ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.08.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

O plimbare pe faleza Dunării şi  la Turnul cu ceas din Giurgiu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

După ce plecasem devreme din Bucureşi şi până la acea oră vizitasem cinci lăcaşuri religioase în Giurgiu, recunosc că obosisem. M-am bucurat că autocarul a oprit pe faleză unde, dealungul ei erau multe băncuţe pe care te puteai odihni. Împreună cu alte două doamne din grup, ne-am gândit ca în ora pe care o aveam la dispoziţie pentru plimbare pe faleză să intrăm şi la restaurantul La Ponton, unde mai fusesem acum câţiva ani şi am mâncat peşte, ce altceva? Se află chiar vis-à-vis de locul unde parcase autocarul. Am traversat puntea care îl despărţea de faleză şi am cerut unei chelneriţe ceva rece de băut. Ne-a zis că are toate mesele ocupate sau rezervate la ora aceea (era şi sâmbătă si peste ora 14.30) si că nu serveste în picioare. Apoi, văzând ce vârsta aveam toate trei şi privirea noastră disperată, ne-a condus la o masă rezervată la care clienţii urmau să vină peste jumătate de oră. Eu i-am cerut bere rece fără alcool, celelalte sucuri dar ne-a spus că trebuie să comandăm si mâncare. Ce să comanzi şi să şi mănânci în jumătate de oră? Am cerut toate trei o porţie de icre cu ceapă de 200 gr (25 lei) şi pâine prăjită, pe care ni le-a adus imediat şi au fost foarte bune Restaurantul La Ponton oferă o priveliste superbă asupra Dunării, a ambarcaţiunilor care o străbat şi a oraşului Russe aflat pe malul bulgăresc.

După ce ne-am răcorit bine am coborât puntea si am început plimbarea de trei sferturi de oră pe faleză, la ora 15.30 sunând adunarea să facem o vizită prin oraş cu autocarul care a oprit numai la Turnul cu Ceas, pentru ca apoi să vizităm parcul Comana unde urma să luăm si un prânz târziu.

Faleza Dunării la Giurgiu

Trebuie să vă spun că faleza Dunării la Giurgiu mi s-a părut dezolantă. Desi era sfârşit de mai, deci începuse sezonul turistic, aleele erau murdare, pline de pungi şi resturi menajere pe care le răscoleau câţiva câini vagabonzi de care ne-am ferit, băncile nevopsite şi unele din ele cu scânduri lipsă iar unii pişcoţi de pe alee lipsă, lăsând locul unor gropi. Singura clădire mai atractivă este Căpitănia Portului dar şi ea cam neîngrijită părând a face parte dintr-un trecut ştiut de unii dintre noi. A fost construită între anii 1939-1945 şi este monument istoric clasificat. Un gard cu rol de protecţie spre Dunăre este ruginit şi intrerupt din loc în loc de pontoane. Cu excepţia pontoanelor care duc la restaurantele cu dever mare şi care sunt îngrijite, restul sunt în paragină. Un anunţ ne-a semnalat că de la 1 mai se organizau plimbări pe Dunăre cu nava de pasageri Valahia cu o capacitate de 28 de locuri cu plecare de la pontonul Pagaya. Preţul unei croaziere de o oră era 31 lei cu reducere de 50% pentru elevi şi pensionari, trebuia făcută rezervare dar oricum nu aveam timp pentru această plimbare.

Giurgiu va avea un port de agrement la Dunăre pentru a atrage mai mulți turiști. Investiția are o valoare de 3 milioane de euro și este un proiect româno-bulgar. Lucrările de execuţie la portul pentru ambarcaţiuni de dimensiuni mici se apropie de final. Portul este destinat proprietarilor de ambarcaţiuni uşoare şi va avea 60 de locuri de acostare.

Turnul cu ceas

După ce ne-a luat de pe faleză, autocarul a traversat soseaua Portului unde am văzut şi fotografiat podul Bizetz. Podul Bisetz este primul pod curbat în plan orizontal din Europa realizat în 1905, proiectat de Anghel Saligny şi Ionescu- Bisetz cu cale dublă rutieră şi feroviară. În prezent este monument istoric şi deschis numai traficului pietonal, în 2007 realizându-se alături un alt pod. 

Am oprit câteva minute în faţa Turnului cu Ceas situat în Piaţa Unirii, str. Mircea cel Bătrân. Este o fortificaţie otomană realizată prin 1770. Turnul, unic în țară și în sud-estul Europei, măsoară 22 de metri şi este ușor înclinat din construcție. Dealungul timpului a fost punct de observaţie al fortificaţiilor turceşti, apoi foişor de foc. După 1830 intrând în administrarea oraşului Giurgiu eliberat de otomani, a fost dotat cu ceas. Rămăsese cea mai înaltă construcţie a oraşului până ce au apărut de jur împrejur blocurile de 10-12 etaje de după anii 1960. 

Iniţial în jurul lui se deschideau străzi în stea, moda franţuzească ˝etoile˝aplicată aici de polcovnicul rus Nilson și inginerul austriac Moritz von Ott. Desenele şi fotografiile din epocă arată că în jurul turnului era o piaţă circulară cu o mică promenadă în jurul ei. Urma un cerc pentru vehicule și promenada comercială, unde erau de toate. Odăile de la baza turnului au adăpostit de-a lungul timpului Pompierii, Poliția și Primăria. 

