ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.11.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Sarea noastra cea de toate zilele – Muzeul Sarii si Salina Slanic, Slanic Prahova

TIPĂREȘTE URM de aici

Am ajuns intr-un final glorios si in statiunea Slanic Prahova de la care aveam mari asteptari, dar si aici am fost destul de dezamagita, multe lucruri sunt lasate cam in paragina, turismul se dezvolta dupa puterile fiecarui investitor (dar si dupa gandirea lui), insa sa incercam totusi sa fim si optimisti…... se poate si mai rau. Am sa povestesc cate ceva din lucrurile care inca mai exista prin zona insa acum am sa va povestesc despre una dintre tintele noastre – Salina Slanic Prahova, la care am sa ii adaug un puisor – Muzeul Sarii. Daca jungeti in zona si nu vreti sa vedeti doar salina, v-as sugera sa vedeti mai intai Muzeul Sarii astfel incat in momentul in care veti vedea salina veti cunoaste deja unele lucruri.

Am mai spus, am ales cazarea in Slanic Prahova la Hotel Roberto vezi impresii tocmai pentru apropierea fata de unele obiective si Muzeul Sarii face parte dintre acestea. Ca si hotelul, muzeul este situat in strada 23 August intr-o casa care ea in sine este un obiectiv turistic, este casa Camarasiei si ca sa nu trecem asa usor peste asta, casa dateaza din secolul XVIII iar camarasul era un functionar domnesc care strangea taxele pe sare si care are in casa un birou la care este asezat un manechin care il reprezinta pe camaras si care pot spune ca te sperie putin cand dai ochii prima data cu el.

Revenind la muzeu, si acesta este o sectie a Muzeului Judetean de Stiintele Naturii Prahova pagina oficiala: muzbioph.ro/sectii-muzeal ... ic/muzeul-sarii, program de vizita zilnic intre orele 9.00-17.00 mai putin luni cand este inchis, taxa acces 3 lei.

Muzeul a fost inaugurat in 2003 si aici sunt expuse utilaje si unelte folosite in extractia sarii, documente care prezinta istoria sarii si a prelucrarii ei. Ghida noastra care ne-a insotit pe timpul vizitei se vedea ca este incantata ca are vizitatori. Chiar daca muzeul este aproape de locul de unde pornesc microbuzele spre salina, aici nu prea se inghesuie vizitatorii.

Daca la parter gasim utilaje folosite in exploatarea sarii si ca sa spunem asa, mici “scene” care redau metodele de extractie a sarii, diverse planse explicative, de asemenea flora si fauna sunt reprezentate aici (destul de simplist as spune, dare le exista), la etaj asa cum am mai spus si inainte este reconstituit biroul camarasului astfel incat ai senzatia unei intoarceri in trecut.

Gasim tot aici si diverse planse si documente vechi astfel incat aflam mai multe si despre orasul Slanic, vedem chiar si o expozitie al carei numitor comun este sarea, astfel incat avem printre altele: sare cu gips, sare recristalizata pe cristale de sare, niste exponate cu nume interesante – “creier”, “frunza” dar si un exponat foarte interesant numit halit. Despre halit am citit apoi intr-unul dintre panourile explicative urmatoarele:

“Sarea este un mineral denumit stiintific halit constituit din clorura de sodiu. Sarea cristalizeaza in sistem cubic, duritatea este 2.5. Cu privire la formarea ei cele mai plauzibile ipoteze sunt: ipoteza originii vulcanice cand apa a rezultat in urma evaporarii apei marine, sub actiunea caldurii vulcanice, sau ipoteza continental conform careia sarea s-a format din substantele rezultate prin descompunerea mineralelor din scoarta terestra. ”

Am vazut si produse finite pentru a caror obtinere se foloseste sarea si mai presus de tot nu trebuie sa uitam ca sarea este un compus chimic necesar vietii si este folosita in majoritatea industriilor. Astfel incat am plecat de la acest muzeu bucurosi ca l-am vizitat avand deja o nerabdare pentru ceea ce aveam sa vizitam a doua zi.

 

A doua zi ne-am dus spre locul de unde urma sa luam microbuzul spre salina putin peste ora 9 (ora la care se permitea accesul spre Salina), ocazie cu care am constatat ca aveam de stat la o coada destul de maricica (de fapt erau doua cozi, una la bilete si alta la microbuze. Un afis aflat la vedere te punea pe ganduri “Masinile pornesc spre salina la fiecare jumatate de ora” pai asa cred ca trebuia sa ne intoarcem mai pe dupa amiaza, insa probabil ca este valabil… nu stiu cand.

