REZONABIL
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mănăstirea Balaciu este așezată pe malul stâng al râului Ialomița, aproximativ la 20 kilometri de Urziceni pe piscul Crăsani unde, în vechime s-a identificat a fi Netindava lui Ptolemeu sau Helis (Cetatea Soarelui) unde Dromichaites l-a adus pe regele macedonean al Traciei, Lysimach. Este mănăstire de călugări și adăpostește 12 suflete.
Pe la 1800, la Balaciu de Jos aveau moșie boierii Piteșteanu, de origine din Argeș. Astfel, s-a înființat Odaia Pitișteanului, așezare de crescători de animale și agricultori. Astfel, biserica satului s-a ridicat în locul unui locaș mai vechi, sub oblăduirea lui Neacșu Piteșteanu și a soției sale, Ecaterina, între anii 1821 – 1841.
În 1869 mănăstirea este reparată de nora lor, Maria Piteșteanu, soția fostului prefect de Ialomița, Constantin Piteșteanu.
Râul Ialomița se tot revărsa și producea neajunsuri astfel, vatra satului a fost strămutată cu 4 kilometri spre nord. Singura construcție rămasă în vatra veche a fost biserica.
În 1927, arhiepiscopul Constanței, Gheronție Nicolau descoperă așezământul părăsit și hotărăște înființarea unei mănăstiri de călugări în locație pentru că întreg Bărăganul nu avea mănăstire de călugări încă de pe vremea lui Cuza Vodă. Astfel, pe 29 mai 1929, Sfântul sinod aprobă înființarea mănăstirii. Aceasta a purtat numele cititorului său, Gheronție Nicolau până în 1942 când o lege ecumenică a interzis folosirea numelor persoanelor în viață astfel așezământul a devenit Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului Balaciu, nume purtat până la desființare, în 1961 când a fost nivelat terenul cu buldozerele iar ultimii viețuitori au fost strămutați la Căldărușani. Numele a fost reluat în 1991 la reînființarea sa. Popular, a fost denumită Mănăstirea Piteșteanu.
În vara anului 1990 au început lucrările de abilitare când foștii viețuitori ai Mănăstirii au format asociația „Prietenii Mănăstirii Piteșteanu” . Din 1997, mănăstirea își recapătă măreția de odinioară și începe să funcționeze.
Damaschin, episcopul Sloboziei și Călărașilor resfințește mănăstirea la 15 august 2000.
Pictura interioară este deosebită.
despre SERVICII
Am așteptat în pridvor până a terminat preotul de săvârșit o lucrare în biserică după care am intrat și în biserică.
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Am servit apă de la izvor.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Nimic special, Câmpia Română.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Ambient plăcut, cam uscăciune,
Trimis de Mioritik in 30.07.21 16:50:32
- A fost prima sa vizită/vacanță în URZICENI
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.61086652 N, 26.89002797 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Mănăstirea Balaciu [Balaciu], URZICENI" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)@webmasterX: Este corect,
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2010 Manastirea Balaciu - comuna Balaciu,Ialomita — scris în 03.12.10 de valimi din SLOBOZIA - RECOMANDĂ