ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

La Muzeul “Crama 1777” - Valea Călugărească

TIPĂREȘTE URM de aici

În noaptea precedentă celei de a treia zi a sejurului nostru petrecut în zona Dealu Mare, plouase mult și abundent. La primele ore ale dimineții norii încă își mai scuturau preaplinul făcându-ne să ne întrebăm dacă părăsind Pensiunea "Fetească Neagră" din Valea Călugărească - cea care ne adăpostise în periplul nostru prahovean - vom reuși să mai vizităm câte ceva în drum spre București sau va trebui să mergem fără oprire, direct acasă. Dar, până să ne trezim de tot, până să ne pregătim bagajele, să predăm camera și să ne savurăm cafeaua, ploaia și-a mai potolit furiile. Când am coborât la mașină, din cer se mai scurgeau răzleț doar câțiva stropi. Dătătoare de spranțe, vremea ne îndemna să încercăm a ne urma planul atât de minuțios elaborat mai înainte. Cum nu puteam părăsi Valea Călugărească fără a vizita cel mai cunoscut, cel mai frumos și cel mai recomandat obiectiv al său - Muzeul "Crama 1777" - am decis să nu părăsim zona fără a ajunge și acolo.

De la pensiune până în Valea Largă, în dealul unde se află muzeul, nu aveam de parcurs decât 1 km, atâta doar că linia continuă, dublă, care străbate întreaga localitate, ne-a obligat să virăm la dreapta și să continuăm până la ivirea primei posibilități legale de întoarcere.

Un indicator turistic semnalează la dreapta drumului principal (venind dinspre Albești Paleologu) direcția spre Muzeul "Crama 1777". După câteva sute de metri, pe un drum îngust, dar asfaltat, am oprit lângă gardul de fier al muzeului, obiectiv administrat de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești.

Programul de vizitare este de marți până duminică între orele 09.00-17.00, iar taxa de vizitare este aceeași ca și la celelalte muzee prahovene pe care le-am vizitat în acest periplu (8 lei/persoană - adulți, 4 lei/persoană - pensionari și eroi ai revoluției, 2 lei/persoană - copii, elevi și studenți). De menționat că la Muzeul "Crama 1777" taxa de vizitare ne-a fost percepută de ghidul însoțitor după terminarea prezentării și încheierea traseului de vizitare. Fără a ni se pretinde taxă de fotografiere (excesiv de mare la muzeele prahovene), prin amabilitatea gazdei, am făcut și câteva fotografii.

Despre cramă

De îndată ce am urcat treptele de piatră de la intrarea în curtea muzeului, la capătul aleii marginită de iarbă și de flori spălate de ploaia din zori, am văzut o construcție cu aspect de casă țărănească. Mare, cu un cerdac lung, clădirea are un acoperiș înalt, de șindrilă, cu două aerisiri ca doi ochi omenești. Ghivece cu mușcate roșii și câteva oale din argilă înviorau pe cât puteau aspectul mohorât al cerdacului. Acolo, urându-ne bun venit, ne-a întâmpinat doamna muzeograf care ne-a însoțit peste tot în vizita noastră și ne-a încântat cu istoria cramei și cu multe povești despre vinuri, tradiții și obiceiuri populare în care și vinul are un rol important.

Istoricul cramei de la Valea Călugărească este sintetizat în câteva fraze, pe un panou expus la vedere, în muzeu. Redau acest text: "Crama din Valea Călugărească, construită în anul 1777, conform inscripției existente pe portalul ușii, a reușit să reziste trecerii secolelor, devenind una dintre cele mai importante construcții din lemn ale secolului XXI din județul Prahova și una dintre cele mai reprezentative din zonele viticole ale Țării Românești.

Construită din blăni sau bârne masive de stejar lungi de 15 m, late de 0,30 m și groase de 0,15 m, crama - la identificarea ei - în anii 60 ai secolului XX, se afla într-o avansată stare de degradare. Profesorul Nicolae Simache o restaurează sumar și o declară muzeu, având ca administrator I. A. S. - Valea Călugărească, proprietar al terenului. Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și-a propus reconstrucția Cramei și transformarea ei în muzeu pe un alt amplasament. Acest lucru a fost posibil prin bunăvoința familiei Dumitrăchescu T. Petre, donator al terenului pentru Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Consiliul Județean Prahova, finanțator al proiectului."

Așadar, casa la care țăranii din satele înconjurătoare își aduceau roada viilor pentru a fi transformată în vin, a fost reconstruită după planuri și fotografii originale. În anul 2013 lucrările au fost finalizate și astfel a luat naștere Muzeul "Crama 1777" din Valea Călugărească.

