ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.05.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 6 MIN

Boca

TIPĂREȘTE

In Boca de lupo...

Arsenie Boca n-a avut viață prea fericită. Este considerat Sfântul Ardealului și la Prislop, unde odihnește, multe suflete fac pelerinaj. El a spus că va ajuta omul mai mult după trecerea la cele veșnice decât a putut ajuta cât a fost în viață.

Născut la Hunedoara, a făcut liceul la Brad și și-a dorit să devină aviator dar n-a avut cu ce plăti taxele școlare. A avut o viziune în care Maica Domnului i-a spus că-l va ridica mai sus decât orice avion. A devenit călugăr și a uimit mulți oameni cu premonițiile sale. Atât de mulți încât a atras și atenția securității, lucru nefast care s-a soldat cu mulți ani de temniță, timp în care nu și-a putut ascunde capacitatea de bilocație deși a încercat. După o vreme i s-a interzis viața monahală. Cum e obiceiul pe pământ, avea și el un suflet ce-i purta de grijă, o fată care s-a dus în mănăstire după el și care i-a fost prin preajmă după ce n-a mai putut fi călugăr. Fata asta i-a facilitat să picteze pereții bisericii Drăgănescu din Giurgiu pentru că era din familie de fețe bisericești iar cumnatul ei era preot la acea biserică. Arsenie Boca și-a petrecut 15 ani din viață tot pictând la Drăgănescu. A venit în toamna anului 1967 după ce biserica, cu hramul Sfântul Nicolae, a suferit renovări majore.

Pictura este realizată în tempera (nu este frescă) și nu este foarte rezistentă, se deteriorează mai repede. Din această cauză în biserică se încearcă menținerea unei temperaturi constante, indiferent de anotimp.

Vizita noastră a fost sâmbătă, era slujbă în biserică, eu nu m-am ferit când am vrut să fac poze deși ar fi trebuit s-o fac, îngrijitoarea locului m-a văzut, m-a atenționat că este interzis și n-am mai îndrăznit să încerc deși tocmai aici ar fi trebuit să fiu foarte discretă că gazdele erau mai severe ca în altă parte și ne țineau la ușă, făceam coadă, cum nu mai pățisem nicăieri, peste tot era la liber, aici era cu mofturi, puteam intra câte 4 – 5 persoane și alea erau păzite înăuntru. Parcă și-au luat obiceiuri securiste. Nu mi-i drag deloc să găsesc cler din ăsta ce crede că omul e rău din naștere și trebuie strunit. Eu nu cred că omul e rău.

Pictura din biserică este atipică, cu adevărat. Sunt viziunile unui paranormal și au fost destui care să cârcotească de-a lungul vremii dar și destui fanteziști care să-i atribuie valențe pe care, poate, nici nu le are.

Nu aveam mult timp la dispoziție și ca să analizezi locul ăsta fix timp trebuie pentru a aprofunda intenția. Pe peretele din stânga este pictat un citat pe o panglică, printre niște trupuri amestecate prin perdele, cum se obișnuiește în pictura religioasă. Am încercat să memorez citatul. Nu am reușit. L-am scris în telefon. Nu-l mai găsesc. Ideea, în mare, era că: pocăiți-vă că timpul e scurt. O fi.

Tot acolo, pe perete, în partea de jos, lângă o coloană încastrată în zid sunt două clădiri albe, una în spatele alteia. Unii spun că este Catedrala Mântuirii Neamului care nici nu exista atunci și Casa Poporului. Mie nu prea-mi pare că seamănă. Este și o scenă apocaliptică cu zgârie - nori care ard și unii spun că e 9 11 cu turnurile gemene. Unii mai spun și că a pictat și telefonul mobil, tot din premoniție. Nu l-am văzut. N-am văzut să fie draci cu celulare, moleculare sau mobile la ureche. Oricum, omul a fost vizionar și știa mult mai multe decât putem pricepe noi astăzi. A consumat mulți ani din viață să realizeze pictura asta dar altfel, oricum, ce-ar fi putut face? Bani nu erau, libertate nici atât și trăia de ani mulți cu securitatea-n ceafă. A mai pictat și lângă București dar mai mulți ani a petrecut la Drăgănescu.

