ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 02.07.14
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mânăstirea Snagov şi ciudatul călugăr care slujeşte acolo

TIPĂREȘTE

Deşi foarte aproape de Bucureşti, la Mânăstirea Snagov se ajunge foarte greu, nefiind prea multe indicatoare sau indicii care să ducă spre acest loc. Însă un călător care îşi doreşte cu tot dinadinsul să ajungă acolo, va găsi Mânăsitrea după ce în prealabil va fi întrebat câţiva localnici despre drum. Situată pe o insulă în apropiere de satul Siliştea Snagovului, în prezent Mânăstirea este legată de uscat printr-un pod construit cu câţiva ani în urmă. Pe vremuri aici se ajungea doar cu barca. De pe pod se poate vedea apa, dar şi o casă de bogătaşi care dacă ar veni comunismul iar la putere ar fi transformată în hotel de partid şi câteva rămăşiţe de bărci. Stând pe pod şi uitându-mă la piscina luxoasă a casei de lângă lac, pe lânga mine au trecut doi bărbaţi şi o femeie care vorbeau aşa: "Este inadmisibil să ne vorbească în halul ăsta. Dar pe ce ton. ".

M-am îndreptat către Mânăstire, care era delimitată de lumea muritorilor de rând cu o poartă zăvorâtă. De dincolo mă privea un câine mic. Am tras zăvorul şi am intrat, închizând poarta în urma mea. Câinele mic m-a urmat prietenos în timp ce păşeam pe pajiştea verde, uitându-mă către zidurile turnului şi ale Mânăstirii. Deodată, de după un pom fructifer, în faţa mea a răsărit o huidumă de călugăr. Mi-a spus: "Plăteşti taxa de 15 lei sau te întorci" şi mi-a arătat poarta. M-am întors pe pod şi am continuat să privesc spre casa bogătaşului, gândindu-mă că poate în trecut a fost hotel al partidului, iar un fost securist a preluat-o. Uite aşa se învârteşte istoria, iar şmecherii profită în orice regim. Cum stăteam şi mă gândeam, pe lângă mine au trecut patru oameni, cu siguranţă eventuali vizitatori ai Mânăstirii Snagov. I-am urmat, trecând din nou de poarta zăvorâtă. De data asta am înaintat mai mult, iar când călugărul a ieşit după ei, arătându-le poarta, m-am furişat în biserică. Minunată pictura şi nemaiîntâlnită la alte biserici. Am reuşit să fac o singură poză, după care m-am trezit cu călugărul cel nemilos în spatele meu, întinzâdu-mi biletul de intrare în valoare de 15 lei. N-am mai avut ce face şi am plătit. L-am întrebat dacă pot poza şi mi-a arătat ca taxa foto valorează 20 de euro. Poate că nici la marile muzee din Europa de Vest nu este atât de mare.

Mi-a plăcut de călugăr şi de lucirea inteligentă din ochii săi. A urmat un dialog între mine şi el, iar la un moment dat chiar mi-a oferit câţiva covrigei şi o iconiţă. Cadou.

- Câţi călugări sunteţi aici?

- Sub 100.

- Păi cam câţi?

- Păi sub 100 am mai rămas.

- E, asta poate însemna şi 99 şi 10 şi 2. De exemplu la Mânăstirea Plătăreşti sunt doar 4 maici.

- Aici slujim 5 călugări, 4 călugări nevăzuţi şi cu mine.

Până la urmă mi-a explicat că e singur pe întreaga insulă, singur pe o suprafaţă de peste 3 hectare. Mi-a spus că-l dor oasele de la cât a muncit la fân în ziua respectivă. Mi-a mai spus că are cheltuieli mari cu întreţinerea întregului loc. Un loc cu adevărat superb şi bine întreţinut. Pajişte verde, curăţenie, debarcader spre apă. Un loc de reculegere, fără cerşetori şi gunoaie, fără babe pioase care sar la ceartă cu prima ocazie, fără călugări falşi. Doar cu acest călugăr căruia i-am spus că parcă e desprins din operele lui Tolstoi sau din filmul Ostrov. Mi-a mai vorbit despre istoria Mânăstirii, despre pictură, despre presupusul mormânt al lui Vlad Ţepes din faţa altrarului, despre oamenii prezentului. Mi-a făcut o impresie tare bună acest pustnic înconjurat de câţiva câini, capre şi ponei. Mi l-am închipuit cumva ca pe o fiinţă supranaturală care se dezlănţuie atunci când pe insulă nu se află vizitatori.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Locomotiva in 23.11.14 08:18:06
Validat / Publicat: 23.11.14 11:04:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SNAGOV.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6224 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Locomotiva); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 singura poza din biserica, facuta pe fuga. splendida pictura!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 11 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.11.14 12:07:40]
»

