ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.12.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 12.11.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Locul unde „chiriaşul” n-a mai fost grăbit...

TIPĂREȘTE

După precedentele impresii referitoare la lăcaşul de cult de la Nămăeşti (vezi impresii) simt că, parcă, am lăsat lucrurile fără un final ce se cere spus, cel puţin pentru datoria mea faţă de viitorii turişti ai zonei respective. Dacă paşii m-au purtat pe-acolo nu puteam să ratez vizitarea ”Casei Memoriale George Topârceanu”, care se vede de sus, de pe platforma mânăstirii de maici.

Casa este o filială a muzeului municipal din Câmpulung, Argeş Ea a fost a socrilor poetului, căsătorit cu învăţătoarea Victoria Iuga, fiica acestora, casă pe care în anul 1966 a donat-o statului pentru a fi amenajată ca muzeu, în memoria poetului. In anul 1979 a fost declarată monument istoric.

Topârceanu a creat şi locuit aici doar opt ani, împreună cu soţia şi cu fiul lor, Gheorghe. Cum păşeşti în curtea casei te întâmpină un mic părculeţ cu pomi fructiferi şi straturi de flori în care „tronează” bustul poetului, operă în bronz a sculptorului Marius Butunoiu, din anul 1973. Trebuie să recunosc, spre ruşinea (sau ignoranţa?!) mea : habar n-am avut că Topărceanu a trăit şi pe aceste meleaguri. Bustul în bronz din curtea casei, el a fost acela care mi-a atras atenţia, tot uitându-mă prin curţile şi la casele oamenilor, în drumul meu spre mânăstire.

Este o casă tipic muntenească, nu prea mare, cu odăi şi dependinţe la nivelul inferior şi cu odăi şi cerdac la nivelul de sus, la care se ajunge pe o scară din lemn masiv., foarte bine păstrată până acum. Odăile sunt micuţe şi mobilate cu strictul necesar pentru care au fost create (bucătărie, odăi de dormit, birou). S-a păstrat chiar mobilierul de care s-a folosit poetul. Pe pereţi sunt expuse tablouri înrămate, cu fotografii de familie sau cu prietenii, diplome, desene (printre altele „autoportretul” foarte reuşit) şi schiţe, executate chiar de poet care, se pare, avea o uşurinţă în a mânui cu graţie şi umor nu numai condeiul, pentru a scrie versuri, ci şi creionul. pentru a face grafica unor poezii (vezi :”Balada chiriaşului grăbit”)

Din fotografii aflăm că tatăl său, Gheorghe, a fost cojocar, iar mama, Paraschiva, ţesătoare de covoare, amândoi de prin părţile Sibiului. Tot din fotografii aflăm şi prin ce locuri şi-a făcut şcoala primară şi liceul. A urmat câteva cursuri ale Facultăţii de Drept, la care a renunţat în favoarea celor de la Facultatea de Litere. N-o termină nici pe aceasta. În 1912 se căsătoreşte cu frumoasa învăţătoare Victoria Iuga cu care are un singur copil, pe Gheorghe. Căsnicia lor se va destrăma curând, după numai opt ani (de aici se presupune şi perioada scurtă în care a locuit la Nămăeşti, împreună cu soţia şi copilul). După separare se va infiripa o poveste de dragoste frumoasă şi discretă între el şi poeta Otilia Cazimir, al cărui chip se poate vedea în fotografiile expuse în muzeu.

Încearcă să-şi termine studiile de filozofie la Iaşi, dar nu reuşeşte pentru că este mobilizat, în 1916, în primul război, unde cade prizonier chiar în primele zile, la Turtucaia. Rămâne în captivitate până în 1918, perioadă care-i va afecta sănătatea şi aşa şubredă, el nefiind un bărbat voinic (avea puţin peste 1,65m) Se îmbolnăveşte de cancer la ficat şi moare la Iaşi, în 1937, în casa prietenului Demostene Botez.

Din fotografiile expuse se vede că a fost prieten bun (şi apreciat de ei) cu mulţi confraţi de breaslă, printre care: Sadoveanu, Gala Galaction, Tudor Arghezi, Hortensia Papadat Bengescu, Otilia Cazimir

După vizitarea casei am ieşit în curtea cu bustul poetului, în fapt un mic părculeţ, despărţit cu un gard nu prea înalt, de o livadă mare de meri şi pruni, din lateralul casei.

Am plecat de la casa memorială G. Topârceanu recitând, în gând, versurile: „locuinţa mea de vară e la ţară..., acolo era să mor de urât şi de-ntristare, beat de soare şi pârlit îngrozitor!... ”, învăţate în liceu, care mi-au plăcut şi-atunci, dar care, parcă acum, după ce-am văzut şi locul care l-au inspirat pe poet să le scrie, au o altă savoare (pentru mine, cel puţin).


[fb]
---
Trimis de doinafil in 10.12.15 11:18:33
Validat / Publicat: 10.12.15 12:13:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în NĂMĂIEȘTI [AG].

VIZUALIZĂRI: 2109 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 10. Din odaia de dormit nu putea să lipsească lada de zestre
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[10.12.15 12:13:14]
»

@doinafil - Mutat în rubrica "Casa Memorială George Topârceanu [Nămăiești], CÂMPULUNG-MUSCEL" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

doinafilAUTOR REVIEW
[10.12.15 19:45:56]
»

@webmaster26 - Da, este OK! După cum am scris şi-n articol, din cerdacul casei se vede se vede Mănăstirea Nămăesti. Mulţumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&Ema
[19.12.15 08:48:15]
»

Mi-a placut mult articolul si te mai citesc. Nu am fost la Casa Memoriala George Topirceanu din Namesti si simt si eu ca am o datorie aici. Asta desi la Manastire am fost de mai multe ori si o data am postat impresiile aici vezi impresii.

Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
doinafilAUTOR REVIEW
[19.12.15 13:15:42]
»

@Dan&Ema -

Mulțumesc pentru vizită și aprecieri! Când am vizitat mânăstirea, muzeul etnografic din curtea ei (despre care am scris câteva impresii) și casa Topârceanu nu făceam parte din familia AFA. Pe viitor voi fi mai atentă și voi face poze mai bune (sper), care să cuprindă cât mai multe informații. Felicitări și ție pentru ce ai scris până acum!

Îți urez să ai sărbători cu bucurie-n suflet și-n casă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil, msnd
Alte impresii din această RUBRICĂCasa Memorială George Topârceanu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088927030563354 sec
    ecranul dvs: 1 x 1