Deși n-am putut face poze în biserică, am găsit, totuși, ceva referințe despre specificul de acolo. Pereții sunt plini de citate. Unele spun așa:

„Sus! Tata vă cată. Veniți la cină!” zice un înger deasupra căruia scrie Sfântul Arhanghel Mihail. Alături sunt pictate două antene parabolice triangulate semisferice într-un campus de transmisiuni iar mai jos, omul contemporan cu cearcăne cât jumătate de față, stând într-un fotoliu, cu soția în spate, cu telefonul (cu fir ????) în mâna dreaptă, cu televizorul în spate, privind la o rachetă spațială ce tocmai pornește, cu flăcări albe la motoare, aduce pretexte pentru a nu răspunde chemării, astfel:

„- M-am însurat

- Mi-am rotunjit țarina

- Mi-am cumpărat milioane de cai putere

- Caut locuință pe altă planetă

... Așa că... Rogu-te să mă ierți; nu pot veni:

- Nu mai avem această preocupare”

Iar răspunsul este:

„Ce-ai câștigat dobândind lumea toată dar ți-ai pierdut sufletul. Cu știința ați dezlănțuit cataclismul stihiilor asupra voastră. Așa vă trebuie, ați început sfârșitul lumii”

Pe același perete sunt și doi proletari dintre care unul cu bască deasupra căruia scrie: „Oamenii l-au creat pe Dumnezeu” .

La picioarele lui Iisus Hristos pe cruce scrie:

„Temelia piatra Hristos

Să nu credeți că veți intra după moarte în împărăția în care n-ați trăit de pe pământ”

Alături, un diavol are un pergament în mână și un text alături:

„Nu ne cunoști?

Noi suntem lumea și viața ta care ți-ai făcut-o, chipul nostru și asemănarea ta.

Noi suntem voi.

Noi suntem egoismul tău.

Peste noi nu treci și de noi nu scapi pentru că suntem una pentru totdeauna!!!”

Spre colț sunt pictate bile intens colorate care reprezintă ispite aruncate în lume și pe fiecare bilă este scris un mesaj. Exemple:

„Drogul vă deschide ușile raiului și porțile balamucului.”

„Urâți-vă unii pe alții”

„Citiți biblia cum vă taie capul”

„Fii de față la ceasul morții”

„Totul e minciună”

„In vino veritas”

„Rabzi ca un prost”

„Jos de pe cruce”

O bilă are pictat la mijloc simbolul atomului, cum îl cunoaștem, cu nucleul la mijloc și electronii ce se rotesc pe orbitele lor micronice, în jurul protonilor și neutronilor.

În fața acestui perete este montată o protecție transparentă din sticlă.

În altar, Arsenie Boca a pictat viața Sfântului Ștefan cel Nou pentru care avea o slăbiciune. Este singurul sfânt a cărui viață a pictat-o, și al cărui praznic este în data de 28 noiembrie. În înscris pictat, clar, pe perete, părintele Arsenie a zugrăvit data de 28 noiembrie care este chiar ziua în care a plecat la cele veșnice (care nu-s chiar veșnice), după mai mulți ani.

Lângă biserică există un mic cimitir chiar pe malul lacului Mihăilești.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Asta deja e dincolo de ambient, împrejurări, estetică. E altă realitate.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Mai degrabă smerenie și uimire.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 12.05.22 20:41:22
Validat / Publicat: 12.05.22 21:16:48
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în GIURGIU

VIZUALIZĂRI: 536 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Drăgănescu, lângă lacul Mihăilești
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.05.22 10:51:50]
»

@Mioritik????????: Nu am ajuns niciodată la biserica din Drăgănescu, ajunsă celebră fiindcă e pictată de părintele Arsenie Boca, deși am trecut de multe ori prin Mihăilești și cunoșteam existența acestui locaș de cult. Citisem însă în multe locuri despre interdicția de a face fotografii în interior, dar nu îmi închipuiam că sunt atât de stricți și cu accesul. Este adevărat că patrimoniul trebuie protejat, pictura se degradează rapid în condiții improprii, dar să nu fim nici așa de neîndurători. Însă, precum știm, „tanti de la lumânări” face legea în multe biserici.

Am primit acum câțiva ani un set complet de vederi cu pictura de la Drăgănescu și am putut astfel analiza „offline” imaginile ieșite de sub penelul părintelui Arsenie. Or ascunde sau nu diverse mesaje? Interpretări au apărut cu duiumul, fiecare crede ce vrea...

Weekend frumos!

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[14.06.22 00:32:53]
»

@tata123 ????: Da, tanti de la lumânări e beton. Nu te-ncurci.

Pictura este, cu adevărat, de excepție și eu, cât am stat acolo, greu m-am dumirit. E ceva total diferit de alte biserici. Mi-a trebuit multă analiză pe subiect după ce am plecat.

Dealtfel, întreaga viață a Sfântului Ardealului este de excepție. Am ascultat multe înregistrări de pe Youtube și de pe unde am mai găsit și m-au impresionat.

Găsesc și eu ecourile după o lună. Iertare și mulțumiri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂBiserica Sf Nicolae [com Drăgănescu]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066037893295288 sec
    ecranul dvs: 1 x 1