GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul de Poliție din Târgoviște - un loc unic în România
În orașul Târgoviște, pe Calea Domnească la numărul 187, în aceeași curte cu Muzeul de Istorie, dar în plan secundar, fiind amplasat în spatele curții interioare, se află singurul Muzeu al Poliției din România! Acesta a fost inaugurat în 7 iulie 2000.
Clădirea care adăpostește muzeul aparține Asociației Internaționale a Polițiștilor ????, filiala România (IPA – în engleză = International Police Association), iar muzeul este finanțat de MAI (Ministerul Afacerilor Interne????). Ai putea spune că din combinația asta a ieșit ceva bun dar din păcate lucrurile pe “teren” nu stau tocmai așa. Clădirea este veche, fațada are multe bucăți desprinse, geamurile sunt vechi, din lemn, cu vopseaua sărită și scorojită, toaletele sunt vechi și nepotrivite unui muzeu din anul 2022, iar în interior am observat mai multe infiltrații la etaj, probabil din cauza acoperișului care necesită reparații capitale.
Clădirea este defapt Casa Coconilor (1703), ridicată de Constantin Brâncoveanu pentru fii sai, pe locul unde a existat o casa și mai veche construita de Grama Postelnicul, ce a fost menționată într-un document emis de Alexandru Coconul, la Iasi, in 1630. Casa a fost refăcută în stil neoclasic între anii 1867 şi 1893. Clădirea este monument istoric fiind înregistrată cu codul LMI: DB-II-m-A-17239
La polul opus se află ghizii, din câte am înțeles sunt 3 doamne care lucrează pe rând în ture, ele fiind singurele angajate. Practic la vizita noastră, în toată clădirea era o singură doamnă care era și portar și casier și ghid. Ce mi-a plăcut a fost faptul că am primit un ghid complet, gratuit pentru că așa lucrează ei. Adică nu plătești biletul și umbli tu pe la etaj prin colecții, nu. Ești mereu asistat de ghid care îți explică despre fiecare încăpere în parte și evident îți poate răspunde oricărei curiozități sau întrebări.
Biletul costă 5 lei pentru adulți, respectiv 2,5 lei (pentru preșcolari, elevi, studenți, pensionari). Luni muzeul este închis iar de marți până duminică este deschis de la 9 la 17.
În curtea exterioară, mai exact partea din fața intrării muzeului avem o mică colecție de autoturisme ce s-au aflat în dotarea Poliției Române. Mai exact…
O autospecială Dacia Logan, primul model, cel din 2004-2012, care din păcate nu se află într-o stare foarte bună. Unele roți sunt dezumflate, nu au capace, mașina este ruginită pe alocuri și foarte foarte murdară. Dar așa erau și majoritatea celor care încă mai rulau, până să fie casate și înlocuite cu modele mai noi.
O autospecială marca Aro, culoare albastră, care rezistă eroic intemperiilor la care este expusă. Și nu în ultimul rând un ABI (Autoturism Blindat de Intervenție) adus în curtea muzeului, în anul 2017 cu ajutorul IPJ Dâmbovița. Acesta a fost produs în exclusivitate cu tehnologie și inovație românească, pe șasiul unui ARO 240.
Autospeciala blindată a servit începând cu jumătatea anilor ' 80 celor de la USLA, adică Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă. USLA era o unitate militară centrală de specialitate, subordonată Ministerului de Interne. Versiunea originală era dotată cu o turelă în partea superioară. Cea prezentă în curtea muzeului nu are turelă și presupun că a fost contruită undeva în 1990, după revoluție sau a fost modificată ulterior.
Știu că erau 2 bucăți și la Muzeul Armatei, aruncate printr-un colț al curții, adică acestea care erau chiar cele ce au fost distruse în timpul revoluției, adică cele de aici.
Din păcate nu a fost respectată culoarea originală, fiind vopsită albastră, culoarea originală fiind un verde închis, specific armatei. Trecând peste asta, mașina chiar este spectaculoasă și este dovada reală a unei părți zbuciumate a istoriei noastre.
