GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Daca vrei sa ajungi la mare si vii din Ardeal, din Moldova, din Bucuresti sau din Vestul Munteniei si nu vrei neaparat sa mergi spre autostrada, atunci musai treci prin Slobozia, un oras nu prea mare, dar nici mic, un targ mai rasarit de campie. Daca ai neamuri pe aici si drumul catre mare este prea lung, poti face aici un popas si sa innoptezi.
Poate chiar vii cu vreo treaba aici, esti in delegatie, se insoara un verisor, faci comert cu cereale, vrei sa treci spre Calarasi, sa iei bacul spre bulgari, nu prea vad de ce altceva sa ajungi in Slobozia, si nici nu este treaba mea, asa ca iti voi spune doar ce poti face aici in cazul in care ai ceva timp de pierdut pe aici.
Daca vii cu masina probabil vei intra prin partea vestica a orasului, dinspre Urziceni, esti cu nervii odihniti, drumul a fost bun, destul de lat, nu foarte aglomerat. Inainte sa intri in oras este semnalizata intrarea spre Parcul Hermes, iar in mijlocul campului vei constata uimit ca la Slobozia exista o copie la scara a turnului Eiffel. Daca esti mai curios din fire, vei merge pana acolo sa il vezi si vei mai vedea o grozavie, o copie si mai fidela a fermei Southfork din Dallas. Aici poti fi gazzduit chiar in doua din hotelurile complexului, Dallas si Texas, te poti balaci la strand, calari si admira ponei. Ai si doua restaurante la care poti lua masa.
Daca nu ai fost destul de curios si ai continuat drumul spre oras, poti opri la cumparaturi, daca ai plecat nepregatit de acasa: chiar la intrare in oras, la sensul giratoriu, s-a deschis de vre-un an un centru comercial cu Kaufland, Flanco, Proges, Tacco, Deichman si alte de-astea. Pe langa gara feroviara exista si un Plus, iar in centrul orasului gasesti magazinul Ialomita, un magazin din ala mare care exista in fiecare oras de pe timpul lui Nea' Nicu.
Pentru promenada intreg orasul este ideal, arata ca un mare parc, peste tot vei gasi (in aceasta perioada) tei infloriti, trandifiri in ronduri si scuare, jardiniere si ghivece cu flori colorate pe stalpi si borduri. Toate trotuarele aranjate cu pavele, parcurile ingrijite si cu vegetatie frumos organizata. La capitolul parcuri Slobozia sta foarte bine, eu sunt foarte multumit, mai ales ca am o fetita de aproape trei ani si depind de ele. In fiecare gasesti acum locuri de joaca moderne sau mai vechi, dar renovate.
Pentru copii sau pentru dumneavoastra puteti merge la strandul deosebit al orasului, construit cu trei ani in urma, aflta undeva pe Bulevardul Chimiei, Strandul Intergrup, asta daca nu vreti sa va deplasati la Amara, unde gassiti 3 plaje amenajate.
Daca cumva ajungeti in Slobozia pentru vreo competitie sportiva, exista o baza sportiva langa parcul mare al orasului cu terenuri de tenis, (aici se organizeaza si cateva turnee nationale de tenis) unde copiii pot beneficia de serviciile unor instructori, terenuri de fotbal cu gazon artificial dotate cu nocturna. Deasemenea, pentru echipa locala de fotbal exista Stadionul Municipal, modernizat de curand, dar veti vedea asta cand vom ajunge in Prima Liga (pana atunci va orpiti la Urziceni)
Cam tot orasul il veti gasi dispus de-a lungul Bulevardului Matei Basarab, de fapt singurul care merita si aceasta categorisire, restul, B-dul Chimiei, Unirii si Cosminului sunt cateva capataie de strada mai aerisite. Pe Matei Basarab veti gasi mai toate punctele de interes ale orasului: Institutia Prefectului si Primaria (normal, printre cele mai urate cladiri din oras) bancile principale (normal, printre cele mai frumoase cladiri din oras), magazinul Ialomita, magazinele mai de firma sau de fitza, stadionul si - foarte important - Cofetaria Elsa, ai carei cozonaci sunt vestiti de la Constanta la Bucuresti.
Daca aveti nevoie sa ajungeti pe la spital - daca a nascut verisoara si trebuie sa va duceti cu flori, Doamne fereste de altceva - il gasiti in capatul Bulevardului Chimiei, langa Hotel Select.
