ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Manastirea Comana (ctitorie a lui Vlad Tepes), muzeul şi Mausoleul Eroilor

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am părăsit biserica Drăgănescu pictată de Arsenie Boca, ne-am îndreptat spre ultimul obiectiv din acea zi, mănăstirea Comana situată în comuna cu acelaş nume, distanţă de 43 km pe DJ412A si DJ411. Era destul de târziu şi m-am felicitat că am luat ceva mâncare la noi, pentru că dacă ne-am fi oprit la un restaurant am fi găsit mănăstirea închisă. O vizitasem cu 40-50 de ani în urmă dar cine să-şi mai aducă aminte în lipsa pozelor? Am ajuns la timp şi am putut vizita înafara mănăstiriii muzeul dar şi Mausoleul Eroilor.

Scurt istoric

Mânăstirea Comana a fost ctitorită de Vlad Ţepeş în 1461 şi după studiile recente aici s-ar afla şi mormântul său (ucis de Laiotă Vodă în 1476), nu la Mănăstirea Snagov cum se credea până de curând (istoric Ctin Rezachevici). Vlad Tepeş fusese decapitat în 1476, capul său în care fusese înfiptă o ţeapă fusese trimis ca trofeu sultanului iar trupul îngropat pe ascuns de boierii care-i rămăseseră fideli. Mănăstirea a fost construită ca o cetate uşor de apărat, pe o insulă mlăştinoasă al unui braţ al râului Neajlov. Mănăstirea iniţială a fost dărâmată în sec XVI şi reclădită în acelaş loc pe vechile ruine în 1588 de domnitorul Radu Serban. În 1609 Radu Serban a zugrăvit-o dar pisania în care se pomenea numele lui ca ctitor a fost scrisă de nepotul său Serban Cantacuzino în 1700. Înafară de Vlad Ţepeş care a construit prima mănăstire, ctitori care au adus extinderi şi îmbunătăţiri au mai fost Matei Basarab, Serban Cantacuzino şi Constantin Brâncoveanu.

Cel de al doilea, Serban Cantacuzino (1678-1688) , a refăcut şi înălţat zidurile de incintă, a adăugat chilii, a construit un foişor. El a făcut la mănăstirea Comana necropola familiei Cantacuzino, aici fiind îngropaţi Nicole Pătrascu, ginerele lui Radu Serban şi fiu al lui Mihai Viteazul, Drăghici Cantacuzino, tatăl lui Serban, Constantin Cantacuzino, soţiile lor şi copiii. Serban Cantacuzino a murit otrăvit de boieri în 1688. L-a urmat la tron, nepotul său Constantin Brâncoveanu (1688-1714) pe care-l desemnase ca succesor din timpul vieţii. Trebuie să vă spun că în WIKIPEDIA s-a strecurat o confuzie: se menţionează că Serban Cantacuzino a murit în 1688 dar mai apoi că în 1699 a dăruit mănăstirii Comana un chivot de argint în amintirea părinţilor săi care sunt înmormântaţi tot acolo, că a refăcut mănăstirea între 1699-1700 şi a zidit în incintă un paraclis întărit în 1703. Am mers la desfăşurătorul domnitorilor munteni din sec XVII-XVIII şi acolo figurează un singur domnitor Serban Cantacuzino care a murit în 1688. Am consultat mai multe surse, ca să aflu într-una obscură că cel citat ca Serban Cantacuzino după 1688 se mai numea şi Măgureanu, era spătar şi văr cu Constantin Brâncoveanu şi a decedat în 1709 (Arhivele Olteniei 2009, pag 399-404). Mormântul vornicului Serban Cantacuzino nu a mai fost găsit la Comana el fiind distrus alături de celelalte morminte în 1854 de călugări greci.

Biserica cu hramul Sf. Nicolae, albă are două turle şi zece coloane dintre care pe două, capitelurile sunt decorate cu vulturul bicefal, însemnul familiei Cantacuzino pe care l-am găsit şi la castelul din Buşteni. Biserica actuală a fost zidită în 1854 de meşteri germane dar la intrare are pisania din 1700.

Pridvorul e închis cu uşi sculptate. În pronaos este o lespede funerară scrisă cu litere chirilice unde sunt înmormântaţi membrii familiei cantacuzine.