Tot aici în curte, sunt expuse de mulți ani mai multe scaune auto cu centuri de siguranță. În dreptul fiecărui scaun era relatată o poveste referitoare la un accident dar și rolul centurii în acea situație. Din păcate, scaunele fiind expuse intemperiilor, nefiind acoperit cu nimic, majoritatea panourilor au fost deteriorate, la fel și scaunele care sunt pline de umezeală, unele fiind mucigăite la șezut.
Deși clădirea este dispusă la parter + 1 etaj, muzeul este dispus doar la etaj. Am uitat să întreb ghidul, ce se mai află la parter, exceptând toaletele și zona unde se vând biletele, dar am uitat. În orice caz, la parter nu ai ce vizita.
Începem turul urcând scările spre etajul 1. Îmi atrage atenția sculptura din capătul holului, cea a lui Alexandru Ioan Cuza, al cărui nume îl poartă și Academia de Poliție. Aceasta a fost lucrată de sculptorul Octav Iliescu, în anul 1970.
Am regăsit pe hol și multe medalii și trofee, obținute de copii ce au participat la diversele activități de educație rutieră, în cadrul mai multor concursuri. Tot aici erau expuse mai multe pistoale artizanele, confiscate de poliție de-a lungul vremii dar și documente despre cazul Râmaru, poze cu victimele, mulajul și masca mortuară a lui Râmaru. Acesta a fost prins de polițistul psiholog, antropolog și sculptorm Cantemir Riscutia.
Într-o altă vitrină erau expuse mai multe bancnote, buletine false dar și cărți decupate în interior sau pantofi cu talpa detașabilă, unde se ascundeau droguri sau substanțe interzise. Aici era expus chiar și un lemn, spart pe din două, scobit la mijloc, unde se ascundeau drogurile. Acestea erau aruncate prin sobe sau prin grămezi cu lemne, în încercarea de a păcăli forțele de ordine. Ingeniozitatea hoților de-a lungul vremii ne-a fost dovedită prin numeroasele unelte expuse, folosite de aceștia pentru spargerea locuințelor. Dispozitive artizanele sau clești speciali, șperacle dar și lacăte sparte, toate expuse într-o vitrină specială.
Intrăm în prima cameră, locul de unde Poliția Română a făcut primii pași, galeria fiind construită în ordine cronologică. Prima cameră din dreapta este camera unde totul a început, iar în ultimele camere ne este prezentată poliția din zilele noastre. Așadar prima instituţie poliţienească consemnată de documentele istoriei a fost Agia, care avea obligaţia de a asigura ordinea, liniştea şi curăţenia oraşelor Iaşi şi Bucureşti. Fiind o instituţie importantă a statului feudal din cele două ţări, în fruntea Agiei s-au aflat personalităţi de seamă, precum Neagoe Basarab, Mihai Viteazu, Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu. Sub ordinele Agiei se aflau importante efective militare care participau la apărarea ţării.
Inspirată după modelul poliţiei statului francez, poliţia română a avut un rol important în realizarea Unirii din ianuarie 1859, în înfăptuirea reformelor social-economice de către Cuza şi mai ales în timpul războiului de independenţă.
Sunt expuse mai multe uniforme din acea perioadă, printre care uniforma unui arnăut de la începutul secolului 19. Sunt prezentate și documente, uniforme și arme din perioada interbelică. Este expusă uniforma unui caporal/ jandarm rural din 1929.
Mai multe obiecte specifice vremii sunt regăsite în vitrine, printre care Buletine de urmăriri, procese verbale, sau ștampile oficiale folosite în documente. Desigur nu puteau să lipsească arme albe, dar şi arme de foc, puşti şi pistoale folosite în perioada între Războiul de Independenţă şi al doilea Război Mondial.
După anul 1947 uniformele de poliţie au o puternică influenţă rusească, lucru confirmat și de ghid. Poliţia trece la denumirea de Miliţie. Până în anul 1990, uniformele au fost de culoare gri cu un veston cu guler şi revere, încheiat cu un rând de nasturi, pantaloni lungi, cămaşă bleu, caschetă cu stema României comuniste şi pantofi sau cizme.
După revoluție se revine la denumirea de Poliție iar uniforma este schimbată în pantaloni bleumarin, sacou de culoare albastră, cămașă albă, cravată neagră și pantofi negri, toate asortate cu caschetă de aceeași culoare cu pantalonii și sacoul.
