ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.06.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Plimbare de o zi prin Bisericile Rupestre din Muscelul Argeșean

TIPĂREȘTE

Luni, a doua zi de Rusalii, am făcut o plimbare de o zi prin Bisericile Rupestre aflate în Muscelul Argeșean, zona de nord a județului Argeș. Ideea ne-a venit cu o zi înainte după ce mersesem la Robaia, Mănăstire la care merg în fiecare an, despre care am scris pe site-ul nostru, vezi impresii. Era prima ieșire de la declanșarea pandemiei coronavirus, nu-mi place să o pomenesc.

Mai văzusem Bisericile Rupestre cu vreo 15 ani în urmă, nu pe toate odată ca acum când am făcut un circuit pe la toate trei.

Pe la ora 10, am plecat din Pitești spre Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă, aflată pe DN 72A, în satul Valea Cetățuia din comuna Cetățeni, județul Argeș, la circa 20 kilometri de Câmpulung Muscel, pe drumul spre Brașov până la sensul giratoriu, de aici spre Târgoviște până aproape de Cetățeni, nu se poate rata fiind și agitație și indicator spre mănăstire. Are site-ul cetatuiamuscel.ro și este deschisă permanent.

Deși era zi liberă, sărbătoare legală și religioasă, s-a circulat destul de lejer drumurile fiind bune, nu foarte aglomerate, am ajuns la mănăstire și, aici era mare aglomerație, am oprit la marginea șoselei de unde aveam o perspectivă deosebită asupra dealului cu stânci cenușii ce se zăreau prin verdele pădurii. Trecând podul peste Râul Dâmbovița am intrat în satul de rudari pe care l-am părăsit destul de repede și am început plimbarea, mai întâi în ușor urcuș printre case și pe sub stânci, apoi mai abrupt prin pădure, printre stânci, pe poteca „Drumul Crucii”, marcată cu 12 cruci cu scene din „Via Dolorosa”, Patimile lui Iisus în Ierusalim. Le-am privit și le-am pozat, la unele ne-am odihnit, erau bănci din bârne de lemn.

Pe Drum am văzut multe forme sculptate în piatră, distruse de intemperii sau de oameni, printre care uriașul megalit antic ce o reprezenta pe foarte venerata de daci Zeița Mamă, aici a fost un centru economic, politic, social dacic foarte puternic. La baza lui se află un alt megalit rotund, aproape plat. După creștinizare Zeița Mamă a fost transformată: i s-a cioplit fața și i s-a lipit o cruce de piatră pe cap, despre care se spune că ar fi fost pusă de însuși Negru Vodă, iar megalitul de la bază a ajuns o lespede cunoscută sub numele de „Masa lui Mihai Viteazul”…, dar a devenit și un înfloritor centru al feudalismului românesc. Și pentru geto-daci și pentru munteni a fost și este un puternic centru spiritual.

Apropiindu-ne de mănăstire am zărit printre copaci acoperișul bisericii de lemn și, pe vârful unei stânci, tricolorul lângă Iisus răstignit pe cruce.

Așa am ajuns pe platoul mănăstirii, era schimbat de cum îl văzusem eu în urmă cu vreo 15 de ani când Biserica abia fusese ridicată, încă mai era de lucru la ea.

Am trecut pe lângă Mormântul Moaștelor Cuviosului Ioanichie sanctificat Ioanichie cel Nou și am intrat în Biserica Rupestră cu „Hramul Izvorul Tămăduirii”, fost Altar de cult geto-dac, apoi Biserică ce avea la intrare în lateral stânga un Altar Catolic și apoi Naosul cu Altarul Ortodox, închis de Iconostasul pictat, zidit din cărămidă și piatră de râu. Pictat a fost și interiorul bisericii, s-au realizat trei straturi de picturi dar nu au rezistat umezelii din peșteră și infiltrațiilor din pereții stâncoși. Astăzi e împodobită cu mai multe icoane făcătoare de minuni. În Altar există un Izvor ce picură, doar în perioada dintre Izvorul Tămăduirii și Adormirea Maicii Domnului, apă tămăduitoare de care a beneficiat și Regele Carol I ce avea suferințe la ochi și care s-a vindecat.