Din pridvor, el însuși un mic muzeu, un fel de preambul a ceea ce urmează a fi vizitat, prin intrarea cu chenar dublu, sculptat, deasupra căruia se poate vedea anul nașterii cramei - 1777 - coborând câteva trepte, se ajunge în cea mai mare încăpere a cramei, locul în care se storceau strugurii și se prefăceau în vin. Din mica sală din dreapta cerdacului, se coboară în beci, acolo unde se păstrau butoaiele cu vin de maturat sau se urcă la mansardă, acolo unde este amenajată o frumoasă și foarte interesantă expoziție etnografică.

Ce am văzut la Muzeul "Crama 1777"

Desigur, încăperea cea mare a cramei, cea în care strugurii se transformau în vin, prezintă pentru vizitatori cel mai mare interes. Sunt expuse aici nenumărate obiecte și ustesile vechi, originale, toate vorbind despre vin și despre meșteșugul nașterii vinului. Am văzut o imensă copaie din lemn în care tinerele fete (conform tradiției, doar ele) striveau strugurii cu picioarele, dar am văzut și zdrobitoare manuale - una, autohtonă, datând din 1920 și alta, austriacă, datând din 1925. Ustensilele mari și grele sunt susținute de așa zisele "labe de urs". Începutul sec. XX este reprezentat și de câteva recipiente de depozitare a vinului, de o pompă folosită la stropitul viei cu pucioasă, precum și de o alta utilizată la pritocirea vinului. Tot în încăperea mare a cramei poate fi văzut un banc de lucru al unui dogar. Sunt acolo, adunate cu migală și catalogate cu știință, o mulțime de unelte specifice acestui meșteșug.

Un suport pentru păstrat sticle, o perie pentru spălarea acestora, o colecție de etichete de vinuri din perioada interbelică din care se poate deduce că și atunci consumatorii aveau predilecție pentru vinurile demiseci, un dispozitiv pentru astuparea sticlelor cu dopuri, un altul pentru destuparea sticlelor - un fel de tirbușon mai grosier, iată ce mai poate fi văzut în muzeul-cramă!

Aproape de ieșire, pe două rafturi, este amenajată o mică vinotecă cu vinuri premiate. Am văzut acolo câteva soiuri de vinuri nobile românești îmbuteliate și etichetate, dar și trei sticle prăfuite, cu vinuri de colecție - Riesling Italian din 1950, Tămâioasă Românească din 1966 și Tămâioasă Românească din 1971 - adevărată licoare a zeilor!

Încăperea cu mese lungi și bănci de lemn pregătite parcă să primească oaspeți, pe pereți cu polițe de lemn pe care atârnă căni, ulcioare și farfurii de ceramică, expune la un capăt al mesei tradiționalul colac împletit și clondirul cu vin. La celălalt capăt al mesei, în sticle care au agățate de gât plante uscate, sunt "vinuri medicinale" ale căror rețete au fost descoperite și utilizate în popor de zeci și sute de ani - vin cu mentă, vin cu pelin, vin cu pătrunjel, vin cu leuștean sau vin cu miere - fiecare potrivit pentru o anume suferință.

Dacă veți coborî în beci, veți vedea un cazan pentru țuică, diverse recipiente în care se păstra vinul sau țuica, mai multe vase din ceramică, o măsuță joasă cu scăunele, iar pe un perete, câteva bârne originale ale vechii crame din 1777.

Spre finalul vizitei noastre la Muzeul "Crama 1777" am fost conduși la mansardă pentru a vedea expoziția etnografică. Mi-a plăcut foarte mult această zonă a muzeului, poate mai mult decât celelalte, cusăturile populare fiind mai aproape de sufletul meu, eu însămi cochetând cândva cu lucrul manual. În școala primară am primit și un premiu special pentru aptitudini deosebite pentru lucrul manual. Păi, cum, dacă eu aveam deja o îndelungată experiență? Am început să cos pe prosoapele de bucătărie ale mamei, fără știrea ei, când abia împlinisem 4 ani. Dar, gata cu laudele! Să trec la lucruri serioase!

Minunate costume populare cu lucrătură artistică, cu paiete și mărgele, în culori specifice vârstei persoanei căreia îi era destinat sau momentului în care urma să fie purtat, lăzi de zestre încărcate cu țesături și lucrături manuale având ca motiv principal vița de vie, costume de nuntă, zestrea tinerei fete de măritat, haine sau ștergare folosite la înmormântare… Înduioșătoare mi s-a părut povestea batistei oferită de mireasă tânărului ei soț. Cusută cu mâna ei, batista era oferită în cadrul ritualului de nuntă și păstrată toată viața. Atunci când unul dintre ei părăsea lumea celor vii, batista era tăiată în două și cu una dintre părți defunctul pleca în lumea celor drepți unde își aștepta jumătatea. Batista și modelul cusut pe ea erau pentru recunoaștere.

