ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.05.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul de etnografie și artă populară Pucioasa

TIPĂREȘTE URM de aici

În județul Dâmbovița, la circa 100 de km distanță de București, se află stațiunea balneară Pucioasa. Acest orășel cu un caracter patriarhal în cea mai mare parte a arealului său, cu blocuri doar în zona centrală, păstrează o atmosferă liniștită, chiar boemă pe străzile cu vile vechi. Aproape de centrul orașului putem vizita unul din cele două muzee din localitate, și anume Muzeul de etnografie și artă populară Pucioasa.

Informații generale. Casa-muzeu este situată la intersecția b-dului Republicii (fosta stradă Regală) și str. Radu Cosmin, chiar în perimetrul primelor blocuri din oraș. Muzeul se află pe marginea DN 71 fiind semnalizat printr-un panou amplasat pe clădire. Nu există parcare specială pentru muzeu, puteți lăsa autoturismul pe str. Radu Cosmin în fața muzeului. Programul de vizitare, afișat pe ușă, se desfășoară doar în zilele de miercuri, joi și vineri între orele 09.00-17.00. Pe saitul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, instituție care tutelează muzeul din Pucioasa, este precizat faptul că în primul și al treilea weekend din fiecare lună muzeul etnografic este închis. Prețul biletelor variază între suma de 6 lei/adult și 3 lei/elevi, studenți și pensionari. Există o taxă foto de 15 lei/aparat pentru amatori, dar și o taxă video.

Vizita la muzeu. Ne-am străduit să ajungem la Pucioasa într-o zi de vineri după-masă până la ora închiderii; pentru a evita acest risc am luat legătura cu câteva zile înainte cu personalul muzeului – am reușit să ajungem până la la ora 16.00. Casa Mihai Dobrescu, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea (conform Listei monumentelor istorice), posibil peste o locuință mai veche, este clădirea care adăpostește astăzi muzeul localității balneare. Familia Dobrescu a ocupat un loc important în istoria orașului, având un statut social ridicat. Această locuință, mai ales camerele de la etaj, era oferită cu chirie celor care veneau la băi/tratament în Pucioasa.

Muzeul din Pucioasa nu are doar un caracter etnografic, ci încearcă prin câteva elemente să ne introducă și în istoria localității. Casa Dobrescu este o clădire solidă, de formă dreptunghiulară, prevăzută la etaj cu un pridvor sprijinit pe stâlpi de lemn sculptați, un adevărat exemplu de arhitectură populară care a evoluat către o locuință orășenească aparținând unei familii înstărite. Am pătruns în interior, la parter fiind expuse obiecte care au legătură cu istoria balneară a Pucioasei. Izvoarele de ape minerale sulfuroase descoperite și puse în valoare pe la 1828, au condus către apariția „Băilor Pucioasa” în 1928. Parterul muzeului este constituit dintr-un mare spațiu deschis, împărțit în două zone, podite cu dușumea de lemn. În prima zonă vedem copii după documente vechi care menționează localitate, reproduceri ale unor ilustrate de epocă, precum și o vitrină cu documente privind istoria învățământului local. A doua zonă cuprinde obiecte care au legătură cu exploatare în scop terapeutic a izvoarelor minerale: o clepsidră în suport de lemn care indica durata băilor, o ciutură de scos apa, un butoiaș-recipient pentru băut apă minerală, un butoi de dimensiuni mari utilizat la transportul apei sulfuroase, o cadă de lemn cu armătură metalică folosită pentru băi. Lângă cele două spații mai există o cameră de mici dimensiuni unde admirăm câteva piese textile, două costume populare (femeiesc și bărbătesc), obiecte de lemn gospodărești și instrumente utilizate în procesul de realizare a unei țesături.

Urcăm la etaj unde găsim alte două încăperi principale, alături de două spații mai mici. Într-una din camerele mari găsim un mobilier simplu, țărănesc, confecționat din lemn și textile țesute la război. Am remarcat printre exponatele de aici frumoasele păpușare de lemn (forme decorative pentru caș) sculptate cu migală, dar și stâlpi de casă decorați. Cea de-a doua cameră se remarcă prin stilul orășenesc al mobilierului (pat cu tăblii de metal, scaune de lemn încrustate cu diverse motive), prezența unor aparate „moderne” (patefon, radio), fotografii de familie și prezența unui colț de rugăciune. Alt obiect expus într-una din încăperile anexe și care ne-a atras atenția în mod deosebit a fost o ladă de transport valori – un cufăr solid din lemn, armat cu chingi de fier și prevăzut cu trei rânduri de încuietori. Compartimentele secrete (4 sertărașe) sunt mascate de o placă de lemn culisantă și de un spațiu cu capac situat deasupra sertărașelor. Mi-a plăcut și porțiunea de perete decopertată de pe hol care ne permite să vedem modul de construire (împletitură de nuiele groase încărcată cu lut).

