GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mănăstirea Jercălăi și Regina Maria
Alt weekend de primăvară, într-unul din anii din urmă. Altă destinație în apropiere de București, la aproximativ 90 de km, în jurul Ploieștiului. O zonă prahoveană cu puternic caracter viticol, caracterizată de dealuri domoale și sate întinse de-a lungul văilor. Foarte aproape de orașul Urlați se află Schitul Sfânta Maria-Cricov (după numele pârâului Cricovul Sărat) ori Mănăstirea Jercălăi, cum mai este cunoscut.
În apropierea unei culmi împădurite, se ițește dintre copaci turla zveltă de lemn a unei biserici. Parcăm mașina într-un spațiu amenajat cât de cât, alături de alte zeci de autoturisme. De pe această costișă putem observa întregul areal ce înconjoară mănăstirea, primăvara nereușind încă să înfrunzească copacii.
Am urcat ușor către biserica de lemn, pe o alee pietruită, trecând pe lângă câteva clădiri mari, de zid (chilii, trapeză, camere de oaspeți). Am admirat biserica la exterior punând mâna streașină la ochi pentru a privi turla ce săgeta cerul. Am intrat în universul religios pe o ușă de lemn, frumos sculptată cu diverse motive. Interiorul pictat, ștergarele albe, mobilierul de lemn și lumina difuză creează o atmosferă propice rugăciunii și reculegerii. Foarte frumos este și candelabrul de lemn pictat ce coboară din tavan. Ceardacul este decorat cu stâlpi sculptați, de fapt oriunde îți arunci privirea zărești numai sculptură în lemn – cinste meșterilor.
Biserica de lemn este construită pe o temelie de piatră, are formă de navă și împărțirea clasică: pronaos, naos, altar. Tot clasic este și delimitarea dintre naos și pronaos prin intermediul unui grilaj de lemn.
Anul construcției bisericii este 1731 iar localitatea de origine este satul Luieriu, comuna Suseni, lângă orașul Reghin din județul Mureș. Întrucât la începutul secolului al XX-lea sătenii și-au construit o biserică nouă de zid, vechea biserică cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, ridicată de iobagii din Luieriu, a fost dăruită Reginei Maria. Astfel, biserica a fost strămutată lângă Castelul Bran în anul 1932. Ea nu a jucat niciodată rolul de lăcaș de cult deși era numită Biserica Castelului; se pare că a fost pur și simplu un „obiect” decorativ. Cu prilejul „staționării” la Bran biserica de lemn primește și hramul „Sfânta Maria”. Situată lângă grădina de flori a castelului biserica apare într-o filmare englezească cu Regina Maria din anul 1934. În această biserică de lemn Principesa Ileana a făcut timp de trei ani după moartea Reginei Maria parastas de pomenire, împreună cu sătenii.
După anul 1948, nefiind îngrijită, starea bisericii s-a degradat continuu. În primăvara anul 1956, la cererea Patriarhului Justinian Marina, biserica este demontată și reasamblată la Schitul Cricov (a cărui biserică de zid era dărâmată).
Pictura veche este cea care atrage privirea. Pe catapeteasmă și boltă mai sunt scene pictate în tempera la 1731. Alt strat de pictură în ulei a fost adăugat pe pereții laterali în anul 1838.
Turla înaltă de 28 m adăpostește clopotele. Acoperișul e lucrat din șindrilă. De-a lungul timpului biserica a suferit diverse lucrări de restaurare. În jurul ei, în curte, sunt câteva vechi cruci de piatră.
Biserica nouă de zid a început a fi construită în 2006 și are trei hramuri: Sf. Ilie, Sf. Mare Ierarh Nicolae și Nașterea Sf. Ioan Botezătorul. Am citit că lucrările se apropie de finalizare.
O icoană cu Maica Domnului, adusă de la Sfântul Mormânt de Patriarhul Justinian se află în biserică.
Dacă vă aflați în zonă și doriți un moment de reculegere mănăstirea Jercălăi vă poate oferi o astfel de experiență.
Trimis de tata123 🔱 in 03.11.14 15:19:42
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în URLAȚI [PH].
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.02076500 N, 26.22412100 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am citit cu plăcere acest review despre acest loc, pe care îl vizitez foarte des!
Călugării de acolo fac și vin, sub marca Via Domnului, au cîștigat și premii. Probabil au de vînzare și la crama de la mănăstire, dar am văzut și prin magazine online.
Datorita specificului clar al zonei - cultivarea viței de vie - este posibil ca și mănăstirea să dețină podgorii. idea e ca vinul să fie cât mai natural și curat chiar dacă e făcut de oamenii bisericii. De curând am trecut și pe la mănăstirea Turnu, aflată în plin proces de reconstrucție. Am achiziționat un oțet natural de mere - o bunătate. Ca să nu mai vorbim de mierea apetisantă, făină, ulei...
@abancor, tata 123 -Mănăstirea deţine podgorii atât la Jercălăi cât şi în Ceptura, o comună situată un pic mai sus de oraşul Urlaţi. Anul trecut au construit o cramă nouă în apropiere de biserică.
Au instalaţii moderne de îmbuteliere, asigură vinul necesar Patriarhiei Române şi pentru foarte multe lăcaşuri de cult din ţară. Într-adevăr au câştigat câteva premii internaţionale sub marca Via Domnului, soiul Cabernet de Sauvignon obţinând chiar locul întâi din peste 30 de ţări participante.
Personal deţin o astfel de sticlă (pe lângă altele) graţie finului meu, călugărul Nectarie, vieţuitor al acestei mănăstiri.
@tata123: Normal ca trebuia sa citesc si eu acest articol despre un obiectiv pe langa care puteam trece fara sa ma opresc si ma bucur ca tu ai gasit bisericuta deschisa.
Frumos povestit totul, felicitari, votat cu mare placere.
Articol scris în 2014. Pentru asemenea ”bijuterie”, 17 voturi!! Hm... abia după 4 ani am adus-o la”majorat”!
Suntem în 2018 și de cava ani, alături s-a ridicat o mare Biserică, dar ”nici la degetul cel mic” al celei din lemn.
Mulțumesc!
@mihaelavoicu: Și eu mulțumesc pentru lectură și aprecieri. Nu se „înghesuie” lumea la votat, la fel ca în viața reală, dar articolul mai are puțin și atinge 2000 de vizualizări. Astfel, mulți utilizatori măcar au citit titlul și au aflat despre acest obiectiv.
Am observat și eu biserica nouă de la Mănăstirea Jercălăi venind dinspre Vărbila. De multe ori lăcașurile noi nu se ridică la valoarea arhitecturală a celor vechi.
Toate cele bune!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «De văzut în apropierea Ploieștiului» (nou-creată, între timp, pe sait)
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Jercălăi [Jercălăi, PH]» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2021 Jercălăi — scris în 29.11.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Mănăstirea Jercălăi — scris în 13.07.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