Am intrat apoi în Biserica de lemn cu „Hramul Adormirea Precistei”construită în stilul Bisericilor de lemn maramureșene cu eforturi mari, pentru temelie s-au sfărâmat bolovanii de piatră și s-a spart stânca cu dalta și ciocanul, materialele s-au cărat cu „cârca”cu ajutorul rudarilor din sat și a altor credincioși….

Am văzut și pozat Iconostasul sculptat în lemn de nuc și pictat, Racla cu Moaștele Cuviosului Ioanichie lucrată în lemn de stejar și frumosul Candelabru din lemn de stejar și coarne de cerb. Interiorul Bisericii este pictat, se remarcă pe plafon „Bustul Maicii Domnului ornată cu imaginea Pruncului pe piept”și pe Balcon „Tabloul Sfinților”în care apar și sfinții argeșeni, lângă Neagoe Basarab este Filofteia Fecioara, între ei macheta Mănăstirii Curtea de Argeș, și Ioanichie cel Nou, încadrați de alți sfinți. Am urcat și în micul balcon pentru a poza interiorul mai bine.

Am părăsit Biserica cu gândul de a merge la mașină, dar văzând mulți vizitatori mergând pe partea dreaptă a ei am mers și noi. Ni s-a oferit o amplă perspectivă asupra satului și o vedere deosebită spre Troița –Crucea Dorințelor, de care nu știam și pe care nu o văzusem până atunci. Am trecut pe lângă Trapeza Mănăstirii de unde răzbătea rugăciunea făcută cu pelerinii veniți la masa și am urcat la Troiță, erau mulți pelerini ce își puneau dorințe și agățau în cruce diferite obiecte. Mi-am pus și eu, au urmat câteva poze ample asupra Satului și Văii Dâmboviței și am coborât la Peștera Moșului, la daci loc de meditație și rugă al Marelui Preot, în creștinism locul sihastrului. Este împodobită cu icoane noi dar și cu antice incrustații în stâncă, cruci, serafimi, o mână binecuvântând un porumbel.

De aici am coborât la micul Magazin de la intrare, am cumpărat lumânări și două broșuri, 2,50 lei fiecare, despre Mănăstire și am plecat spre mașina ce ne aștepta de vreo două ore.

Traseul nu este foarte dificil, urcușul a durat circa o jumătate de oră, cu multe opriri pentru pozat, coborâșul vreo 20 de minute, tot cu pozări, merită făcut pentru ceea ce oferă mănăstirea, liniște și pace sufletească, vederi deosebite și trei adevărați călugări, atâția mai sunt acolo…. Discutând cu Părintele Stareț am aflat că în ultimul timp sunt din ce în ce mai puțini cei ce vor și rezistă cerințelor monahale și condițiilor de la Cetățuia.

Ne-am întors pe drumul pe care venisem până la intersecția cu drumul ce duce la Nămăiești și la Mănăstire, sunt 7 kilometri până la Câmpulung. Poate fi vizitată duminica între orele 5 și 21, în celelalte zile între 7 și 19. Este mănăstire de călugărițe, acum erau 27 de maici.

Mănăstirea Nămăiești este veche, sunt mai multe povești despre întemeietorii ei, una numindu-l pe Negru Vodă drept ctitor al Bisericii, povestea despre întemeierea ei cu visul celor trei ciobani fiind cunoscută pe site-ul nostru. Cert este că Icoana Maicii Domnului găsită acolo este una dintre cele mai vechi icoane nu numai din România ci din întreaga creştinătate. Tot povestea spune că a fost pictată de către Sf. Evanghelist Luca și că a fost pusă acolo unde se află și astăzi de Sf. Andrei care negăsind pe nimeni la templu pentru a-i transmite învățăturile creștine a exclamat „Nemo est! ”adică Nu este nimeni! ”, de aici Nămăiești, numele satului și al Mănăstirii.

Biserica Rupestră cu două hramuri, „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”și „Izvorul Tămăduirii”, a fost amenajată în peștera, megalit dacic uriaș săpat în roca foarte dură, având structura bisericii ortodoxe, mai întâi cu Pronaos, Naos și Altar. Turla Bisericii a fost ridicată pe stâncă pe locul unde era gura de acces în megalit, ulterior s-a zidit, lipit de stâncă, Pridvorul cu o intrare lateral, ce pare că face parte din munte.