Pe la începutul lunii aprilie am fost într-un pelerinaj la mânăstiri din apropierea Bucureştiului-Sitaru, Căldăruşani, Ţigăneşti, Snagov. La Mânăstirea Snagov nu mai ajunsesem de aproape 30 ani... M-a impresionat felul în care este gospodărită insula, pomii înfloriţi, verdele crud al sălciilor, coloritul lalelelor şi narciselor transformând insula într-un loc de poveste!

Ne-au întâmpinat şi pe noi doi căţeluşi veseli şi prietenoşi dar nu ne-am întâlnit cu singurul călugăr al Mânăstirii Snagov, gospodarul harnic şi priceput al locului.

Pentru că a fost o excursie organizată de Patriarhie nu nu s-au perceput niciun fel de taxe pentru vizitare sau fotografiere.

Pictura este cu adevărat impresionantă, în aprilie am aflat şi eu că este cel mai vechi ansamblu de pictură murală păstrat într-o biserică din ţara noastră, de curând restaurat. Datează din anul 1563 şi este opera echipei de zugravi conduse de Dobromir Cel Tânăr din Târgovişte.

Un loc minunat aflat la mai puţin de 50 km. de Bucureşti, un monument de mare importanţă culturală şi spirituală!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.11.14 19:15:44]
»

@Locomotiva - Foarte interesant! Aş comenta, dar... poate că n-ar trebui.

"Plăteşti taxa de 15 lei sau te întorci" şi mi-a arătat poarta.

Am fost şi eu la Mănăstirea Snagov în urmă cu ceva timp. Nu-mi amintesc cât am plătit întrarea sau dacă am plătit ceva doar pentru a intra în biserică şi a admira pictura deosebită şi presupusul mormânt al lui Vlad Ţepeş.

Nu sunt de acord nici cu practica unor mănăstiri din Bucovina, monumente UNESCO e adevărat, care percep taxe de intrare pentru vizitatori şi atunci când se oficiază slujbe în biserică şi când oricum nu poţi vizita nimic, lăcaşul fiind tixit de oameni, iar muzeul, bineînţeles, închis.

Călugărul de la Mănăstirea Snagov, pe lângă faptul că este harnic şi te impresionează cu "lucirea inteligentă din ochii săi", este şi cam şmecher. Ştiind că e păcat, nu minte, dar nici răspuns direct nu-ţi dă. Sunt sub 100 de călugări. Aşa este! 1 înseamnă sub 100. În credinţă sau nu, singurătatea nu-i prea bună.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
LocomotivaAUTOR REVIEW
[23.11.14 21:41:51]
»

@iulianic - Nu e deloc buna singuratatea. Recent am fost la Madrid (am povestit aici pe site). Singur. 5 zile. Seara in camera innebuneam. E rau sa nu ai cu cine imparti bucuriile sau necazurile.

Oricum calugarii astia pusnici il au poate pe Dumnezeu mai aproape decat il avem noi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Admin
[24.11.14 11:17:52]
»

Conform regulamentului (1.A.13),

începând cu al treilea articol republicat de pe blogul personal pe AFA - în aceeaşi săptămână - se retrage PMA standard (votul saitului).

-

ÎN PLUS: Toate voturile deja acordate au fost transformate în voturi simbolice

webmasterX
[10.08.16 22:12:23]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în zona Snagovului, SNAGOV" (nou-creată între timp pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Floria, iulianic, Locomotiva
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Snagov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.48747897148132 sec
    ecranul dvs: 1 x 1