Cu timpul mănăstirea s-a degradat şi biserica a devenit parohială, apoi sediu de prefectură şi ulterior şcoală sătească. Degradarea mănăstirii Comana s-a accentuat în timpul domniilor fanariote şi domnitorii care au urmat nu au avut puterea financiară să o refacă. Abia în 1854 arhitectul Schlatter a reconstruit biserica din temelii . În 1908 întregul ansamblu mănăstiresc a fost refăcut, au urmat reparaţii în sec XX. La cele din 1971 a fost descoperită o piatră funerară veche inscripţionată cu numele Ancuţei, fiica lui Radu Serban (sec XVI)

Mănăstirea afectată de cutremurul din 1977 a fost consolidată în întregime şi repictată în anii 90 iar în 2008 au fost restaurate interioarele construcţiilor adiacente. Din 1992 redevine mănăstire de călugări. Din 2011 mănăstirea a intrat intr-un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană.

Pe zidul de incintă al mănăstirii sunt pictate trei scene importante de mari dimensiuni din istoria noastră:intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul la Alba Iulia, Regele Ferdinand şi Regina Maria în primul RăzboiMondial si o scenă din al doilea Război Mondial privind eliberarea Ardealului de Nord. Fiecărei scene îi este ataşată reproducerea unui tun din epoca respectivă.

Manastirea Comana face parte din Lista Monumentelor Istorice

Muzeul mănăstirii Comana

A fost inaugurat în 2017 într-o construcţie de lemn, o galerie deschisă cu parter şi etaj. Sunt expuse panouri din care reies etapele de construcţie, de dezvoltare, decădere şi refacere a mănăstirii, obiecte recuperate în timpul lucrărilor, unelte agricole vechi, multe cruci de piatră cu inscripţii, bustul lui N. Iorga, ornamentații murale, baze de coloane, bucăți de pisanie, pietre funerare, înscrisuri privind contribuţia reginei Maria la construirea Mausoleului Eroilor. Prin vizionarea acestui muzeu înţelegi mai bine etapele de dezvoltare ale mănăstirii şi importanţa sa în istoria Tării Româneşti.

Mausolul Eroilor

În 1916 generalul german Mackensen a avut iniţiativa amenajării la mănăstirea Comana a unui cimitir militar în amintirea bătăliei din zona Comana- Neajlov. Au fost înhumaţi 516 eroi români, germani, bulgari, turci- neidentificaţi - cât şi ale altor naţiuni.

La indicaţiile lui N. Iorga al cărui bust l-am văzut în muzeul mănăstirii şi susţinerea Reginei Maria, pe locul fostului paraclis construit de Serbam Cantacuzino, în 1926 a fost ridicată o clădire cu destinaţia de mausoleu. Finanţarea a fost obţinută prin apelul Societăţii Cultul Eroilor la subscripţie publică cât şi din fonduri guvernamentale. Mausoleul este de dimensiuni mici L 14,5 m; l 6.5 m; h4.5 m şi impărţit ca o biserică în pronaos, naos şi catapeteasmă. Conform inventarierii din 1943 în criptă şi firide sunt depuse osemintele a 762 eroi militari. În naos într-o criptă subterană pe care o poţi vedea printr-un grilaj este un osuar cu rămăşiţele a sute de eroi, cranii străpunse de glonţ, stive de oseminte. În mausoleu există şi o placă comemorativă a 5 piloţi britanici căzuţi în 1944 în bălţile Comanei. La intrare în mausoleu sunt inscripţionate pe o placă de marmoră albă versurile:˝ Cei ce căzut-au pentru ţară/ Pe lanul câmpului bogat/Jertfind o ńtragă primăvară/Nu au murit ci au înviat˝

Mausoleul Eroilor a fost restaurat în ultimii ani în cadrul proiectului de valorificare turistică a Mănăstirii Comana.

Mausoleul eroilor căzuți în Primul Război Mondial (Mănăstirea Comana) face parte din Lista Monumentelor Istorice


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Construită iniţial de Vlad Tepeş ca o cetate fortificată, mănăstirea Comana se impune atât prin biserica reclădită cât şi prin muzeu şi mausoleul dedicat eroilor militari.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Înafara momentelor de reculegere, mănăstirea Comana îţi oferă o lecţie de istorie pe parcursul a aproape 600 de ani

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Michi in 05.09.23 19:27:45
Validat / Publicat: 05.09.23 20:40:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în COMANA [GR].

VIZUALIZĂRI: 794 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 Muzeu mănăstirea Comana, bust Vlad Tepeş
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24700 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Pușcașu Marin
[05.09.23 21:44:04]
»

@Michi: Multumesc. Acest articol e o lectie de istorie.

MichiAUTOR REVIEW
[05.09.23 21:55:12]
»

@ghisor: Si eu mulţumesc că l-ai citit, deci suntem chit.

webmaster
[06.09.23 06:01:13]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

MichiAUTOR REVIEW
[06.09.23 07:06:38]
»

@webmaster: Mulţumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂMânăstirea Comana:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075124025344849 sec
    ecranul dvs: 1 x 1