EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pantocrator
Habar nu aveam ce înseamnă pantocrator. Dar merg în vizită. Facem documentare: pantocrator provine din limba greacă. În traducere, înseamnă Atotputernic sau Omnipotent și are valențe divinatorii adică nu face referiri profane ci se referă la Iisus Hristos. Prin extindere, se referă, totodată, la cupola principală din naos dar în special la pictura care a fost executată în interiorul acesteia.
În România, avem Mănăstirea Pantocrator, în Teleorman, în Drăgănești-Vlașca, pe șoseaua Videle 76. Ansamblul este complex, cu multe clădiri amplasate în cvartal și cu o curte extraordinar de frumoasă la interior, cu arbori și arbuști. Pe vreme caldă, curtea este înierbată, iarna nu.
Există și la Muntele Athos o mănăstire Pantocrator, printre cele 20. Chiar și Pantocrator din Teleorman mai are o mănăstire foarte aproape, în câmp, numită Sfânta Treime.
Dealtfel și Pantocrator este relativ izolată, în câmp deși destul de apropiată de localitate.
Este o mănăstire recentă dar extraordinar de frumoasă, cu o biserică largă, elegantă, amenajată cu multă marmură. Povestea ei a început în 2010 prin implicarea a doi trologi care au hotărât să lase cele lumești pentru a trece la cele sfinte. Au făcut o călătorie la Muntele Athos și au primit inspirație să ridice o mănăstire. Construcția propriu-zisă a început în 2012 iar sfințirea Paraclisului s-a făcut în 2014, în Duminica Mironosițelor, a treia după Paște, iar celelalte anexe s-au sfințit în 2015.
Mănăstirea este închinată Mariei Magdalena. Numele este inspirat din limba greacă și înseamnă Atotțiitor. A fost ridicată pe locul unde se aflau ruinele unui vechi spital ridicat în primul război mondial dar care a zăcut mulți ani abandonat în ruină.
Prin râvna slujitorilor, a fost adus la mănăstire mare parte din trupul Mariei Magdalena, se spune, după ce acesta a parcurs un traseu sinuos de-a lungul mileniilor, traseu din care a făcut parte o călătorie la Roma sub oblăduirea cavalerilor cruciați. Sincer, mă miram ce caută crucea lor în interiorul bisericii.
Amenajările sunt de o frumusețe extraordinară. Încă de la poartă surprind prin eleganță. Deasupra porții avem o arcadă din zid iar de-a stânga – dreapta doi stâlpi groși vopsiți în două nuanțe: alb și cărămiziu, cu motive folclorice. Tot în același stil sunt amenajate toate clădirile, cu dungi orizontale.
Biserica este masivă, cu un turn de 3 nivele în față, de culoare cărămizie și o turlă foarte largă, masivă, în secțiune octogon – așa se vede de jos, că hexagon nu prea pare să fie. Arhitectura este complexă, cu semicercuri largi pe pereții exteriori și ferestre cu vitralii.
Interiorul este absolut deosebit: luxos, larg ca și spațiu, de o bogăție a amenajărilor absolut de excepție și pictură extrem de sugestivă.
Am avut slujbă și praznic. Preotul ne-a luat la rost despre păcate și boli – presupun că a vrut să fie interactiv și să ofere un spectacol valorizant. Ar fi trebuit să stăm la masă să servim dar ni s-a oferit ceva pretexte cu diverse și am primit masa la casoletă astfel că fiecare s-a descurcat cum a putut, prin boscheți. Pe ansamblu, totuși, a fost o experiență de considerat.
Există Pantocrator și în Alba Iulia, chiar în oraș, cu o arhitectura relativ asemănătoare, cu linii cărămizii orizontale la exterior și cu tavan vălurit dar cu 3 turle.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Mănăstirea este, practic, în câmp: teren arabil și ceva crâng.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Multă relaxare și smerenie.
Trimis de Mioritik in 17.01.22 23:27:47
- A fost prima sa vizită/vacanță în ALEXANDRIA
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.10995312 N, 25.59106699 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Turul Mănăstirilor din Oltenia, #LA PAS PRIN OLTENIA - OLTENIA" (deja existentă pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Alte mănăstiri din Muntenia» (nou-creată, între timp, pe sait)
@Mioritik????????: Am zărit și eu din poartă această mănăstire prin 2015 (vezi impresii), încă se construia de zor pe atunci.
Mi-a plăcut aspectul oarecum grecesc al construcțiilor, îmbinarea frumoasă între roșul cărămizilor și albul varului/tencuielilor. Biserica mare a fost sfințită în vara lui 2021, are o alură de bazilică străveche, iar turnul pătrat bate spre catolici. Complexul monahal contrastează cu sărăcia zonei.
Se pare că pe acel loc a fost un vechi spital care trata trupul, acum ne putem trata sufletul acolo. La mică distanță mai există o mănăstire.
Numai de bine!
@tata123 ????: Mănăstirea Sfânta Treime - se mai înaintează pe același secundar - evident, mult mai sărăcuță și umilă.
Adevărat, luxul mănăstirii contrastează cu sărăcia zonei - e un aspect evident, am observat dar am evitat să scriu că să evit depresiile. Drept este că sunt și gospodării îngrijite în zonă, nu sunt toate dărăpănate, depinde cum le-au prins vremurile și cine le mai locuiește dar contrastul este, cu adevărat, evident.
Așa, să nu superi pe nimeni, să dea bine în propoziție, nu mai comentezi dar mi-a reținut atenția o expresie găsită pe undeva, cu referire la Pantocrator din Teleorman: "Mănăstirea a fost ridicată din economiile celor 2 monahi și din donațiile enoriașilor. "
Nu comentez dar dac-ar fi să comentez... Oare ce enoriași o avea mănăstirea asta? Oare... Cât despre economiile celor 2... ???? Pe bune?
Cam așa și la Părinții Carmeliți din Snagov - e construită după 2.000. La naiba, dacă aș cunoaște metodele lor, aș face avere (ca și ei).
Mai răsar, din loc în loc, tot felul de locații ultra-luxoase (știu câteva în București) în clădiri hiper elegante cu tot felul de secte inventate recent cine știe pe unde și cu filiale în toată lumea. Mereu mă întrebam: de unde? Evident, au cunoscut și ei valoarea colaborării...
@Mioritik????????: adevărul este că mai sunt și în Moldova mănăstiri extrem de bogate, a se vedea Mânăstirea Hadambu, sincer eu l-aș angaja pe economistul de acolo la finanțele țării.
@Mioritik????????:
” Cât despre economiile celor 2... ???? Pe bune?
Unul dintre cei doi se pare că este Gigi Becali. A fost recent la mănăstire, s-a difuzat la TV și așa vorbește lumea. Are Gigi economii, este foarte credincios, a fost și la Muntele Athos de unde s-a inspirat. E frumos ce s-a făcut! Cinste investitorilor!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Pantocrator [Drăgănești-Vlașca]» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Pantocrator, o mănăstire unicat în România — scris în 17.02.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Mănăstirea Pantocrator – un complex monastic cu influențe grecești — scris în 21.08.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