ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi - după 8 ani

TIPĂREȘTE

Vreau o ieșire de o zi, undeva... aproape de București. Revăd listele de priorități turistice - unele foarte vechi - iar privirile mi se opresc asupra Ansamblului Brâncovenesc de la Potlogi. Mai fusesem acolo în 2015, într-o plimbare de weekend, când l-am găsit în plin proces de reabilitate-reconstruire. Așa că, în afara Bisericii "Sf. Mare Mucenic Dimitrie" ctitorită de Constantin Brâncoveanu în 1683, mai înainte de a urca pe tronul Ţării Româneşti, din Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi nu am văzut mare lucru. Un imens șantier, schele şi utilaje de construcții, grămezi de materiale şi mult pământ răscolit, prelate acoperind ziduri... În articolul Ansamblul Brâncovenesc Potlogi în care mi-am făcut publice impresiile, spuneam că "Nu ştiu cât mai păstrează din înfăţişarea sa iniţială şi mai ales nu ştiu cum va arăta după refacerea de acum, dar se spune că - refăcut din presupuneri, imaginaţie şi inspiraţie din alte edificii brâncoveneşti - Palatul de la Potlogi este şi va rămâne un preţios monument de arhitectură tipic medievală care îmbină rolul de locuinţă cu cel de reşedinţă domnească somptuoasă, în acelaşi timp un exemplu al noului stil arhitectural inaugurat în vremea lui Brâncoveanu. "

Mai spuneam atunci că dacă l-am văzut în plin şantier, merită să revenim pentru a-l vedea şi în noua lui înfăţişare. Numai că timpul și alte priorități nu ne-au permis să repetăm ieșirea la Potlogi prea curând. Abia acum, după 8 ani, pașii m-au purtat din nou spre Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi.

Cum ajungem?

Pentru bucureșteni sau pentru cei care locuiesc în sudul țării, nimic mai simplu. Din Autostrada București-Pitești, la Kilometrul 49, de lângă benzinărie (există și indicator), pe DJ711A, pe un drum bun, asfaltat, după numai câțiva kilometri se ajunge în localitatea Potlogi în centrul căreia se află Ansamblul Brâncovenesc.

Cum am ajuns eu? Bineînțeles, după ratarea minicircuitului din martie amânat pentru iunie, apoi anulat, tot cu un grup organizat de o agenție turistică, de astă dată participând la un fel de pelerinaj la ctitoriile brâncovenești din preajma Bucureștiului.

Complexul Național Muzeal "Curtea Domnească" - Târgoviște care administrează cele 16 muzee şi case memoriale din județul Dâmbovița, pentru Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, afișează următoarele informații:

Program de vizitare: Luni - închis. Marţi - Duminică între orele 9.00-18.30 (în perioada 1 aprilie - 30 octombrie) și 9.00-17.00 (în perioada 1 noiembrie - 31 martie). Ultima intrare se face cu 30 de minute înainte de terminarea programului de vizitare.

Taxe de acces: 15 lei/persoană - adulți și 8 lei/persoană - elevi, studenți, pensionari. Anumite categorii de vizitatori (preșcolari, copii instituționalizați, persoane cu dizabilități, delegații oficiale, angajați sau pensionari ai rețelei muzeale, ai Ministerului Culturii...) beneficiază de acces gratuit. În afară de taxele de acces, există și alte taxe, destul de multe, majoritatea irelevante pentru turistul obișnuit. Am reținut totuși taxa de fotografiere afișată: 50 lei/h/aparat pentru profesioniști. Pentru amatori nu se specifică nimic.

Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi - începuturi

Constantin Brâncoveanu - vel spătar, viitorul domn al Țării Românești, în 1680 cumpără moșia Potlogi de la postelnicul Dima şi jupâneasa Dragna care aveau aici şi o casă. Cu intenția de a construi o reședință la Potlogi - localitate situată pe drumul principal care lega Bucureștiul de Târgoviște și de Craiova, Constantin Brâncoveanu a înălțat mai întâi un paraclis - Biserica "Sf. Mare Mucenic Dimitrie" finalizată în 1683.

