BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O incursiune prahoveană cu miros de lavandă
Turismul atipic prinde aripi de la an la an iar obiectivele inedite pe care nu le credeai capabile să atragă vizitatori se dovedesc a fi destul de îmbietoare pentru un număr mare de oameni. În această categorie se încadrează și câmpurile de lavandă – „aurul mov” care încântă sute de persoane la început de vară.
În ultimii ani cultivatorii de levănțică și-au deschis plantațiile pentru vizitatori organizând adevărate festivaluri și alte diverse evenimente culturale. Am citit despre asemenea locuri la Mădăraș (Mureș), Pecineaga (Constanța), Bărăganul (Brăila), precum și în Aiud, Cluj, Sălaj, Mureș, Timiș etc. În weekendul trecut am explorat o plantație de lavandă situată în apropierea Bucureștiului, și anume Grădina de Lavandă din Țipărești, Prahova.
Acces. Câmpul cu lavandă e situat în satul Țipărești, comuna Cucorăștii Mislii, județul Prahova la circa 18 km distanță de municipiul Ploiești și 75 km depărtare de Capitală. Cea mai scurtă distanță se înregistrează urmând DN 1, centura de vest a Ploieștiului, Păulești, pe lângă Plopeni (pe DJ 100D) apoi intri în comuna Cocorăștii Mislii și faci dreapta pe DC 9 după ce traversezi râul Mislea – locul e semnalizat cu un panou. Parcarea se face pe un drumeag de piatră, paralel cu râul, direct pe o terasă de iarbă.
Programul de funcționare până la recoltare este zilnic după ora 10.00 până pre seară (ora 20.00). Mai aveți la dispoziție vreo 2 săptămâni până la recoltarea de la început de iulie pentru a vizita câmpul de lavandă. Tariful de acces este de 10 lei/adult, copiii sub 14 ani au acces gratuit. Alte informații utile găsiți pe site-ul oficial sau pe pagina de FB.
Descriere. După ce parcați autoturismul trebuie să traversați râul Mislea pe un pod pietonal de beton (prevăzut atât cu trepte, cât și cu rampe). Deja zărim câmpul movaliu de lavandă întins pe pământul vălurit către pădure. O mulțime de oameni mișună pe cărările dintre tufele de levănțică, accesul fiind permis pe întreaga suprafață a plantației. La intrare se achită taxa de acces și din același loc se pot achiziționa mănunchiuri de „aur mov” – 15 lei. Într-un container este amenajat un mic magazin de suveniruri – ulei, săun, apă de parfum, odorizant de mașină etc. Se acceptă plata cu cardul. Tot de aici poți lua o cafea – 10 lei. Printre dotări se află un foișor de lemn, mai multe bănci din lemn, un leagăn/hamac și măsuțe cu scaune din fier pentru fotografii.
Lavanda e o plantă aromatică provenind din zonele mediteraneene, cu ramificații până în India și Africa. Cunoscută și utilizată de popoarele Antichității lavanda s-a întins în toată lumea și a cuprins tot mai multe domenii de utilizare: de la medicină, igienă corporală, cosmetică și aromatizarea aerului până la bucătărie și design interior. Uleiul de levănțică este produsul cel mai valoros, lichidul conținând circa 150 de constituenți activi – are rol antiinflamator, antiviral și antibacterian. Parfumul puternic are proprietăți medicinale sedative și de înlăturare a stresului, induce o stare de bine, de relaxare. Aici găsiți un ghid complet despre cultivarea lavandei: ecovisio.org/images/artic ... ic_lavanda_.pdf.
Circa o oră am pășit printre tufele care se desfăceau în buchețele mov, am „sorbit” mirosul nemaipomenit, am urmărit zborul hărnicuțelor albine, am admirat nuanțele de culoare. Deși vremea se anunța ploioasă noi am scăpat de picurii de apă, în schimb am fost acompaniați de nori plumburii și tunete prelungi care ne arătau că undeva cad din cer perdele de apă. După desfătarea din mijlocul câmpului de levănțică am poposit altă oră pe o pătură pe iarbă, lângă râu, pentru un picnic improvizat.
Alte obiective în zonă. Dacă ajungeți la câmpurile de lavandă și vă mai rămâne timp puteți explora puțin arealul înconjurător, veți descoperi locuri interesante Comuna Cucorăștii Mislii este are o așezare geografică pitorească, la un pas de zona submontană. Pe dealurile din jur se află întinse păduri de stejar, cunoscut fiind un exemplar de circa 500 ani numit „Supraviețuitorul” (observatorulph.ro/viata-p ... nct-de-atractie).
La plecare am străbătut câteva ulițe asfaltate impecabil ale satului Goruna, parte din comuna menționată mai sus, în căutarea câtorva case vechi datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În sat există și un frumos muzeu al satului care funcționează în sediul Căminului Cultural (nu l-am căutat în mod special). Am avut noroc și am găsit casele vechi, unele acoperite cu șiță încă, cu pridvoare și cerdac, traforaje în lemn și un fel de foișor încastrat în acoperiș, specific zonei.
