GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Întâmplarea a făcut ca, într-o excursie organizată de o mică firmă de turism, o afacere de familie a unei cunoștințe, excursie la care m-am înscris special pentru mult dorita ”Casa cu blazoane” din localitatea Chiojd-jud. Buzău, întâmplarea zic, a fost ca în program să figureze și Herghelia de la Cislău. M-am întrebat, ”ce să vedem la o herghelie? Cai, ce altceva! ”
Mi-am amintit de perioada copilăriei când vedeam la circ recompensa primită de aceștia după ce-și făceau numărul. Primeau zahăr. Mi-a venit inspirația și am cumpărat o cutie de zahăr cubic de 1 Kg, din acela nerafinat, închis la culoare. Mare prostie am făcut, dar voi spune mai va... care a fost prostia!
Am pornit din Ploiești în aprilie anul trecut un grup mic, în jur de 10-12 persoane. Prima oprire a fost Drajna de Jos, localitate cu câteva puncte turistice foarte interesante și aș aminti doar Cadranul solar al Bisericii Sf. Alexandru.
”Casa cu blazoane” a fost cireașa de pe tort, despre care s-a scris pe AFA. Felicitări, Tata123 (vezi impresii) și Aurici (vezi impresii)
Următorul obiectiv, a fost Herghelia Cislău. Așezată într-o zonă subcarpatică superbă, în culori vii de primăvară, pajiști cât cuprinde, verdeață, aer curat, liniște. Vedem de departe căluții, apoi pe un drumeag la dreapta, intrarea boltită pe care scria Herghelia Cislău. Mașina a intrat direct în curte, eram așteptați și nu am reușit să-i trag o poză.
În stânga și-n dreapta, spații largi înțărcuite și ”frumoșii”... unii erau ”la masă”, alții la plimbare sau la antrenament. Am vizitat padocurile și-l întreb pe un îngrijitor arătându-i cutia cu zahăr dacă pot ”să-i servesc”. S-a uitat în cutie și zice, ”Da, din ăsta da, dar mergem la cei mai blânzi”.
Padocul celor blânzi, ca de altfel toate celelalte, este un spațiu mare, închis, acoperit și împărțit în boxe confortabile ca mărime. Cred, în jur de 10 cai erau în padoc. Cam la 1 m de la podea erau gratii de jur împrejur și ei se uitau la noi, parcă de bun venit!
La unul din cai, îngrijitorul mi-a spus că pot să-i dau zahărul și mi-a explicat cum trebuie ținută palma (perfect întinsă), să nu muște degetele. Ua... mi-a fost frică! Face el demonstrația. Într-o clipită a dispărut cubulețul și calul dădea din cap, că mai vrea. Cu curaj, am întins palma cu cubul de zahăr. Nici nu am simțit când l-a luat și mai vroia, dădea din cap, necheza. Ceilalți cai au simțit și au început a se agita. Le-am dat la fiecare, dar ce să ajungă! Asta a fost prostia, trebuiau luate 10-15 cutii, dar tot nu ar fi ajuns. Cei din jurul meu, în special copiii cereau să le dau și lor, cei mari, la fel. Se întâmpla ca un cubuleț să cadă pe jos și copiii erau grămadă să-l caute.
Odiseu a fost cel mai norocos. El a primit cel mai mult, pentru faptul că l-a filmat unul din îngrijitori. Îl întrebam, ”mai vrei! ”, Doamne, dădea din cap ca un copil.
Scurt Istoric
În anul 1884, Regele Carol I a ordonat înființarea unei herghelii în această localitate. Caii care au fost crescuți la Cislău au fost destinați nevoilor armatei. Pe de altă parte, caii răniți erau aduși aici pentru tratament și refacere.
Începând din 1946, Herghelia de la Cislău a încetat a mai furniza cai armatei și a devenit singura crescătorie de rasă pursânge de la noi din țară. Aceștia sunt armăsari puternici, căutați pentru concursurile de hipism și sărituri peste obstacole. Din anul 2011, la Cislău a fost adus și nucleul rasei Gidran, rasă de călărie.
Herghelia se află în administrația Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, respectiv Direcția Silvică Buzău.
Am înțeles că au program de echitație la prețuri modice. Nu am reținut, nu mă interesa, dar recomand cu căldură o vizită la Herghelia Cislău, dar atenție, luați cutii cu zahăr cubic cât de multe. Că amatori, găsiți cu siguranță.
Trimis de mihaelavoicu in 13.02.20 08:50:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU. A mai fost în/la: Drajna, Chiojd, Buzău
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Chiojdu [BZ], BUZĂU" (deja existentă pe sait)
@mihaelavoicu: Caii au ceva nobil în ei, ne atrag și ne impresionează. Se impun prin comportament, statură și fidelitate.
Îmi vine acum în minte existența hipodromului de la Ploiești, cred că unicul funcțional în țară în acest moment. Ce efervescență umană, ce spectacol cabalin, ținute de gală, pasiuni posesive și curse palpitante! Vremuri îndepărtate, epoci apuse!
Mulțumim pentru prezentare și fotografii!
@tata123: Hipodromul din Ploiești a fost renovat și funcționază. Nu știu dacă și iarna. Am fost de curând pe acolo, am făcut poze la poarta impozantă, deși parcă e puțin știrbită eleganța și impozanța-i de altădată, am vrut să prind ceva fotografii și cu ei, dar nu era nicio mișcare. Nu știu ce program au de antrenament și întreținere.
Cine nu iubește cai!! Merită o vizită la Herghelia Cislău.
Mulțumesc și numai bine!
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Periplu prin frumuseţile Buzăului, BUZĂU" (deja existentă pe sait)
@mihaelavoicu: Adevarata terapie, felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Muzeul Chihlimbarului Colți și Complexul Rupestru Aluniș, de văzut în Comuna Colți — scris în 14.02.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Schiturile Rupestre Bozioru din Țara Luanei — scris în 13.01.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Din nou prin Ținutul Buzăului - jumătate de zi în jurul Bercăi — scris în 09.09.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Un altfel de „cuib de vulturi” – Chilia lui Ambrozie — scris în 07.12.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Biserica “Dintr-o Piatra” - de veghe pe dealurile Buzaului — scris în 28.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Tara Buzaului - un tinut cu multe povesti — scris în 26.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Pătârlagele — scris în 17.10.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