Au urmat zidul de incintă, curțile interioare, palatul propriu-zis, grădinile, cuhnia (bucătăria), corpul de gardă, casele slujitorilor, grajdurile și droșcăria (atelierul de trăsuri), toate construite într-un singur an - 1698.

După cum rezultă din inscripția în chirilică, păstrată până în zilele noastre, intenția domnitorului era de a construi acest ansamblu pentru fiul său cel mare - Constantin: "Aceste case din temelia lor sunt înălțate de luminatul domn, Io Constantin Basarab Voievod fiului său Constantin Brâncoveanul, începându-le și sfârșindu-le la leat 7206 (1698) și la al zecelea an al domniei sale, ispravnic fiind Mihai vtori postelnic Corbeanul".

Am fost invitați să studiem această pisanie - unul dintre puținele elemente păstrate din edificiul original - decorată cu vulturul valah și scrisă în grafia chirilică de atunci. Ni se atrage atenția asupra colțurilor pisaniei unde observăm inițialele domnitorului fondator al Palatului de la Potlogi: "Io, K, B, V". - Constantin Brâncoveanu Voievod.

Dar, vremurile au fost potrivnice. Fiului domnitorului nu i-a fost dat să moștenească ctitoria tatălui său de la Potlogi. În 1714 domnitorul a fost mazilit, dus la Constantinopol și decapitat împreună cu cei patru fii (Constantin, Ștefan, Radu, Matei) și cu ginerele său, sfetnicul Ianache. La numai cincisprezece ani de la construirea sa, frumosul palat cu foişor şi cu scară exterioară care ducea la etaj, cu pivniţă şi cu bogate decoraţiuni sculptate în piatră, a fost distrus şi jefuit de turci în căutare de avuții.

Timp de aproape trei secole Ansamblul Brâncovenesc a rămas în uitare, ruinându-se tot mai mult.

Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi - reconstrucția

Reconstrucția Ansamblului Brâncovenesc de la Potlogi a început în 2011 și a durat patru ani, lucrările făcânduse cu fonduri europene, în cadrul proiectului "Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea / modernizarea infrastructurilor conexe din zona Ansamblului Brâncovenesc Potlogi".

Alte două proiecte adiacente vizau amenajarea pârâului Tudorel din zona învecinată Ansamblului Brâncovenesc (prin lucrări de salubrizare, igienizare și amenajare a unei punți pietonale peste pârâu) și amenajarea unei parcări în fața și în lateralul Ansamblului Brâncovenesc, pe o suprafață de 1.000 m², propice atât pentru autoturisme, cât și pentru autocarele turistice. Tot în aceeași perioadă a fost refăcut și drumul de acces către localitatea Potlogi.

Întrucât palatul fusese jefuit, deposedat de bunurile interioare, pentru amenajarea muzeului s-a apelat la mobilier autentic din patrimoniul Complexului Național Muzeal "Curtea Domnească" - Târgovişte. Inaugurarea a avul loc duminică, 29 noiembrie 2015.

Vizita noastră la Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi

Când ajungi la Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, primul care îți atrage atenția, chiar înainte de a coborî din mașină, este Bustul domnitorului Constantin Brâncoveanu.

În 2014 - "Anul Brâncoveanu" - 300 de ani de la decapitarea domnului, lucrarea semnată de sculptorul târgoviștean Olimpiu Eli Petre a fost instalată în apropierea intrării în curtea Palatului Brâncovenesc și inaugurată la 15 iulie 2014, de Ziua Comunei Potlogi.

În fața intrarii, vizitatorii mai pot observa Statuia Soldatului Necunoscut, un foarte frumos monument datat 1910, închinat eroilor căzuţi în Războiul de Independenţă.

