Catedrala „Sf. Haralambie” din Turnu Măgurele – influențe argeșene și venețiene

Se tot scrie că Teleormanul este un județ sărac în monumente istorice, obiective turistice și, efectiv, turiști. În (mare) parte este adevărat, dar cei interesați de diferite domenii de nișă (istorie, arhitectură, religie) vor descoperi mici „comori” . Legăturile mele cu județul Teleorman m-au condus de multe ori pe drumuri puțin umblate din acest areal geografic fapt ce a avut drept rezultat multe articole ce prezintă puncte de atracție din Teleorman.
În preajma acestei perioade a anului încărcată de sărbători religioase vreau să vă aduc în atenție un monument istoric impunător, recent restaurat – Catedrala „Sf. Haralambie” din Turnu Măgurele. Am mai vizitat această catedrală în iarna anului 2017, înainte de reabilitare, dar slujba religioasă în desfășurare nu mi-a permis să admir pe îndelete interiorul bisericii.
Vizită: Ianuarie 2025
Adresă: str. Republicii nr. 6
În zona Parcului Central, reamenajat la rândul său, se înalță edificiul religios emblematic al orașului situat în apropierea Dunării. Găsim locuri de parcare gratuite chiar în fața catedralei, zona fiind oarecum mai puțin circulată în acea perioadă de început de an. Soarele strălucea pe cer, zăpada lipsea cu desăvârșire. Încă de la prima privire spre biserică am observat schimbările produse de proiectul de restaurare ce s-a încheiat în anul 2022.
Scurt istoric. Pe aceste locuri exista încă din prima jumătate a anilor 1800 o biserică cu hramul „Sf. Haralambie” (basilica.ro/calendar-orto ... ox-10-februarie) ruinată însă spre sfârșitul secolului. Fostul primar al orașului Turnu Măgurele „venerabilul bătrân Anghelache D. Popescu” făcea în 1899 un apel în presă către „inimile caritabile” pentru salvarea bisericii „care ar fi o fală a țării întregi dacă s-ar lua măsuri de restaurarea ei după un stil modern” (Adevărul, mai 1899).
În 1900 demarează lucrările de reconstruire, arhitectul francez André Lecomte du Noüy (cunoscut pentru controversata „restaurare” a catedralei din Curtea de Argeș), alături de arhitectul român Dimitrie Maimarolu (rudă a primarului orașului), întocmind planurile noii biserici. Se înțelege de ce construcția monumentală pentru acest oraș de provincie (dar foarte activ în viața politică și economică a vremurilor) a avut multe influențe arhitecturale de la Curtea de Argeș. Lucrările au durat mai mulți ani din motive financiare, biserica fiind finalizată în 1905.
Iată cum a fost relatată în presă sfințirea bisericii din data de 27 decembrie 1905: Cu trenul de 10 dimineaţa au sosit aci d-nii: general G. Manu, ministru de războiu, Mihail Vlădescu, ministrul cultelor, C. G. Dissescu, senator de Teleorman, Maimarol, Hristodorescu, etc. Ei au descins la d-nii Bădescu-Roşiori, prefectul județului nostru şi Cecropid, primar al orașului T. -Măgurele.
Deja de la orele 7 dim., biserica era arhiplină. La orele 7 jum. sosiră arhiereii Nifon Ploeşteanul, vicarul Sf. Mitropolii a Ungro-Vlahiei şi Sofronie Vulpescu Craioveanul, cari au fost primiți în cântări de diaconi.
Înainte de a începe sfinţirea s-au tras 21 de tunuri; la intrarea in biserică era format un cordon de jandarmi.
Sfeştania apei s-a oficiat de 6 preoţi. La orele 9 toată lumea din biserică a eşit în curte, unde s-a început serviciul de sfințire și ocolirea bisericei.
În acest timp sosi d. ministru Vlădescu, însoțit de primarul orașului. Reintrarea în biserică s-a făcut la orele 9 și jumătate, cu o deosebită solemnitate.
La orele 10 sosi și d. general G. Manu, însoțit de prefect şi ofițerii garnizoanei. La această oră a început slujba religioasă, care a durat până la amiază, răspunsurile fiind date de corul şcoalei profesionale. S-au uns cu mir pereții bisericei şi s-a continuat cu ruga. La sfârșitul slujbei, vicarul Mitropoliei a ținut o predică ocazională.
La orele 12, lumea oficială s-a dus la prefectură, unde s-a dat un banchet de 50 tacâmuri. (Conservatorul, decembrie 1905)
Mai multe despre istoria bisericii puteți citi aici: episcopiaalexandriei.ro/2 ... i-55-2-10-2-173.
Vizita catedralei. Un gard din fier forjat desparte spațiul catedralei de lumea laică; biserica este pusă în evidență de spațiul liber din jurul ei, amenajările peisagistice (în speță, vegetația) fiind încă în faza de creștere. În curte descoperim două panouri informative (text și imagine) care ne oferă detalii de ordin istoric și arhitectural.
