Incursiune în istorie
Am fost plăcută surprinsă de acest conac restaurat în anii 2013-2016 și deschis vizitării din anul 2016. Este la circa 30 km de Ploiești, pe la jumătatea drumului dintre Ploiești și Târgoviște. Drumul este foarte accesibil. Conacul a fost restaurat cu fonduri europene și a ieșit o treabă bună.
Ghidul muzeograf vă însoțește cu repere istorice pe parcursul unei jumătăți de oră, se vizitează 4 din cele 10 camere, plus mansarda unde în prezent este o expoziție de costume populare din diverse zone ale țării, plus beciul cu câteva utilaje agricole vechi. Stilul conacului este cel brâncovenesc, datează din anii 1700.
În timpul comunismului a aparținut de C. A. P, a fost un depozit și cumva a supraviețuit ajungând să poată fi păstrat în stare destul de bună iar acum arată chiar minunat.
Costă 10 ron biletul pentru un adult.
Curtea nu este prea amenajată, totuși acest conac merită vizitat, o bucățică din istoria noastră de care ar trebui să fim mândri.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
O livadă de pruni deschide drumul de întrare din curte spre conac.
Mi-a atras atenția că la un moment dat unul din boierii acelor locuri a avut intenția de a face un parc dendrologic, din care a supraviețuit doar un frasin măreț, care are acum vreo 400 de ani, la umbra căruia puteți poposi pentru a reflecta la evenimentele întortocheate ale ultimelor veacuri pe aceste meleaguri.
Trimis de FrancescaClara in 08.08.21 17:42:55
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (FrancescaClara); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
@FrancescaClara: Un obiectiv prahovean interesant! L-am vizitat în toamna anului 2016 (vezi impresii) și mi-a plăcut cum e organizată expoziția permanentă.
Un loc important îl ocupă încăperea dedicată tiparului și cărții vechi, știut fiind faptul că vel spătar Pană Filipescu a fost căsătorit cu fiica postelnicului Constantin Cantacuzino, deținătorul unei mici biblioteci transformată apoi într-o oază de cultură (3000 volume) de către fiul său, stolnicul Constantin Cantacuzino.
Cred că în muzeele prahovene se menține imensa taxă foto care în final duce la o mai slabă promovare a expozițiilor și exponatelor.
Numai bine!
- Oct.2016 O casă boierească renăscută – Conacul Pană Filipescu — scris în 28.10.16 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 De la Manastire la Conac - Conacul Pana Filipescu - Filipestii de Targ — scris în 11.10.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