Intrăm în curte prin Turnul de poartă străbătându-i gangul boltit. De o parte și de alta sunt fostele încăperi ale corpului de gardă, acum... casă de bilete dotată cu turnicheți.

Suntem deja în curtea principală, curtea de primire, una din cele trei existente aici. Dincolo de un spațiu întins, amenajat cu alei pietruite și porțiuni verzi, cu iarbă și arbuști decorativi, în fața noastră se profilează palatul. În stânga se află curtea slujitorilor, iar în spatele palatului grădina, un spațiu vast, amenajat cu bănci pentru odihnă, cu plante decorative, felinare și chiar cu un podeț peste pârâul Tudorel. Dacă nu aveți timp pentru o incursiune în grădinile voievodale de la malul pârâului, priviți-le din înălțimea loggiei sau din foișorul care vă oferă o frumoasă priveliște! Despre zidurile de incintă se spune că sunt originale - cele exterioare și reconstruite - cele interioare. Și atunci când am fost eu prima oară acolo, în iunie 2015, întregul domeniu era înconjurat de ziduri înalte, trainice, din cărămidă. În interior am văzut doar fragmente, rămășițe de ziduri ruinate.

În dreapta turnului porții, în locul șantierului de acum câțiva ani, am descoperit Cuhnia (bucătăria domnească) , o clădire pătrată, cu turnulețe pentru aerisire și un horn central, mai mare. Bucătăria domnească, refăcută, etalează acum o vatră, un vas de argilă de mari dimensiuni despre care se spune că datează din vremea lui Brâncoveanu, mobilier (polițe, dulapuri, mese, scaune), precum și mai multe obiecte casnice (vase de lut, străchini, covată, fier de călcat cu cărbuni), dar și țesături (scoarțe și cusături).

Casa slujitorilor, o clădire lungă, cu un singur etaj, situată în apropierea bucătăriei, era destinată slujitorilor de rang înalt (secretarul personal al domnitorului, slujitorii de la palat, doicile copiilor, bucătarii) care-l însoțeu pe domnitor în călătoriile sale.

Clădirea reconstruită are încăperi dotate modern, probabil în intenția de a fi transformată în casă de oaspeți.

Atelierul de trăsuri - Droșcăria, este o clădire dreptunghiulară, reconstruită, în care odinioară se făceau, se reparau sau doar se adăposteau trăsurile curții domnești. Este un loc plăcut, aici vizitatorul având ocazia să admire două trăsuri de epocă, una boierească, fastuoasă și alta mai simplă, din lemn. În plus, se pot observa câteva panouri ilustrând modele de trăsuri europene, precum și câteva vitrine cu obiecte și unelte folosite în droșcărie.

Palatul brâncovenesc, o construcție dreptunghiulară (32 x 23 m), cu pivniță boltită, parter și etaj, este - fără îndoială - elementul principal al Ansamblului Brâncovenesc de la Potlogi.

Parterul este împărțit în trei încăperi spațioase și alte două mai reduse ca dimensiuni.

Accesul la etaj se face prin foișorul deschis, situat pe fațada sudică a construcției, urcând pe scara exterioară. Deasupra ușii se poate vedea inscripția la care am făcut referire anterior.

O încăpere lungă separă două apartamente - al domnitorului, situat în partea stângă și al doamnei, situat în partea dreaptă. Vizita în interiorul palatului se face doar cu ghid local. Cu amabilitate, prezentându-ne fiecare loc, ghidul ne-a plimbat prin sala de ospețe - o încăpere cu tavan înalt, boltit, dotată cu mobilier masiv, de epocă. A fost reconstituită încăperea de lucru a domnitorului unde vedem mobilier, documente cu semnătura lui Constantin Brâncoveanu, veșminte, pungi de piele... De asemenea, a fost reconstituită sala tronului, încăpere în care se făceau primirile oficiale sau aveau loc consfătuirile cu boierii de rang înalt. Exista acolo și un spațiu de relaxare decorat în stil turcesc. În dormitorul domnitorului am văzut un pat central, cufere de călătorie, jilțuri, o sobă... Umblătoarea - toaleta de epocă dotată cu aerisiri în acoperiș, a fost pentru noi o mare curiozitate. În apartamentul doamnei am văzut arborele genealogic al familiei Brâncoveanu, panouri ilustrând etapele construcţiei palatului, precum și vitrine cu obiecte valoroase.

