EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sâmbăta Mare şi 1 Mai. Deci, trebuie să plecăm din oraş, să nu mergem iar la mall.
Noi nu avem maşină, aşa că am luat un maxi-taxi vreo 20 de km de la Brăila până la ieşirea din satul Latinu, comuna Măxineni.
Acolo şoseaua traversează râul Buzău. Se vede frumos de pe pod.
Indicator: Mănăstirea Măxineni, 6 km.
Am parcurs drumul pe jos în vreo două ore, chiar mai mult căci am făcut şi picnic, ne-am întins pe iarbă, am cules maci mici coloraţi în portocaliu cu negru şi alţii albi.
Foarte, foarte rar trecea câte o maşină. Cât vedeai cu ochii, verde şi cer. Şi un miros incredibil de iarbă, de cimbrişor, de pelin, de viaţă.
Brusc, trecusem în altă lume, pe alt tărâm. Foarte deconectant!
În curtea mănăstirii, cât eu am stat pe o bancă urmărind pregătirile călugărilor, preoţilor pentru Noaptea Învierii, soţul meu a tras un pui de somn undeva în iarbă, la loc ferit, desigur.
Sunt două biserici, una făcută în 2000-2004 şi una mai recentă dar mult mai impunătoare, cu trei turle şi în altarul căreia se păstreză o bucăţică din zidul vechii bisericii de la 1600. Poate că e greşit să spun mai recentă, poate că zidul e acolo cu temelie, pe vechiul amplasament şi această construcţie este refacerea aceleia de demult...
Sincer, nu am intrat în vreuna din ele.
Cred că mănăstirea a fost doar pretextul unei excepţionale întâlniri cu natura, pretextul pelerinajului la VERDE şi AER.
Am urmărit cuci, piţigoi şi stârci care prin cântec, dans, zbor se curtau. Asta la întoarcere, pe răcoare, alţi şase kilometri... Apoi, de la Latinu, la Brăila, cu o maşină de ocazie, domnul amabil care ne-a luat ne-a descris două trasee din Munţii Dobrogei şi ne-a spus despre o mănăstire al cărei nume îl uitase dar îşi amintea că se ajunge acolo pe drumuri şerpuite, prin păduri...
După cum văzusem eu pe google maps, aproape de Mănăstirea Măxineni, Buzăul se varsă în Siret. Dar nu e chiar aşa aproape din cauza culturilor, a felului cum sunt dispuse drumurile. Poate mergem altă dată în acel loc al confluenţei celor două râuri.
E Noapte Învierii, scriu acest articol. Adevărat c-a înviat!
Trimis de lumiere in 02.05.21 05:36:56
- A fost prima sa vizită/vacanță în BRĂILA
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lumiere); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.43485519 N, 27.72824758 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Mănăstirea Măxineni [Măxineni], BRĂILA" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc) Odatăc u primul text încărcat, @lumiere: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.
@webmasterX: Bine v-am găsit! Mulţumesc pentru activitatea acestui site. Poziţionarea pe hartă e corectă. Succes vă doresc!
@webmasterX: E corectă localizarea pe hartă.
@lumiere: Bine ai venit pe portalul turistic AmFostAcolo! Mănăstirea Măxineni, o filă spiritual-istorică din vremurile ctitorului Matei Basarab, a renăscut pe malul brăilean al Siretului. De la stingherele ziduri de cărămidă părăsite în câmp a apărut un edificiu eclezial care duce mai departe visul voievodului muntean. Relaxarea pe toate planurile și starea de bine survenite în urma vizitei sunt importante pentru persoanele pornite la drum.
Mulțumim pentru gânduri!
@tata123 : Mulţumesc pentru precizări şi pentru cuvintele de întâmpinare!
Vă doresc drumuri interesante!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2010 Manastirea Maxineni - monument istoric din clasa 'A' — scris în 30.11.10 de ascent din BRăILA - RECOMANDĂ