ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.04.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Grădina Vlahiia din Snagov – un proiect de suflet devenit un colț de rai

TIPĂREȘTE

De bobotează au fost multe grade cu plus și un soare care ne-a scos din casă. La invitația unor prieteni de a mânca la iarbă verde, asta însemnând în afara București-ului, ne-am îndreptat spre Snagov, fără să avem o țintă anume, dar în zona aceea am tot descoperit locuri foarte drăguțe în ultimii ani și am zis să mergem la noroc. Până la urmă n-a fost chiar la noroc pentru că pe drum prietena noastră a butonat net-ul și ne-a propus să încercăm Grădina Vlahiia, de care dăduse tot citind.

Am citit și noi până am ajuns că acest loc este proiectul de suflet al unui om plecat prin lume de la 24 de ani din Făgărașul copilăriei, unde nu a dus lipsă de nimic trăind într-o casă săsească. Viața l-a dus în Canada și Toscana unde a stat mulți, mulți ani, dar s-a întors în România pentru a găsi un loc binecuvântat, după cum spune, pentru a trăi în armonie cu natura și cu lucrurile simple.

După cariere de succes în Italia și Canada a călătorit foarte mult prin România în căutarea locurilor de poveste din amintirile bunicilor, pentru a se apropia din nou de rădăcini. Așa s-a făcut că a ajuns în Maramureș, care l-a fascinat atât de tare încât a reprezentat principala sursă de inspirație pentru Grădina Vlahiia, pentru că Maramureșul îi amintea de tot ce era mai sfânt pentru el: Făgărașul copilăriei dar și Toscana cu dealurile ei însorite care i-au fost multă vreme casă și care l-au marcat pentru că le-a perceput asemănătoare din cauza oamenilor gospodari care păstrează și duc mai departe obiceiurile și n-au uitat să se bucure de lucrurile simple dar foarte valoroase, pe care și el pune preț.

Aici, la Grădina Vlahiia, locul unde a ales să trăiască, pune în practică tot ce a învățat pe la alții și gătește mâncăruri tradiționale cu drag, pe cât de simple, pe atât de gustoase și sănătoase.

Aceasta este povestea pe scurt pe care am citit-o și noi pe drum. Dar ce am găsit acolo ne-a întrecut orice așteptare. După vreo 40 de km de când am plecat din fața casei din București, mergând pe DN1 până am ajuns la indicatorul de Snagov, am făcut la dreapta și după ce am trecut de centrul comunei, undeva din șoseaua cu același nume am avut un indicator de stânga care ne spunea că la 500 de metri găsim obiectivul nostru.

Drumul neasfaltat, dar scurt, ne-a dus chiar în fața locului pe care îl căutam. Am lăsat mașinile în parcarea cu pietricele și am intrat pe poarta mare, în stil maramureșean, iar cât puteam vedea cu ochii era un complex pe care abia așteptam să îl descoperim.

Chiar la intrare am găsit o hartă a domeniului pe care am studiat-o ca să vedem ce avem de făcut. Am citit acolo, că o să ajungem la sere, muzee, case de oaspeți, alte case maramureșene, la animale, livadă și vie, foișor, locuri de joacă, iaz, alte acareturi... și am luat-o și noi de la intrare în dreapta ca să facem acel circuit, să ajungem pe la toate punctele de interes și să putem termina vizita noastră în restaurantul pe care îl vedeam pe partea opusă.

Am început turul nostru inspectând șopronul cu lemne și baloți de paie pentru animale care se află chiar la intrare unde era și casa celor doi câini frumoși, stăpâni ai domeniului și ei, cam necăjiți pentru că erau nevoiți să stea cuminți în spațiul lor închis. Am remarcat încă de la intrare și apoi pe tot traseul sunt niște coșuri de gunoi foarte ingenios făcute și foarte dese.

Am trecut pe lângă serele, acum goale, unde se fac zarzavaturile și legumele, ingrediente de bază pentru mâncărurile pe care urma să le încercăm și noi înainte de a pleca. De la început ne-am dat seama că tot ce se întâmplă la Grădina Vlahiia este din dragoste pentru natură și pentru tradițional.

