GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Curtea de Arges - ceva unic in tara!
![](/images/printer_off_32.png)
Acum cateva saptamani, inainte cu cateva zile de sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului, m-am dus la Manastirea Curtea de Arges, impreuna cu familia, pentru a cinsti cum se cuvine sarbatoarea respectiva. Ne-am urcat in autoturism şi în aproximativ 45 de minute am ajuns. Aici am fost de mai multe ori, dar anul acesta nu ajunsesem încă. An de an, cu ocazia diferitelor sărbători religioase venim aici.
Când am ajuns, am văzut că partea din faţă a manastirii, mai bine spus, intrarea în curtea acesteia, era în renovare şi modernizare, drept pentru care era închisă. Am făcut un mic ocol, am trecut prin parcarea aflată în apropiere şi am intrat prin partea din spate, pe unde am văzut că s-a făcut o nouă intrare, probabil temporară. De aici se urcă vreo şaptezeci de trepte, după care se pătrunde în curtea propriu-zisă a mânăstirii.
Înainte de intrare în curte, se află mai mulţi comercienţi cu diferite bunuri sau suveniruri, preţurile fiind cam piperate. De exemplu, un magnet care se pune pe frigider, (de ceva vreme am început să colecţionez aşa ceva şi pe unde mergem cumpăr magneţi), aici costa 5 lei, iar târgul la care am fost după aceea, aflat tot aici în Curtea de Argeş, se cumpăra acelaşi magnet cu 3 lei.
În curtea mânăstirii, în apropierea celor şaptezeci de trepte care trebuiesc urcate, se află mai multe chioşcuri, în care se comercializează bunuri cu caracter religios. Şi înainte la intrarea principală în curtea mânăstirii se afla un mic magazin în care se vindeau astfel de bunuri, dar era al mânăstirii, dar acum sunt mai multe şi cred că sunt ale mai multor comercianţi. Probabil fiind criză se încearcă realizarea unor câştiguri suplimentare, prin închirierea unor terenuri din curtea mânăstirii, la diferiţi comercianţi.
Când am venit noi, aici se aflau mai multe grupuri de turişti, din diferite ţări, (am auzit vorbindu-se engleză, franceză şi bulgară, deci bulgarii vin şi ei la noi, nu numai noi la ei), precum şi turişti de la noi din ţară, deci a fost destul de aglomerat, deşi am venit în cursul săptămânii intr-o joi.
Ca date tehnice, toată lumea ştie că mânăstirea a fost construită în timpul domnitorului Neagoe Basarab, că pictura interioară a fost făcută în timpul domnitorului Radu de la Afumaţi, (acesta a fost ginerele lui Neagoe Basarab), că a fost reparată şi restaurată în timp, de mai multe ori. Reprezintă cea mai veche aşezare ce vorbeşte despre istoria poporului român.
Mânăstirea este compusă din două biserici, în prima aflându-se mormintele lui Neagoe Basarab, a soţiei şi a fetei acestuia, precum şi a lui Radu de la Afumaţi. Tot aici se află pietrele de mormânt a primului rege al României – Carol I şi soţia acestuia Elisabeta şi a regelui Ferdinand şi a soţiei lui Maria. În interior sunt picturi înfăţişând pe Negoe Basarab şi pe soţia sa Despina, împreună cu cei şase copii ai lor, trei fete şi trei băieţi. Deasemenea mai sunt picturi reprezentând şi alţi voievozi. În exterior, pe o latură a acesteia, pe un perete se află o pecete de culoare roşie, despre care se spune că ar fi locul în care Meşterul Manole a zidit pe soţia sa Ana pentru ca zidurile bisericii să nu se mai surpe.
În apropierea mânăstirii, dincolo de stradă, se află Fântâna lui Manole, legenda spune că ar fi apărut pe locul unde mesterul Manole s-a prăbuşit, încercând să zboare de pe turlele mânăstirii, unde fusese lăsat de domnitor, pentru a nu mai putea face o altă mânăstire mai frumoasă ca aceasta.