În drum spre Grădina de Lavandă vă puteți opri în zona Păulești: pădure (aici ar exista un parc de distracții), lac (de fapt trei bazine piscicole deschise și pescuitului sportiv), restaurant („Pădurea Verde” ). De la un țăran aflat la marginea pădurii am cumpărat niște pere mici, dulci, coapte acum la început de vară. În satul Găgeni găsiți un club de călărie unde poți lua lecții și te poți relaxa câteva ore în compania cailor.
De asemenea, te afli la doar 12 km distană de Mănăstirea Zamfira (vezi impresii) și 25 km depărtare de stațiunea Slănic Prahova cu atracțiile sale: salină, ștrand, Muzeul Sării (vezi impresii).
Concluzii. Am petrecut o după-amiază plăcută, relaxantă în mijlocul câmpului de lavandă, la marginea dealurilor submontane. Recomand o astfel de experiență, e inedit, colorat, odihnitor. Dacă puteți mergeți în cursul săptămânii, e mai puțin aglomerat.
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 22.06.20 11:23:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123: Felicitări pentru alegerea făcută și pentru articol!
Avem și noi, aproape la Mădăraș cultura de lavandă de câteva hectare.
Am fost in prima săptămână din iunie dar nu erau înflorite florile, erau doar boboci.
Vom merge probabil săptămâna viitoare când speram să nu mai plouă pentru că e noroi si sa fie și lavanda înflorită.
Vom face după cum ai spus și tu, o vizită în timpul săptămânii, ca sa putem face fotografii in voie.
Numai bine!
Dacă iei 1-2 fire de lavandă de aprox. 10 cm tăiați butășește, puse în pământ în ghiveci și ținute în balcon, în scurt timp se face o tufă mică, apoi o tufă mai mare. Și vecinii vor percepe mirosul deosebit, nu numai albinele. În schim se vor îndepărta alte mici zburătoare nedorite, precum musculița albă, distructivă sau moliile.
Râul Mislea are apa sărată, numai bună de pus la murături. Cursul este meandros, vara secat și malurile pline de pietre mari, în nuanțe diferite. Între Cocorăștii Mislii și Bordenii Mici, în linie dreaptă (să fie, 2-3 Km), se întinde o pădure deasă în care iarna mișună ursul și o pajiște de-i spun eu, „Câmpul cu lișiște” . Aici, pe „câmpul cu liniște” , acum, în preajma marii sărbători a Nașterii Sf. Ioan Botezătorul, sau Sân' Ioan de Vară, cresc în liniște Sânzienele.
La Păulești, pe lângă Herghelia ce cai, despre care nu am știut, se află conacul familiei arhitect Toma Sololescu (cel care a construit Halele din Ploiești, la vremea respectivă cele mai mari din estul Europei), conac asaltat de buruieni și alte plante agățătoare. Mare, frumos, un cerdac spațios, porțile din lemn, dotate cu acoperiș. Păcat! Și tot în Păulești, la margine de sat, aproape de pădure, chiar la șosea, este un fost Canton Silvic (sau de Drum), o construcție ca un turn, cu un etaj, acum aflat într-o curte, deci îngrijit. Un altul asemănător am fotografiat la ieșirea din Bușteni, pe dreapta, spre Azuga, un altul la Paralela 45 pe șoseaua principală, asemănător cu cel aflat la intrarea în București, pe la Băneasa, undeva, tot pe dreapta intrând în capitală.
Încă un amănunt și termin. La Păulești sunt câteva cuiburi de berze vizibile din șosea, pe care le urmăresc cu mare îngrijorare în fiecare an. Acum au puișori, cărora li se văd căpșoarele. Primarul a făcut apel la săteni, nu care cumva să umble cineva la cuiburi, că are deaface cu el și să fie imediat înștiințat dacă e vreo problemă cu una din ele.
Toate bune!
@Dana2008: Mulțumesc. O plimbare printr-un câmp de levănțică este o adevărată desfătare pentru simțuri și suflet. Te simți învăluit într-o stare de bine și de bucurie.
Tărâmul Lavandei de la Mădăraș e mult mai mare decât cel din Prahova și, probabil, senzațiile vor fi amplificate corespunzător. Din cauza vremii mai reci și ploioase toate culturile de lavandă au înflorit mai târziu; cred că și la Mădăraș plantele vor da „în pârg” din weekendul viitor. Cel mai bine e să mergeți în cursul săptămânii, dacă iese soarele în weekend cu siguranță va fi aglomerat.
Lavandă, soare, aer parfumat...
@tata123: Foarte parfumat articolul tău, pozele sunt pline de viață dar in același timp sunt niște picturi mute care-ți taie respiratia, sunt imagini care pun in mișcare dorințele și speranțele. Bravo!