În camerele dedicate am regăsit uniformele sus menționate, o motocicletă de miliție, aparate foto, numeroase fotografii din acea perioadă, printre care și una cu prima promoție cu femei a agenților de circulație, din 1978. În fotografie se pot observa 10 doamne, toate de aceeași înălțime.
Mai departe în următoarea cameră avem o altă motocicletă de poliție, BMW R80RT, folosită de poliția rutieră, alături de uniforma unui polițist rutier. Regăsim aici și arme aflate în dotarea poliției române contemporane, printre care
-pistol carpați cal 7,65 mm
-pistol mitralieră cal 7,62 mm
-încărcător cal 7,62 mm
-pistol mitralieră cu pat rabatabil cal 7,62 mm
-pistol Macarov cal 9 mm
O nouă variantă a uniformei, apare imediat după anii 2000.
În ultimele două camere regăsim o impresionantă colecţie de uniforme şi caschete ale poliţiştilor din mai multe ţări. Ai putea spune că au fost donate de mai multe persoane dar cele mai multe sunt donate de un poliţist din Neamţ care a vizitat muzeul în urmă cu mai mulți ani și a fost foarte încântat și impresionat de cele văzute. Alte uniforme sunt adunate din vizitele oficiale ale poliţiştilor români care au facut schimb de suveniruri cu polițiști din alte țări. Tot aici sunt mai multe fotografii din timpul unor meciuri amicale, la unele dintre ele, echipa polițiștilor români fiind câștigătoare.
Chiar dacă Muzeul de Poliție din Târgoviște este unic prin configurația lui, există și alte muzee cu același profil polițienesc sau militar, în alte locații din România, cum ar fi...
-muzeul pompierilor din Foișorul de Coc
-muzeul poliției de frontieră de la Giurgiu
-muzeul Jandarmeriei din București
-sau muzeul agentului de poliție din Câmpina
Exponatul meu preferat din sala cu haine donate, este de departe vesta anti-glonț FBI ????, de care știam. Am rugat-o pe doamna ghid să ne-o arate, ea fiind pusă la grămadă cu zecile de uniforme care din păcate stau ca în șifonier, nefiind suficient loc pentru expunerea lor piesă cu piesă. Din păcate, spre diferență de anii anteriori, acum nu am avut voie să facem vreo poză cu caschetele expuse. Este interzisă atingerea exponatelor.
Probabil că muzeul ar mai avea nevoie de un mic update în colecție pentru că lipsesc uniformele din prezent, aflate în dotarea polițiștilor. Dar pentru curioși, găsiți două fotografii cu noile uniforme care deja au început să fie îmbrăcate de polițiști, în calupul adăugat aici.
Din păcate viitorul nu arată prea roz. Profesia de polițist nu mai este atractivă pentru tinerii din ziua de azi și conform prognozelor, în viitorul apropiat, deficitul ar putea ajunge la 30.000 polițiști, iar funcționarea sistemului de ordine publică se va bloca de la sine.
Iar pentru prima dată în istorie ???? nu se vor ocupa locurile la Școlile de Agenți de Poliție din MAI, în condițiile în care nici măcar locurile de încadrare directă din sursă externă, din toamna anului 2022, nu au fost ocupate în totalitate.
____
CONCLUZII
Având în vedere unicitatea acestui loc prin colecțiile găzduite dar și prin informațiile expuse, consider că prețul plătit/bilet este nejustificat de mic! Uitându-ma prin recenziile vechi, constat că taxa de 5 lei/ adult este aceeași, de cel puțin 5-6 ani încoace!
Așadar dacă aveți drum prin Târgoviște, nu ar strica o vizită la Muzeul Poliției. ????
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 05.12.22 08:26:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.93109000 N, 25.46052300 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
-
Articolul a fost deasemenea selectat și ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2017 Un muzeu unic in tara noastra – Muzeul National al Politiei — scris în 26.06.17 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Un muzeu deosebit – Muzeul Poliției — scris în 27.02.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Muzeul de Poliţie, singurul muzeu de acest gen din ţara noastră — scris în 07.12.10 de corinne din PUCIOASA - RECOMANDĂ