Ca să vizitezi muzeele despre care citisem pe harta de la intrare trebuie să anunți la recepție și vine o doamnă care deschide și îți răspunde la întrebări. Nu a fost cazul pentru că am găsit-o acolo cu alți vizitatori și am profitat și noi ca să intrăm în Muzeul Icoanei, mica bisericuță și Muzeul Țăranului. Există și o taxă de vizitare și sper să nu greșesc, cred că a fost 10 lei.

Muzeul Icoanei, un locaș sfânt, ridicat în anul 2016 de proprietarul acestui loc în cinstea Sfinților Împărați Constantin și Elena iar bisericuța s-a dorit o replică a Mănăstirii Dintr-un Lemn din Frâncești - jud Vâlcea.

Din dragostea pentru Maramureș la Grădina Vlahiia au fost strămutate case vechi, autentice, maramureșene, iar în această zonă sunt și 3 cruci aidoma celor din Cimitirul Vesel din Săpânța.

Muzeul Țăranului Maramureșean se află în cea mai veche casă din Maramureș care a fost strămutată la Grădina Vlahiia din satul Săcel. În el este expus un război de țesut și daracii pentru scărmănat lâna care mi-au adus aminte de Moara lu Antone din Orăștioara, unde am avut parte de o demonstrație live privind această activitate. Urcând pe scara de lemn în pod am dat de plante aromatice din grădina proprie puse la uscat, dar și plante medicinale pentru ceaiuri.

De la doamna care ne-a deschis muzeele am aflat că la Grădina Vlahiia poți participa la activități de zi cu zi care au loc la fermă și anume: poți să îngrijești animalele de la hrănirea lor până la mulsul vacilor, poți să aduni ouălele din cuibar, dar și să faci curățenie în grajd, poți să ajuți în grădinile de zarzavat sau în livadă, poți participa la făcut provizii pentru iarnă, de la dulcețuri și murături până la zacuscă.

Turul Grădinii ne-a dus pe lângă cele 2 sere mari, I și II și cele 2 muzee până am ajuns la Ferma de animale, cu o zonă de manej unde copiii pot lua lecții de călărie sau se pot plimba cu caii sau poneii, un loc unde ne-a plăcut foarte mult. Aici am găsit cai de rasă care participă la evenimente sportive, fiecare avea spațiul lui și tăblița cu numele și performanțele, am găsit vaci, ponei, dar cel mai mult în această zonă ne-a plăcut că animalele aveau parte de muzica clasică, care se auzea discret din difuzoare. Am mai văzut păsările de multe feluri și porcii de mangalița din care ulterior aveam să gustăm și noi.

În capătul aleii din dreapta cu care am început turul se vedea livada și via dar noi ne-am întors pe partea opusă și am ajuns la casele de oaspeți. Cum spuneam, din dragostea pentru Maramureș la Grădina Vlahiia au fost strămutate case vechi, autentice, maramureșene iar unele au fost transformate în spații de cazare. Pe cele două case de oaspeți le cheamă ca pe satele din Maramureș din care au fost aduse, pe una Bârsana și pe cealaltă Rona și au câte 4 camere fiecare, care și ele poartă nume de femei din satul respectiv.

Am vizitat și noi cele 2 case în care poți dormi și am găsit niște camere decorate traditional românesc cu ștergare, icoane, cergi, dar îmbinate armonios cu confortul zilelor noastre, adică TV, baie proprie sau mobilier modern. Găsiți Grădina Vlahiia și pe booking cotată la 4* și nota 9,6, dar la fața locului am găsit pe ambele case de oaspeți 3 margarete.

Dacă sunteți amatori să vă cazați la Vlahiia este bine să știți că aveți cu ce vă umple timpul și în împrejurimile complexului pentru că destul de aproape este Edenland Park (sub 10 km), Thermele de la Balotești (sub 15 km), lacul Snagov este la o plimbare de aprox 1 km, iar la nord de el pe un ostrov, puteți vizita Mănăstirea Snagovului, monument istoric și de artă, ctitorită de Mircea cel Bătrân și unde pe timpul lui Constantin Brâncoveanu s-au tipărit primele cărți cu litere latine.

