GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Peste ape face punte
Și pe câmp fără hotar
Parcă presură zahar.
(„Iepurele”, de G. Topîrceanu)
 
Cu două nopți în urmă un strat subțire de nea a acoperit ca o plapumă coastele muscelelor, iar brazii și ceilalți arbori poartă o frumoasă mantie albă. Ziua de iarnă se anunță plumburie, norii nărăvași nelăsând nici măcar o rază de soare să pătrundă spre pământ. Ne aflăm la Câmpulung Muscel și trebuie să găsim neapărat ceva care să ne înveselească. Am găsit! Vom merge spre locul unde poetul Topîrceanu a scris o mulțime de versuri cu tâlc.
Traversăm orașul celebrelor expresii „Pardon! ” - „Merci! ” și ne îndreptăm spre culoarul Rucăr-Bran pe DN 73. În apropierea intersecției cu drumul Târgoviștei cotim stânga pe un drum comunal, în dreptul unor indicatoare mari care ne confirmă faptul că ne aflăm pe șoseaua corectă, spre satul Nămăiești. După câteva sute de metri ajungem în parcarea mănăstirii Nămăiești unde putem lăsa autoturismul. Vis-a-vis se află Casa memorială „Poet G. Topîrceanu”, o casă țărănească cu trăsături arhitecturale specifice zonei submontane.
Portița e deschisă, casa așteaptă vizitatori cu ușa deschisă, livada hibernează până la primăvară, ochii de bronz al poetului supraveghează curtea mult îndrăgită. În prag ne întâmpină cu brațele deschise doamna muzeograf care ne îndrumă spre camera de la parter unde este cald. Plătim câte 6 lei/adult, 3 lei/copil; există și o taxă foto amatori de 6 lei/aparat, precum și taxe pentru ghidaj în limba română/engleză (17 lei/22 lei). Locuința poetului poate fi vizitată de marți până duminica între orele 09.00-17.00.
Ne adunăm cu toții, adulți și copii, în mica încăpere de la parterul casei cu pereți groși și timp de 15 minute ascultăm fascinați cuvintele doamnei muzeograf. Detaliile biografice se îmbină cu secvențe din viața poetului, dar mai ales cu fragmente din poeziile sale. Copii ascultă cu atenție versurile atât de bine ticluite de Topîrceanu, iar noi, adulții, ne emoționăm la auzul acelor cuvinte frumoase care ne aduc aminte de copilărie și școală.
Tudor Arghezi îl numea pe Topîrceanu drept caricaturist verbal și scamator fără pereche. Poetul Topîrceanu scrie o poezie cu rimă, abordând diverse teme, dintre ele cele mai iubite de copii fiind cele despre Natură, multe versuri fiind amuzante și pline de învățăminte.
Care este legătura lui George Topîrceanu cu Nămăieștii? Ei bine, el petrece 8 ani în această casă de pe valea râului Argeșel. Părinții, transilvăneni la origine, s-au cunoscut la București, apoi au călătorit prin mai multe zone ale țării. De ce? Mama sa era o pricepută țesătoare, remarcată de medicul Carol Davila la Sibiu la o expoziție și adusă la Azilul „Elena Doamna” (aflat și astăzi pe șoseaua Pandurilor, lângă Cotroceni; se află în plin proces de restaurare) pentru a învăța pe tinerele orfane o meserie. Aici îl cunoaște pe cojocarul Ion Topîrceanu cu care se căsătorește. În 1886 se naște la Azilul „Elena Doamna” Gheorghe, viitorul poet.
Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, soții Topîrceanu se mută la Mănăstirea Văleni din Argeș pentru a organiza acolo un atelier de țesătorie și covoare. Am vizitat mănăstirea argeșeană în vara anului 2017, se află într-o zonă naturală superbă, iar căsuțele tradiționale din curtea complexului monahal sunt superbe (vezi impresii). În imaginea cu numărul 20 din articolul dedicat mănăstirii Văleni puteți vedea casa în care a copilărit Topîrceanu. În Șuici, satul din apropiere, urmează partea finală a școlii primare; natura și animalele pe care le va admira în acest colț de Rai vor deveni subiecte ale poeziilor sale. Liceul îl va urma la Matei Basarab și Sf. Sava în București, cu bursă și internat.
