ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.05.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2021
DURATA: 1 zile
Familie
3 AD. + 1 COPII -- v: 5
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul Golești - Paradisul de la marginea orașului Pitești

TIPĂREȘTE

INTRO

După aproape 2 ani de la vizita anterioară, vezi review aici, am decis să mergem din nou în această locație deosebită.

Având în vedere că data trecută nu am reușit să vizităm tot, din cauza faptului că nu eram pregătiți și nu știam cât de IMENS este acest obiectiv, de data această am venit pregătiți, sau... aproape pregătiți. De ce spun aproape? Pentru că afară era înnorat și lăsasem umbrelele în mașină. Da, ne-a prins ploaia, și după jumătate de traseu am (din nou) abandonat "proiectul". Însă am reușit să vedem o parte importantă din frumusețile prezente pe aceste tărâmuri.

LOCAȚIE/ PROGRAM/ TARIFE

Complexul se află la 15 minute de autostrada București-Pitești. Zona este foarte liniștită și pitorească însă interiorul complexului este și mai... pitoresc.

Tarife:

Bilet adult 10 lei/persoană

Bilet pensionar 5 lei/persoană

Bilet copil/elev/student 5 lei/persoană

_____

Din păcate în perioada această sunt suspendate plimbările cu poneiul dar și tiroliana pentru cei mici. Doamna de la casa de bilete spunea că poate după 1 vor da drumul, însă nu se știe sigur!

PROGRAM:

Orar de vara: Zilnic de la 9:00-18:00;

Orar de iarna: Zilnic de la 8:00-16:00

LUNI: INCHIS

CONACUL GOLESCU

Intrarea in complex este impunatoare, din lemn, specifica perioadei Conacului familiei Gonești. Aici este defapt Foișorul de Pază.

Conacul este construit în 1640 de către Vișa din Golești și al ei soț, Stroe Leurdeanu. Conacul a servit ca reședință a familiei timp de câteva secole.

BECIUL

Casa dispune de un beci mare, cu arcade și ziduri masive, peste care a fost ridicat parterul locuibil.

LA ETAJ Etajul, dintr-o structură ușoară de lemn, este accesibil prin folosirea unei scări din lemn masiv de stejar, ce pornește din holul central al casei.

Din holul principal se deschide accesul în toate camerele care reconstituie universul acestei familii: -salonul în care doamnele Golescu primeau oaspeții, rude sau prieteni

-biroul de lucru al fraților Ștefan, Nicolae, Radu și Alexandru Golescu unde s-a pus la cale Revoluția de la 1848

-camera Zincăi Golescu – în care a fost găzduit la venirea în România viitorul rege Carol I

-camera în care a locuit familia doctorului Davila

-camera orientală care ne evocă atmosfera vremurilor fanariote, cu aromă de cafea și miros de tutun.

SALONUL DE... IARNĂ

În acest loc clanul Golescu se reunea în jurul meselor din perioade festive, iar în prezent sunt expuse două piese excepționale, anume:

-tronul regilor României și biroul regelui Carol I

Luptători în Revoluția de la 1848, susținători ai Unirii Principatelor din 1859, Goleștii au fost alături de Carol I în efortul de modernizare a statului român.

În dreptul conacului este o frumoasa zonă amenajată cu trandafiri albi, copaci și bănci pentru a putea absorbi din plin frumusețea locului și mireasma timpurie specifică perioadei în care Goleștii își trăiau viețile grandioase.

PARCUL

Ieșim din cadrul conacului și o luăm la pas spre... parcul complexului. Aceste cuprinde multă vegetație, flori, copaci și... multă iarbă. În această zonă, acum 2 ani, se organizau turele cu ponei despre care am menționat anterior că sunt stopate. Iarba a crescut din plin în lipsa simpaticilor ponei care cândva bucurau zeci de copii pe zi.

În partea stânga se vede cablul tirolianei care la fel, este oprită momentan. Însă reușește să ne umple aceste goluri, unul dintre animăluțele complexului. O felină portocalie, iubăreață, care toarce de zor. Dacă o întâlniți și nu aveți nimic de mâncare, oferiți-i măcar puțină dragoste! Este foarte afectuoasă.

