ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.10.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 28.06.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Varful Giurgiu — Fratia Neamului Romanesc

TIPĂREȘTE URM de aici

Am fost la sfarsitul lunii septembrie la mica noastra cabana din Gura Teghii. Pentru ca anul acesta am schimbat automobilul am dorit sa urcam pe un varf din zona astfel ca noul SUV 4x4 sa isi justifice investitia.

Doream sa mergem pe varful Penteleu dar in urma discutilor cu prieteni localnici am inteles ca exista riscul sa nu ajung cu un Ford Kuga datorita santurilor mari din anumite portiuni ale drumului, Cred ca nu am mai fost pe Penteleu din 2010 si imi este dor de simbolul zonei. Tot ei au recomandat Varful Giurgiu.

Am plecat deci din Gura Teghii pe drumul ce merge pe langa Basca Mica si ajunge la Comandau, judetul Covasna. De la iesirea din Varlaam drumul este neasfaltat dar este foarte bun, suporta lejer o viteza de 60 km/h. Cunosc destul de bine acest drum pentru ca am mers in statiunea Covasna de mai multe ori datorita naturii salbatice intalnite. Dupa satul Vadu Oii urmeaza cateva catune aproape parasite. Drumul urca usor aproape fara sa simti dar vegetatia nu minte pentru ca la iesirea din Varlaam predomina foioasele iar pe masura ce urcati incet locul lor este luat de rasinoase. Adesea cand intreb sotia unde mergem, ea spune sa alegem Basca Mica dupa Vadu Oii unde sunt brazii falnici. Imi este greu sa descriu in cuvinte frumusetea acestui traseu. Cred ca este un amestec de pitoresc, salbaticie, liniste si romatism. Dupa ce treceti de catunul Musa unde este un mic complex turistic mergeti mai incet pentru a putea observa indicatoarele catre varful Giurgiu.

Anul acesta in cinstea Centenarului Unirii, Ocolul Silvic Gura Teghii a construit pe acest varf un refugiu alpin, un fel de foisor cu etaj si a reabilitat drumul. Asa cum arata indicatoarele virati dreapta pe un drum mai ingust care urca treptat pe langa un parau. Pe traseu mai apar cateva ramisicatii dar care au indicatoare turistice care va duc catre varf. Semnul turistc este un triunghi galben dar mai apar cateva indicatoare verzi montate cred de Ocolul Silvic Gura Teghii. Mergeti mai incet pentru a putea vedea indicatoarele si eventual sa evitati un accident cu o masina care coboara.

Cand ajungeti la marginea golului alpin este bine sa opriti, exista spatiu suficient si sa studiati putin drumul. Pana in varf mai sunt 2 km. Daca credeti ca ajungeti cu masina treceti peste parau pe niste busteni si urmati drumul din dreapta care este mai bun. De aici drumul este ingust doar pentru o masina deci va recomand sa aveti grije sa nu coboare o masina de sus. Noi am urcat putin pe jos si am vazut o masina oprita putin mai jos de refugiu si am asteptat sa coboare ocazie cu care am aflat informatii despre drum. Am urcat apoi cu grije pana la refugiu fara probleme. Unul din localnici imi spunea ca se poate urca cu Loganul pana la refugiu dar personal nu sunt sigur ca se poate. In mod sigur se poate si fara 4X4 dar trebuie o masina cu garda la sol mai mare. Cred ca cu fostul Ford Mondeo nu puteam urca pe golul alpin asa cum nu am putut urca nici pe golul alpin al Penteleului. Undeva pe partea dreapta in golul alpin se afla o stana pe care cred ca oieri o parasisera chiar in acea dimineata pentru ca am intalnit pe traseu doua turme care mergeau spre Gura Teghii.

Refugiu Fratia Neamului Romanesc este punctul unde se intalnesc Tara Romaneasca (jud. Buzau), Moldova (jud. Vrancea) si Ardealul (jud. Covasna). Refugiu este un foisor din lemn cu etaj. La parter se afla in centru o piatra triunghiulara care are pe fiecare latura stema uneia din cele trei tari romanesti. Deasemenea exista o masa triunghiulara din lemn avand sculptat pe fiecare latura Ardeal, Tara Romaneasca si Moldova. Folosesc aceste nume pentru ca asa sunt scrise. La etaj mai exista o masa cu scune si se ofera o panorama deosebita. Noi nu am avut prea mult noroc pentru ca pe varf era ceata din aceasta vom reveni sigur in vara urmatoare. Am citit acasa ca altitudinea este de 1741 m. Dupa traseu ai spune ca nu te afli la peste 1700 m dar temperatura destul de scazuta si ceata din jur te conving. Bineinteles ca traiesti senzatia ca te aflii mai aproape de cer. Urcusul pe Penteleu este mai abrupt si iti ofera senzatia ca esti la inaltime.

Am verificat la intoarcere indicatorul de la refugiu si este real, pana la intrarea in Varlaam sunt 35 km.

Daca va aflati in Gura Teghii va recomand cu toata sinceritatea acest traseu, cu efort fizic minim ajungeti aproape de cer. Daca cuvintele cu va conving sper ca fotografiile atasate o vor face.


[fb]
---
Trimis de olteanul2010 in 07.10.18 19:38:09
Validat / Publicat: 07.10.18 20:48:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GURA TEGHII [BZ].

VIZUALIZĂRI: 3582 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (olteanul2010); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Mica noastra cabana
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[08.10.18 09:32:48]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.10.18 19:03:15]
»

@olteanul2010: Foarte interesantă această idee de drumeție! Am urmărit la televizor în urmă cu vreo câteva săptămâni un reportaj despre Refugiul Frăția Neamului Românesc inaugurat pe muntele Giurgiu. Refugiul a fost ”dat în folosință” în data de 13 septembrie 2018 și, din ceea ce am citit prin presa locală din mai multe surse, altitudinea la care se află este de 1435 de metri. Poate de asta nici traseul nu părea unul la peste 1700 de metri altitudine, dar și ceața v-a încurcat mult într-o apreciere mai exactă a locurilor.

Oricum, ideea de a vizita această zonă este foarte bună, mai ales că drumurile spre refugiu sunt ”cosmetizate” recent. Din ceea ce știi, drumul pe Bâsca Mică de la Gura Teghii este la fel de bun până la Comandău? Dar despre drumul care face legătura între Gura Teghii și Plaiul Nucului ai ceva informații recente? Menționez că oricare dintre cele două drumuri îl voi aborda cu o Dacia Logan, o mașină care a ”văzut” câteva coclauri în cei 10 ani de când o avem.

Mulțumesc anticipat pentru răspuns! Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Gura Teghii - Valea Bâscăi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070932149887085 sec
    ecranul dvs: 1 x 1