Iconostasul este sculptat în lemn și se sprijină într-o scobitură a grotei la fel ca Stranele aliniate pe lateral îmbogățind interiorul bisericii care este impresionant prin simplitatea lui. Fiind stâncă nu poate fi pictat dar este împodobit cu o mulțime de icoane, cea mai importantă fiind Icoana Maica Domnului Făcătoare de Minuni îmbrăcată în aur și bătută cu pietre prețioase, se remarcă trăsăturile calde ale Maicii Domnului și ale Pruncului trăsături ce pătrund în inimile privitorilor.

Era aglomerație, se aștepta pentru a intra în biserică, se purtau măști, dar era calm și liniște….

Am părăsit Biserica, am trecut pe la Clopotnița zidită și ne-am oprit la Muzeul Etnografic, taxă de intrare 5 lei de persoană, ce adăpostește o valoroasă colecție muzeală de costume populare românești, ceva poze care vor povesti mai bine decât mine, am cumpărat o Broșură cu „Istoric și Poezii despre Mănăstire”, scrise de Maica Stareță Lucia, cost 6 lei. Stând de vorbă cu custodele muzeului am aflat că maximum 33 de măicuțe pot fii aici, vârsta lui Iisus, numărul indicat de Maica Domnului în visul ciobanilor, nu s-a depășit niciodată și că dacă s-a întâmplat vreodată să apară o a treizecișipatra, fără să știe una din măicuțe a cerut să părăsească Mănăstirea, astfel că cele două nu s-au întâlnit.

Am trecut pe la Magazinul cu Obiecte Bisericești, am mai pozat prin curtea mănăstirii, complexul mănăstiresc este foarte mare și se mărește în continuare după cum se vede și în poze, și după vreo trei sferturi de oră de plimbare prin mănăstire am plecat mai departe în circuitul nostru.

Următoarea era Mănăstirea Corbii de Piatră din Satul Jgheaburi, Comuna Corbi situată la 43 kilometri de Nămăiești de unde veneam noi, la vreo 35 kilometri de Câmpulung Muscel și 30 de Curtea de Argeș, cea de-a treia biserică rupestră argeșeană ce poate fi vizitată zilnic între orele 9 și 20. Dacă este închisă sunând la numerele de telefon afișate la poartă în câteva minute vine cineva și deschide. Informații utile se pot afla și de pe site-ul mănăstirii, corbiidepiatra.ro.

Este o mănăstire veche și este cea mai veche mănăstire de călugărițe, fiind prima întemeiată din țara noastră, începuturile vieții ei monahale fiind puțin cunoscute, este așezată în inima unei misterioase vetre ascetice românești, Basarab I Voievod fiind considerat ctitorul ei.

Am intrat în curtea Mănăstirii, pe lângă un mic Magazin cu obiecte bisericești de unde am cumpărat Pliantul „Corbii de Piatră, adevăr, legendă”ce a costat 5 lei, ne-am oprit puțin la Altarul Dacic pentru sacrificii și ofrande, o stâncă pe care sunt săpate trepte de urcare și pe partea netedă practicate guri de preluare și canal de scurgere a sângelui victimelor, și la Paraclisul de lemn cu clopotniţă de la sfârșitul secolului 19, unde se pot ține slujbe.

Biserica Rupestră, cu trei hramuri, „Adormirea Maicii Domnului”, „Sf. Voievod Neagoe Basarab”și „Sf. Apostoli Petru si Pavel”a fost amenajată în peștera sacră a dacilor din zonă, având doar Naos și Două Altare. Este singura biserică românească ce are două altare….

Pe tema celor două altare s-au făcut mai multe speculații, cea mai cunoscută fiind afirmația conform căreia unul era catolic, afirmație falsă. Toate caracteristicile bisericii, arhitectura, pictura, configurația celor 2 foste altare sunt construite după izvodul bizantin al secolului 10.

La începutul secolului 19 s-a spart zidul despărțitor dintre ele, din el s-a modelat noua Sfânta Masă a altarului actual, s-a săpat și un Pronaos, destul de mare, s-a zidit și pictat un nou Iconostas, biserica fiind cea de astăzi. Interiorul bisericii mai păstreză încă din pictura originală, datată la începutul secolului 14, Corbii de Piatră fiind astfel locașul cu cea mai veche pictură din Țara Românească.