Bunica lui Topîrceanu din partea mamei, care i-a urmat peste tot, se călugărește la Văleni, apoi se transferă la Mănăstirea Nămăiești. Astfel, în 1905 familia Topîrceanu se mută cu chirie în casa educatoarei Victoria Iuga, chiar peste drum de mănăstire. Este chiar casa memorială pe care o vizităm azi. Adolescentul George își petrece vacanțele la Nămăiești unde o cunoaște pe tânăra educatoare de care se îndrăgostește nebunește. În 1912 se căsătorește cu Victoria, au un singur copil. Soția însă nu îl va urma la Iași unde poetul debutează literar și își găsește o slujbă bună. Nu va câștiga niciodată suficient pentru a trimite bani soției cheltuitoare și părinților aflați la Nămăiești.
George Topîrceanu moare la Iași în 1937, iar soția și fiul se mută în orașul Câmpulung. În 1958 casa este donată autorităților locale pentru a se organiza o expoziție memorială, colecție rearanjată de mai multe ori de-a lungul anilor.
Casa memorială se află într-o clădire țărănească specific zonei Muscelului, desfășurată pe două niveluri. La parter se află casa scării și două încăperi, într-un fiind biroul muzeografului, în cea de-a doua aflându-se panouri informative privind viața poetului și vitrine cu obiecte care au aparținut lui George Topîrceanu. Remarcăm un ceas de buzunar Omega, o tabacheră, o frumoasă trusă de birou într-o combinație de albastru-auriu, un stilou și diploma de absolvire de la liceul Sf. Sava.
Urcăm treptele scării de lemn până în pridvorul larg care se deschide spre livadă, util spațiu de relaxare și meditație. Etajul e compus dintr-un hol central și două încăperi, nu foarte mari, luminate de mai multe ferestre. În hol găsim alte panouri cu informații despre viața omului de litere, exemplare din cărțile publicate, mai multe tablouri. Într-o vitrină sunt expuse obiecte care au legătură cu pasiunile lui Topîrceanu: pictura, vânătoarea, muzică, fotografie.
Camera din dreapta reproduce biroul de lucru al poetului: un pupitru micuț de scris, o oglindă mare, rafturi pentru cărți, un interesant scaun dublu, superbe scoarțe colorate. Icoana cu ștergar, soba albă, lampa, un ceas de masă, fotografii înrămate și, mai ales, geamantanul „chiriașului grăbit” îmi atrag privirile. Într-o scrisoare din 1910 adresată Victoriei, Topîrceanu își aduce aminte cu drag de căsuța de la Nămăiești: Și încă din Nămăești, din căsuța ta atât de bogată în amintiri... S-a schimbat ceva acolo? Măsuța tot între ferestrele dinspre curte? Oglinda tot în fund, d'asupra măsuții cu parfumuri? Dar fotografiile de pe păreți, tot le mai ți acolo pe toate? .
În încăperea din stânga descoperim dormitorul soției, loc unde dormea și poetul când venea la Nămăiești. Un pat micuț cu tăblii metalice decorate, țesături tradiționale (la ferestre, pe perete și pat, pe dușumea), o sobă discretă, un dulap de lemn, câteva rafturi și o masă cu scaune reprezintă elementele prezente în această încăpere. Totul e simplu, util, frumos. Majoritatea obiectelor și mobilierul sunt originale, au aparținut familiei lui George Topârceanu.
În curtea casei construite la sfârșitul veacului al XIX-lea se află bustul de bronz al poetului. La vară printre copacii din livadă va apărea o alee cu bănci și foișoare de lemn. După restaurarea interioară din anul 2016 va urma și o renovare exterioară. Noi ne-am simțit foarte bine în casa țărănească din Nămăiești, am plecat după 45 de minute cu bateriile încărcate. După cum scria criticul literar Dumitru Micu: Orice pagină din Topîrceanu înseninează spiritual, descrețește fruntea, odihnește intelectul. Vă recomand o vizită la casa memorială Topîrceanu, vă veți aminti de poezie, copilărie, viața la țară.
Streşinile somnoroase,
Pune văl de promoroacă
Peste pomi şi peste case.
Scoate-o lume ca din basme
În lumini de felinare
Umple noaptea de fantasme
Neclintite şi bizare.
Din ogeagul de cărbune
Face albă colonadă
Şi pe trunchiuri negre pune
Capiteluri de zăpadă,
Iar prin crengile cochete
Flori de marmură anină,
O ghirlandă de buchete
Care tremură-n lumină.