A propos, daca aveti nevoie de cazare in oras, veti gasi la Hotel Select 3*, Hotel Central 3* (logic, in centru), Parcul Hermes, de care v-am spus, Oyl Company 3* pe centura orasului, ori mai mergeti 7 km spre Buzau si intrati in statiunea Amara, unde veti gasi sigur cazare la unul dintre cele 3-4 hoteluri.
Pentru o masa copioasa, va recomand Restaurantul La Costa, de langa Stadion, dar mai sunt si variante: pe Matei Basarab gasiti La Strada, mai mult pizzerie, restaurant Central, iar pe soseaua de centura a orasului puteti deveni nostalgici la Privighetoarea, fostul popas pe care nu il omiteau parintii nostri ori de cate ori aveau ocazia, sau La Sere, un local nu prea aratos, dar unde se mananca extraordinar.
Pentru nu a va pierde echilibrul spiritual prin edificiile laice ale orasului ce vi le-am expus pana in prezent, puteti vizita Catedrala Inaltarea Domnului din Slobozia, cu intrarea pe B-dul Chimiei, la a carei ridicare a contribuit din greu si Ilie Alexandru, cel care a construit si Parcul Hermes. Aceasta este situata in mijlocul Parcului Mare al orasului, din aceasta cauza am observat si eu ca duminica (atunci cand eu sunt cu copilul in parc) vin autocare cu credinciosi din judetele din jur pentru a asista la slujba. Probabil ca aici activeaza vreun preot cu ceva har, care isi cunoaste bine meseria. Un alt edificiu de cult reprezentativ pentru Slobozia este Manastirea Sfintii Voievozi, aflata pe soseaua de centura a orasului, manastire de maici, deasemenea foarte vizitata de crestinii porniti in pelerinaj.
Pentru activitati culturale exista, tot pe Matei Basarab, Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea, aici se organizeaza expozitii de arta, concerte cu muzica de camera, de cor. La demisolul cladirii gasiti si o discoteca, iar la parter este o cafenea cocheta.
Ei, cam atat despre un oras de campie. Eu locuiesc in acest oras doar de 6 ani si s-a schimbat foarte mult in acest timp, din ratusca cea urata s-a transformat incet-incet in paun. Sunt convins ca la aceasta transformare a contribuit im mod radical faptul ca este resedinta de judet (Ialomita). Desigur, si noi, locuitorii sai, si voi, calatori care intalniti acest oras in peregrinarile voastre, veti gasi multe neajunsuri: apa din reteaua orasului nu este potabila, tantarii te mananca vara de viu (cred ca-mi fac fabrica de Autan), locurile de distractie pentru tineri sunt cam rare, dar per total mie mi se pare un oras scuturat, placut, aici esti undeva sub pragul de stres urban specific oraselor mari si culminand cu Bucurestiul.
Asa ca, daca ai drum prin Slobozia, acum stii cam ce e de facut...
Drum bun, calatorule!
Trimis de valimi in 22.06.10 13:23:17
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Fotografii voi posta diseara, de acasa, cred ca maine vor aparea la review.
am auzit de vila cere copiaza cladirea fermei din Dallas, mai vreau amanunte.
In ce hal este Hermes Slobozia? Se mai ocupa cineva de el? Intr-o vreme patronul era in puscarie.
Eu cand am fost prima data, in 2004 parca, era foarte ingrijit, tot timpul udau pe jos, erau spectacole, magazine, chiar si in mini zoo erau animale, erau multi turisti, dar in timp s-a degradat totul.
@ Alina Morar, Parcul Hermes, pe care, spre rusine mea, l-am vizitat prima data anul acesta, m-a impresionat acum ca si pe tine in 2004.
in parcul ala parca se faceau ceva emisiuni TV prin anii imediat urmatori revolutiei (si construirii sale, desigur!). si mi se pare ca a fost folosit ca locatie de filmare in (cel puti) un film facut in Romania capitalista. da' nu mai stiu sigur care. "California dreaming (uncut)" oare?
Ma scuzati, am gresit anul, in 2004, am fost ultima data. Prima data am fost in 1994 sau 1996, nu mai tin minte exact. Atunci s-a deschis.
Imi place foarte mult ceea ce ati scris si va felicit pentru modul in care v-ati descris oraselul.
Fir-ar, si ieri, cand am trecut prin zona, nu ne-am mai bagat prin Slobozia!!!!
Felicitari pentru felul in care iti prezinti orasul! Vot de la mine pentru patriotism local!
N-am trecut niciodata prin Slobozia, dar din ce vad şi din ce am citit, mi se pare un orăsel chiar drăgut. În unele privinte îl asemuiesc cu Oneştiul- la partea cu vegetaţia şi florile multe. Am un fost coleg de facultate acolo.