N-am putut trece cu vederea nici covorul foarte vechi, cu chenar cu struguri și lujeri de viță de vie, datând din 1896 (are anul țesut în colțul din dreapta, jos) și nici vitrina cu monede din apropierea ușii. Sunt acolo monede descoperite la Jugureni (emisiuni otomane, argint, sec. XVIII), monede descoperite la Valea Călugărească (emisiuni otomane, argint și bronz, sec. XVIII), precum și piese din tezaurul monetar descoperit la Călugăreni (emisiuni austriece, argint, sec. XVIII-XIX).

Concluzii

Dacă vă aflați în zonă, faceți în așa fel încât să vizitați Muzeul "Crama 1777" din Valea Călugărească! Veți afla povestea vinului, a acestui elixir al zeilor, al regilor, al oamenilor simpli și - aș adăuga - al bețivanilor cu obrajii veșnic îmbujorați de patima vinului… Povestită de doamna muzeograf de acolo, această poveste vi se va părea cu atât mai fascinantă!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 19.07.18 23:40:28
Validat / Publicat: 20.07.18 00:33:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în URLAȚI [PH].

VIZUALIZĂRI: 2991 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Valea Călugărească - Muzeul "Crama 1777". Reconstrucție.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[20.07.18 12:07:45]
»

@iulianic: Mulțumim pentru prezentarea detaliată. Am vizitat și eu toamna trecută Muzeul „Crama 1777” din Valea Călugărească și pe lângă frumusețea ansamblului refăcut și a exponatelor, am apreciat la maxim prestația doamnei muzeograf Emilia S. Am văzut pasiunea și sufletul pus în practicarea meseriei și în dăruirea cunoștințelor sale către vizitatori. Doamna muzeograf se află în top 5 muzeografi de excepție întâlniți în România.

În legătură cu informațiile și poveștile spuse cu o voce caldă de doamna muzeograf vreau să vă ofer o legendă a viței de vie, publicată în „Cartea de cetire pentru clasa IV-a primară urbană”, tipărită la Ploiești în 1908 și având printre autori pe George Coșbuc, membru corespondent al Academiei:

Când a făcut Dumnezeu lumea, toții arborii se mândriau cu podoabele lor și se certau, care este mai frumos. Stejarul se ridică mândru și zice: „Dumnezeu a pus în mine tăria și trăinicia; eu sunt regele arborilor! ” Cireșul răspundea, clătinându-și florile lui cele albe: „A mea este frumusețea; folosul, pe care-l aduc eu oamenilor, este mai mare decât al tuturor pomilor”. Trandafirul își arăta florile roșii și mirositoare și zicea: „Toată frumusețea și bogăția florilor mele este făcută de Domnul spre umilirea voastră”. Astfel se lăudau toți pomii și toate tufele. Bradul se certa și el cu plopul, și fagul cu teiul.

Singură vița de vie tăcea și ținea capul plecat spre pământ: „Mie nu mi-a dat Domnul nimic; nici trunchiu, nici ramuri, nici flori, nici fructe frumoase! Dar așa cum sunt, eu vreau să aștept și să nădăjduesc întru Domnul”. Și vița și-a plecat și mai mult capul spre pământ și rămurelele ei plângeau.

Dar n-a trecut mult și a venit pe acolo un om. Dânsul a văzut vița de vie slabă și târâtă pe pământ, ca o jucărie a vântului. Omul, plin de milă, a ridicat vița și-a încolăcit-o pe lângă trunchiul sbțire al unui pom tânăr.

Acum, vântul se juca vesel cu frunzele viei; iar soarele îngălbinia strugurii cei verzi și plini de sucul lor acru. Și strugurii s-au copt, și vița de vie a dat omului cea mai întăritoare băutură.

Arborii cei mândri priveau rușinați la via cea plină de struguri, mulți arbori stăteau goi de fructe, pe când via râdea veselă de bogăția fructelor sale. Dânsa se bucura de slabele sale rămurele și de statura sa cea umilită.

Sucul strugurilor înveselește inima oamenilor întristați, el întărește pe cei slabi și răcorește pe cei însetați.

doinafil
[20.07.18 14:28:07]
»

@iulianic: Frumos și interesant muzeu! Toate lucrurile din gospodăriile țărănești mi-au plăcut dintotdeauna, chiar dacă n-am trăit niciodată „la țară”!

Ca și ție, mi-a plăcut tare mult îmbrăcămintea cusută de mână, în casă! Și eu știu să cos, să brodez și să țes covoare, scoarțe sau persane! (am învățat la școală, n-am început de la patru ani, ca tine).