(„Noapte de iarnă”, de G. Topîrceanu)
Trimis de tata123 🔱 in 28.01.19 16:04:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în NĂMĂIEȘTI [AG].
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.30343730 N, 25.11097040 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Felicitări din toată inima! În Liceu eram îndrăgostită de Topârceanu și Topârceanu mi-a picat la Bac.
Am reținut și mi-am notat cele spuse de criticul literar D-tru Micu. Are perfectă dreptate.
Pozele sunt o splendoare! Cel mai mult mi-au plăcut sobele. Așa aveam când eram copil. Scaunul de-i zici ”dublu” din P14 se numește ”Scaun tete-a-tete”.
Și pe câmp fără hotar
Parcă presură zahăr
Nu cumva e,
Și pe câmp fără hotar
Parcă presură zăhar
Parcă sună altfel. Toate cele bune!
@mihaelavoicu:
Ce vor cădea cândva, inerte, pe câmpul alb al unei pagini,
Închipuiri neplăsmuite şi gânduri negândite încă
Pe care stropul de cerneală le-nchide-n noaptea lui adâncă,
Cuvinte şterse peste-o clipă, fantome de idei defuncte,
O ploaie miniaturală de-accente, virgule şi puncte
Şi-acele negre arabescuri pe care-o vagă fantezie
Sau numai mâna mea distrată le zugrăveşte pe hârtie.
(„Călimara”, de G. Topîrceanu)
Mulțumesc pentru cuvintele frumoase, poeziile lui Topîrceanu (și-a scris întotdeauna numele cu „î”) sunt adevărate fresce ale naturii sau reprezentări ale condiției umane. Am căutat din nou poezia „Iepurele” și cuvântul corect ar fi „zahar”, fără diacritice.
@tata123: Dacă scriu de mână, numai î folosesc, din obișnuință. Dacă tastez, â. Voi reține Topîrceanu cu î, precum Alecsandri cu cs. Merci!
Și iar mulțumesc, pentru ”zaharul” cel dulce, precum graiul moldovenesc, cel care zice ”zăhar”. Topîrceanu nu a fost moldovean, dar mie îmi cade mai bine la ureche!
Să auzim numai de bine!
@tata123:
„Am fost acolo” și eu, în iulie 2015. Prea mari modificări în interior nu s-au făcut, după ce-am văzut pozele atașate!
Mi-a plăcut și mie tare mult acea căsuță mică, cu mobilierul vechi, specific zonei și suficient pentru acele vremuri.
În poza P18, am remarcat că patul cu tăbliile metalice decorate nu mai este cel pe care l-am văzut eu, este altul.
(vezi aici, P08 - http://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=65798&d=casa-memoriala-george-toparceanu-namaiesti--campulung-muscel)
Asta nu micșorează, însă, frumusețea camerei.
Felicitări, am votat cu drag!
@doinafil: Am citit articolul pe care l-ați postat în 2015 și am comparat imaginile. În 2016 a avut loc o acțiune de restaurare interioară și de reamenajare a expoziției permanente. Doamna muzeograf cunoscută de mulți a ieșit la pensie, acum se află acolo altă doamnă drăguță.
Diferențe: În încăperea de la parter nu se mai află atât de multe vitrine cu obiecte, a fost montat un tv lcd pentru derulare imagini și filme documentare, au fost schimbate panourile informative. Din biroul de lucru de la etaj a „dispărut” vitrina cu cărți și a apărut scaunul tete-a-tete (cum bine la numit @mihaelavoicu). În holul central au fost aduse două vitrine de dimensiuni mai mari, iar în dormitor au fost mutate piesele de mobilier, a fost schimbat patul și nu mai este acea ladă de zestre întărită cu fier.
Numai bine și mulțumesc pentru aprecieri!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2021 Topârceanu — scris în 18.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2020 Viața la țară — scris în 04.01.21 de Daisy Petal din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2016 Casa memoriala George Toparceanu e inchisa temporar pentru renovare — scris în 02.02.16 de niki din BUCURESTI
- Jul.2015 Locul unde „chiriaşul” n-a mai fost grăbit... — scris în 10.12.15 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Pe urmele ”chiriașului grăbit” - Casa Memorială George Topârceanu — scris în 30.07.14 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Casa Memoriala George Toparceanu - Namaiesti, Arges — scris în 08.12.11 de private_rayen din BUCUREşTI - RECOMANDĂ