Culori de toamnă în zona submontană a Argeșului
Weekendul trecut nu se anunța foarte darnic în ceea ce privește soarele și temperaturile, în schimb cerul s-a arătat grijuliu cu pământul și l-a udat cu stropi reci de ploaie tomnatică. Data din calendar ne arăta că toamna e în plină desfășurare, culorile de neegalat fiind în maximă expansiune, deci era timpul unei plimbări în aer liber, în mijlocul naturii. Ne-am adunat câteva persoane dornice de frumos autumnal și am pornit spre zona deluroasă a județului Argeș, ceva mai sus de Curtea de Argeș.
Enumăr mai jos locurile pe unde am umblat zi lumină, cu informații actualizate, poate inspir și alți călători:
*Biserica Domnească din Curtea de Argeș – după o deplasare facilă pe autostradă până în orașul regal ne-am oprit mai întâi în parcarea Curții Domnești. Biserica cu hramul „Sf. Nicolae” este înconjurată de schele, a intrat într-un amplu proces de consolidare și restaurare în această primăvară (arhiepiscopiaargesuluisim ... s-de-restaurare). Interiorul este (încă) accesibil. Din curtea domnească de altădată s-au păstrat fundațiile unor case princiare, dar lipsesc panourile informative.
*Mănăstirea Curtea de Argeș – continuăm periplul prin oraș cu o vizită la celebra mănăstire argeșeană (2 lei parcarea în zona Arhiepiscopiei/ cu bon). Slujba de Sf. Dumitru – cel ce încuie vara era în plină desfășurare atât în biserica istorică, cât și în catedrala nouă. Biserica Mănăstirii Curtea de Argeș este de asemenea „îmbrăcată” în schele la exterior și parțial la interior. O mulțime de pelerini și vizitatori se înghesuie în locaș să vadă mormintele primilor regi ai României moderne.
*Cheile Vâlsanului și Cascada Vâlsan – ne deplasăm spre localitatea Brădetu, circa 28 km depărtare de Curtea de Argeș, unde pe malul râului Vâlsan găsim un peisaj de toamnă de vis. Frunzele diverselor specii de arbori trec de la galben la roșu și arămiu, nuanțele specifice acestui anotimp îmbrăcând pădurile din întreaga zonă. La umbra copacilor e destul de rece, apa râului e rece ca gheața, covorul de frunze deja e format, ciuperci plăpânde încearcă să își scoată pălăria la suprafață. Facem un pic de mișcare până la cascada Vâlsan unde vedem firul subțire al unui curs de apă căzând pe lângă un perete de stâncă de la câțiva metri înălțime. Facem un mic picnic lângă un izvor sulfuros, ne bucurăm de frumusețea Naturii, ne relaxăm.
*Lacul Învârtita – traversăm motorizat culmea unui deal și ajungem pe valea Râului Doamnei, având permanent în fața ochilor adevărate tablouri de toamnă cu păduri înveșmântate în haine gălbui-roșiatice, străbătute uneori de „firele” verzi ale coniferelor. Ajunși în Nucșoara la vreo 780 m altitudine admirăm lacul carstic format pe gips, admirăm culorile autumnale și copacii ce se reflectă în oglinda apei. Mergem și până la ieșirea din sat, loc de unde încep o serie de trasee turistice (arboricupovesti.ro/viziteaza-nuscoara), unele recent inaugurate (ca de ex. : „Arhitecții Naturii” – o/stil-de-viata/magazin/o ... -din-povesti[/#]). La umbra uriașilor de piatră și a firelor de apă ce se scurg cu intermitență pe stâncă se află această căsuță seculară cu doar două camere și tindă, cu sobă, paturi cu saltea din paie, fără curent electric, cu ștergare la icoane și preșuri pe pereți. Se vizitează gratuit, dar se pot face donații pentru întreținere. Pe marginea drumului mai multe femei în vârstă oferă spre vânzare diverse împletituri (veste, botoși, ciorapi), nuci, țuică, zacuscă, gem și alte produse făcute în casă.
În concluzie recomand o plimbare în zona submontană a Argeșului, loc unde natura se împletește cu locuri istorice și spirituale. Toamna este un moment magic, nu ratați o incursiune în acete locuri superbe. Alegeri inspirate!
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de tata123 🔱 in 28.10.25 12:16:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în NUCȘOARA [AG].
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
@tata123 🔱: Felicitări pentru articol și fotografiile de toamnă!
Frumoasă plimbarea ta și vizitele de pe traseu, precum și prezentarea acestora!
De curând am urcat pe Vf Moldoveanu și am fost cazați în Nucșoara cu vedere la Lacul Învârtita. E minunată zona.
Am vizitat și mănăstirea Corbii de piatră, impresionant obiectiv.
Numai bine! Călătorii plăcute!
- Oct.2021 Mănăstirea Corbii de Piatră și alte obiective din zona înconjurătoare, superbă — scris în 27.03.22 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2020 Misterele chiliilor din stâncă (II) — scris în 21.12.20 de Daisy Petal din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Corbii de Piatra – portalul energetic si mormantul ultimului URIAS — scris în 21.08.17 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Mânăstirea Corbii de Piatră — scris în 24.06.16 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Manastirea rupestra Corbii de Piatra — scris în 19.10.14 de DanTal74 din TG-JIU - RECOMANDĂ
- Apr.2014 Mănăstirea Corbii de Piatră — scris în 16.10.14 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2008 Corbii de Piatră, o mănăstire săpată în stâncă [Corbi, AG] — scris în 13.01.10 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ

Rog așteptați...