@mihaelavoicu: Sărut mâna pentru completările prețioase. Zona Prahovei este cunoscută pentru izvoarele sărate și zăcămintele de sare care fac parte din fâșia saliferă care urmărește linia exterioară a Carpaților. Cel mai cunoscut zăcământ este cel de peste 10 km pătrați de la Slănic Prahova. O serie de râuri, izvoare, sărături, slatine au fost exploatate de oameni încă din preistorie. În zona Prahovei cursuri de apă poartă nume specifice: Cricovul Sărat, Sărățica etc.
Conacul arhitectului Toma Socolescu este lăsat în paragină (observatorulph.ro/viata-p ... ns-o-ruina-foto) - citisem la un moment dat despre această clădire, dar nu mi-am mai adus aminte de el când am trecut pe la Păulești. Păcat!
Nu reușesc să identific pe hartă unde e acel canton de drum din Păulești, îmi place și mie arhitectura acestui gen de construcții edilitare. Am câteva fotografii cu astfel de exemplare, unul din ele a fost chiar dus la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București (muzeul-satului.ro/planifi ... orul-nou/canton).
Numai bine!
@tata123: Dacă așterni aici o imagine a hărții Păuleștiului, poate identific eu Cantonul. Păuleștiul însumează mai multe sate, dar Cantonul este chiar în Păulești, la ieșirea spre Plopeni.
@krisstinna: Mulțumesc, a fost o experiență frumoasă, relaxantă. Bonus: aproape de București. Iată că am reușit să elaborez un articol (parțial) mai soft, mai puțin „tehnic” , cu fotografii colorate. Este meritul locului vizitat, un loc unde Natura reușește să ne încânte cu minunățiile sale.
Deși ne aflăm pe drumuri județene și comunale, prin sate mai mici sau mai mari, care au suferit transformări radicale din punct de vedere arhitectural și în domeniul infrastructurii. Plus un trafic intens pe toate aceste șosele - probabil apropierea orașului Ploiești a constituit o rampă de dezvoltare.
Numai bine!
@mihaelavoicu: Probabil vă referiți la clădirea din spate?
@tata123: Am mărit harta și am punctat la ieșirea spre Găgeni, Plopeni, una din cele două ultime obiective, ca fiind Cantonul și mi-a apărut scris astfel; 45.006505; 25.956752. Apare fotografia unei case învelită cu tablă roșie. Dacă tai cu drujba cei doi pomi de la poartă, apare Cantonul.
@tata123: Mmm, ce parfum! Mai ales ca eu am in curte 12 tufe mari si mov! Le ador! As dormi langa ele, dar... ploua!
In judetul Braila chiar a fost Festivalul Lavandei 13-14 iunie, despre care am aflat tarziu!
obiectivbr.ro/content/fes ... emFleZMLc
Multumesc pentru aroma si culoare!
@mihaelavoicu: Exact. Așa bănuiesc și eu, clădirea din spatele curții aduce cu un canton de drum. Casa veche din fața, cea cu pridvor închis, pare la rândul ei destul de veche.
În satul Goruna am văzut case destul de vechi și acareturi din lemn. Un element specific pe care l-am văzut la casele din această așezare: mici ferestre rotunde cu perdeluțe pe peretele cu ușa de intrare.
Aș reveni la Goruna pentru stejarul secular și muzeul sătesc!
@Zoazore: Lavanda e atât de fotogenică și se pretează foarte bine în diverse aranjamente peisagistice. Sunt de apreciat proprietățile benefice ale acestei plante utilizate din vechime mai întâi de capetele încoronate și acoliții lor, apoi de restul populației.
Vezi aici câteva din întrebuințări: înghețată de lavandă, tartine cu miere și lavandă pisată etc. - romania-actualitati.ro/la ... caminului-46150 (pentru cei care adoră această plantă aromatică).
Mulțumesc pentru aprecieri.
@tata123: Lavanda este o bucurie pentru toate simturile, iti incanta privirea, iti bucura sufletul, iti mangaie narile.
Levantica este atat de gingasa si totusi atat de puternica si strange atatia admiratori. Daca s-ar putea as face in asa fel incat floarea lui sa tina tot anul, insa ne bucuram si altfel de levantica.
Ai facut o alegere inspirata, ai trait o zi alaturi de aurul mov, felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Într-adevăr cei care iubesc lavanda se pot bucura de frumusețea și proprietățile acesteia pe tot parcursul anului prin buchețele uscate și săculeți aromați, produse cosmetice și săpunuri etc.
Câteva ore petrecute în mijlocul plantei mov îți induce o stare de bine și îți încarcă bateriile pentro o nouă săptămână în jungla urbană.
Poftiți în mijlocul „aurului mov” , încă se mai pot vizita până la început de iulie o serie de culturi de lavandă.
Numai bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Monumente și biserici ploieștene — scris în 31.08.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 O scurtă „cercetare” a orașului Ploiești — scris în 17.07.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2021 Plimbări prahovene — scris în 28.05.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Monumente ploieștene — scris în 27.07.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Trei ore în Ploiești — scris în 29.07.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2018 ”Ard lumânările-n castani” — scris în 04.05.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Prima plimbare in Parcul Municipal Vest din Ploiesti — scris în 04.06.17 de papalito din PLOIEşTI - RECOMANDĂ