ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.05.2025

DISTRACŢ. / RELAXARE:
Mulțumit, mici obiecții

Manastirea Pantocrator si moastele Sfintei Imparatese Elena

TIPĂREȘTE

De cand am auzit ca moastele Sfintei Imparatese Elena vor fi aduse la noi in tara, am hotarat ca de 1 mai (pentru ca este zi libera) sa mergem la Manastirea Pantocrator din Draganesti- Vlasca unde se afla moastele spre inchinare.

Acestea au fost aduse de la Venetia intr-un pelerinaj istoric si vor ramane la manastire pana pe 8 mai. M-am grabit sa scriu articolul, poate mai sunt doritori sa mearga, mai ales ca avem cateva zile libere, iar vremea este frumoasa.

Cateva informatii: Imparateasa a fost inmormantata la Roma, dar mai tarziu moastele sale au fost mutate la Constantinopole. In anul 1211, venetienii le-au furat si le-au adus la Venetia, unde au fost primite de doge si duse intr-o procesiune impresionanta la biserica in care se afla si astazi, Sfanta Imparateasa Elena devenind a doua protectoare a orasului (dupa Sf. Marcu). Aici, in aceasta biserica veche din Venetia, moastele au ramas peste 800 de ani.

In anul 2017 au parasit pentru prima oara Venetia si au fost duse spre cinstire la Atena, in Grecia, iar acum Romania este a doua tara ortodoxa in care acestea au poposit. Este un an cu semnificatii profunde, deoarece se implinesc 1700 de ani de la primul Sinod Ecumenic (de la Niceea) care a fost organizat de Imparatul Constantin cel Mare, fiul Imparatesei Elena.

Miercuri, pe 30 aprilie, moastele au ajuns in Romania si au fost depuse la Catedrala Patriarhala pentru cateva ore, apoi pelerinajul a continuat spre Manastirea Pantocrator.

Noi am ajuns joi, in jurul pranzului la manastire, dupa ce am mers pe un drum destul de aglomerat (chiar daca era zi libera...). Acolo, lume multa, ca la manifestatie, dar totul foarte bine organizat. Politistii ne-au dirijat spre o parcare imensa de pe un teren viran aflat peste drum de manastire, iar un tanar cu ecuson ne-a dat indicatii unde mai sunt locuri libere pentru parcat masina.

Manastirea Pantocrator (in limba greaca inseamna Atotputernicul) este impresionanta! A fost construita in 2012 pe locul unui fost spital abandonat si adaposteste o particica din moastele Sf. Mironosite Maria Magdalena.

Manastirea este renumita pentru organizarea unor pelerinaje memorabile, astfel in 2021, a fost adusa din Muntele Athos, mana Sf. Mironosite Maria Magdalena, iar in 2023 a fost adus din Grecia, din insula Patmos, capul Sf. Apostol Toma si au fost aduse din Muntele Athos, darurile primite de la cei trei Magi de la Rasarit de Pruncul Iisus Hristos.

In complexul monahal, in afara de biserica mare (care poarta hramul Sf. Mironosite Maria Magdalena si este inchinata Mantuitorului Hristos Pantocrator ), se mai afla si un paraclis, un altar de vara, chilii, un magazin cu suveniruri si cateva tarabe cu alte suveniruri tot bisericesti, desigur. Peste tot o multime de oameni, cozi pana si la magazinul cu suveniruri. Tarabele, acoperite (ca niste corturi) erau intesate cu tot felul de suveniruri (bratari, icoane, miruri, inclusiv obiecte de la Ierusalim). Nu cred ca am mai intalnit altundeva asa o abundenta de produse bisericesti.

Intrarea in biserica mare unde se afla moastele, se face organizat, sunt tineri care dirijeaza totul, astfel ca nu au fost imbulzeli, a fost foarte civilizat. Chiar daca era coada, s-a mers repede.

Biserica foarte mare si frumoasa, cu picturi si vitralii deosebite, in culori vii, marmura pe jos si flori la icoane, ca la zi de mare sarbatoare. Racla, asezata la loc de cinste, in mijloc si langa ea, caseta (o racla micuta) cu o particica din moastele Sf. Mironosite Maria Magdalena. Un spatiu interior impresionant!

Am iesit afara si am luat-o prin spatele bisericii (conform traseului facut de organizatori) si am admirat curtea foarte ingrijita, cu flori si o bolta inalta cu vegetatie, care vara sigur face o umbra binefacatoare. Am vrut sa intram in micul paraclis, dar era mare coada. Aici nu se mai afla nimeni din echipa de organizare...

In toata aceasta perioada, pana pe 8 mai cand moastele se vor intoarce la Venetia, manastirea va fi deschisa in permanenta pentru pelerini.

A fost o zi frumoasa, calduroasa si ne-am dorit la intoarcere sa ne asezam la o terasa, sa bem ceva. Nu prea sunt prin zona, am gasit 2 restaurante pe google maps, dar din pacate erau parasite, doar la 2-3 km de manastire, pe drumul de intoarcere am zarit un mic restaurant-La Jerpelea. Avea cateva mese afara, dar erau ocupate, asa ca am stat inauntru unde era mai cald ca afara… Pacat ca nu se dezvolta mai mult zona, pentru ca manastirea cred ca aduce mii de pelerini anual si mai sunt si cateva balti pentru pescuit in zona, deci ar fi clienti pentru mancat si baut...

O mini vacanta frumoasa!

Trimis de ilee in 02.05.25 18:03:21
Validat / Publicat: 02.05.25 19:32:32

VIZUALIZĂRI: 119 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ilee); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P22 Manastirea Pantocrator. Curtea
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8550 PMA (din 10 voturi)

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Pantocrator [Drăgănești-Vlașca]:

SOCIALs