De asemenea puteți închiria biciclete pentru a ajunge la alte mănăstiri din zonă, Căldărușani sau Țigănești dar și prin Pădurea Snagov, cunoscută ca și Codrii Vlăsiei care este rezervație naturală pentru floră și faună. Am văzut familii cu copii plimbându-se cu trăsura dar cred că plimbarea asta merită toți banii în perioada primăverii/verii, chiar și toamna, dar mai puțin iarna, când peisajul este mai cenușiu. Tariful nu era chiar la îndemână, 80 de EUR pentru o plimbare de o oră cu trăsura prin frumoasa Pădure Snagov, trăsură în care încap 4 persoane. Nouă ni s-a părut mult inițial, dar în cazurile astea ne aducem aminte câți bani dăm pe afară ca să vedem una-alta, uneori nejustificat, și ne-am reconsiderat poziția. Poate că merită să dăm și în țara noastră dacă primim ceva pe măsură la schimb.

De la casele de oaspeți am ajuns la un iaz artificial cu un ponton unde am făcut mai multe fotografii și pe lângă foișorul cu mese și bar la care am promis să ne întoarcem când vremea va fi adecvată, am ajuns în sfârșit la restaurant unde am desăvârșit vizita noastră.

Pe sigla restaurantului din incinta complexului scrie Restaurant Pizzerie și dedesupt Cămin Cultural. Așa am aflat că aici au loc tot felul de evenimente culturale (în perioada aceea urma să fie un atelier pentru comemorarea poetului nostru național, Mihai Eminescu), dar sunt și ateliere unde cei interesați pot afla de la specialiști cum pui pe roate o grădină de zarzavat sau cum ai grijă de răsaduri.

Până ne-am așezat ca să comandăm a trecut ceva timp pentru că nu ne-am mai săturat admirând interiorul. Restaurantul este format dintr-o sală mare și două separeuri situate la cele două capete, iar pereții sunt decorați cu tot felul. De la obiecte vechi, o expoziție de produse proprii, vitrine vechi cu veselă, mobilier pictat, colțuri de relaxare... până la un colț al regelui unde este un tablou mare al Regelui Mihai.

Un perete întreg este plin cu fotografii de familie mai vechi sau mai noi, iar în mijloc este un arbore genealogic, scris de mână. Se numește Schema de rudenie a familiei învățătorului Iacob Dumitrescu – autorul monografiei satului Pleșești, județul Rm Sărat și arborele începe cu Popa Văsie, cel dintâi preot al satului Pleșești. De la următorii încep să apară și anii 18xx... foarte interesantă schema aceasta, ne-am învârtit pe lângă ea destul de mult.

Dacă urci la etaj pe o scară circulară de lemn vei găsi și acolo alte spații de luat masa, niște camere mai mici, mai intime și un loc de relaxare cu măsuțe și canapele.

Felurile de mâncare pe care le-am găsit în meniu sunt preponderent preparate din bucătăria italiană dar și preparate din „bucătăria românească reiventată”. Am fost asigurați că aproape toate ingredientele folosite sunt din ferma și grădina proprie.

Cu toate că am fi mâncat o pizza pe vatră care se făcea la vedere, am optat totuși pentru niște feluri mai sofisticate, cel puțin ca denumiri. Din păcate nu-mi mai amintesc denumirile, dar în traducere am mâncat un mix gril cu spanac și un piure de carofi cu nu știu ce parte de la gâtul mangaliței, însoțite de salate de murături. Am băut un jagermaister, o bere și două ceaiuri recomandate de ei dintr-o plantă medicinală aromatică, pe care au asimilat-o și la noi, bun la toate după cum a încercat să ne convingă persoana care ne-a servit. Denumire complicată, nu mai țin minte, dar ceaiul extrem de bun și de parfumat. Prețurile la mâncare/băutură nu sunt așa mici, dar nici nu ne așteptam la ce ne văzuseră ochii pe acolo. Cred că ne-a costat undeva la 170 lei răsfățul nostru, sper să nu încurc borcanele.