A fost plăcut pentru că am fost singuri în biserică, am avut timp și spațiu să privim și să pozez, dar am părăsit-o pentru a ne continua plimbarea pe poteca din stânga ei amenajată cu scări și balustrade care ne-au condus la Crucea de piatră, veche de vreo 300 de ani, de pe „acoperișul bisericii”. Urcușul a fost abrupt, dar efortul a fost răsplătit de vederile oferite și pozele făcute, inclusiv un autocar cu pelerini ce a sosit atunci.

Am găsit acolo un grup de tineri localnici care ne-au spus că a doua potecă ce urcă la cruce pe celălalt versant, pe care noi voiam să coborâm, a fost blocată de cineva care și-a îngrădit terenul. Păcat! pentru că aveam ce vedea, ne mai plimbam prin natură….

Coborârea a fost ușoară, am mai pozat, am mai privit și am ajuns la Trapeza mănăstirii, săpată și ea în piatră, locul unde la o masa lungă de vreo zece metri mâncau călugării, sau se țineau judecăți, slujind și ca divan atunci când domnitorul ţării lua parte la hramul mănăstirii și judeca cele mai grele procese și neînţelegeri.

Aici ne-am întâlnit cu turiștii pe care îi văzusem de sus, ne-am salutat, noi am continuat coborârea, ei au început vizita….

După puțin peste jumătate de oră eram la mașină plecând spre casă.

Am menționat în review timpii necesari vizitelor și drumurile parcurse pentru a arăta că acest traseu se poate face într-o singură zi, pentru noi traseul descris incluzând și deplasările de la și la Pitești a durat cam 8 ore, pentru că aș dori ca mulți din cititorii acestor impresii să ajungă pe acolo și să scrie despre noutățile apărute.

Am vizitat trei biserici deosebite, asemănătoare dar diferite, trei peșteri minunate pe care le recomand tuturor ce vor să cunoască o bucățică din frumusețea și spiritualitatea românească ascunse în piatră….


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Sunt trei biserici rupestre, Cetățuia și Nămăiești destul de aproape una de alta în zona Câmpulung Muscel, cea de a treia Corbii de Piatră la mijlocul distanței Câmpulung - Curtea de Argeș, frumos așezate, cadru natural deosebit...


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 13.06.20 15:44:49
Validat / Publicat: 13.06.20 17:33:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #CĂLĂTORII prin MUNTENIA.

VIZUALIZĂRI: 576 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă, Râul Dâmbovița văzut de pe pod
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

mishu
[13.06.20 20:45:23]
»

@mprofeanu: Din cate am vazut, destul de multa lume a avut aceeasi idee ca voi, asa ca a fost destul de multa lume, insa indiferent care este scopul calatoriei noastre, important este ca lumea iese din casa.

Frumoasa prezentare si in poze si in articol, felicitari, votat cu mare drag. ​

mprofeanuAUTOR REVIEW
[13.06.20 22:13:16]
»

@mishu: Așa este, lumea iese din casă, noi am mers într-un circuit și am găsit acolo mulți vizitatori, nu știu dacă și ei au făcut același lucru vizitând toate trei bisericile rupestre din Argeș. Mi-am dorit să le văd pe toate și să le compar, prezentându-le și altor doritori ca o excursie lejeră de o zi...  

Mulțumesc frumos pentru ecou și pentru că m-ai citit!

Cu drag, ​​!

crismisPHONE
[14.06.20 09:02:06]
»

@mprofeanu: Am avut și noi o tentativă de a vizita acest "triunghi sacru" acum vreo 2 ani, când ne-am luat 2 nopți de cazare la Câmpulung. Cetățuia am vrut s-o abordăm pe drumul de venire, dar tocmai se oprise o ploaie torențială și ne-am gândit că o fi rău prin pădure, am renunțat.

La Nămăiești am ajuns, era zi de sărbătoare (cred că tot Rusalii), o mare de oameni; am intrat în biserică și am simțit instant că nu am aer, așa că am ieșit. Ne-am consolat cu frumosul muzeu etnografic (am cumpărat și eu broșurica) și cu Casa Memorială G. Toparceanu, de peste drum.