Covorul roșu din P17 este o minune! Despre iile expuse și fotografiate de tine, ce să mai spun?! sunt adevărate opere de artă!

Felicitări!

mihaelavoicu
[20.07.18 17:02:38]
»

Frumoasă prezentarea muzeului din Valea Călugărească. Amfostacolo de mai multe ori, inclusiv la deschiderea oficială din 18 mai 2013. Atunci a fost prezent printre alții și ministrul Agriculturii C-tin Daniel.

Cunosc personal pe fiica celui care a cedat terenul pentru edificarea și reconstrucția cramei vechi, originale, aflată inițial pe un alt amplasament. D-nul Călin Hoinărescu fost arhitect șef al județului, împreună cu ea, s-au ocupat în mod special de realizarea acestui muzeu.

Am vorbit cu ea la telefon, i-am citit rev. -ul tău (nu are nici mail, nici FB) și a făcut o mică precizare. Crama a aparținut domeniilor mănăstirești, iar la reforma lui Cuza, din 1864 a intrat în posesia familiei Brătianu bătrânul, apoi la urmașii săi, ca în 1948 să intre în posesia statului, respectiv IAS Valea Călugărească. Crama deservea numai cele 16 ha de vie ale proprietarului, nicidecum a sătenilor.

La P14 vasul din stânga este un ol dăruit de mine muzeului, găsit în curtea socrilor mei din apropiere de Urlați. Are o ștanță a unui atelier din Brașov și anul 1880 și ceva.

”Bun e vinul ghiurghiliu”... mergea fond muzical. I-am sugerat, dar... money...

M-am bucurat de articolul tău și ea la fel. Eu am putut vota, ea, nu!

mishu
[20.07.18 22:03:33]
»

@iulianic: Un SB acordat cu mare drag.

iulianicAUTOR REVIEW
[21.07.18 09:10:11]
»

@tata123:

Doamna muzeograf se află în top 5 muzeografi de excepție întâlniți în România.

Top 5 muzeografi de excepție? Este ceva oficial sau este un top al tău? Într-adevăr, doamna muzeograf pune suflet în prezentare și pare bucuroasă să-și spună poveștile chiar și atunci când are doar doi vizitatori. Ca în cazul nostru.

Mulțumim pentru legenda viței de vie!

@doinafil: Mulțumesc pentru aprecieri! Muzeul "Crama 1777" din Valea Călugărească merită vizitat măcar o dată în viață. Sunt acolo comori neprețuite.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[21.07.18 10:20:22]
»

@mihaelavoicu: Vai, ce publicitate îmi faci!!! Oare o merit? Eu am fost acolo ca un simplu vizitator, am văzut și am reținut doar o mică parte din ceea ce este acolo și din ceea ce ni s-a povestit. De scris, am scris cum m-am priceput.

Mă bucur că articolul meu a plăcut doamnei care s-a implicat în mod direct în reconstrucția cramei și îi mulțumesc pe această cale pentru completările făcute. Nu aveam de unde cunoaște istoria mai adâncă a cramei. În interiorul muzeului există un panou pe care l-am fotografiat - P11 - și care oferă doar informații sumare.

Lăudabil gestul de a oferi muzeului acel vechi obiect, reprezentativ pentru lumea și viața viticultorilor. În comentariul de la P14 am făcut cuvenita mențiune.

@mishu: Mulțumesc! Pentru mine ești un fenomen. Cum de reușești să vânezi întotdeauna primul vot și SB? Pe când un ZB?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicu
[21.07.18 15:22:35]
»

@iulianic: Persoana căreia i-am citit rev. -ul tău, a spus că nu există un asemenea top și nu se poate discuta despre așa ceva, mai ales în spațiul public.

tata123 🔱
[23.07.18 10:03:58]
»

@iulianic: Topul muzeografilor este personal și l-aș extinde de la 5 la 10. Până la începutul anului muzeografii și conservatorii din muzee erau destul de prost plătiți (chiar și așa unii își făceau meseria cu pasiune), între timp s-a mai schimbat situația.

Muzeograful este specialistul care constituie, dezvoltă, protejează, evaluează, clasează, administrează, cercetează, interpretează şi valorifică patrimoniul muzeal în concordanţă cu politica instituţiei unde lucrează, în scopul cunoaşterii, educării şi recreării publicului. Așa sună o definiție a acestei meserii, iar câțiva asemenea oameni de valoare am întâlnit în câteva locuri din România.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[13.12.21 08:33:10]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeul 'Crama 1777' [Valea Călugărească]» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: De văzut în apropierea Ploieștiului]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, iulianic, mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul 'Crama 1777' [Valea Călugărească]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076804876327515 sec
    ecranul dvs: 1 x 1