În final pot spune că vizita în acest mic muzeu orășenesc de etnografie/istorie mi-a dat prilejul să văd câteva exponate interesante. În cele circa 40 minute petrecute am putut să îmi închipui modul în care locuiau cei veniți la tratament în Pucioasa în perioada interbelică și am aflat câteva detalii despre exploatarea izvoarelor minerale și despre viața de altădată din stațiune – mulțumiri doamnei muzeograf pentru amabilitate.

Vreau să remarc însă starea destul de proastă în care se află clădirea muzeului înființat în anii '70. În ultimii ani s-a tot vorbit despre o reabilitare a Casei Dobrescu și se pare că în acest an s-ar putea demara lucrări de consolidare și restaurare, posibil din fonduri europene. E păcat de această bijuterie arhitecturală locală și de fondul muzeistic pe care îl găzduiește, doamna muzeograf vorbind de sute de vizitatori pe timpul verii, majoritatea persoane venite la tratament. Aș propune o schimbare a modului de expunere, o refacere a etichetelor care prezintă exponatele și ascunderea/mascarea numerelor de inventar alocate obiectelor. Să auzim numai de bine!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 11.05.17 15:20:38
Validat / Publicat: 11.05.17 16:40:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PUCIOASA [DB].

VIZUALIZĂRI: 2200 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Costum femeiesc și modele de ștergare - Muzeul de etnografie și artă populară Pucioasa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

mishu
[11.05.17 20:24:43]
»

@tata123: Pucioasa imi aduce aminte de concedii petrecute acolo cu parintii mei intr-un loc foarte placut, cu casute si multa iarba verde, aproape la intrarea in oras, venind dinspre Targoviste, deci nu la baraj, loc care insa dupa revolutie a fost distrus.

Interesant muzeul si cu exponate minunate. Felicitari, votat cu mare placere.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.05.17 08:25:44]
»

@mishu: Știu că ai amintiri frumoase legate de zona Târgoviște-Vulcana-Pucioasa, ai amintit de un castel în zonă. Am scris la review-ul despre Curtea brâncovenească de la Doicești un ecou (vezi impresii), nu ai mai răspuns - poate te uiți acum.

Sper ca exponatele Muzeului de etnografie de la Pucioasa să fie mai bine puse în valoare după o binemeritată restaurare a clădirii. Mulțumesc pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[12.05.17 08:39:57]
»

@tata123: Scuze, am omis raspunsul tau. La vremea la care mergeam in zona "castelul" eu asa ii spuneam era intr-o degradare cumplita, incat nu mai stiai cum aratase initial. Dat fiind insa zona (Doicesti) se poate sa ai dreptate.

Din ce fusese odata mai erau niste urme de ziduri. Am oprit masina si chiar am urcat acolo cu tatal meu sa vedem ce "comori" descoperim, si din pacate atat cat puteam vedea atunci mai erau doar urme. Sunt convinsa ca localnicii au folosit insa pietrele din constructie in scop personal si asa s-a topit incetul cu incetul.

Daca as fi stiut atunci ce stiu acum in mod sigur as fi facut niste poze .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&Ema
[13.05.17 09:42:46]
»

@tata123:

Articol marca @tata123. Remarcabil ghid de obiective turistice. Acum dambovitene. Jumatatea mea damboviteana nu m-a dus nicioadata aici! Noroc cu acest articol.

Mi-ai amintit ca trebuie sa scot si eu ceva din Dambovita, ceva de suflet, dar sunt inca in documentare.

Cat de valoros este acest site cu toata informatia care s-a cumulat in timp! Iar cea furnizata de tine a fost si este de mare calitate! Felicitari! Sper sa ajung si eu pe acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[19.05.21 09:20:16]
»

@Update_all: Dorința mea de refacere a expoziție și valorificare superioară a colecției etnografice și istorice din muzeul existent în Pucioasa s-a îndeplinit.

În toamna anului 2020 muzeul a fost redeschis după câteva luni de reorganizare (voceadambovitei.ro/2020/1 ... deschis-portile). Expoziția a fost rearanjată și primenită, la parter fiind prezentată viața rurală din zonă, iar la etaj aspecte din viața urbană a stațiunii.

Autoritățile locale doresc înființarea unui muzeu al băilor Pucioasa combinat cu o expoziție dedicată textilelor - renumite fiind lenjeriile produse la Pucioasa

Deci, vești bune!

Dan&EmaPHONE
[19.05.21 12:28:52]
»

@tata123: Felicitari!

webmasterX
[28.06.24 08:26:25]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeul de Etnografie și Folclor (Casa Dobrescu) » (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă zona Pucioasa]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul de Etnografie și Folclor (Casa Dobrescu) :

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064470052719116 sec
    ecranul dvs: 1 x 1