia romanesca”- Inchisoarea Doftana — scris în 16.02.15 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