În 1906 a izbucnit un scandal pentru că baza turnului s-a concesionat pentru a se deschide o berărie care a funcţionat până la Primul Război Mondial. În 1916, oraşul Giurgiu a fost practic distrus de Puterile Centrale. Bulgarii au intrat în oraș și s-au răzbunat pentru pierderea Cadrilaterului în urna Războiului Balcanic din 1912. Până în 1934 Turnul cu Ceas a rămas fără acoperiş. După 1990 s-a făcut expertizarea turnului si a fost restaurat între anii 2001-2007. Atunci s-au consolidat fundaţiile şi s-a realizat o structură interioară de beton armat. Cu această ocazie, ceasornicul a fost înlocuit cu unul nou, cel original aflându-se la muzeul de istorie Teoharie Antonescu din orașul Giurgiu. Totuşi turnului nu i s-a dat strălucirea de odinioară întrucât la baza lui este un bar, spaţiul de afară e amenajat ca terasă a barului în care băuturile sunt aşezate pe rafturi prinse de piatra turnului şi a rămas împrejurat de blocuri înalte. Adevărat kitch. Mare păcat că în jurul lui sunt blocuri înalte şi nu s-a lasat designul iniţial cu străzi ˝en etoile˝, blocurile ar fi putut fi construite pe acestea, mai la depărtare de turn. 

Turnul este monument istoric de valoare națională și universală, fiind înscris în Lista monumentelor istorice din 2004 şi simbolul orașului Giurgiu figurând pe stema județului.

Am străbătut municipiul Giurgiu şi am văzut din autocar case frumoase ale latifundiarilor de la începutul sec. XX, maghernite din secolul trecut, blocuri- dormitor construite în timpul comunismului şi câteva clădiri administrative. Urma să ajungm după ceva peste 30 km la parcul de aventură Comana unde ni se propusese să şi mâncăm. Aveam emoţii de cum mă voi descurca, pentru că mai fusesem odată, când erau copiii mici, deci acum vreo 50 de ani. Singurul lucru de care-mi aduceam aminte era distanţa enormă pe care am parcurs-o înconjurând lacul până la locul unde aveam parcată maşina.

 Web, te rog înserează: https://www.youtube.com/watch?v=3lyf-oD8Qucww. youtube.com/watch?v=3lyf-oD8Qucro TV

 

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 04.08.24 12:46:04
Validat / Publicat: 04.08.24 14:06:28
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 359 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Podul Bisetz proiectat de Anghel Saligny
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[04.08.24 14:05:47]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiAUTOR REVIEW
[04.08.24 17:02:46]
»

@webmasterX: Multumesc

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.08.24 12:33:26]
»

@Michi: Giurgiu - un oraș care nu reușește să valorifice poziționarea sa pe malul Dunării și obiectivele istorice, nu foarte multe, pe care le păstorește. Am vizitat câteva din punctele istorice de interes ale orașului în toamna lui 2018 (vezi impresii), eram mai ales interesat de Cetatea Giurgiu, dar am văzut și podul Bizet și Turnul Ceasornicului. Am citit că în zona cetății au avut loc acțiuni de salubrizare și de amenajare a unor alei și a unui amfiteatru, pe banii unui proiect.

Revenind la Turnul Ceasornicului, acest element de fortificație otoman a fost desenat în 1837 de către pictorul francez Raffet în albumul Voyage dans la Russie méridionale et la Crimée, par la Hongrie, la Valachie et la Moldavie. Exécuté en 1837 sons la direction de M. Anatol de Demidoff... Dessiné d’aprés nature et lit-, hographié par Raffet. Desenatorul l-a însoțit pe contele rus Anatol Demidoff într-o călătorie prin Rusia, Ungaria și Principatele Române, rezultând 19 planșe din Moldova, Basarabia și Muntenia.

Redau un fragment din istoria turnului de observație, rânduri publicatăe de Scarlat Stăncescu în cartea „Din trecutul orașului Giurgiu” (1935):

Turnul din centrul orașului a atras întotdeauna atențiunea călătorilor, atât a celor din țară, cât și a celor străini. Cesar Boliac, într-o descriere a Provinciilor Dunărene, spune că a remarcat la Giurgiu „un mare și frumos minaret, din care s-a făcut un observator și un ceasornic” .

D-l profesor N. Iorga, vorbind despre Giurgiu, spune: „în mijloc, un turn de observație, ca un minaret uitat, răsare dintr-o grădină pe care o înconjoară zidurile pieței centrale” .

După cercetările ce am făcut, pot afirma cu  preciziune că zidirea despre care este vorba, ridicată în timpul stăpânirii turcești, nu a servit niciodată ca lăcaș de rugăciune, ca minaret, ci a slujit numai ca turn de observație și foișor de foc, având în timpul mai apropiat și un ceasornic cu clopot, care anunța orele în oraș.

Vechimea construcției nu poate ajunge până în timpul trecerii Genovezilor; ea nu are mai mult de două veacuri și a fost ridicată de Turci după anul 1700, pentru a le sluji mai mult ca punct de observație, în legătură cu celelalte lucrări de fortificație ale orașului, cari au fost continuate până după anul 1812.

Istorie, istorie...

MichiAUTOR REVIEW
[05.08.24 12:58:34]
»

@tata123 🔱: Istorie, istorie dar ce istorie! Când am terminat Politehnica un profesor ne-a spus˝Nu trebuie să memoraţi ce v-am învăţat doar să ştiţi unde să căutati˝. Aşa si tu, ai în cap sute-mii de adrese la care poţi apela rapid când doreşti. Asta da cultură, comparativ cu ˝am fost, mi-a plăcut, benzina m-a costat atât, cazarea atât, pa şi pusi! ˝. De fapt ecouri ca acelea pe care le scrii tu şi alţii, reviewuri despre destinaţii sau obiective inedite ţin stacheta sait-ului. Sigur că e absolută nevoie şi de informaţii practice, astfel că amalgamul creat cred că e binevenit. Părerea mea. Felicitări.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Giurgiu şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060975074768066 sec
    ecranul dvs: 1 x 1