Cert este ca masinile se succedeau la interval de cateva minute, astfel incat am reusit sa urcam intr-un microbuz cu care am pornit in aventura vietii. O sa zambiti aici, insa chiar nu glumesc, cred ca soferul era ceva mai nou deoarece nu prea era stapan pe el iar la intrarea in salina s-a oprit si a asteptat un alt coleg care sa mearga in fata lui si apoi si-a continuat drumul. Despre acest drum ce pot spune, decat ca ma bucur ca aveam loc pe scaun (oricum in microbuz nu se circula in picioare) se circula de parca voia sa ne puna in miscare tot micul dejun proaspat inghitit.

Am ajuns si la capatul tunelului…. ei nici chiar asa, ci doar pana la intrarea in salina. Aici exista o mica, mare diferenta fata de Salina Turda, lucrurile sunt ceva mai empirice, dar si temperatura este mai scazuta, asa ca aici am mai pus cate ceva pe noi.

In schimb cand intri in salina ceea ce vezi iti taie rasuflarea, toata acea sare taiata si prezentata precum o opera de arta este impresionanata (si sper ca pozele sa va convinga).

Mina care se viziteaza se numeste Mina Unirea desupra careia mai exista inca doua mine, Mina Mihai si Mina Carol. In mina Mihai au loc concursuri international de microaeromodele.

Si uite asta admirand peretii de sare am ajuns la locul de odihna, locul in care persoanele care vin aici pentru tratament si care fie stau in separeuri (pe baza de OSB) unde exista paturi si stau acolo inveliti cu paturi luate dintr-un loc special, fie exista niste masute si bancute si un televizor unde pot urmari programele sau pot juca diverse jocuri. Am stat de vorba cu o mama venita cu baiatul ei in varsta de vreo 12 ani si care veneau cu primele masini ca sa prinda aceste locuri si jucau remy ca sa treaca timpul mai usor.

Cum noi eram doar turisti ne-am continuat drumul si am ajuns la primele indicatoare de unde am vazut ce se poate gasi prin zona, adica: sala genezei, loc de joaca pentru copii, zona de odihna, teren de sport, toalete, magazine, punct de prim ajutor.

Si asa am ajuns si in Sala Genezei, unde sunt diverse sculpturi in sare si-i regasim aici pe Traian si Decebal, Mihai Viteazul si Burebista dar si pe Mihai Eminescu si alte sculptui.

Gasim si o mica expozitie cu diverse unelte si mijloace de transport utilizate in exploatarea sarii de-a lungul timpului.

In niste vitrine luminate puternic astfel incat sa poti vedea bine exponatele avand in vedere iluminarea slaba a salinei putem vedea: chihlimbar dar si sare gema, exponate foarte frumoase si la care zabovesti putin sa le poti admira.

Copiii dar si adultii isi pot gasi placerea de a conduce niste minicarturi, sau (aici doar copiii) se pot juca utilizand toboganele gonflabile sau alte asemenea jocuri. Exista totodata in aceste zone niste mese si scaune din plastic unde poti sa stati sa mananci un sandvis pe care il ai in geanta si sa bei ceva.

Din loc in loc gasesti si panouri informative din care mai afli cate ceva despre aceste mine de sare. Toaletele nu le-am folosit, insa am vazut ca era ceva coada acolo.

Un loc care atragea insa multi vizitatori era un podet care la partea dinspre perete era luminata in culori care se schimbau in permanenta rezultand astfel un joc de culori minunat. Aici statea lumea sa faca poze, noi am fotografiat doar de la distanta si ne-am amuzat de cei care stateau la coada pentru o astfel de poza.

Plimbarea noastra prin salina a fost interesanta, am admirat cu mare placere straturile de sare si de ceea ce a fost in stare sa faca natura. Ne-am indreptat mai apoi spre iesire, unde deja era coada la microbuze, nocroc ca acestea circulau foarte des. Cand am ajuns la capat (locul de unde plecasem) coada la microbuze era si mai mare si ne-am bucurat ca am fost totusi la prima ora.

Aici exista amenajate diverse tarabe cu produse nu numai din sare, un loc de unde iti poti achizitiona ceva suveniruri (lucru pe care de altfel l-am si facut).