Tot la etaj se află Loggia - un balcon larg susținut de cinci stâlpi migălos ornamentați. Din acest balcon se deschid privirii frumoase priveliști către grădinile palatului.

Camera chelarului, a celui care deținea cheile cămării și pivniței domnești și care administra bunurile de valoare ale domnitorului, o încăpere pătrată, se află tot la etaj, lângă loggie. Aici era o ascunzătoare pentru tot ceea ce trebuia tăinuit în vremea când familia domnitorului nu locuia la Potlogi.

Pivnița este o încăpere vastă, cu un stâlp central, masiv, care împarte bolta în patru calote. În cele patru sectoare ale pivniței a fost amenajat un spațiu pentru evenimente culturale sau conferințe tematice. Mai multe panouri informative privind stilul brâncovenesc și construcțiile din țara noastră realizate în acest stil împodobesc interiorul fostei pivnițe voievodale.

Nu trebuie să părăsim Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi fără a face o vizită la Biserica "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" - paraclis domnesc, prima ctitorie de la Potlogi a voievodului muntean.

Din curtea palatului, prin poarta situată pe latura estică a incintei, ajungi în fața bisericii. Pisania originală, în chirilică: "Această svântă şi dumnezeiască biserică iaste zidită şi înălţată, den temelie şi până în săvârşitul ei, de robul lui Dumnezeu Constantin Brâncoveanu Vel Spătar, întru slava Domnului nostru Iisus Hristos cel de troiţă slăvit şi întru cinstea lui Vel Mucenic Dimitrie, pentru a sa veşnică pomenire şi al părinţilor, carea se-au început şi le-au şi săvârşit în zilele luminatului domn Io Şerban Cantacuzino Basarab Voevod, Septembrie (1683). " Aşadar, conform pisaniei, Constantin Brâncoveanu a ctitorit biserica cu hramul Sf. Mare Mucenic Dimitrie în anul 1683, adică înainte de a înălţa ansamblul alăturat şi mai înainte de a urca pe tronul Ţării Româneşti.

O altă pisanie, mai nouă, amplasată tot deasupra intrării în pronaos, ne informează că biserica - afectată de cutremure şi de trecerea vremii - a fost restaurată de mai multe ori, ultima oară în perioada 2008-2014, resfinţirea având loc "în ziua de 9 iunie 2014, când poporul dreptcredincios s-a închinat la moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu a cărui raclă a fost adusă, în mod special, de la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti".

În pronaos, remarcăm tabloul votiv care îl înfăţişează pe ctitor cu cei patru fii - Constantin, Ştefan, Radu şi Matei - ucişi de turci.

Încheiere

Pe lângă faptul că este un obiectiv foarte potrivit pentru o escapadă de o zi, în special pentru cei care locuiesc în sudul țării, Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi este pentru orice vizitator un loc de relaxare, de evadare din cotidian, un loc de rememorare a unei pagini de istorie, a unei mari personalități-voievod al Țării Românești, precum și ocazia de a cunoaște (sau recunoaște) un stil arhitectural românesc - stilul brâncovenesc.

Cât despre palatul în sine, renovat și mobilat cu obiecte autentice din patrimoniul Complexului Național Muzeal "Curtea Domnească" - Târgoviște, dar nicidecum cu cele originale (care au dispărut), cât despre clădirile din curte reconstruite astfel încât să arate ca pe vremea lui Constantin Brâncoveanu... mergeți acolo și faceți-vă propria părere! Inaugurat duminică 29 noiembrie 2015, la numai 6 luni de când am fost eu prima oară acolo, consecvent, Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi își primește de atunci vizitatorii.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 30.08.23 07:42:33
Validat / Publicat: 30.08.23 08:34:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POTLOGI [DB].

