ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.04.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 28.06.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Excursie pe Basca Mica

TIPĂREȘTE

Nu stiu daca mai trebuie sa mentionez ca am o mica cabana (casa de vacanta) din lemn la iesirea din satul Gura Teghii spre Varlaam din 2016.

Spre bucuria mea zona a cunoscut o dezvoltare continua in ultimi ani iar numarul turistilor care doresc un mini-sejur rustic intr-o zona cu poluare redusa a crescut simtitor. Scriu aceste randuri pentru ei ca o sugestie pentru cunoasterea zonei.

Cabana noastra este amplasata pe drumul principal denumit Calea Penteleu si mai ales sambata vad grupuri de turisti cazati la Casa Neagu sau la Casa George care merg pe jos pe soseau asfaltata spre Varlam asa cum vad si turisti cazati la Pensiunea Montana sau Casa Teodor care coboara spre centru. Sunt convins ca majoritatea se vor oprii in Vaarlam pentru ca dupa 5 km de mers pe jos vor obosii iar muntele adevarat si salbatic incepe dupa Vaarlam. Am mai scris pe AFA despre Varful Giurgiu si Varful Penteleu ca posibiliti de petrecere a timpului in aer curat - vezi impresii.

Va propun acum o mica incursiune pe Basca Mica pe care o fac adesea numai cu sotia sau cu prieteni veniti in vizita.

Deci va propun sa mergeti cu masina indiferent de unde sunteti cazati. Prima oprire este punctul denumit Izvorul Boului, unde se afla si captarea de apa care alimenteaza jumatate din comuna. Aici este o troita si un drum pe partea dreapta care urca catre alimentarea cu apa. Spectaculos este un perete de stanca aproape vertical pe partea dreapta peste apa. Deasemenea langa apa este un mic loc de campare unde se opresc pescari care isi incearca norocul sau doritorii de un gratar in aer liber. Daca avem putin timp la dispozitie lasam masina aici si mergem pe jos pana la Izvorul lui Batista, trecem mai intai pe langa Green Camp aflat pe partea stanga. Acesta este un camping amenajat cu corturi si 2 cladiri administrative. Intregul complexul este cu circuit semi-inchis si se adreseaza iubitorilor de caiac-canoe. Restaurantul este deschis doar pentru turisti cazati in corturi. Pretul la cazare este destul de mare (parca peste 200 ron/noapte). Timpul de mers pe jos de la Izvorul Boului pana la Izvorul lui Batista este de aprox. o ora (dus-intors) iar Izvorul lui Batista este pe partea stanga iar raul este pe dreapta.

Daca aveti timp mai mult va propun sa va urcati in masina si contituati excursia. Drumul va trece mai intai prin Vadul Oii, ultimul sat mai mare al comunei, cele care vor urma mai sus sunt mici catune multe parasite. Drumul urca usor si este in stare buna chiar daca este doar pietruit si poate fi parcurs cu orice masina de oras. Dupa Vadul Oii padurea se transforma si predomina molizii falnici amestecati cu brazi.

La iesirea din Vadul Oii se afla un frumos canton silvic stajuit de brazi falnici iar pe malul raului este un loc de campare semiamenajat, daca avem oaspeti si timp noi ne oprim putin aici. Continuam drumul cu masina pana in zona Secuiu unde a fost odata un sat si o mare exploatare forestiera.

Pe partea stanga a drumului se afla o troita si o masa cu banci si este urmatorul loc de repaus. Punctul se numeste 7 Izvoare iar pe stanga coboara un parau care se varsa in Basca Mica.

Vara trecuta am aflat de la notarul din Patarlagele ca aici este un punct de incarcare energetica. Va rog sa nu radeti de mine dar eu chiar am simtit niste furnicaturi pe membre iar apoi am simtit ca am mai multa energie. Unii prieteni sustin ca au simtit si ei furnicaturi dar alti au spus ca nu au simtit nimic. Sotia mea spune ca efectul de relaxare se datoreaza aerului foarte curat si ozonat intru-cat in zona sunt niste brazi falnici si o cadere de apa si nici decum unui camp magnetic. Dupa notar punct de incarcare energetica maxima este la jumatatea podetului de peste parau iar timpul minim de stationare pe podet este de minim 1 ora. Noi ne-am mai oprit in acesta zona si in ani anteriori datorita decorului fara sa stim de incarcarea energetica.

Va recomand sa parcati masina langa troita si sa mergeti cateva sute de metri pe jos pana la cascada Secuiu. Pe margina drumului se afla un indicator verde care va arata drumul spre cascada. Trebuie sa coborati cu atentie pe malul raului. Aici sunt cateva praguri succesive de piatra peste care curge apa cu viteza si debit mare. In functie de anotimp apa este foarte limpede si are culoarea verde. Aici Ocolul Silvic a facut cateva amenajeri cel mai interesante sunt doua mese de lemn.

Voi lasa imaginile sa vorbeasca. Daca mai aveti timp dupa ce reveniti la drum continuati plimbarea cateva sute de metri mai sus de cascada si puteti admira alte mici cascade amplasate in amonte.

Cred ca distanta din Varlaam pana la cascada este de aprox. 15 km.

Va sfatuiesc din inima sa incercati traseu.


[fb]
---
Trimis de olteanul2010 in 20.04.20 15:22:42
Validat / Publicat: 20.04.20 17:58:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GURA TEGHII [BZ].

VIZUALIZĂRI: 1667 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (olteanul2010); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Cascada Secuiu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

mishu
[20.04.20 18:01:48]
»

@olteanul2010:  O recomandare bine venita, felicitari, votat cu mare drag.

olteanul2010PHONEAUTOR REVIEW
[20.04.20 18:51:38]
»

@mishu:  Ma bucur că ați apreciat postarea și mulțumesc pentru vot.  

Mika
[21.04.20 12:59:32]
»

@olteanul2010:  Foartwe frumoasă zona și foarte ofertantă pentru iubitorii de drumeții. de reținut, pentru când vom reuși să ieșim din izolare. Felicitări!

olteanul2010PHONEAUTOR REVIEW
[21.04.20 13:08:42]
»

@Mika:  Mulțumesc pentru aprecieri și vă așteptăm cu drag și vă ofer și alte informații sau sugestii despre zonă. Noi nu închiriem mica noastră căsuță deci o fac total dezinteresat economic.  

Chloe
[21.04.20 13:49:14]
»

Acum 10-12 ani am fost in zona cu tot grupul de prieteni, cu copii-catel-purcel si ne-am cazat la pensiunea Varlaam; mi-a placut mult zona, in special pentru ca e curata si retrasa. Pensiunea avea un foisor construit chiar pe malul raului; tot acolo avea si o plaja naturala din pietris foarte fin si nisip. Tot weekendul nu ne-am miscat de acolo, bucurosi de soare si balaceala.

Stiu ca am mers putin si pe drumurile acelea forestiere, dar nu prea mult, pentru ca erau copiii mici si oboseau repede.

Imi tot spun ca ar trebui sa revin, sa drumetim putin prin zona; mai ales pentru ca tot timpul sunt in cautare de zone cat mai ne-aglomerate​ si cu acces facil din Bucuresti

Drumetia ta a fost foarte frumoasa; drumul forestier pe care ai fost nu e prea umbrit, asa-i?

​​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Chloe, Mika, mishu, olteanul2010
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Gura Teghii - Valea Bâscăi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048574924468994 sec
    ecranul dvs: 1 x 1