La Corbii de Piatră n-am mai ajuns, ne-a furat peisajul prin Câmpulung și mai ales Vila Golescu, care a fost surpriza plăcută a excursiei.

Rezultă că trebuie să revenim cândva în zonă, mai cu simț de răspundere!

Michi
[14.06.20 11:38:54]
»

@mprofeanu: Îţi mulţumesc pentru review care m-a condus prin locuri pe care nu le ştiam. Îmi vine să-mi dau palme că sunt atâtea repere turistice şi mai ales religioase la noi pe care nu le-am văzut. Este adevărat că am început să circulăm pe la 60 de ani şi atunci ne-am aruncat cu foame spre străinătăţuri dar şi cele aproape 300 reviewuri din ţară sunt mărturie că am dat aceeaşi importanţă şi României. Cred că e destul de greu să acoperi tot ce-ţi oferă ţara asta (Tata123 este un promotor al turismului în România). Luaţi maşina şi ieşiţi cât puteţi de des că nici nu ştii când vine vremea să trăieşti din amintiri!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[14.06.20 12:29:15]
»

@crismis: Bine zis "triunghi sacru", este deosebit. Am prezentat mai mult obiectivele și zona acum la început de iunie 2020 pentru doritori și nu m-am axat pe istoria veche a acestor locuri din vremea dacilor... și a legendelor lor, mă pierdeam prea mult în amănunte, las alți vizitatori să aprofundeze locurile...

Merită o vizită, sunt unice și mai sunt câteva în România, Dobrogea sigur, dar acolo nu am ajuns... este pe listă...

Mulțumesc frumos! Cu mult drag, !

mprofeanuAUTOR REVIEW
[14.06.20 12:38:21]
»

@Michi: Așa este sunt atâtea locuri frumoase de vizitat la noi în țară, cu atât mai mult le guști frumusețea cu cât ai văzut și exteriorul, adică în afara granițelor... La noi există ceva încă natural, așezat, necosmetizat și mai puțin comercial, așa mai cred sau sper...

Ca să răspund punctual... da, @tata123 este meseriaș, este mare iubitor de România, îmi place mult, dar sunt și alți useri la fel de buni, nu-i pomenesc ca să "nu supăr"pe cineva prin omisiune...

Mulțumesc frumos pentru îndemn și pentru ecou! Cu mare drag,   !

tata123 🔱
[15.06.20 09:53:16]
»

@mprofeanu: Un traseu interesant care se dovedește a fi posibil de realizat într-o singură zi și care cuprinde obiective inedite atât din punct de vedere religios, cât și istoric sau peisagistic. Mulțumim pentru prezentare!

Eu le-am vizitat în călătorii separate, biserica Nămăieștiului fiind singura în care am fost de mai multe ori. La Cetățuia Negru-Vodă am ajuns cu mai mulți ani în urmă fiind destul de agasat de copiii locuitorilor de la poalele megaliților. Sus pe stânci ești mai aproape de cer, priveliștile sunt minunate, simbolurile trebuie căutate peste tot. În cadrul unui târg de turism desfășurat în București am obținut o frumoasă monografie a mănăstirii editată în urma desfășurării unui proiect de promovare turistică Regio - „Mănăstirea Cetățuia Negru-Vodă - tradiție și legendă”.

La Corbii de Piatră chiar mi-am propus să revin anul acesta deoarece vreau să mai admir tărâmul de legendă și să (re) descopăr istoria locurilor; plus că nu am urcat sus pe platou.

Frumosul ne înconjoară, poveștile dau farmec locurilor, Natura ne prezintă peisaje ofertante. Numai bine!

Adina - addcont
[15.06.20 13:14:26]
»

Votat cu drag si salvat ca favorit, poate ajungem si noi in zona vara aceasta, si atunci va fi o idee buna pentru o zi

Adina - addcont
[15.06.20 13:17:47]
»

@Michi

Primavara asta mai mult decat oricand, am trait teama ca amintirile de calatorie vor ramane doar cele acumulate pana acum;si in continuare nu e clar ce si cum va fi. Asa ca sfatul acesta e mai mult decat binevenit.  