Pe lângă restaurant mai este o fabrică și un mic loc de joacă pentru copii, chiar aproape de intrare, dar mă îndoiesc că este prea folosit la câte spații și pajiști au copiii la dispoziție ca să nu mai spun de ferma de animale.

Nu am avut norocul să îl întâlnim pe întemeietorul acestui loc, domnul Cristian Dumitrescu, dar am înțeles că întâmpină oaspeții și face pe ghidul pentru a le prezenta colțul lui de rai, proiectul de suflet care a făcut posibil să respiri aerul Maramureșului în apropierea Bucureștiului.

Acest colț de rai ne-a plăcut și nouă foarte mult, copiilor voștri cred că le-ar plăcea și mai mult și cum vremea bună a venit, care cu siguranță pune și mai mult în valoare acest loc, vă invit să îl vizitați pentru că sunt sigură că veți petrece o zi minunată acolo.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Aurici in 28.04.18 15:45:56
Validat / Publicat: 28.04.18 20:32:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SNAGOV.

VIZUALIZĂRI: 6828 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Muzeul Țăranului Maramureșean.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46099 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[28.04.18 21:03:49]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

krisstinna
[29.04.18 06:53:24]
»

@Aurici: Interesant loc, e și aproape de casă, mi-a plăcut mult ce-am citit și ceea ce a văzut.

O super idee de o ieșeală, mulțumesc!

AuriciAUTOR REVIEW
[29.04.18 07:51:36]
»

@krisstinna: Cred ca este un loc cu mult mai frumos in restul anotimpurilor. Si noi am zis sa-l mai vedem pentru ca este oarecum in drumul spre mama. Dar ne-a picat bine si atunci si ne-a emotionat povestea familiei care l-a creat.

Si eu

Carmen Ion
[29.04.18 08:13:36]
»

@Aurici: Habar nu aveam că există un loc așa de interesant la Snagov. Mulțumesc penru informație.

Și dacă tot ai pomenit îde Toscana, aștept reviewurile tale despre ce ai văzut acolo...

AuriciAUTOR REVIEW
[29.04.18 09:09:30]
»

@Carmen Ion: Plecând așa fără țintă am descoperit destule locuri drăguțe și îmi pare rău că n-am apucat să mai scriu de câteva.

Toscana a fost cam puțină, a fost mai mult Coasta Ligurică pentru care m-am dus ca să pot să fac comparația cu Coasta Amalfitană, care mă intriga.

Aveam câteva restanțe la care țineam pentru că știu că nu mă mai întorc dacă nu scriu în ordine cronologică. Rău și cu băbeala asta și cu fixurile, dar asta e... De când cu AFA și renunțarea la evidențele personale la care sper să revin pentru că era mai simplu, îmi pare rău pentru orice ieșire care nu ajunge la răboj și n-aș vrea să se adune prea multe.

În sfârșit, cred că începe să se vadă luminița și în programul meu zăpăcit și poate apuc să ajung la zi, că nu mai am mult și plec și eu iar. Și-apoi o să le încurc de nu mă văd.

Mulțumesc pentru vizită. Te pup și îmi pare rău că n-am apucat să vorbim un pic mai mult la Alba.

Aiolina
[26.04.19 11:42:09]
»

@Aurici: azi am vazut la TV aceasta locatie. Am intrat pe net sa caut detalii ca vroiam sa ii transmit surorii mele sa mearga neaparat cu nepoatele...

Doar atat zic: 50 de euro plimbarea cu CARUTA??!? Am mai gasit preturi ca 29 de lei un papanas, rezervarea la restaurant e 145 de lei/persoana, cazarea de Paste 75 de euro pe noapte... pai fratilor astea is preturi de Romania? Mai ca mi-e sila de cum vorbea dnu proprietar, vai proiect de suflet... Da punem un plimbat cu caruta 50 de euro.

Mda ce sa mai zic... sa fie sanatos, dar tinand cont de review-urile din online, unde lumea se plange de servicii si de mancare dar si de preturi, mi s-a confirmat ca e vorba strict de o jecmanire pe fata, utilizandu-se drept paravan din pacate, traditiile romanesti. Asta cu "pentru copiii care n-au baut lapte adevarat de la vaca"...

