ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.02.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Un muzeu deosebit – Muzeul Poliției

TIPĂREȘTE

În 2011 am vizitat un muzeu cu caracter de unicat în spațiul românesc, este vorba despre Muzeul Național al Poliției Române, situat în orașul Târgoviște, în triunghiul format de Calea Domnească cu Aleea Coconilor. Clădirea ce adăpostește inedita colecție are o istorie aparte, fiind construită în secolul al XVIII-lea, cu destinația de reședință a fiilor martirului Constantin Brâncoveanu – „Casa coconilor”. Construcția a fost refăcută în secolul al XIX-lea în stil neoclasic și a adăpostit de-a lungul secolelor mai multe instituții.

Nu am să insist foarte mult asupra interesantelor exponate; colecția a fost descrisă foarte bine într-un review al userului @corinne. Mi-au plăcut uniformele vechi, armele de foc, dar mai ales fotografiile de epocă expuse pe panouri.

De asemenea, interesant este colțul dedicat unuia dintre cei mai mari criminaliști români de după cel de-al Doilea Război Mondial comisarul Dumitru Ceacanica. De origine greacă, s-a angajat în 1945 în Poliția Capitalei. A devenit spaima criminalilor în serie și a infractorilor care în jargon au început să spună „Să moară Ceacanica!”. Perseverența și flerul au fost calitățile de bază ale acestui personaj de excepție din istoria criminalisticii românești postbelice. La Cluj, în cadrul Școlii de Poliție „Septimiu Mureșan”, a fost inaugurat un laborator de criminalistică ce poartă numele marelui criminalist Ceacanica. Și la Târgoviște sunt expuse diverse obiecte vechi din cabinetul de criminalistică al unei secții de poliție.

Secțiunea dedicată instituțiilor similare din străinătate este bogat dotată – uniforme, caschete, fanioane, medalii. Am fost lăsați să probăm câteva caschete, ceea ce a produs o atmosferă generală de veselie.

În interiorul muzeului se afla expus chiar și un atv cu însemnele poliției rutiere. În ansamblu, Muzeul Național al Poliției Române este ceva deosebit, ce nu vedem în fiecare oraș al țării. Felicitări celor care au avut inițiativa înființării acestei instituții de cultură.

Anexă. Doresc doar să precizez că la Câmpina, în cadrul Școlii Militare de Poliție „Vasile Lascăr”, există un Muzeu al Agentului de Poliție, care prezintă în documente, obiecte și imagini evoluția instituției polițienești începând cu secolul al XVII-lea.

Altă instituție muzeistică de profil ar fi Muzeul Poliției de Frontieră Română, situat în Giurgiu, pe str. 1 Decembrie 1918 nr. 57, în apropierea Parcului Steaua Dunării. Pe parcursul a mai multor săli de expoziție putem vedea drapele de luptă, uniforme, arme de foc și arme albe, machete de nave fluviale etc.

Un muzeu despre care nu cunoșteam nimic este și Muzeul Jandarmeriei Române care se află la sediul Inspectoratului General al Jandarmerie Române din str. Jandarmeriei – București. În mai multe săli este prezentată cronologic apariția, evoluția și dezvoltarea acestei arme.

Și, în final – dar nu cel din urmă, să nu uităm Muzeul Național al Pompierilor, amplasat în București în Foișorul de Foc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 27.02.15 09:04:17
Validat / Publicat: 27.02.15 14:25:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2209 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Casa Coconilor - adăpostește Muzeul Național al Poliției Române - Târgoviște.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[27.02.15 16:18:44]
»

Superba invitatie pt un muzeu aparte. Chiat l-am trecut pe agenda mea pt proxima vizita targovisteana cu copiii si nevasta.

irinad
[01.03.15 09:36:07]
»

@tata123 - Frumos review despre acest muzeu unic in tara care a luat fiinta, ce-i drept, cam tarziu, abia in anul 2000, fata de de anul 1850 cand domnitorul Grigore Alexandru Ghica a emis primul act normativ cu privire la organizarea politiei. Insa, daca ne gandim mai bine la istoria ultimilor saptezeci de ani, nu e de mirare! In fine, despre Muzeul Politiei de Frontiera Roman si Muzeul Jandarmeriei Romane nu auzisem, e bine de stiut pentru ca, posibil vreodata, ar fi obiective de vizitat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[02.07.17 15:32:26]
»

Mutat în rubrica "Muzeul Național al Poliției Române, TÂRGOVIȘTE [DB]" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[25.03.22 10:42:42]
»

@all: Azi, 25 martie 2022, Poliția Română serbează 200 de ani de la organizarea modernă a instituției. În 1822 domnul Țării Românești oferă Marelui Agă Filipescu Mihăiță drapelul pe care e cusută scena Bunei Vestiri (politiaromana.ro/ro/infor ... e/scurt-istoric).

În toate orașele mari din țară se desfășoară evenimente și acțiuni prilejuite de această aniversare. În București expozițiile și demonstrațiile au loc în zona Parcului Izvor.

Vizitați muzeul specializat din Târgoviște!

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, irinad, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Național al Poliției Române:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058223962783813 sec
    ecranul dvs: 1 x 1