Scăldată într-o lumină blândă catedrala impresionează de la început prin pridvorul deschis, sprijinit pe coloane masive, prin arcele trilobate, ancadramentele și alte elemente arhitecturale bogat decorate. Turlele frontale, răsucite, precum și turla centrală accentuează senzația de „înalt” a construcției religioase. O pisanie înscrisă într-o placă de marmură stă deasupra ușilor masive de lemn.
Lumina pătrunde în voie prin vitraliile colorate pe care sunt reprezentați sfinți și scene religioase (vitralii executate la ateliere din București), catapeteasma din lemn de tei aurit este migălos executată, o adevărată operă de artă. Privesc cu atenție pictura realizată de un pictor român – Eugen Voinescu (membru fondator al Ateneului Român, întemeietor și director al Școlii de Belle-Arte din București), în colaborare cu un pictor italian – Girolamo Romeo care aduce câteva tușe venețiene scenelor pictate. Observăm și candelabrele de mari dimensiuni, amvonul și portretele regelui Carol I și al reginei Elisabeta.
După ce vizitez interiorul am ocolit și prin exterior frumoasa biserică, aleile nou trasate facilitează acest lucru. În spatele bisericii se află Liceul tehnologic „Sf. Haralambie” , școală înființată în perioada interbelică (sub alt nume). În curtea catedralei s-a ridicat un lumânărar nou și o clădire anexă ce adăpostește și grupuri sanitare.
Recomand o scurtă oprire la catedrala „Sf. Haralambie” din Turnu Măgurele dacă vreodată ajungeți în acest oraș teleormănean, lăcașul de cult restaurat fiind deosebit din punct de vedere arhitectural. Ar fi un avantaj turistic refacerea portului turistic de la Dunăre, loc aflat la câțiva pași de recent restaurata cetate Turnu (vezi impresii).
Numai bine!
Trimis de tata123 🔱 in 25.04.25 13:13:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURNU MĂGURELE [TR].
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Este foarte frumoasă această Catedrală, de care n-am știut, până acum! Văzută din față cele două turle seamănă cu cele de la Mânăstirea Curtea de Argeș. Firesc, aș spune eu, dacă mă gândesc că arhitectul francez André Lecomte du Noüy a restaurat-o și - plăcându-i atât de mult - a ales să facă la fel turlele și aici, la Turnu Măgurele.
Nu știam nici despre controversata „restaurare” a catedralei din Curtea de Argeș, făcută de Lecomte du Noüy! Stârnită de afirmația ta am am „săpat” pe net și am aflat povestea controversei!
Mă bucur că ai scris acest review, așa am mai aflat și eu lucruri noi!
Te felicit și-ți trimit, ca de obicei,
L. E. Am căutat pe „Historia” să văd cine este arhitectul Mânăstirii Curtea de Argeș, dar n-am reușit să aflu! Că ar fi Meșterul Manole, este doar o legendă!
@doinafil: Mulțumesc pentru ecou! Chiar dacă unele obiective par „mărunte” ele poartă o legătură indisolubilă cu alte monumente, cu oameni și evenimente din alte colțuri ale țării. Trebuie doar să citim și să căutăm aceste legături. Dacă ne interesează...
Iată o descriere a picturii din catedrală într-un articol de ziar din perioada interbelică:
În „Monografia oraşului T. Măgurele” a d-lor H. Constantinescu şi Ion St. Scondăcescu găsim preţioase informaţiuni relative la comorile artistice din acest lăcaş. Se remarcă la pantocrat pe cupolă „Dumnezeu înconjurat de raze de aur” , executat în mod magistral de pictorul Voinescu. Figura severă şi impunătoare, iar coloritul viu şi cald, fac un efect demn de admirat.
În nartex, partea dreaptă, s-a pictat naşterea, o peşteră, copilul sfânt luminos pe pae, aurii, având la stânga pe Sf. Iosif, iar la dreapta pe Sf. Fecioară în depărtare Magii se văd venind cu păstorii, steaua la răsărit este oprită d'asupra copilului sfânt, aruncând asupra-i raze aurii de lumină.
Subiectul este tratat cu multă poezie şi artă, în culori dulci şi delicate, ce-i măresc farmecul mistic. În partea stângă a nartexului este Învierea. Divinul Mântuitor, luminos şi blând se ridică deasupra mormântului deschis, soldaţii romani se uită înspăimântaţi, copleşiţi de o sfântă uimire la miracolul al căror martori sunt, iar în depărtare cerul este limpede şi îngerii slăvesc pe Domnul. („Viitorul” , iunie 1929)
Numai bine!
- Oct.2022 Cetatea Turnu – o cetate renăscută — scris în 14.11.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Biserica ruinată de la Ciuperceni — scris în 27.07.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Popas la Turnu Măgurele — scris în 09.09.17 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Turnu Măgurele – o clipă de turism urban — scris în 21.02.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2010 Turnu Magurele - dorobanti si turisti la Dunare — scris în 08.12.10 de TORA INGRID din ALEXANDRIA - RECOMANDĂ
- Dec.2010 Islazul revolutionar — scris în 07.12.10 de TORA INGRID din ALEXANDRIA - RECOMANDĂ