​Anul acesta noi vom calatori mai mult prin tara, asa ca avem ocazia sa desciperim locuri frumoase de pe la noi

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[15.06.20 17:24:07]
»

@tata123: Mă bucur dacă vei reveni în Argeș și vei revedea aceste biserici deosebite.

Eu am citit acum după ce ai scris acest ecou și despre alte informații despre fiecare obiectiv în parte. Și eu am o broșură editată prin fonduri Regio numită Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă- Meteora României, octombrie 2016, în care sunt prezentate toate trei, sigur este aceeași.

Acum am citit ceva din ea, despre Cetățuia și am văzut denumirea megaliților, despre pașii din piatră a lui Negru Vodă, sunt pe stânca ce urcă la Crucea Dorințelor, despre desenul ce reprezintă un călăreț, cavalerul trac aflat pe stânca din spatele Peșterii Moșului, despre Peștera lui Negru Vodă și multe altele... Poate altă dată, peste ani, cu broșura în mână, voi încerca să văd cât mai multe locuri de aici și să le pozez...

Am remarcat o schimbare,.... și eu fusesem cu mulți ani în urmă, casele rudarilor erau mult mai arătoase acum, copiii nu mai erau ciorchine pe turiști, practic nu i-am văzut, doar două, trei femei mai cereau câte ceva, dacă nu știai ce pățisei cu ani în urmă, nu-ți dădeai seama,..... s-a transformat mult zona....

Mulțumesc frumos pentru informație și completare, sunt mai mult decât binevenite!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[15.06.20 17:29:23]
»

@addcont: Mulțumesc frumos pentru că m-ai citit și pentru ecou! Merită, este o excursie frumoasă, cadru natural deosebit, pace sufletească!

Cu drag, ​ !  

doinafil
[15.06.20 22:33:05]
»

N-am reușit să ajung decât la unul din cele trei unghiuri ale „triunghiului sacru”, despre care s-a pomenit mai sus, în ecouri și anume la Nămăești (de două ori). Și atunci era șantier (în 2013 și 2015), și văd că nici acum nu este gata. Am vizitat și eu muzeul și am admirat portul muscelean, cu iile alea superbe, am cumpărat și cartea de poezii scrise de Maica Ana Lucia Nedelea, stareța mânăstirii și custodele muzeului etnografic! Nu știam de nr. de 33 de măicuțe (vârsta morții lui Cristos) care nu trebuie depășit, în schimb am admirat și pozat chiliile lor, cu flori și aranjamente superbe!

M-a impresionat și pe mine legenda celor trei ciobani, iar acea icoană la care m-am rugat fierbinte, pe mine m-a ajutat! Ce-am rugat-o să-mi dea s-a împlinit cu vărf și îndesat, deci nu i s-a „dus buhul” degeaba, chiar face minuni! Am scris și eu un articol despre ea!

A doua oară am vizitat și „casa-muzeu” unde a locuit - pntru o perioadă - Topârceanu, cea de peste drum, pe care prima dată n-o observasem. Am scris și despre ea, tot aici.  Zona musceleană este printre cele mai frumoase din țară și, cu ajutorul Domnului poate vom reuși să vedem și cele două „unghiuri” rămase nevizitate!

Felicitări pentru reușita scriere și descriere a periplului muscelean! ​ ​​

mprofeanuAUTOR REVIEW
[17.06.20 10:11:20]
»

@doinafil:  Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru ecou! Merită vizitată zona, este adevărat că Mănăstirea Corbii de Piatră este pe un traseu mai puțin cunoscut, pe drumul ce unește Câmpulung de Curtea de Argeș, se merge cu atenție pentru că nu este prea bine întreținut... La Casa Memorială Topârceanu nu am mai fost, poate altă dată...

Am văzut pozele tale din mai 2018​ și așa cum precizai că se construiește, atunci Clopotnița era netencuită complet, noi am mers pe drumul secundar ce duce la mănăstire, am evitat aglomerația.... Bine ai precizat că se urcă pe o parte pe scări pe lângă casele măicuțelor, intrarea principală și se poate coborî pe alta...

Cu mult drag,   !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Adina - addcont, crismis, doinafil, Michi, mishu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Mănăstiri și biserici argeșene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10666418075562 sec
    ecranul dvs: 1 x 1