GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sfanta Manastire Pissiota - comoara renascuta
Este o zi frumoasa de mai cu un soare darnic, pe un cer fara nori, o zi luminoasa si de neuitat. Mergem spre minunata livada cu pomi fructiferi - meri, pruni, ciresi, peri, visini, a prietenilor nostrii livada care abia si-a scuturat primele florile, anuntand un rod bogat pentru vara si toamna.
E un loc frumos, muncit cu drag, cu pomi fructiferi cumparati acum mai multi ani si plantati cu grija de prietenii mei. Acum livada ii rasplateste pentru dragostea aratata cu ceea ce are ea mai bun - copacii infloriti cu combinatiile lor de arome, fructele ce vor veni mai tarziu spre toamna, racoarea oferita vara in plina campie si mai ales cu tuica buna de prune naturala facuta la fata locului.
Acest mic colt de rai deranjat mai mult de albine, fluturi si pasarele se afla nu departe de Bucuresti in localitatea Poienarii Burchii, situata in jud. Prahova, in imediata apropiere de "granita" cu jud. Ilfov, nu departe de malul raului Ialomitei si cu mirosul petrolului extras de sondele prahovene nu prea departe un pic mai spre Nord...
Plecam din Bucuresti dimineata nu foarte devreme si iesim din oras pe DN1. La cativa zeci de km in localitatea Potigrafu "lasam" soseaua principala sa mearga spre Ploiesti si luand-o spre stanga, intram in satele prahovene de campie, cu case insirate pe marginea soselei, case frumoase de oameni gospodari, cu pomi fructiferi in curte, gradini bogate si tufe de liliac aflate acum in mai multe culori, facute parca sa te repezi sa le mirosi.
Trecem prin Gorgota apoi prin Poienarii Apostoli traversam calea ferata ce vine de la Ploiesti si duce spre Capitala... si inainte de-a intra de-a binelea in sat, in Poienarii Burchii, undeva pe stanga, la sosea, in drumul nostru apara ca o minune in culoarea rosie a caramizii, discreta, linistita si semeata manastirea Pissiota.
Oprim si parca nu indraznim sa tulburam linistea locului. Intram totusi prin poarta monumantala in curtea linistita si incepem usor- usor sa colindam prin incinta manastirii. Nu pare foarte mare, este locuita de maicute (nu foarte multe), iar biserica este o adevarata minune.
Micuta, intima, calda si frumos pictata bisericuta ca o adevarata bijuterie isi dezvaluie istoria. Manastirea a fost ctitorita între anii 1928-1929 de Nicolae Pissiota şi soţia sa Zoe Pissiota. Locul a fost cumparat de la familia cunoscutului general Gheorghe Angelescu.
Stilul arhitectural al bisericii este cel al renasterii italiene inmanunchiat cu cel bizantin, lucru care ii da manastirii o unicitate aparte fata de alte lacase de cult.
Biserica este o adevarata opera de arta unde artisti renumiti au lucrat la impodobirea ei. Se remarca icoana "Maicii Domnului si Pruncul" facatoare de minuni pictata pe lemn de stejar. Tot la fel nu poti remarca pardoseala rosie facuta din marmura de Carrara, lucru aflat mai tarziu.
Ne intalnim cu preotul duhovnic si aflam ca manastirea a fost initial manastire de calugari apoi de maici, o lunga perioada a fost inchisa, ea reintrand in viata monahala la inceputul anilor 90. Atunci cateva maicute, printr-o munca asidua reusesc sa puna usor- usor, manastirea pe picioare iar numarul vietuitorelor de aici va creste in fiecare an, astfel incat atelierele de covoare sau croitorie incep sa aiba o productie buna.
Ne plimbam incet, din dorinta de a nu tulbura linistea manastirii. Florile, curatenia, chiliile maicilor ne arata vrednicia lor.
Surpriza cea mare este descoperirea micii gradini zoologice unde printre alte animale si pasari bine ingrijite o pereche de struti, care ni se par uriasi, ne priveste cu neincredere. Incerc sa-i vad mai de aproape dar ciocul lor puternic, desi suntem protejati de gard, se deschide amenintator pregatindu-se de o lovitura puternica. Renunt a le strica linistea si armonia cu celelalte animale.
Mai zabovim in "tihna" manastirii aflata atat de aproape de Bucuresti dar care din pacate cred eu, nu este foarte cunoscuta.
Alaturi de manastire maicutele impreuna cu oameni inimosi din sat au iniţiat proiectul de construcţie a "Aşezământului Medico-Social Sfântul Pantelimon" ce va fi construit şi administrat de Sfânta Mânăstire Pissiota. Acest asejamant necesita cheltuirea unor sume destul de insemnate, sume pe care obstea nu a reusit sa le stranga in totalitate. Constructiile sunt abia incepute si atunci in 2008 lucrarile nu evoluasera prea mult.
Nu stiu cat de "rau" a lovit dorinta maicilor de a adaposti si ingriji oameni bolnavi si batrani acum in plina "criza economica" dar sper ca cei imbogatiti sa rupa o mica parte din averea lor si pentru aceste asejaminte.
In final sper ca fotografiile atasate va vor face ca intr-o zi, oricare ar fi ea, sa va rupeti de aglomeratia orasului si a soselei sau aflati in trecere dinspre Ploiesti spre Bucuresti sa va abateti vreme de cateva ore in acest loc. Nu o sa regretati si sigur va veti intoarce si cu alte ocazii!
Veti putea afla mult mai multe detalii pe site-ul manastirii, dand click aici
Trimis de sandu.53 in 18.10.10 19:19:27
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sandu.53); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 44.76221760 N, 26.01907370 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ai descris atat de fain manastirea incat o voi cauta in peregrinarile mele in cautarea unor locuri frumoase...
Mai, de cate ori am trecut prin zona, dar daca n-am fost informata, n-am stiut ca exista asa o frumusete arhitecturala. Gratie tie am aflat si nu ne ramane decat sa ne facem timp intr-o zi s-o vizitam. Merita si un vot de la mine.
Foarte interesante locuri, foarte inspirat review!
M-ai facut sa imi doresc sa merg si eu acolo, si cred ca asta e cea mai mare satisfactie pentru cel ce a scris review-ul... si rostul site-ului in general.
Iti multumesc pentru ca ai scos la lumina asemenea frumuseti unice, pe care nici macar nu la banuiam!
400 de puncte si tot atatea aplauze!
Am auzit de aceasta manastire, chiar eram curioasa cum arata.
Acum am localizat-o, este aproape de Bucuresti, deci, cum infloresc ghioceii sper sa fac o vizita!
Foarte util review-ul, nici nu stim uneori ce locuri frumoase avem aproape de noi!
@sandu. 53, vazand pozele p08-09-010, mi-am adus aminte, zambind, de un review scris despre pepinierele de flori din Halkidiki...
multumesc tuturor si va invit sa vizitati manastirea pentru ca este aproape de Bucuresti sau aproape de DN1!
Nu stiam de aceasta manastire, dar acum in drumul meu spre Ploiesti am sa ma abat sa o vizitez mai ales ca mi se pare deosebita.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2022 Mănăstirea Pissiota unică în România prin stilul arhitectural abordat — scris în 22.12.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Mănăstirea Pissiota – un colț grecesc/italienesc în preajma Bucureștiului — scris în 20.09.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Manastirea Pissiota - singura cu arhitectura italiana de pe la noi — scris în 24.07.10 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