EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Despre terenul pe care este construit conacul Marghiloman din Buzău și care astăzi este Parcul Marghiloman se spune că ar fi fost câștigat la un joc de cărți de către Iancu Marghiloman, trișând. Clădirea este, practic, un castelaș de dimensiuni nu prea mari dar extrem de elegant și care astăzi este foarte îngrijit deși alături sunt niște construcții de cărămidă în stare avansată de degradare care au ajuns, practic, o ruină. Clădirea lungă din vest e posibil să fi fost grajdurile dar cea mai apropiată care, practic, nu mai are acoperiș, nu știu ce a fost.
În prezent, proprietatea cu clădirea și parcul aparțin Primăriei Buzău care a amenajat în interior Centrul Cultural al municipiului Buzău.
Acum ceva ani a existat o cerere de retrocedare către o urmașă a boierului însă cererea a fost respinsă.
Clădirea se prezintă extraordinar de bine, parcul la fel însă nu știu care este politica cu aceste ruine.
Alexandru Marghiloman este un personaj important pentru orașul Buzău. Există chiar un bulevard important care îi poartă numele și care se continuă cu Șoseaua Brăilei și perpendicular pe astea două este strada Horticolei ce limitează, pe latura de sud, parcul ce înconjoară Vila Albatros, așa cum mai este numit conacul Marghiloman.
Alexandru Marghiloman a fost al 25-lea prim-ministru al României, în 1918 și este omul care și-a asumat încheierea tratatului de pace la încheierea primului război mondial, o negociere rușinoasă cu puterile centrale, spun unii însă acest lucru, la vremea respectivă, a salvat țara de la ocupare, cred alții.
Alexandru Marghiloman s-a născut la Buzău, la 4 iulie 1854, fiind fiul lui Iancu Marghiloman, un arendaș înstărit ce-și făcea veacul printre lumea bună a vremii. Mama sa a fost Irina Izvoranu și provenea din Oltenia, dintr-o familie înstărită.
În 1879, Alexandru devine absolvent de drept și preia funcția de procuror, apoi judecător la Tribunalul Ilfov. După 2 ani demisionează și devine avocat.
Alexandru Marghiloman a fost pasionat crescător de cai. Conacul de la Buzău poartă numele calului său preferat – Albatros.
Conacul Marghiloman a fost construit de către Iancu Marghiloman în perioada 1883 – 1887 și modernizat după moda aristocrației bucureștene de către Alexandru Marghiloman. În acele vremuri vila primea oaspeți de seamă printre care s-a numărat și regele Ferdinand precum și regina Maria dar și Nicolae Iorga și mulți alți aristocrați ai vremii. Se țineau serate și se organizau partide de vânătoare. Se spune, chiar, că la una din acestea, Alexandru Marghiloman a cerut o cafea, valetul nu a fost pregătit, neavând apă astfel că a preparat cafeaua cu cognac. Moda a fost preluată în București, la cafenele, această variantă extremă de irish cofe luând denumirea locală de „marghilomană” ceea ce reprezenta o fiță extremă.
După moartea lui Alexandru Marghiloman, proprietățile au fost preluate de către soția sa, Maria dar împreună și cu datoriile. Văduva a preferat să trăiască mai mult la Paris iar când venea în România locuia la Atene Palace. La Buzău nu mai mergea iar proprietatea a intrat într-un con de umbră.
În anul 1938, după moartea Mariei Marghiloman, conacul a fost vândut către statul român. A urmat o perioadă de decădere, vila fiind folosită pentru scopuri improprii dar recent a fost renovată, într-un proiect finanțat cu fonduri europene. Astăzi se prezintă extraordinar de bine, elegantă, e vizitabilă și adăpostește o expoziție de etnografie.
Este o construcție unică, albă, cu un turn în secțiune rotundă, semi-încorporat în ansamblul clădirii ce afișează un aspect unitar, cu o elegantă arhitectura franțuzească.
Grădina în stil englezesc ce înconjoară clădirea a fost amenajată tot în vremurile de glorie ale conacului, când încă aparținea familiei Marghiloman.
La vremea aceea, grajdul era bine întreținut și adăpostea o întreagă herghelie de cai pur sânge.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Mi-a plăcut,
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
M-am distrat,
Trimis de Mioritik in 30.11.21 03:31:54
- A fost prima sa vizită/vacanță în BUZĂU
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Frumos loc, cu un parc excelent și impresionat de bine întreținut, având în vedere amplasarea conacului spre periferia orașului.
Îmi permit să adaug că se completează foarte bine o vizita aici, cu vizitarea hergheliei de la Cislau, locul unde frumusețea cailor pur sânge englez, amintește de marea pasiune a lui Alexandru Marghiloman, vicepreședinte al Jockey Club Român, timp de peste 20 de ani.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 Aviație și parașutism — scris în 20.01.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 La pas prin orașul Buzău — scris în 18.09.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Palatul Marghiloman - Vila Albatros — scris în 24.07.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Botanica din parcul Marghiloman — scris în 08.05.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Parcul Crâng în culorile toamnei — scris în 14.10.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Buzău. O plimbare de-o după-amiază: Parcul Crâng și Conacul Marghiloman — scris în 08.06.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Buzău — scris în 25.08.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