Frumos şi util review-ul tău!
Multumesc foarte mult, mirelopodu, nu cunosc Onestiul, din pacate, dar cu ecoul asta sigur m-ai facut curios
Venind de la mare, mergând spre casă spre Transilvania, ni s-a făcut foame. Trecem de ani de zile prin Slobozia spre mare/înapoi de la mare, și niciodată nu ne-a dat prin cap să ne oprim. Acuma, flămânzi fiind, am căutat pe net unde se poate mânca în Slobozia și am dat de articolul tău. Scris plăcut, cu umor, m-a determinat să îmi conving familia ba încă și doi prieteni, să ne orpim pentru prânz. Greșeală totală! Ai scri un text ca povestea lui Sântimbreanu cu barza care a luat harta unui elev și a plecat spre țările calde dar a ajuns la Polul Nord. Fix așa bine am mâncat noi la Slobozia după indicațiile tale. Pe pseudo-centură am oprit pe dreapta la un restaurant cu terasă pe dreapta. Parcare mizerabilă, îți tăia pofta de mâncare dar pe terasă părea ok. N-am apucat să ne așezăm, deși alții erau așezați, că o chelneriță tinerică ne-a anunțat că e nuntă și nu mai servesc. Am încercat să îngăimăm că e ne e bine și o ciorbă care clar e gata făcută și mâncâm până cei așezați termină, plecăm la timp... insdustria ospitalității a zis că nici vorbă, să degajăm dar ne-a recomandat un loc foarte bun în oraș, la Central. Peste drum era un fel de popas, am zis că ce să căutam în centru dacă tot suntem acolo așa că am trecut drumul într-un loc mai popular deciși să îmbucăm ceva fără pretenții. În grădină erau niște mese lipicioase, pe sub ele gunoi, urla muzica de la radio de îți bubuiau bașii în piept dar a venit o chelneriță cu meniuri ceea ce am interpretat ca semn bun. Meniurile erau mai lipicioase decât masa, dar am decis ca putem da o șansă orașului pitoresc pe care l-ai descris. Ne-au tentat ciorba de pește, pastrama, tot felul de bunătăți care la noi acasă nu sunt, am dezbătut tot mai înfometați meniul și deciși, am chemat-o pe chelneriță. Ciorbă nu serveau, decît de burtă. Cafea de un singur fel, lapte nu aveau sau ba, parcă putea să aducă, limonada avea dar mentă nici vorbă, ne-a fost rușine că am întrebat, în final am rueșit tot renunțănd să comandăm ceva. După cinci minute a revenit, că de fapt pregătesc un botez și servesc doar ciorbă de burtă, făcută cu o zi înainte probabil și ce se poare face pe grătar. Eram epuizați așa că am decis că e mai sănătos să plecăm. Ne-am dus în centru, la Central. A fost grei de parcat dar am izbândit, am identificat restaurantul, o oribilitate de imitație de castel la parterul unui bloc și am dat să stăm pe terasă. O singură masă liberă, rezervată. Am mâncat nisțe covrigi nici cum la o patiserie de pe stardă și am întrebat-o pe vânzătoare unde pitem bea o cafea. Ne-a trimis la un magazin caer avea automat de cafea. Ne-am gândit că totuși mai bine la Central. Am intrat, am înfruntat decorul care îți pica în cap de urât ce era și am reușit să bem o cafea. Ne-a asasinat un roi de muște care cred că locuiau de generații în restaurantul luxos și se pare că doar pe noi ne deranjau. Așadar, am mâncat covrigi pe stradă și am bout cafea cu muște în decor la Slobozia. Nu mai scrie prostii ca să nu îi chinui și pe alții.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Orașul de Floci - un târg medieval astăzi dispărut — scris în 14.09.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Călător prin țara mea. Merită să vezi: Slobozia — scris în 16.07.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jun.2018 O zi la Slobozia — scris în 02.07.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Ciulnița filing Orhidee de Bărăgan — scris în 11.05.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Catedrala Episcopala – Slobozia — scris în 06.08.13 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Dec.2010 Muzeul Judetean Ialomita - Arheologie, Istorie, Etnografie, Arta. — scris în 10.12.10 de valimi din SLOBOZIA - RECOMANDĂ
- Dec.2010 SLOBOZIA / Sarbatorind de 1 Decembrie - Ziua Romaniei — scris în 02.12.10 de valimi din SLOBOZIA - RECOMANDĂ