Lasa ca e ferma animalelor in pantelimon, unde exista si facilitati, iar langa e ferma de vaci de unde se poate lua si laptele proaspat muls, se pot mangaia vacile care stau in tarc samd. Si asta cu 10% din banii pe care i-ar da o familie la "minunatia" de Snagov. Iar la muzeul satului se pot informa la fel de bine despre casele traditionale din toate zonele tarii, cu doar 5 lei.

Scuzati tonul, insa m-am saturat de ipocrizie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AuriciAUTOR REVIEW
[26.04.19 12:54:16]
»

@Aiolina: Tocmai am văzut și eu reportajul cu pricina și m-am bucurat să revăd locurile.

Eu îți înțeleg supărarea, dar îmi mențin tot ce am zis în acest articol. După cum ai citit, am descris un loc care mi-a plăcut foarte mult. Am plătit 10 lei, cred, ca să vizităm tot ce era de vizitat pe acolo: serele, muzeele, biserica, ferma de animale, casele maramureșene, inclusiv la interior, iazul, caii de concurs, am avut parte de explicații și m-am bucurat de o plimbare plăcută, într-o zi frumoasă. Iar dacă nu alegeam să mâncăm acolo aceia ar fi fost toți banii pe care i-am fi scos din buzunar, 10 lei. Nu pot să cred că la ferma animalelor intrarea este 1 leu. Asta apropo de afirmația ta cum că la ferma animalelor te-ar costa doar 10% din banii pe care i-ai da la "minunăția" de Snagov.

Îmi țin o evidență a excursiilor și îți mărturisesc că dau câteva sute de euro pe vacanță ca să văd și să fac lucruri în afara țării. Pentru fiecare lucru pe care vreau să îl văd, unele nesemnificative, scot EUR din buzunar, și nu puțini.

După cum ai văzut în articol și eu am menționat prețul mare pentru plimbarea cu trăsura și cam piperate la restaurant, dar în aceeași măsură cred că nu poți mânca la același preț în toate locurile, sunt multe variabile.

Și apropo de cazare, nu mă întreba ce prețuri am plătit pentru ieșirile din acest an, în locuri mult mai modeste.

Dar, așa cum îmi place întotdeauna să spun, oamenii au dreptul inalienabil de a alege și cred că asta facem cu toții. Ca să văd așa un loc în România, crede-mă că eu aș da și mai mulți bani pe biletul de intrare decât cei 10 lei pe care i-am dat. Nu de alta, dar aș vrea să existe mai multe asemenea locuri în țara mea, iar oamenii care se ocupă de ele să le poată întreține și menține la calitatea cu care au început.

Îți scuz tonul pentru că te văd supărată, dar nu e vorba de ipocrizie nici în cazul celorlalți care nu au aceeași părere cu tine. Eu am înțeles de ceva timp că a fi turist în România, este același lucru cu a fi turist în Austria, de ex, dacă vorbim de obiective comparabile.

Și mai cred că ne-am născut ca să evoluăm. Eu m-am născut și am crescut la țară, cu animale. Aș putea să iau lapte proaspăt muls de acolo și chiar fac asta, nu mă costă nimic. Pot să mângâi vaca, de asemenea, fără să mă coste nimic. Dar îmi doresc și alte experiențe și sunt recunoscătoare permanent pentru că pot să le am.

Îți doresc zile frumoase alături de cei dragi cu ocazia sărbătorilor care se apropie. Și vacanțe și călătorii așa cum îți dorești.

PS Am văzut mai târziu votul negativ. Altele sunt lucrurile importante pentru mine, dar îți recomand să faci diferența între situații pe viitor. Dacă argumentul tău ar fi fost că nu ți-a plăcut cum am scris, te-aș fi înțeles perfect, dar să votezi negativ un articol cu argumentul pe care l-ai menționat, mi se pare că ai pierdut echilibrul pe undeva și poate ar trebui să mai reflectezi. Nu... nu la vot, desigur.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aiolina, Aurici, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Snagov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.090369939804077 sec
    ecranul dvs: 1 x 1