Conform cercetărilor făcute, Meşterul Manole a fost cel ce a condus lucrările de împodobire a faţadei mânăstirii şi nicidecum cel care a condus lucrările de construcţie a acesteia, deci este posibil să fie doar o legendă.
În cea de-a doua biserică se află moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia – fecioara în vârstă de 12 ani care a fost ucisă de tatăl ei pentru că aceasta dădea din merindele pe care mama sa vitregă i le dădea pentru a le duce tatălui ei, care era la muncă la câmp. Acestea se află într-un mic sicriu, pelerinii venind aici să sărute sicriul, să se roage şi să pună câte un acatist.
Datorită faptului că mânăstirea este destul de cunoscută şi de vizitată de mulţi turişti, aproximativ 100.000 de persoane anual vin aici, imaginea acesteia se află expusă la standurile României, aflate pe la toate târgurile de turism internaţionale care înceacă să promoveze turismul românesc.
Noi am petrecut ceva vreme aici, rugându-ne, punând câte un acatist şi facând câteva fotografii. Pentru noi care locuim aproape de Curtea de Argeş, este normal ca atunci când vrem să ieşim din cotidian şi vrem puţină purificare şi încărcare spirituală, să venim aici, acesta fiind locul cel mai potrivit.
Trimis de fluturas1* in 28.08.10 01:25:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CURTEA DE ARGEŞ.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fluturas1*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
![](https://amfostacolo.ro/FOTO/GENUINE/d009/9642/11439_13630_1.jpg)
- Coordonate GPS: 45.15686070 N, 24.67639180 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Felicitari pentru review, chiar mi-a placut cum ai descris-o, este intr-adevar ceva unic si minunat.
De cateva ori am trecut prin Curtea de Arges, de fiecare data am oprit pentru cateva momente de reculegere si de liniste in interiorul Manastirii, are ceva inexplicabil care iti alunga nelinistea din suflet.
Cu ceva timp in urma am mai citit un rew. despre aceasta manastire, iar acum citindu-l pe al tau constat tot mai mult ca trebuie neaparat sa ajung la aceasta manastire pe care inca nu am vazut-o.
Mulţumesc pentru aprecieri, încerc să dau cât mai multe şi cât mai interesante informaţii legate de subiectul respectiv.
La inceputul concediului din saptamanile trecute am trecut prin Curtea de Arges dar din pacate nu am reusit sa vedem manastirea decat de afara fiindca era trecut de ora 20 si aglomeratia era imensa fiind zilele orasului.Dar am reusit sa vad acum manastirea prin review-ul tau.
Mi-am adus aminte ceva interesant. Acum mult timp, am fost aici cu părintii mei. Mă aflam în mânăstire când tatăl meu m-a trimis la autoturism să iau ceva de aici, mașina era parcat afară, lângă poarta mânăstirii. Când am ieșit din curte ploua, iar când am intrat înapoi, aici nu ploua.
Mi s-a părut destul de interesantă această amintire şi am vrut să v-o povestesc şi vouă.
fluturas1:
”"Când am ajuns, am văzut că partea din faţă a manastirii, mai bine spus, intrarea în curtea acesteia, era în renovare şi modernizare, drept pentru care era închisă. "
imi permit sa fac o mica corectie... (fiind chiar din Curtea de Arges): acel santier de care vorbesti este de fapt un santier pt o noua biserica (in partea dreapta a intrarii in curte). In acea biserica vor fi mutate mormintele regale din interiorul Manastiri (binenteles cu acordul Ministerului Cultelor)... Nu inteleg ratiunea si sint oarecum intrigat de decizie... eu consider ca istoria trebuie respectata si nu modificata/imbunatatita/modernizata... (dar asta e parerea mea!!...)
in rest, foarte bun review-ul. puncte de la mine
foarte frumos ai povestit,am fost si eu anul acesta la manastire,intradevar este unica ...........
Felicitari pentru acest superb review.