Dacă aveți nevoie la toaletă, gasiți pe una din laturile parcului, toaletele special amenajate. Tot aici era odinioară un chioșc care acum... evident este închis. Însă au rămas băncile unde puteți poposi pentru a bea apă sau a mânca un senviș.

În partea opusă intrării din parc, este un cort Rustic amenajat, unde puteți la fel, opri pentru o pauză. Pentru a merge spre casele vechi, puteți trece prin terasa anterior menționată. Sau după toalete, faceți stânga.

MUZEUL...

Sectorul viticol

Prima dată dăm ochii de sectorul viticol... aici găsim butoaie imense, de 2 metri înălțime, cu capacitate de sute de litri. Butoaiele sunt de-a dreptul impresionante, iar zona îmi aduce aminte de copilărie, atunci când mergeam la bunici și aceștia pregăteau cu câteva zile înainte butoaiele prin fierberea lor plus alte operațiuni specifice pre-culegere de vie.

_____

Gospodăriile pomicole. În intregul complex regăsim foarte multe gospodării pomicole dar și viticole. Printre acestea sunt:

- Gospodăria viticolă din Drăgășani, Ighiel, podgoria Huși, Ștefănești, Tătăraștii de jos, Vălenii de Munte, Ostrov

- Gospodăria pomicola din Topana, Scornicești, Cuca, Jugur, Făget, Hațeg, Giulești, Valea-Lungă, Chiojdu

- Gospodăria pomi-viticolă din Almaș, Paloș,

____

Primăria

Trecem de Biserica din Cotmeana dar și de Bordeiul din Puțuri Pe partea dreapta, lângă gospodăria pomicolă Isverna, regăsim o copie a primăriei din Hărsești. Cumva plimbându-te pe aici, ai impresia că ești cu adevărat pe ulițele unui sat. Aleile sunt rustice, cu piatră, iar vegetația este bogată. Găsim și pomi fructiferi (meri) dar și multă liniște.

Această primărie, confirm broșurilor, a fost donată în 2008 de către primăria comunei Hârsești. Este o construcție de la începutul veacului XX (1910-1911) care evocă lumea rurală aflată în plin proces de modernizare. Camerele din faţă erau ale primarului şi secretarului/notarului, iar în cele din spate își aveau sediul registrul agricol şi contabilul. În hol, exista o hartă a României şi una a județului Argeş, avizierul, măsuţa cu scaun a poliţistului şi una-două bănci pentru aşteptare.

Dacă cineva te-ar lega la ochi și te-ar desface aici, ai putea jura că ești la țară, la bunici, sau într-un sat pitoresc din România.

ȘCOALA

Personal, consider că cea mai reușită locație este Școala Comănești. Construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, școala din Comănești se încadrează clădirilor tip „Spiru Haret” : două săli de clasă și un culoar central în al cărui capăt se afla cancelaria. Sala are pălimar traforat cu motivul bufniței, simbol al înțelepciunii. Pentru cei trecuți de 50-60 de ani, cu siguranță acest loc va împrospăta multe amintiri!

_____

FINAL

Din păcate ploaie insistă. Multe case le vedem din mers, în pas alert și le bifăm împreună cu o broșură printată de acasă. Cred că aveau și la casa de bilete dar sincer nu am întrebat.

Spațiul este foarte generos, clădirile nu sunt deloc îngrămădite și aș putea spune că acest complex se apropie de rangul Muzeului ASTRA din Sibiu, pe care l-am vizitat de câteva ori. Muzeul Satului din București este destul de cochet dar mult mai mic și îngrămădit.

Vă recomand cu mare drag să vizitați Complexul Golești! Dar alegeți o zi călduroasă, fără șanse de ploaie. Am adăugat și ceva poze unde am surprins magia acestui loc unic în zona de sud a României!

____

Drum bun călătorule!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 30.05.21 21:13:20
Validat / Publicat: 30.05.21 21:43:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PITEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 641 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Complex Golești
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂComplexul Muzeal Golești:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088366985321045 sec
    ecranul dvs: 1 x 1