VIZUALIZĂRI: 1043 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P46 Potlogi - Ansamblul Brâncovenesc. Primăria Potlogi.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.08.23 08:33:57]
»

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_add9.p ... 12519&hid=20192.

Sau... poate ceva video de pe acolo? Dacă ai filmat câte ceva, ar fi zuper-util — link încărcare video.

mprofeanuPHONE
[30.08.23 18:17:51]
»

@iulianic: Felicitări pentru articolul cu numărul 1000! Câtă muncă adunată în aceste impresii deosebite! M-am folosit și eu de multe informații găsite în articolele tale!

La încă pe atâtea! Multă sănătate și excursii frumoase!

liviu49
[17.09.23 09:22:19]
»

Felicitari pentru cele 1000 de articole scrise pe AFA!

La mai multe si daca se poate sa am si eu ce citi!

Dupa revenirea din concediul de doua saptamani de la Eforie, am inceput sa zgarm sa vad ce s-a mai scris si am dat de acest articol festiv.

Desi stiu de foarte multi ani de acest obiectiv (istoric i-as spune) nu am resusit sa-l vizitez, iar sansele de reusita aluneca vijelios spre zero. Norocul meu ca altii reusesc sa-l vada si sa descrie si altora.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Carmen IonPHONE
[19.09.23 20:17:39]
»

@iulianic: Felicitări pentru cele 1.000 reviewuri, un record impresionant!

iulianicAUTOR REVIEW
[01.10.23 08:29:16]
»

@webmasterX:

Cu o mare întârziere, motivată din punctul meu de vedere, am atașat pozele la acest articol.

@mprofeanu @liviu49 @Carmen Ion:

Vă mulțumesc pentru tot!

mprofeanu
[01.10.23 16:56:52]
»

@iulianic: Între timp am fost și eu acolo, într-o zi de marți 19 septembrie, am revăzut în pozele tale tot ansamblul. Biserica era închisă așa că am văzut-o acum prin pozele puse la acest articol. Merită vizitat acest ansamblu brâncovenesc, mi-am adus aminte din poze în ce hal arăta și cum arată acum după restaurare aproape totală. În perioada comunistă s-a refăcut ceva din clădirea principală până când a venit prima doamnă a țării și a sistat lucrările. Marele noroc a fost că se pusese acoperișul și așa s-a mai păstrat din palat, altfel devenea o ruină...

Am stat acolo mai mult, vizitarea se face doar cu ghid însoțitor, ne-a dat multe explicații. Am fost singurii turiști.

iulianicAUTOR REVIEW
[01.10.23 18:55:30]
»

@mprofeanu: Și eu am fost impresionată de prezentarea ghidului. Multe amănunte și mai ales multă răbdare. Nu contează că are doi vizitatori sau un grup foarte mare. Nici noi nu am fost prea mulți. Asta pentru că oamenii preferă parcă mai mult plimbările în aer liber, 0 bere rece sau chiar și numai discuții cu prietenii într-o zi frumoasă, de vară.

Personal, mi-am dorit să văd ce a rezultat în urma renovărilor la care a fost supus ansamblul brâncovenesc. Mai fusesem acolo în urmă cu 8 ani când l-am găsit în plin proces de reconstrucție-restaurare. Mi-a plăcut ceea ce am găsit.

⭐ValentinB_88⭐
[13.11.23 12:15:04]
»

Felicitări pentru toate articolele scrise!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, iulianic, liviu49, mprofeanu, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂAnsamblul Brâncovenesc Potlogi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072627067565918 sec
    ecranul dvs: 1 x 1