Este o mina care merita vazuta asa ca va invit si pe voi sa o faceti. Mai multe despre Salina Slanic (inclusiv preturi si program acces) aici: salrom.ro/slanic-prahova.php

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 14.11.17 08:13:26
Validat / Publicat: 14.11.17 09:19:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLĂNIC [PH].

VIZUALIZĂRI: 3799 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Muzeul Sarii - casa in sine este monument istoric
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42050 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[14.11.17 19:52:54]
»

@mishu: Frumos pe-acolo, iar cămărașul ăla pare așa real...

Că sarea se numește și halit... te-am halit! Am spus-o și eu la Castelul de sare de la Slănic Moldova vezi impresii

De ce nu ți-a plăcut?

liviu49
[14.11.17 19:53:00]
»

@mishu: Eheei!! Cam ce inseamna asta? Sunt deja aproape 12 ore, 28 de voturi (cu al meu de-acum) si nimeni nu a avut curaj sa scrie un ecou cat de mic?!?! Daca nu aveti curaj, sau poate sunteti ocupati cu lasata secului, incerc eu sa salvez onoarea.

Ma bucura faptul ca ati reusit sa vedeti si Muzeul Sarii, pe care eu nu am reusit sa-l vad. Asa mai reusim sa vedem si noi locuri prin care nu am reusit sa calcam, inca. Salina mie mi s-a parut mai spectaculoasa decat cea de la Turda.

Numai bine si calatorii placute!

Zoazore
[14.11.17 20:00:46]
»

@liviu49: Ba io am scris mai prima! Sau a intrat mai primul!

liviu49
[14.11.17 20:06:45]
»

@Zoazore: Zanoooo! Ai fost mai iute de soricel cu sase secunde ca mine. Asta e, daca esti mai tanara ca mine, intra mai repede!

Felicitarile mele! numai bine si calatorii placute!

Zoazore
[14.11.17 20:32:33]
»

@liviu49: Iar v-alintați!

tata123 🔱
[15.11.17 10:59:06]
»

@mishu: Construcție de valoare, clădire reprezentativă pentru arhitectura de târg, Casa Cămărășiei din Slănic Prahova găzduiește un mic muzeu dedicat unei materii primordiale în procesul de susținere a vieții pe Terra - sarea. Dioramele de la parter ne introduc în lumea exploatării sării, iar biroul cămărașului ne sugerează intensa activitate comercială care se desfășura în zonă. Mi-a plăcut acest muzeu, dar mai cu seamă clădirea de secol al XVIII-lea în care se află.

Turiștii care vizitează prima oară Salina Slănic ar trebui să își îndrepte atenția și către Muzeul Sării pentru a-și completa informațiile despre extracția și comercializarea sării. În vara anului 2017 circa 2000 de oameni coborau zilnic în subteranul minei Unirea. Oare câți dintre ei au văzut și acest muzeu, aflat la câțiva pași distanță?

mishuAUTOR REVIEW
[15.11.17 11:28:28]
»

@Zoazore: Halit-nehalit, important este ca ne trebuie. Multumesc frumos de vizita si vot.

mishuAUTOR REVIEW
[15.11.17 11:32:47]
»

@liviu49: Sunt foarte de accord, salina este mai spectaculoasa decat dea ce la Turda care este comerciala. Poate ca si aici daca s-ar mai lucra putin poate ca ar mai adauga un plus valoare, nu zic sa o transformam sa fie estetica, dar unele amenajari ar fi necesare.

De exemplu pentru locurile de odihna este bataie pe primele masini, si poate ca nu numai acele paturi din rattan ar fi de folos ci mai multe fotolii. Am incarcat sa stam si noi putin in zona de odihna si ne oprisem la acea mama cu baietelul ei si ne spunea ca se straduiesc sa fie printre primele masini ca sa ocupe loc pe "fotolii" ca sa joace remy si sa treaca timpul mai usor.

Unele zone par saracute si nu vezi bine cat de frumos arata si este pacat, avem ceea ce nu au multi si putem arata asta.

Multumesc de vizita si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[15.11.17 11:35:49]
»

@tata123: Si eu sunt foarte de acord ca acest muzeu nu este promovat desi este foarte interesant, pretul e unul modic, nu se afla la o distanta mare fata de salina, insa nu este promovat asa cum trebuie. Eu am aflat despre el citind, insa cati dintre cei care merg sa vada salina au auzit macar de acest muzeu. Acolo la salina, pe culoarele unde te imbraci/ dezbraci sa intri in salina si unde lumina este mai puternica ar putea fi puse afise/ poze cu indicatia spre acest muzeu.

