GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În decembrie pe înserat la Muzeul Casă de Târgoveţ...
Dacă ar fi să te uiţi în jurul tău pe vreo stradă plină de case într-un oraş, cu greu ai găsi o casă care să se bucure de o curte aşa de generoasă şi plină de verdeaţă precum ni s-a dezvăluit Casa de Târgoveţ într-o seară frumoasă de decembrie...
Casa este atât de veche, nici nu i-ai fi dat 226 de ani! Casa se mai numeşte “Hagi Prodan”, după numele negustorului care a luat-o de nevastă pe fata proprietarului, fiind cunoscut în breasla timpurilor sale.
Calea muzeistică o ia abia în 1953 când devine Muzeul “Hagi Prodan”, după ce a fost donată Primăriei Ploieşti, că mai apoi să găzduiască expoziţia permanenta “Nichita Stănescu”, ce şi-a găsit între timp alt lăcaş de cultură.
Evident că acest monument de arhitectură nu ar fi rămas în starea în care se află, dacă nu ar fi fost restaurat în timp (datorită lui Nicolae Iorga). De altfel, Casa “Hagi Prodan” este primul muzeu din Ploieşti. Site-ul muzeului (histmuseumph.ro/index.php ... id=70&Itemid=76) specifică faptul că iniţial s-a numit “Muzeul Prahovei”, devenit mai apoi “Muzeul Hagi Prodan” datorită prof. Nicolae Simache, ce a înfiinţat şi condus multe muzee din Ploieşti.
Afară pare o casă care nu spune prea multe, doar câteva elemente decorative multicolore florale ce amintesc de stilul brâncovenesc o trădează ca nefiind o casă obişnuită. Când am intrat, însă, am fost plăcut surprinsă de ambientul intim şi plăcut, de parcă aş fi lăsat deoparte tot ce ţine de cotidian şi aş fi ajuns într-o căsuţă de vacanţă, dar nu o casă de pe la noi, ci una orientală... Nici nu am remarcat micul hol de la intrare, pentru că în faţa mea se dezvăluia un altfel de hol, denumit sacnasiu cu canapele/scaune în semicerc acoperite cu o ţesătură viu colorată, peste care tronau perne multicolore şi înflorate în jurul unei măsuţe rotunde pe care odihnea cuminte o un set de ceai din cupru. Pe covor se aflau alte perine şi câteva narghilele.
Casa prezintă interiorul unui cămin de negustor înstărit din secolele al XVIII-lea-al XIX-lea, în care pot fi remarcate o serie de obiecte de artă, unele chiar care au aparţinut familiei lui Hagi Prodan.
Pur şi simplu rămâi fermecat de piesele de mobilier sculptate şi cu intarsii din sidef, vasele decorative şi cele uzitate în bucătărie.
Structura casei se prezintă astfel: la intrare se afla un hol dreptunghiular ce duce către o zonă de aşteptare, un fel de cameră deschisă (sacnasiu), în partea stângă aflându-se două încăperi, prima sufrageria şi a doua bucătăria, iar în partea dreaptă dormitorul şi o cameră ce are scop administrativ în prezent.
Bucătăria de iarnă este foarte micuţă, abia ai loc să te mişti în ea şi nu are decât soba cu diferite vase, ibrice, tingiri şi un bufet cu farfurii din argint vienez şi ceramică decorativă. Perdeaua din două bucăţi care o înfrumuseţează par mai degrabă năframe, decât perdele obişnuite.
Sufrageria are una dintre cele mai valoroase piese, respectiv o “icoană de la Ierusalim”, veche de 200 de ani, piesă originală a familiei Hagi Prodan. Tot aici se găsesc portretele celor doi soţi Prodan. Plafonul din lemn este uluitor, sculptat în formă de rozete.
Patul din dormitor este sculptat din lemn şi este deosebit, o adevărată piesă de rezistenţă a muzeului.
Absolut toate obiectele ce aparţin casei se armonizează plăcut şi crează o atmosferă interesantă.
“Casa de târgoveţ” se află sub tutela Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie din Prahova şi poate fi vizitată în fiecare zi, între orele 9-17, mai puţin marţi, adulţii plătind un bilet de 8 lei, copii 4 lei, taxa foto fiind de 25 de lei.
Deşi poate părea un pic ieşită din tipare, această casă are importanţa ei în istorie, în 2005 primind chiar Premiul Comitetului Internaţional al Muzeelor. (sursa aici cepotface.ro/activitati/p ... in-sec-xviiixix)
Dacă aveţi drum prin Ploieşti, opriţi-vă un moment, e un muzeu aparte, mai ales acum când oraşul îmbracă haine de sărbătoare. O vizită aici te întoarce în trecut, parcă pătrunzi într-o poartă a timpului, în care chiar ai vrea să şi rămâi...
Trimis de magdalena in 19.12.11 21:20:51
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.93822660 N, 26.02781490 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Webm, aş dori acest fond muzical http://www.trilulilu.ro/Acelashi/81746b523d200f
Mulţumesc!
Nici macar eu, ploiestean de-un sfert de secol, nu as fi reusit sa vorbesc asa bine documentat si frumos despre aceasta cladire extraordinara de la noi din oras.
Felicitari pentru acest superb review!
Mutat în rubrica "Muzeul Casa de Târgoveț Hagi Prodan, PLOIEȘTI" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Burghezia sec XVIII: Casa Târgoveţului Hagi Prodan — scris în 05.04.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Un muzeu superb – Casa Hagi Prodan, Ploiești — scris în 31.07.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Casa de targovet din sec. al XVIII-lea al XIX-lea — scris în 21.07.10 de RobertCodescu din PLOIEŞTI - RECOMANDĂ