ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.01.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: pitesti
    ÎNSCRIS: 06.01.13
    STATUS: JUNIOR
    DATE SEJUR
    MAR-2012
    DURATA: 1 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Curtea de Argeş

    TIPĂREȘTE

    Mănăstirea Curtea de Argeş

    Mănăstirea a fost construită de Neagoe Basarab, situată la capătul unui bulevard cu tei bătrâni de sute de ani, iar pictura interioară a fost realizată de zugravul Dobromir. Mănăstirea Curtea de Argeş se numără printre cele mai vechi aşezări. Biserica este așezată pe o puternică temelie, pereții exteriori sunt împărțiți în două zone suprapuse demarcate printr-un brâu, fațadele sunt decorate în relief plat cu motive caucaziene și islamice.

    Povestea acestei Mănăstiri cuprinde mai multe legende. Cum ar fi cele ce urmează:

    • În apropierea Mănăstirii se afla un izvor pe care localnicii îl numesc „Fântâna lui Manole”. Poartă această denumire în urma legendei ce spune că meșterul legendar neputând coborî de pe biserică după terminarea ei și-ar fi făcut aripi din șindrilă şi a sărit de pe acoperișul sfântului locaș, la temelia căruia se spune că-și zidise propria soție. În locul în care s-ar fi prăbușit, sufletul său s-ar fi preschimbat într-un izvor.

    • O altă legendă este aceea a Sfintei Filofteea, o fată de 12 ani, trimisă de tatăl ei cu mâncare la muncitori, însă pe drum s-a întalnit cu nişte săraci şi le-a dăruit toată mâncarea. Tatăl aflând ce a făcut, de supărare a ucis-o cu un topor. Trupul fetei nu a putut fi ridicat decât în momentul pomenirii Mănăstirii Curtea de Argeș. Moaștele Sfintei au rămas la mănăstire până astăzi, ca loc de pelerinaj și de închinare.

    Balada “Monastirea Argeșului” spune că meșterul Manole și-a zidit în zidurile acestei magnifice mănăstiri pe soția sa Ana, deoarece în mod inexplicabil tot ceea ce era construit în timpul zilei se dărâma noaptea.

    Tot legenda dă o explicație și pentru fântâna meșterului Manole: când domnitorul a văzut această măreață construcție i-a întrebat pe cei zece meșteri dacă pot construi o mănăstire și mai frumoasă decât aceasta. Aceștia răspunzând afirmativ, domnitorul, pentru a împiedica posibila construcție a unei mănăstiri mai frumoase, a poruncit ca schelele pe care erau urcați meșterii să fie dărâmate și astfel cei „zece meșteri mari, calfe și zidari” au rămas blocați pe acoperiș făcându-şi aripi din șindrile s-au aruncat de pe acoperișul mănăstirii sperând să ajungă jos nevătămați, dar toți au murit.

    Însă Mănăstirea Curtea de Argeş nu este o legendă: ea este expresia sentimentelor celor mai sincere ale poporului român despre jertfa lui, pe care a pus-o şi la baza acestei mănăstiri, dupa cum a pus-o şi la baza tuturor marilor opere de construcţie din ţara noastra, in trecut şi prezent.

    Mănăstirea Curtea de Argeș a indeplinit un rol patriotic: acela de a mobiliza conștiința poporului și a țării în fața pericolului turcesc sau de orice soi.

    Curtea de Argeş este situată la aproximativ 25-30 km de Piteşti. Se poate ajunge cu orice mijloc de transport.

    Mănăstirea Curtea de Argeş este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui să-l rataţi daca vă aflaţi in apropiere. Vă recomand sa vizitaţi Mănăstirea!


    [fb]
    ---
    Trimis de cristina r* in 08.01.13 19:30:42
    Validat / Publicat: 09.01.13 15:09:33

    VIZUALIZĂRI: 1863 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristina r*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
    PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 3 PMA (din 3 voturi)
    NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

    ECOURI la acest articol

    1 ecouri scrise, până acum

    Admin
    [09.01.13 15:08:26]
    »

    Textele "tehnice", majoritar (covârșitor) de insprație "wikipediană", precum și lipsa cvasi-totală a impresiilor subiective, personale ne determină să publicăm articolul fără PMA std (fără votul saitului).

    Fotografiile - "împrumutate" integral (și ca număr) de pe internet - nu au putut fi acceptate spre publicare.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Curtea de Argeș:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06044602394104 sec
    ecranul dvs: 1 x 1