Important ar fi de stiut daca exista interes in promovare.

Multumesc de vizita si aprecieri precum si pentru ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
liviu49
[15.11.17 11:50:05]
»

@mishu: Am cautat aseara pana tarziu niste poze facute in salina Slanic, in anul 2012, cand am vizitat ultima oara Salina. Ori eu am cautat unde nu sunt, ori pur si simplu, nu le mai am. Cand am vizitat noi salina, am stat tot la doua cozi: una la bilete si a doua la lift. Atunci se cobora cu liftul, care mergea destul de bine, mai putin balansul care se facea din cand in cand. M-a impresionat din totdeauna maretia salii rezultate in urma exploatarii sarii. Imi aduc aminte ca erau niste sculpturi in sare, iar meciurile de tenis de masa erau in floare. Imi aduc aminte ca in 1958 sau 1959, am fost in salina, la un corcurs de aeromodele. Eram la Casa Pionierilor din Giurgiu, la cercul de aero si navomodele, iar instructorul cercului ne plimba la mai toate concursurile. Cercul respectiv avea mare traditie, profesorul Mircea Busuioc, conducatorul cercului fiind multiplu campion national la modelism.

Iar am cazut in butoiul cu amintiri!

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[15.11.17 11:56:18]
»

@liviu49: Ba mie aceste butoaie cu amintiri imi plac si cred ca amintirile sunt cele ce ne hranesc de la o anumita varsta. Faptul ca avem amintiri inseamna ca nu am facut umbra pamantului de pomana. S-a coborat cu liftul pana acum cativa ani cand se pare ca a exista o problema si chiar imi povestea o colega ca ea a coborat cu liftul si ii era groaza de balans, asa incat cred ca acum e mai bine asa. Chiar daca s-a trecut la alt sistem de transport, cozile sunt tot doua, una la bilete alta la microbuze.

Multumesc frumos pentru completarile aduse si care au un farmec aparte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Rodel
[15.11.17 12:07:28]
»

Interesant și muzeul, și review-ul! Felicitări!

mishuAUTOR REVIEW
[15.11.17 13:25:32]
»

@Rodel: Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri

Dana.S
[16.11.17 15:07:17]
»

Si mie mi-a placut indeosebi casa care gazduieste Muzeul Sarii. Exponatele sunt putine, greu poti spune ca este un muzeu in adevaratul sens al cuvantului, mai degraba o expozitie. Casa insa este spectaculoasa, cu o arhitectura pur romanesca ce te transpune in atmosfera unui targ de altadata. Frumos si autentic, merita vizitat mai ales ca se afla chiar in centru.

Pana acum 3 ani, accesul in salina se facea exclusiv cu liftul ceea ce dadea un farmec aparte vizitarii minei. Erau lifturi speciale, confectionate in mare parte din lemn pentru a putea rezista efectului de coroziune al sarii. Se cobora numai insotit de un miner autentic, cu lampas si toata recuzita iar drumul in sine era spectaculos. Adevarat, se cam balanganea si se mai lovea cand si cand de pereti iar lumina se mai stingea ramanand intr-o bezna absoluta. Fiind diferenta de nivel foarte mare, peste 200m adancime, intotdeauna ti se infundau urechile Era interesant, usor infricosator dar in tot cazul autentic. De cand au deschis tunelul de acces cu microbuzele mi se pare ca s-a pierdut ceva din farmec.

In salina se trateaza cu succes in special astmul bronsic, inca dinainte de revolutie era amenajat aici un sanatoriu.

mishuAUTOR REVIEW
[16.11.17 16:21:42]
»

@Dana. S: Muzeul Sarii este interesant pentru ca este ceva mai aproape de o stare de nomalitate, ar fi fost putin straniu sa vedem un astfel de muzeu intr-o cladire supermoderna si in care reprezentarea acelei munci grele sa se faca eventual prin holograme moderne. Asa cum este muzeul ne tine mai aproape de realitatea din care facea parte.

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana.S, liviu49, mishu, Rodel, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Slănic Prahova:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.2347629070282 sec
    ecranul dvs: 1 x 1