Am vizitat si eu aceasta manastire acum 2 ani si mi-a facut deosebita placere sa-mi amintesc de aceste locuri.
un vot de la mine
@sev7
Citeşte review-ul meu de aici: click aici, mergi şi la link-ul pus acolo şi vei afla amănunte despre noua construcţie.
Mersi Costi, dar raman la parerea mea...
poate fi o constructie frumoasa, interesanta, etc... dar nu ii vad utilitatea!!! ? chiar daca e cu acordul casei regale, chiar daca s-a semnat un protocol... asta nu ma impiedica sa spun ca o catedrala linga o catedrala e ceva ce nu ai mai vazut! o sa fie "un cartier " de catedrale (ca sa si glumesc putin). in continuare spus: NU INTELEG ROSTUL!!!
sau poate se contruieste pt ca... ! ??
@sev7
Nu e doar cu acordul Casei Regale, dar şi cu banii acesteia, tote cheltuielile construcţiei fiind suportate interal de Casa Regală.
Nu este ceva nemaivăzut ca alături de o biserică mai veche, să se mai construiască alta nouă, mai ales când prima este şi monument istoric şi de arhitectură.
Uite, de exemplu, mănăstirea Bogdana, din Rădăuţi. Biserica veche, Sf. Nicolae, cea mai veche construcție bisericească de zid din Moldova, nu mai este folosită pentru slujbe, alături construindu-se o biserică nouă.
costi... nu vreau sa intru in polemica cu tine. Eu locuiesc aici, in Curtea de Arges... si crede-ma, stiu mai multe lucruri si "legende" despre aceasta constructie cit si despre motivele construirii acesuti lacas.
Nu le dezvolt pt ca nu vreau sa fiu rautacios sau "subiectiv". In ceea ce priveste faptul ca se face cu "bani casei regale"... eu nu vorbeam de bani (sau poate chiar asta e subiectul tabu...). In Manastire nu se mai oficiaza de mult slujbe (vorbesc de cele normale, zi de zi, duminica de duminica, etc) ci doar la evenimente importante gen Paste (si atunci se desfasoara afara, in fata manastirii, diverse slujbe ale "inaltelor fete bisericesti"- cind sint in vizita... si binenteles nunti (pe bani multi= taxa)... ups... iara vorbesc de bani!!
Asa ca nu ma intelege gresit. Nu sint impotriva constructiei noii "catedrale"... sint impotriva MOTIVELOR SI A ARGUMENTELOR (de prostit prosti... -sorry de exprimare) ce ni se expun, pt care se ridica aceasta biserica.
Iar aici nu este vorba de o "biserica mai veche"... este o extraordinara catedrala, ce poarta cu ea peste ani si ani o frumoasa legenda, ce adaposteste ramasitele familiei regale, locul ce le-a fost atit de drag (ps: daca vroiau altceva cred ca isi permiteau inca din acele vremuri sa isi faca un cavou/cripta somptuoasa!!!) si care mi se pare ca isi pierde din "stralucire"
Revin cu ideea mea... istoria TREBUIE CONSERVATA IN INTREGUL EI, NU modificata, NU aranjata (dupa bunul plac al fiecaruia), NU cosmetizata, ... si as putea insiruii o "caruta" de NU-uri.
imi cer scuze daca am intervenit aiurea!
seara buna tuturor
Mutat la rubrica "Manastirea Curtea de Arges" (nou-creata pe site)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Manastirea mesterului Manole — scris în 13.08.21 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Curtea de Argeș — scris în 20.10.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Mănăstirea Argeșului — scris în 03.08.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Mănăstirea Curtea de Argeş - giuvaer arhitectonic — scris în 17.12.15 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Manastirea lui Manole - comert in casa Domnului — scris în 11.09.15 de raly din MEDIAS - RECOMANDĂ
- Dec.2014 Palatul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului — scris în 27.10.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2014 Catedrala Arhiepiscopală şi Necropola regală (nouă) de la Curte de Arges — scris în 31.10.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